Overslaand hart is dat gevaarlijk?

Soms voel je dat ineens je hart even overslaat. Voor veel mensen een eng en beangstigend gevoel. Meestal is zo’n hartoverslag (extrasystole) onschuldig, maar soms kan het gevaarlijk zijn.

Wat is een overslaand hart?
Een afwijkend hartritme kan onschuldig zijn, of het kan een symptoom van een hartritmestoornis zijn. Een normaal hartritme is regelmatig en telt een aantal slagen van tussen de vijftig en honderd per minuut. Tijdens inspanning kan je hartslag wel stijgen tot 160 slagen per minuut, om te kunnen voorzien in de verhoogde vraag naar zuurstof.

Het hartritme wordt geregeld door het prikkelgeleidingssysteem, een netwerk van speciale cellen in de hartspier. Deze cellen geleiden de elektrische prikkel die de hartspier aanzet tot samenknijpen. Een afwijkend hartritme of een hartritmestoornis wordt veroorzaakt door een probleem of een fout in dat prikkelgeleidingssysteem.

Een hartritme dat afwijkend is en die we allemaal kennen is het overslaan van het hart, een overslag of extrasystole. Hartoverslagen (extrasystolen) zijn slagen die te vroeg vallen tijdens het normale hartritme. De pauze tot de volgende hartslag is dan wat langer. Tijdens deze pauze krijgt het hart iets meer tijd om zich met bloed te vullen. Daarom is de slag die daarna komt vaak wat krachtiger en dat voelen we dan als een soort bons. De term overslaan is dus niet goed maar door die pauze lijkt het alleen alsof het hart een slag overslaat. Sommige mensen voelen niets of bijna niets van de extrasystolen. Anderen hebben wel veel last van deze hartkloppingen of hartoverslagen.

Mensen die last hebben van hartoverslagen beschrijven het als:

 • Het overslaan van je hartslag of het overspringen van je polsslag
 • Een hevig bonzende hartslag
 • Het gevoel dat je hart even stopt of het stilstaan van je hart
 • Een pauze en dan een voelbare harde hartslag

Oorzaken van een overslaand hart
Iedereen voelt zijn hart wel eens overslaan, maar dit betekent niet direct dat je een ernstige aandoening hebt. Hartoverslagen kunnen op verschillende plaatsen in je hart ontstaan. Te weten in de wand van de boezems, in de hartkamers of in de AV-knoop. De AV-knoop ligt op de grens tussen de boezems en kamers en deze remt de elektrische prikkel af en regelt zo dat de kamers net iets later samentrekken dan de boezems.

Meestal hebben hartoverslagen geen duidelijke oorzaak. Bijna alle hartaandoeningen kunnen hartoverslagen veroorzaken. Maar hartoverslagen kunnen ook veroorzaakt worden door alcohol, chocolade, koffie en cola, bepaalde geneesmiddelen tegen astma en verkoudheid, oververmoeidheid of stress, sterke emoties en nicotine. Een hartritmestoornis kan op alle leeftijden voorkomen. Hierbij wordt niet altijd een duidelijke oorzaak gevonden. Het kan duiden op een hartziekte, of een te hardwerkende schildklier.

Alleen vervelend of ook gevaarlijk?
Hartoverslagen komen redelijk vaak voor, bij bijna iedereen, en meestal wanneer iemand niets doet. Ze verdwijnen tijdens inspanning en zijn in het algemeen ongevaarlijk. Meestal gaan ze gewoon voorbij en hebben ze geen invloed op de normale pompwerking van het hart. Maar wanner ze regelmatig voorkomen dan kunnen hartoverslagen vervelend zijn, niet vanwege de lichamelijke klachten maar door het onaangename, beangstigende gevoel dat de hartslag wordt onderbroken gevolgd door die zware bons in de borstkas.

Over het algemeen zijn hartoverslagen dus ongevaarlijk. Een boezem-extrasystole heeft iedereen weleens, ook al merkt niet iedereen dit. Kamer-extrasystolen, of ventriculaire extrasystolen, kunnen in bepaalde gevallen wel gevaarlijk zijn. Zo moet je extra voorzichtig zijn met ventriculaire extrasystolen wanneer er sprake is van:

 • Meerdere achtereenvolgende extrasystolen van de hartkamers
 • Een voorafgaande hartziekte zoals ventrikelfibrilleren, hartinfarct of een hartaanval
 • Hartzwakte of hartfalen als gevolg van ouderdom, slechte pompfunctie e.a.
 • Wolff-Parkinson-White syndroom
 • Een voorafgaande hartoperatie

Wanneer naar de huisarts bij hartoverslagen?
Wanneer je hart af en toe overslaat of op hol slaat is er meestal geen probleem. Iedereen heeft er wel eens last van. Maar wanneer je veel last van de overslagen hebt of wanneer je bang bent dat er iets mis is en wanneer de hartslagen steeds vaker voorkomen ga dan naar je huisarts.

Neem direct contact op met je huisarts wanneer je last hebt van hartoverslagen die gepaard gaan met:

 • Pijn op je borst
 • Kortademigheid en / of benauwdheid
 • Duizelig voelen en / of flauwvallen
 • Misselijkheid, transpireren en / of bleek zien

Behandeling van hartoverslagen
Tijdens het bezoek aan je huisarts zal deze je aantal vragen stellen, eenvoudig lichamelijk onderzoek, eventueel laboratoriumonderzoek en een ECG (elektrocardiogram, hartfilmpje) doen en dan kan hij / zij in het algemeen bepalen of er sprake is van extrasystolen. Wanneer er geen hinderlijke klachten of een bijkomende hartziekte zijn dan is behandeling niet noodzakelijk.

Maar wanneer er wel hinderlijke klachten bestaan dan is het gebruik van een ritme regulerend middel (een antiarrhythmicum, meestal een bètablokker) te overwegen.

Bronnen: Hartstichting, hartwijzer.nl en ziekenhuis rivierenland

34 reacties op “Overslaand hart is dat gevaarlijk?
 1. geachte dokter
  ik ben 76 jaar en heb al enige jaren last van een licht lekkende hartklep. heb ook allerlei hartonderzoeken gehad. slik hiervoor medicijnen. ik doe elke dag 45 minuten aan interval fietstraining. ik begin met 5 minuten warming up. dan 2 minuten
  op 75% van mijn kunnen daarna 3 minuten rustig aan. mag ik dit elke dag doen.
  hoogachtend
  hARRY
  Waalwijk

  Geschreven door Harry op
 2. Ik ben 29 wk zwanger en heb nu nog meer last van hartoverslagen dan voor de zwangerschap. Ik durf ik niet alleen er op uit te gaan. Ook is gebleken dat mijn schildklier nu iets te snel werkt. Mijn vraag is, kan dit allemaal kwaad voor het hart op de lange termijn? Heb je later grotere kans op infarcten enzo als je je hele leven hartkloppingen hebt? En gaat t na de zwangerschap weer over?

  Geschreven door Sanne op
 3. Beste Harry,
  Dat is een vraag die je eigenlijk met de cardioloog zou moeten bespreken. Die kent je dossier en kan daar beter antwoord op geven.

  Geschreven door Tandor op
 4. Hartkloppingen hoeven niet perse gevaarlijk of schadelijk te zijn. Of het na de zwangerschap over gaat kan ik helaas ook niet zeggen.
  Ben je wel al eens bij de huisarts of cardioloog geweest vanwege de overslagen/kloppingen?

  Geschreven door Tandor op
 5. Ik ben een man van 82 jaar en woont op de Filipijnen.Ik voel me prima.Volgens mijn dokter slaat mijn hart wel eens een slag over.Dat schijnt al jaren zo te zijn,ik merk er niets van.Op voorschrift van de dokter gebruik ik Progrel een soort bloed verdunner heb ik begrepen.Moet ik nu bang/bezorgd zijn ?

  Geschreven door Johan op
 6. Hartritmestoornissen/overslagen hoeven helemaal niet ernstig te zijn. Soms hebben mensen dat al hun hele leven en hebben er totaal geen last van.

  Geschreven door Tandor op
 7. Beste Johan. Ik ben geboren met een hartafwijking. Mijn aorta zat verkeerd om. Een bouwfout is mijn lichaam. Toen ik 5 jaar was hebben ze bij mij transpositie van de grote vaten gegaan. Een ingrijpende operatie. Door het littekenweefsel op mijn hart destijds ontstaan nu telkens ritmestoornissen. Inmiddels ben ik 48 jaar. Heb een ablatie en 16 keer een cardioversie moeten ondergaan. Wees maar niet bang. U hebt een gezond hart en het kan echt geen kwaad . U wordt er alleen doodmoe van en dat maakt u angstig. Als mijn hart in het verkeerde ritme schiet gaat hij wel 180 slagen per minuut. Bel ik gewoon 112 en dan resetten ze mijn hart gewoon weer even in het ziekenhuis. Misschien is dat een idee. Dan heeft u er waarschijnlijk nooit last meer van.

  Geschreven door Marion op
  • respect dat u er zo mee om gaat en er koeltjes onder blijft.

   Geschreven door Maxim op
 8. Ik heb last van pijn op de linker borst. Als ik hier op druk dan voel ik een heftige pijn. Deze pijn heb ik ook in mijn oksel. Ik weet niet of ik hiermee de huisarts mee moet lastig vallen. Het is geen spier daar ik een zware tas kan dragen zonder pijn in mijn linker arm/borst.

  Geschreven door Mario1966 op
 9. Maar je hart is het ook niet, want dan zou het niet meer pijn gaan doen als erop drukt. Dat lijkt toch meer op een probleem van de spieren of je ribben. Ga naar de huisarts en laat ernaar kijken.

  Geschreven door Tandor op
 10. misschien een domme vraag maar is dit hetzelfde als boezemfibrilleren /atriumdefibrilatie.
  want ik heb regelmatig het gevoel dat mijn hart op hol slaat dit duurt dan ongeveer 10/20 minuten. Ik ben al door de huisarts door gestuurd voor een hart filmpje maar toen was het al weer gewoon mijn hart.
  Ik kan het een paar keer per dag hebben en dan weer ’n paar dagen niet.
  Moet ik me zorgen gaan maken over mijn hart.

  ps binnenkort worden wel mijn benen gedotterd li+re omdat daar in elk been 2 verstoppingen zitten en ook nog ongeveer op de zelfde plaats. zijn er mensen hier met ervaring mee

  Geschreven door Rene op
 11. Dat is niet hetzelfde als fibrilaties.
  Is er onderzoek gedaan en zijn de fibrilaties vastgesteld? Ben je bij een cardioloog geweest?

  Geschreven door Tandor op
 12. Geachte dokter. Van hart overslagen heb ik gelukkig geen last van, maar waar ik wel regelmatig last van hebt dat is hart bonzen en dat houd dan +- 10 tot 15 minuten aan. Mijn vraag is nu hoe komt dat en wat kan ik er tegen doen? Met de meeste hoogachting Martin.

  Geschreven door Martin op
 13. Beste Rene,

  Jouw beschrijving lijkt enigszins op mijn hart- en beenproblemen.Na vele jaren behandeling van spataderen bleek dat ik trombose heb. Hierdoor ontstonden de hart en aderproblemen. Thans heb ik 8 medicijnen dagelijks welke goed werken. De trombose kan getest worden bij de trombosedienst. Raadpleeg jouw huisarts. Sterke er mee!!

  Geschreven door Paul op
 14. Om te beginnen zou ik met de klachten eens naar de huisarts gaan. Er even onderzicht moeten worden hoe dat zit met je hartkloppingen

  Geschreven door Tandor op
 15. Dat is iets dat je met de cardioloog zou moeten bespreken

  Geschreven door Tandor op
 16. Hallo, ik ben 35 jaar. Sinds een paar weken ontzettend last van volgens mij hartoverslag of iets dergelijks. Steeds als ik op bed ga en bijna in slaap val mijn hart overslaat of iets en ik dan heel erg misselijk ben voor een paar seconden. Dit heb ik ook wel als ik plots wakker schrik, denk dan ook door hartoverslag. Zweet dan heel erg en ben dan ook misselijk. Heel erg beangstigend. Ik weet dat ik door stress, lichte burnout, hyperventilatie hierdoor klachten kan krijgen maar deze heb ik nog nooit gehad. Merk er over dag ook wel wat anders, maar ben dan afgeleid dus is dat gevoel sneller weg. Wel houd de misselijkheid, na zo’n nacht, de hele ochtend aan. Verder ben ik niet extra overdreven moe, maar vooral onrustig en angstig. Tis vooral heel schrikken wanner dit steeds op bed gebeurt. Die misselijkheid houd me dan wakker en maakt me angstig. Hoe kan ik dit voorkomen, of zou ik ermee naar de huisarts moeten of iets dergelijks. Functioneer niet meer zoals het hoort. Niks gaat meer automatisch.

  Geschreven door Bleeker op
 17. Hallo, Ik heb al meer dan 30 jaar hartoverslagen, alleen zijn ze da laatste jaren flink toe genomen. Als ik verkouden ben of koorts heb dan slaat mijn hart 10 tot 20 keer p/min. over. Ook tijdens het sporten heb ik er veel last van maar wordt nooit duizelig of misselijk. Mijn arts wil mij amidarone voorschrijven maar volgens mij is dit een pittig middel, ik heb zoveel last ven de overslagen dat ik het zeker wel overweeg.

  Ik zit per dag tussen de 3 tot 6 % overslagen en voel ze helaas allemaal, zou een ablatie kunnen werken.

  Geschreven door Pieter op
 18. hallo, ik heb somstijd 114 hartslag ik neem al een week cordarone 200mg 3xper dag en heb nog die hartslagen ,moet mij zorgen maken grt

  Geschreven door Marth op
 19. Ik heb hartproblemen oa overslaan door gebruik van de mirena spiraal, is niet normaal hoe ik nu opeens hartklachten en ademnood krijg, huisarts zegt zit tussen de oren. Veelvrouwen klagen over dezelfde problem met de mirena spiraal. Waar kan ik terecht met hulp over schade door mirena en hartklachten?

  Geschreven door lily op
 20. Ik heb ook regelmatig hartklachten, ik ben 57 jaar oud, en zit al vele jaren met een overslag van mijn hart, waardoor de cardioloog in imelda ziekenuis zegt dat daar niets meer kan aangedaan worden, ik heb ook regelmatig last van pijnen die opkomen op mijn linker borst en soms ook in mijn handen

  Geschreven door beertje op
 21. Beste,

  Ik ben 18 jaar (bijna 19) en ik heb 2 jaar geleden heel veel last gehad van een overslaand gevoeld bij mijn hart (ook wel extrasystolen genoemd). Toen ben ik bij de huisarts geweest en hij heeft mij doorverwezen naar een kinder cardioloog. Er is daar een hart filmpje gemaakt en ik heb een aantal een kastje gedragen, die mijn hartritme bij heeft gehouden. Er werd geconcludeerd dat ik een minuscule afwijking heb, heel klein dus en dat het vaker voorkomt bij leeftijdsgenoten. Ik hoefde mij dus niet ongerust te maken. Ik heb er daarna gelukkig veel minder last van gehad en zelfs bijna niet. Tot nu, ik heb weer die hartkloppingen om het zo maar even te noemen. Waardoor er een slag eerder gaat en de pauze langer is, met als gevolg een harde bons en naar gevoel. Het heeft niet veel zin om weer die onderzoeken te ondergaan. Maar ik weet niet wat ik zal doen? Zal ik naar de huisarts gaan of het gewoon laten gaan? Ik heb geen pijn op de borst of duizeligheid/misselijkheid. Alleen constant dat nare gevoel. Meestal in de avond als ik ga slapen, dat het achter elkaar doorgaat en soms in de ochtend. Ik merk wel dat het nu steeds meer voorkomt en het gaat niet zo maar weg. Pas nadat er een aantal uren zijn verstreken, kan het minder worden, maar helaas merk ik dus dat het regelmatiger wordt..

  Wat zal ik doen?

  Alvast bedankt voor alle moeite!

  Met vriendelijke groet,
  Valérie

  Geschreven door Valérie op
  • Kan komen door teverkeerd te ademen een keer te lang een keer te kort zuurstof regelt ook de ritme van je hart waardoor je extrasystole kan krijgen ik had dat eerst tijdens eten als ik ook vloeiend zat te kletsen, maar nu heb ik dat niet meer en me vitamine d was ook te laag nu heb ik hem op pijl heb dat niet extrasystole tijdens eten niet meer en 1x of 2x perweek heb ik dat wel of niet, maar ben van me zelf gespanned nerveuse iemand die gelijk in paniek raakt en verkeerd ademt daardoor heb ik ook hyperventilatie gehad, dus richt je meer op gespannenheid aangezien je jong ben is dat wel heel moeilijk, jongen mensen zijn meer actief maar let meer op en doe bloedtest op je vitamine waarden en andere dingen

   Geschreven door anoniem op
  • Valerie,

   Wat jij hebt, heb ik ook al vanaf mijn 16e. Ik ben nu 31. Bij mij is het ook de ene keer maanden achter elkaar en zo heb ik het weer maanden niet. Elke keer als het weer terug komt ben ik ook weer bang. Als je het niet vertrouwd, je niet lekker voelt, gewoon zeggen en desnoods naar de eerste hulp een filmpje laten maken.

   Gr
   Mike

   Geschreven door Mike op
 22. ik heb tegenwoordig veel overslag, wel tien keer per uur, als ik in rusttoestand ben
  bloeddruk is smorgens rond de 120/85 en overdag ietsje aan de hoge kant, maar niet abnormaal hoog (140/100)
  heb verleden week een soort aanval gehad waarbij ik opeens een hartslag had van 125/min gedurende een 20tal minuten (in rust) en sindsdien is die overslag begonnen. Het voelt bijna alsof er een soort luchtbel in mijn keel naar boven komt

  Geschreven door sonneke op
 23. Ik heb soms last dat ineens uit het niets mijn hart een paar keer snel achter elkaar voelbaar slaat alsof het een beetje op hol slaat en daarna is het over.
  Voel er voor de rest niks bij, is dit iets dat moet worden nagekeken?

  Geschreven door Heraldo op
 24. Ik had in mijn twintiger jaren soms eens last van hartoverslagen. Bij cardioloog geweest en alle testen gehad en alles was in orde. Kwam ook vooral voor bij stress en vermoeidheid. Paar maanden geleden terug meer last van gekregen ivm met vroeger, ook door stresssituaties. Onschuldig dacht ik, zoals extra-systolen meestal zijn. Maar bij opnieuw een overslag heb ik een hartstilstand gekregen, gelukkig andere mensen in de buurt en gereanimeerd.. na onderzoek vonden ze nog steeds niks, ze houden het op pech. Ik wou dat ze iets gevonden hadden

  Geschreven door David op
  • Beste David ,

   Ik heb ongeveer het zelfde probleem als ik in jouw mail lees , Ik heb een kort vraagje
   Sloeg je al hard over in de stress situatie of in de rust periode daarna , bij mij alleen in rust periode na Inspanning of stress
   En had je ook last van benauwdheid , Ik helemaal niet dus daarom dacht cardioloog dat het onschuldig is .

   Geschreven door Cb op
 25. Af en toe tijdens fysieke inspanning of tijdens een stresssituatie krijg ik een harde bonk in de hartstreek, dit is ook voelbaar in de keel. het gevoel alsof er een soort van schok door je heen gaat, dit is duidelijk het hart. verder heb ik geen klachten zoals pijn op de borst of duizeligheid. Heb ik dit nare gevoel te danken aan een extra systole of is dit wellicht een ander probleem?

  Geschreven door jory op
 26. Het komt en het gaat bij mij, verschilt vaak wanneer ik ze heb, ben nu 29, en vroeger aan mn hart gëopereerd (tetralogie van Fallot) is allemaal goed gegaan verder. Wel een lekkende hartklep die ooit een keer vervangen zal worden, want nu is de hartfunctie nog prima, alleen bij hartoverslagen” valt niet direct te zeggen of het nou door m’n afwijking komt, of door andere factoren zoals stress caffeïne etc.. heb jaarlijks een controle en ecg en mri, dus dat zit wel goed. Iedereen sterkte ermee, en zoek afleiding, meestal moment opnames..

  Geschreven door Loek op
 27. Wat ik nergens terug kan vinden is hoe vaak overslaan normaal en ongevaarlijk is.

  Sinds anderhalve dag heb ik vrijwel constant dat 1 op de 10 (en soms zelfs 1 op de 5) slagen overslaat. Slapen, concentreren, enz wordt wel erg lastig zo.

  Geschreven door AV op
 28. Ik heb al 5 jaar last van overslagen . Ze komen en gaan .. nu terug verschrikkelijk ieder uur last . Soms 10 per uur soms 5 uur geen …. Ik had last van paniekaanvallen en hyperventilatie…maar die overslagen brengen me terug paniek . En zo weer meer overslagen enzo …. cardiologen zeggen het is ok geen paniek, er zal je niets overkomen. Ik zou wel iedere dag naar de huisarts gaan . Gaan werken, sociaal contact,…. niets durf ik nog te doen ! Ten einde raad !!!!
  Iemand ????

  Geschreven door Shary op
  • Shary ik herken het zo wat je zegt. Ik heb precies hetzelfde. Ik word er ook erg bang van. Durf ook niks meer te doen. Ben door de hele molen gegaan en niks aan de hand. Gelukkig maar ik ben nog steeds zo bang. Want wanneer weet je nou of het wél ernstig is! Ik heb therapie en al gehad maar die angst blijft bij me. Één cardioloog zei zelfs: niet mijn probleem dat u angstig bent! Het is een grote last om te dragen want wie wil er nu bijna elke dag doodsangst?! Ik wens jou véél kracht én weet je gesteund door een andere lotgenoot!!

   Geschreven door Mom’s op
   • Wat een akelige reactie van de cardioloog ,het voelt zo akelig ,ik heb het ook ,nu heb ik een kastje om te registreren ,kijken hoe dat gaat ,ik wens je sterkte !groetjes betsie !👍🏻👍🏻👍🏻

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief