Overslaand hart is dat gevaarlijk?

Soms voel je dat ineens je hart even overslaat. Voor veel mensen een eng en beangstigend gevoel. Meestal is zo’n hartoverslag (extrasystole) onschuldig, maar soms kan het gevaarlijk zijn.

Wat is een overslaand hart?
Een afwijkend hartritme kan onschuldig zijn, of het kan een symptoom van een hartritmestoornis zijn. Een normaal hartritme is regelmatig en telt een aantal slagen van tussen de vijftig en honderd per minuut. Tijdens inspanning kan je hartslag wel stijgen tot 160 slagen per minuut, om te kunnen voorzien in de verhoogde vraag naar zuurstof.

Het hartritme wordt geregeld door het prikkelgeleidingssysteem, een netwerk van speciale cellen in de hartspier. Deze cellen geleiden de elektrische prikkel die de hartspier aanzet tot samenknijpen. Een afwijkend hartritme of een hartritmestoornis wordt veroorzaakt door een probleem of een fout in dat prikkelgeleidingssysteem.

Een hartritme dat afwijkend is en die we allemaal kennen is het overslaan van het hart, een overslag of extrasystole. Hartoverslagen (extrasystolen) zijn slagen die te vroeg vallen tijdens het normale hartritme. De pauze tot de volgende hartslag is dan wat langer. Tijdens deze pauze krijgt het hart iets meer tijd om zich met bloed te vullen. Daarom is de slag die daarna komt vaak wat krachtiger en dat voelen we dan als een soort bons. De term overslaan is dus niet goed maar door die pauze lijkt het alleen alsof het hart een slag overslaat. Sommige mensen voelen niets of bijna niets van de extrasystolen. Anderen hebben wel veel last van deze hartkloppingen of hartoverslagen.

Mensen die last hebben van hartoverslagen beschrijven het als:

 • Het overslaan van je hartslag of het overspringen van je polsslag
 • Een hevig bonzende hartslag
 • Het gevoel dat je hart even stopt of het stilstaan van je hart
 • Een pauze en dan een voelbare harde hartslag

Oorzaken van een overslaand hart
Iedereen voelt zijn hart wel eens overslaan, maar dit betekent niet direct dat je een ernstige aandoening hebt. Hartoverslagen kunnen op verschillende plaatsen in je hart ontstaan. Te weten in de wand van de boezems, in de hartkamers of in de AV-knoop. De AV-knoop ligt op de grens tussen de boezems en kamers en deze remt de elektrische prikkel af en regelt zo dat de kamers net iets later samentrekken dan de boezems.

Meestal hebben hartoverslagen geen duidelijke oorzaak. Bijna alle hartaandoeningen kunnen hartoverslagen veroorzaken. Maar hartoverslagen kunnen ook veroorzaakt worden door alcohol, chocolade, koffie en cola, bepaalde geneesmiddelen tegen astma en verkoudheid, oververmoeidheid of stress, sterke emoties en nicotine. Een hartritmestoornis kan op alle leeftijden voorkomen. Hierbij wordt niet altijd een duidelijke oorzaak gevonden. Het kan duiden op een hartziekte, of een te hardwerkende schildklier.

Alleen vervelend of ook gevaarlijk?
Hartoverslagen komen redelijk vaak voor, bij bijna iedereen, en meestal wanneer iemand niets doet. Ze verdwijnen tijdens inspanning en zijn in het algemeen ongevaarlijk. Meestal gaan ze gewoon voorbij en hebben ze geen invloed op de normale pompwerking van het hart. Maar wanner ze regelmatig voorkomen dan kunnen hartoverslagen vervelend zijn, niet vanwege de lichamelijke klachten maar door het onaangename, beangstigende gevoel dat de hartslag wordt onderbroken gevolgd door die zware bons in de borstkas.

Over het algemeen zijn hartoverslagen dus ongevaarlijk. Een boezem-extrasystole heeft iedereen weleens, ook al merkt niet iedereen dit. Kamer-extrasystolen, of ventriculaire extrasystolen, kunnen in bepaalde gevallen wel gevaarlijk zijn. Zo moet je extra voorzichtig zijn met ventriculaire extrasystolen wanneer er sprake is van:

 • Meerdere achtereenvolgende extrasystolen van de hartkamers
 • Een voorafgaande hartziekte zoals ventrikelfibrilleren, hartinfarct of een hartaanval
 • Hartzwakte of hartfalen als gevolg van ouderdom, slechte pompfunctie e.a.
 • Wolff-Parkinson-White syndroom
 • Een voorafgaande hartoperatie

Wanneer naar de huisarts bij hartoverslagen?
Wanneer je hart af en toe overslaat of op hol slaat is er meestal geen probleem. Iedereen heeft er wel eens last van. Maar wanneer je veel last van de overslagen hebt of wanneer je bang bent dat er iets mis is en wanneer de hartslagen steeds vaker voorkomen ga dan naar je huisarts.

Neem direct contact op met je huisarts wanneer je last hebt van hartoverslagen die gepaard gaan met:

 • Pijn op je borst
 • Kortademigheid en / of benauwdheid
 • Duizelig voelen en / of flauwvallen
 • Misselijkheid, transpireren en / of bleek zien

Behandeling van hartoverslagen
Tijdens het bezoek aan je huisarts zal deze je aantal vragen stellen, eenvoudig lichamelijk onderzoek, eventueel laboratoriumonderzoek en een ECG (elektrocardiogram, hartfilmpje) doen en dan kan hij / zij in het algemeen bepalen of er sprake is van extrasystolen. Wanneer er geen hinderlijke klachten of een bijkomende hartziekte zijn dan is behandeling niet noodzakelijk.

Maar wanneer er wel hinderlijke klachten bestaan dan is het gebruik van een ritme regulerend middel (een antiarrhythmicum, meestal een bètablokker) te overwegen.

Bronnen: Hartstichting, hartwijzer.nl en ziekenhuis rivierenland

19 reacties op “Overslaand hart is dat gevaarlijk?
 1. geachte dokter
  ik ben 76 jaar en heb al enige jaren last van een licht lekkende hartklep. heb ook allerlei hartonderzoeken gehad. slik hiervoor medicijnen. ik doe elke dag 45 minuten aan interval fietstraining. ik begin met 5 minuten warming up. dan 2 minuten
  op 75% van mijn kunnen daarna 3 minuten rustig aan. mag ik dit elke dag doen.
  hoogachtend
  hARRY
  Waalwijk

  Geschreven door Harry op
 2. Ik ben 29 wk zwanger en heb nu nog meer last van hartoverslagen dan voor de zwangerschap. Ik durf ik niet alleen er op uit te gaan. Ook is gebleken dat mijn schildklier nu iets te snel werkt. Mijn vraag is, kan dit allemaal kwaad voor het hart op de lange termijn? Heb je later grotere kans op infarcten enzo als je je hele leven hartkloppingen hebt? En gaat t na de zwangerschap weer over?

  Geschreven door Sanne op
 3. Beste Harry,
  Dat is een vraag die je eigenlijk met de cardioloog zou moeten bespreken. Die kent je dossier en kan daar beter antwoord op geven.

  Geschreven door Tandor op
 4. Hartkloppingen hoeven niet perse gevaarlijk of schadelijk te zijn. Of het na de zwangerschap over gaat kan ik helaas ook niet zeggen.
  Ben je wel al eens bij de huisarts of cardioloog geweest vanwege de overslagen/kloppingen?

  Geschreven door Tandor op
 5. Ik ben een man van 82 jaar en woont op de Filipijnen.Ik voel me prima.Volgens mijn dokter slaat mijn hart wel eens een slag over.Dat schijnt al jaren zo te zijn,ik merk er niets van.Op voorschrift van de dokter gebruik ik Progrel een soort bloed verdunner heb ik begrepen.Moet ik nu bang/bezorgd zijn ?

  Geschreven door Johan op
 6. Hartritmestoornissen/overslagen hoeven helemaal niet ernstig te zijn. Soms hebben mensen dat al hun hele leven en hebben er totaal geen last van.

  Geschreven door Tandor op
 7. Beste Johan. Ik ben geboren met een hartafwijking. Mijn aorta zat verkeerd om. Een bouwfout is mijn lichaam. Toen ik 5 jaar was hebben ze bij mij transpositie van de grote vaten gegaan. Een ingrijpende operatie. Door het littekenweefsel op mijn hart destijds ontstaan nu telkens ritmestoornissen. Inmiddels ben ik 48 jaar. Heb een ablatie en 16 keer een cardioversie moeten ondergaan. Wees maar niet bang. U hebt een gezond hart en het kan echt geen kwaad . U wordt er alleen doodmoe van en dat maakt u angstig. Als mijn hart in het verkeerde ritme schiet gaat hij wel 180 slagen per minuut. Bel ik gewoon 112 en dan resetten ze mijn hart gewoon weer even in het ziekenhuis. Misschien is dat een idee. Dan heeft u er waarschijnlijk nooit last meer van.

  Geschreven door Marion op
  • respect dat u er zo mee om gaat en er koeltjes onder blijft.

   Geschreven door Maxim op
 8. Ik heb last van pijn op de linker borst. Als ik hier op druk dan voel ik een heftige pijn. Deze pijn heb ik ook in mijn oksel. Ik weet niet of ik hiermee de huisarts mee moet lastig vallen. Het is geen spier daar ik een zware tas kan dragen zonder pijn in mijn linker arm/borst.

  Geschreven door Mario1966 op
 9. Maar je hart is het ook niet, want dan zou het niet meer pijn gaan doen als erop drukt. Dat lijkt toch meer op een probleem van de spieren of je ribben. Ga naar de huisarts en laat ernaar kijken.

  Geschreven door Tandor op
 10. misschien een domme vraag maar is dit hetzelfde als boezemfibrilleren /atriumdefibrilatie.
  want ik heb regelmatig het gevoel dat mijn hart op hol slaat dit duurt dan ongeveer 10/20 minuten. Ik ben al door de huisarts door gestuurd voor een hart filmpje maar toen was het al weer gewoon mijn hart.
  Ik kan het een paar keer per dag hebben en dan weer ’n paar dagen niet.
  Moet ik me zorgen gaan maken over mijn hart.

  ps binnenkort worden wel mijn benen gedotterd li+re omdat daar in elk been 2 verstoppingen zitten en ook nog ongeveer op de zelfde plaats. zijn er mensen hier met ervaring mee

  Geschreven door Rene op
 11. Dat is niet hetzelfde als fibrilaties.
  Is er onderzoek gedaan en zijn de fibrilaties vastgesteld? Ben je bij een cardioloog geweest?

  Geschreven door Tandor op
 12. Geachte dokter. Van hart overslagen heb ik gelukkig geen last van, maar waar ik wel regelmatig last van hebt dat is hart bonzen en dat houd dan +- 10 tot 15 minuten aan. Mijn vraag is nu hoe komt dat en wat kan ik er tegen doen? Met de meeste hoogachting Martin.

  Geschreven door Martin op
 13. Beste Rene,

  Jouw beschrijving lijkt enigszins op mijn hart- en beenproblemen.Na vele jaren behandeling van spataderen bleek dat ik trombose heb. Hierdoor ontstonden de hart en aderproblemen. Thans heb ik 8 medicijnen dagelijks welke goed werken. De trombose kan getest worden bij de trombosedienst. Raadpleeg jouw huisarts. Sterke er mee!!

  Geschreven door Paul op
 14. Om te beginnen zou ik met de klachten eens naar de huisarts gaan. Er even onderzicht moeten worden hoe dat zit met je hartkloppingen

  Geschreven door Tandor op
 15. Dat is iets dat je met de cardioloog zou moeten bespreken

  Geschreven door Tandor op
 16. Hallo, ik ben 35 jaar. Sinds een paar weken ontzettend last van volgens mij hartoverslag of iets dergelijks. Steeds als ik op bed ga en bijna in slaap val mijn hart overslaat of iets en ik dan heel erg misselijk ben voor een paar seconden. Dit heb ik ook wel als ik plots wakker schrik, denk dan ook door hartoverslag. Zweet dan heel erg en ben dan ook misselijk. Heel erg beangstigend. Ik weet dat ik door stress, lichte burnout, hyperventilatie hierdoor klachten kan krijgen maar deze heb ik nog nooit gehad. Merk er over dag ook wel wat anders, maar ben dan afgeleid dus is dat gevoel sneller weg. Wel houd de misselijkheid, na zo’n nacht, de hele ochtend aan. Verder ben ik niet extra overdreven moe, maar vooral onrustig en angstig. Tis vooral heel schrikken wanner dit steeds op bed gebeurt. Die misselijkheid houd me dan wakker en maakt me angstig. Hoe kan ik dit voorkomen, of zou ik ermee naar de huisarts moeten of iets dergelijks. Functioneer niet meer zoals het hoort. Niks gaat meer automatisch.

  Geschreven door Bleeker op
 17. Hallo, Ik heb al meer dan 30 jaar hartoverslagen, alleen zijn ze da laatste jaren flink toe genomen. Als ik verkouden ben of koorts heb dan slaat mijn hart 10 tot 20 keer p/min. over. Ook tijdens het sporten heb ik er veel last van maar wordt nooit duizelig of misselijk. Mijn arts wil mij amidarone voorschrijven maar volgens mij is dit een pittig middel, ik heb zoveel last ven de overslagen dat ik het zeker wel overweeg.

  Ik zit per dag tussen de 3 tot 6 % overslagen en voel ze helaas allemaal, zou een ablatie kunnen werken.

  Geschreven door Pieter op
 18. hallo, ik heb somstijd 114 hartslag ik neem al een week cordarone 200mg 3xper dag en heb nog die hartslagen ,moet mij zorgen maken grt

  Geschreven door Marth op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief
Dokter.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en relevante advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op 'ga verder' te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.
Ga verder