Overslaand hart is dat gevaarlijk?

Soms voel je dat ineens je hart even overslaat. Voor veel mensen zijn hartoverslagen een eng en beangstigend gevoel. Meestal is zo’n hartoverslag (extrasystole) onschuldig, maar soms kan het gevaarlijk zijn.

Wat is een overslaand hart?

Een afwijkend hartritme kan onschuldig zijn, of het kan een symptoom van een hartritmestoornis zijn. Een normaal hartritme is regelmatig en telt een aantal slagen van tussen de vijftig en honderd per minuut. Tijdens inspanning kan je hartslag wel stijgen tot 160 slagen per minuut, om te kunnen voorzien in de verhoogde vraag naar zuurstof.

Het hartritme wordt geregeld door het prikkelgeleidingssysteem, een netwerk van speciale cellen in de hartspier. Deze cellen geleiden de elektrische prikkel die de hartspier aanzet tot samenknijpen. Een afwijkend hartritme of een hartritmestoornis wordt veroorzaakt door een probleem of een fout in dat prikkelgeleidingssysteem.

Een hartritme dat afwijkend is en die we allemaal kennen is het overslaan van het hart, een overslag of extrasystole. Hartoverslagen (extrasystolen) zijn slagen die te vroeg vallen tijdens het normale hartritme. De pauze tot de volgende hartslag is dan wat langer. Tijdens deze pauze krijgt het hart iets meer tijd om zich met bloed te vullen. Daarom is de slag die daarna komt vaak wat krachtiger en dat voelen we dan als een soort bons. De term overslaan is dus niet goed maar door die pauze lijkt het alleen alsof het hart een slag overslaat. Sommige mensen voelen niets of bijna niets van de extrasystolen. Anderen hebben wel veel last van deze hartkloppingen of hartoverslagen.

Mensen die last hebben van hartoverslagen beschrijven het als:

 • Het overslaan van je hartslag of het overspringen van je polsslag.
 • Een hevig bonzende hartslag.
 • Het gevoel dat je hart even stopt of het stilstaan van je hart.
 • Een pauze en dan een voelbare harde hartslag.

Oorzaken van een overslaand hart

Iedereen voelt zijn hart wel eens overslaan, maar dit betekent niet direct dat je een ernstige aandoening hebt. Hartoverslagen kunnen op verschillende plaatsen in je hart ontstaan. Te weten in de wand van de boezems, in de hartkamers of in de AV-knoop. De AV-knoop ligt op de grens tussen de boezems en kamers en deze remt de elektrische prikkel af en regelt zo dat de kamers net iets later samentrekken dan de boezems.

Meestal hebben hartoverslagen geen duidelijke oorzaak. Bijna alle hartaandoeningen kunnen hartoverslagen veroorzaken. Maar hartoverslagen kunnen ook veroorzaakt worden door alcohol, chocolade, koffie en cola, bepaalde geneesmiddelen tegen astma en verkoudheid, oververmoeidheid of stress, sterke emoties en nicotine. Een hartritmestoornis kan op alle leeftijden voorkomen. Hierbij wordt niet altijd een duidelijke oorzaak gevonden. Het kan duiden op een hartziekte, of een te hardwerkende schildklier.

Alleen vervelend of ook gevaarlijk?

Hartoverslagen komen redelijk vaak voor, bij bijna iedereen, en meestal wanneer iemand niets doet. Ze verdwijnen tijdens inspanning en zijn in het algemeen ongevaarlijk. Meestal gaan ze gewoon voorbij en hebben ze geen invloed op de normale pompwerking van het hart. Maar wanner ze regelmatig voorkomen dan kunnen hartoverslagen vervelend zijn, niet vanwege de lichamelijke klachten maar door het onaangename, beangstigende gevoel dat de hartslag wordt onderbroken gevolgd door die zware bons in de borstkas.

Over het algemeen zijn hartoverslagen dus ongevaarlijk. Een boezem-extrasystole heeft iedereen weleens, ook al merkt niet iedereen dit. Kamer-extrasystolen, of ventriculaire extrasystolen, kunnen in bepaalde gevallen wel gevaarlijk zijn. Zo moet je extra voorzichtig zijn met ventriculaire extrasystolen wanneer er sprake is van:

 • Meerdere achtereenvolgende extrasystolen van de hartkamers.
 • Een voorafgaande hartziekte zoals ventrikelfibrilleren, hartinfarct of een hartaanval.
 • Hartzwakte of hartfalen als gevolg van ouderdom of een slechte pompfunctie.
 • Wolff-Parkinson-White syndroom.
 • Een voorafgaande hartoperatie.

Wanneer naar de huisarts bij hartoverslagen?

Wanneer je hart af en toe overslaat of op hol slaat is er meestal geen probleem. Iedereen heeft er wel eens last van. Maar wanneer je veel last van de overslagen hebt of wanneer je bang bent dat er iets mis is en wanneer de hartslagen steeds vaker voorkomen ga dan naar je huisarts.

Neem direct contact op met je huisarts wanneer je last hebt van hartoverslagen die gepaard gaan met:

 • Pijn op je borst.
 • Kortademigheid en/of benauwdheid.
 • Duizelig voelen en/of flauwvallen.
 • Misselijkheid, transpireren en/of bleek zien.

Behandeling van hartoverslagen

Tijdens het bezoek aan je huisarts zal deze je aantal vragen stellen, eenvoudig lichamelijk onderzoek, eventueel laboratoriumonderzoek en een ECG (elektrocardiogram, hartfilmpje) doen en dan kan hij/zij in het algemeen bepalen of er sprake is van extrasystolen. Wanneer er geen hinderlijke klachten of een bijkomende hartziekte zijn dan is behandeling niet noodzakelijk.

Maar wanneer er wel hinderlijke klachten bestaan dan is het gebruik van een ritme regulerend middel (een antiarrhythmicum, meestal een bètablokker) te overwegen.

 

Bronnen: hartstichting.nl, hartwijzer.nl en volkskrant.nl

Delen:  
71 reacties op “Overslaand hart is dat gevaarlijk?
 1. geachte dokter
  ik ben 76 jaar en heb al enige jaren last van een licht lekkende hartklep. heb ook allerlei hartonderzoeken gehad. slik hiervoor medicijnen. ik doe elke dag 45 minuten aan interval fietstraining. ik begin met 5 minuten warming up. dan 2 minuten
  op 75% van mijn kunnen daarna 3 minuten rustig aan. mag ik dit elke dag doen.
  hoogachtend
  hARRY
  Waalwijk

  Geschreven door Harry op
 2. Ik ben 29 wk zwanger en heb nu nog meer last van hartoverslagen dan voor de zwangerschap. Ik durf ik niet alleen er op uit te gaan. Ook is gebleken dat mijn schildklier nu iets te snel werkt. Mijn vraag is, kan dit allemaal kwaad voor het hart op de lange termijn? Heb je later grotere kans op infarcten enzo als je je hele leven hartkloppingen hebt? En gaat t na de zwangerschap weer over?

  Geschreven door Sanne op
 3. Beste Harry,
  Dat is een vraag die je eigenlijk met de cardioloog zou moeten bespreken. Die kent je dossier en kan daar beter antwoord op geven.

  Geschreven door Tandor op
  • Geschreven door Anoniem op
 4. Hartkloppingen hoeven niet perse gevaarlijk of schadelijk te zijn. Of het na de zwangerschap over gaat kan ik helaas ook niet zeggen.
  Ben je wel al eens bij de huisarts of cardioloog geweest vanwege de overslagen/kloppingen?

  Geschreven door Tandor op
 5. Ik ben een man van 82 jaar en woont op de Filipijnen.Ik voel me prima.Volgens mijn dokter slaat mijn hart wel eens een slag over.Dat schijnt al jaren zo te zijn,ik merk er niets van.Op voorschrift van de dokter gebruik ik Progrel een soort bloed verdunner heb ik begrepen.Moet ik nu bang/bezorgd zijn ?

  Geschreven door Johan op
 6. Hartritmestoornissen/overslagen hoeven helemaal niet ernstig te zijn. Soms hebben mensen dat al hun hele leven en hebben er totaal geen last van.

  Geschreven door Tandor op
 7. Beste Johan. Ik ben geboren met een hartafwijking. Mijn aorta zat verkeerd om. Een bouwfout is mijn lichaam. Toen ik 5 jaar was hebben ze bij mij transpositie van de grote vaten gegaan. Een ingrijpende operatie. Door het littekenweefsel op mijn hart destijds ontstaan nu telkens ritmestoornissen. Inmiddels ben ik 48 jaar. Heb een ablatie en 16 keer een cardioversie moeten ondergaan. Wees maar niet bang. U hebt een gezond hart en het kan echt geen kwaad . U wordt er alleen doodmoe van en dat maakt u angstig. Als mijn hart in het verkeerde ritme schiet gaat hij wel 180 slagen per minuut. Bel ik gewoon 112 en dan resetten ze mijn hart gewoon weer even in het ziekenhuis. Misschien is dat een idee. Dan heeft u er waarschijnlijk nooit last meer van.

  Geschreven door Marion op
  • respect dat u er zo mee om gaat en er koeltjes onder blijft.

   Geschreven door Maxim op
  • hoe gaat zo’n reset ?

   Geschreven door Cyber op
  • Zodra ik probeer te ontspannen slaat mijn hart soms over. Door de schrik word ik erg onrustig en gebeurt het soms nog eens zodra ik intensief bezig ben gaat het weg. Ik slik bloeddruk medicijnen en cholesterol tabletten sinds 8 mnd. Sinds die tijd gebeurd het overslaan soms ik ben een zeer druk type en kan moeilijk stilzitten.

   Geschreven door Anoniem op
 8. Ik heb last van pijn op de linker borst. Als ik hier op druk dan voel ik een heftige pijn. Deze pijn heb ik ook in mijn oksel. Ik weet niet of ik hiermee de huisarts mee moet lastig vallen. Het is geen spier daar ik een zware tas kan dragen zonder pijn in mijn linker arm/borst.

  Geschreven door Mario1966 op
 9. Maar je hart is het ook niet, want dan zou het niet meer pijn gaan doen als erop drukt. Dat lijkt toch meer op een probleem van de spieren of je ribben. Ga naar de huisarts en laat ernaar kijken.

  Geschreven door Tandor op
 10. misschien een domme vraag maar is dit hetzelfde als boezemfibrilleren /atriumdefibrilatie.
  want ik heb regelmatig het gevoel dat mijn hart op hol slaat dit duurt dan ongeveer 10/20 minuten. Ik ben al door de huisarts door gestuurd voor een hart filmpje maar toen was het al weer gewoon mijn hart.
  Ik kan het een paar keer per dag hebben en dan weer ’n paar dagen niet.
  Moet ik me zorgen gaan maken over mijn hart.

  ps binnenkort worden wel mijn benen gedotterd li+re omdat daar in elk been 2 verstoppingen zitten en ook nog ongeveer op de zelfde plaats. zijn er mensen hier met ervaring mee

  Geschreven door Rene op
  • Heb nu 3 dagen lang per 2 sec. Hartoverslagen. Mijn vriend zegt dit is niet goed en als hij erna luistert het onregelmatig klinkt en ik voel mijn hart per 2 sec hart bonzen. Ikzelf word er onrustig en nerveus van, omdat in elke houding het eng aanvoelt. Mijn huisarts zegt het geen kwaad kan, maar ik zie nergens iemand die het per 2 sec van het hartslag voelt…. Herkennen jullie misschien iedere 2 sec hartoverslagen?

   Geschreven door Manon op
   • Ik heb daar ook soms last vast nu bijvoorbeeld maar meestal heb ik het maar een dag of heel soms wat langer met het gevolg dat je daar nerveus van wordt en ga je verkeerd ademhalen en dan wordt het een soort hyperventileren.
    Ik kan alleen zeggen dat het bij mij meestal iets met nervositeit te maken heeft.
    Wat bij mij helpt is een ontspanner. Ik heb aan mijn huisarts iets gevraagd om dan wat rustiger te worden.

    Geschreven door Anoniem op
    • Bij mij is het een reactie op het drinken van een glaasje wijn. Volgens mij niet de alcohol die dat doet maar de sulfiet in wijn. Een intolerantie voor sulfiet veroorzaakt gedurende de nacht -soms wel 6 uur lang- hartoverslagen. Erg onrustig en je slaapt nauwelijks. Heb hiervoor metoprolol en neem dan een extra pil maar veel helpt het niet in acute situaties. Oppassen dus…

     Geschreven door Francien op
   • Hoi met Lina ik heb 2 ablaties gehad en nog niet goed gescoord nu weer al 2 dagen om de 10 sec ongeveer extra slagen. Ik voel het weer continu en het is een vreselijk gevoel. Zodra ik beweeg of bezig ben is er niets aan de hand… en ja hoor als ik ff op bank lig of in bed beginnen de slagen in rust.. ik neem aan dat we weer actie moeten ondernemen voor een ablatie..

    Geschreven door Lina op
   • Beste Manon

    Ik heb zelf sinds 2018 ventriculaire extra systolen dus hartoverslag. In eerste instantie leek het hb gehalte te laag te zijn. Bloedarmoede kan invloed hebben op dit maar ook magnesiumtekort heeft invloed erop. Laat je bloed eens prikken. Voor de rest, ik heb het zelf nog steeds ben ook gaan beperken in koffie, suikers en andere zaken en afvallen en stress beperken. Je raakt soms in paniek bij dit soort overslag, maar niet doen. Het kan geen kwaad, niet bij stil staan door gaan met leven, want je kunt het ook uitlokken door er de hele tijd mee bezig te zijn.
    Gr. Donna hopelijk heb je er wat aan

    Geschreven door Donna op
   • Dat is niet OK hoor ! Je mag hoogstens 10 % aan hartoverslagen hebben anders moet je aan de medicatie of aan een ablatie geloven

    Geschreven door anita op
   • HALO Anita ik heb daar nu ook last van ben erg stress mens.
    De huisarts heeft mij een holtertje laten dragen ECG diverse xren gemaakt bij mij.
    Ook een fiets behandeling op het ziekenhuis gemaakt !!
    Alleen maar stress er komt niks uit .
    Maar ben je angstig dan word het nog erger !!
    Ik ben vaak angstig als mijn hart zo overslaat!!
    Zou toch maar een ECG laten maken bij je huisarts daar zien ze de problemen!
    En het geeft je rust .Sterkte en een goede gezondheid Lisbeth

    Geschreven door Lisbeth op
   • Ja ik zelf

    Geschreven door Anoniem op
   • Ik heb dat precies hetzelfde. Het is zo beangstigend. Bij mij is het een paar keer per minuut. De dokter geeft aan dat het geen kwaad kan. Heb al een hartkastje gehad en ze zien er niks raars op. Alleen dat mijn hart zo vaak een slag overslaat.

    Geschreven door Anoniem op
 11. Dat is niet hetzelfde als fibrilaties.
  Is er onderzoek gedaan en zijn de fibrilaties vastgesteld? Ben je bij een cardioloog geweest?

  Geschreven door Tandor op
 12. Geachte dokter. Van hart overslagen heb ik gelukkig geen last van, maar waar ik wel regelmatig last van hebt dat is hart bonzen en dat houd dan +- 10 tot 15 minuten aan. Mijn vraag is nu hoe komt dat en wat kan ik er tegen doen? Met de meeste hoogachting Martin.

  Geschreven door Martin op
 13. Beste Rene,

  Jouw beschrijving lijkt enigszins op mijn hart- en beenproblemen.Na vele jaren behandeling van spataderen bleek dat ik trombose heb. Hierdoor ontstonden de hart en aderproblemen. Thans heb ik 8 medicijnen dagelijks welke goed werken. De trombose kan getest worden bij de trombosedienst. Raadpleeg jouw huisarts. Sterke er mee!!

  Geschreven door Paul op
 14. Om te beginnen zou ik met de klachten eens naar de huisarts gaan. Er even onderzicht moeten worden hoe dat zit met je hartkloppingen

  Geschreven door Tandor op
 15. Dat is iets dat je met de cardioloog zou moeten bespreken

  Geschreven door Tandor op
 16. Hallo, ik ben 35 jaar. Sinds een paar weken ontzettend last van volgens mij hartoverslag of iets dergelijks. Steeds als ik op bed ga en bijna in slaap val mijn hart overslaat of iets en ik dan heel erg misselijk ben voor een paar seconden. Dit heb ik ook wel als ik plots wakker schrik, denk dan ook door hartoverslag. Zweet dan heel erg en ben dan ook misselijk. Heel erg beangstigend. Ik weet dat ik door stress, lichte burnout, hyperventilatie hierdoor klachten kan krijgen maar deze heb ik nog nooit gehad. Merk er over dag ook wel wat anders, maar ben dan afgeleid dus is dat gevoel sneller weg. Wel houd de misselijkheid, na zo’n nacht, de hele ochtend aan. Verder ben ik niet extra overdreven moe, maar vooral onrustig en angstig. Tis vooral heel schrikken wanner dit steeds op bed gebeurt. Die misselijkheid houd me dan wakker en maakt me angstig. Hoe kan ik dit voorkomen, of zou ik ermee naar de huisarts moeten of iets dergelijks. Functioneer niet meer zoals het hoort. Niks gaat meer automatisch.

  Geschreven door Bleeker op
 17. Hallo, Ik heb al meer dan 30 jaar hartoverslagen, alleen zijn ze da laatste jaren flink toe genomen. Als ik verkouden ben of koorts heb dan slaat mijn hart 10 tot 20 keer p/min. over. Ook tijdens het sporten heb ik er veel last van maar wordt nooit duizelig of misselijk. Mijn arts wil mij amidarone voorschrijven maar volgens mij is dit een pittig middel, ik heb zoveel last ven de overslagen dat ik het zeker wel overweeg.

  Ik zit per dag tussen de 3 tot 6 % overslagen en voel ze helaas allemaal, zou een ablatie kunnen werken.

  Geschreven door Pieter op
 18. hallo, ik heb somstijd 114 hartslag ik neem al een week cordarone 200mg 3xper dag en heb nog die hartslagen ,moet mij zorgen maken grt

  Geschreven door Marth op
 19. Ik heb hartproblemen oa overslaan door gebruik van de mirena spiraal, is niet normaal hoe ik nu opeens hartklachten en ademnood krijg, huisarts zegt zit tussen de oren. Veelvrouwen klagen over dezelfde problem met de mirena spiraal. Waar kan ik terecht met hulp over schade door mirena en hartklachten?

  Geschreven door lily op
  • Beste Lily

   Ik heb zelf sinds 2018 ventriculaire extra systolen dus hartoverslag. In eerste instantie leek het hb gehalte te laag te zijn, bloedarmoede kan invloed hebben op dit. Ook magnesiumtekort heeft invloed erop/Laat je bloed eens prikken. Voor de rest ik heb het zelf nog steeds ben ook gaan beperken in koffie, suikers en andere zaken en afvallen en stress beperken. Je raakt soms in paniek bij dit soort overslag, maar niet doen het kan geen kwaad. Niet bij stil staan door gaan met leven, want je kunt het ook uitlokken door de hele tijd mee bezig te zijn.
   Gr. Donna hopelijk heb je er wat aan maar ik heb ook mirena en kreeg ook dit probleem nog erger door mirena spiraal. Ik laat het verwijderen volgende week.

   Geschreven door Donna op
 20. Ik heb ook regelmatig hartklachten, ik ben 57 jaar oud, en zit al vele jaren met een overslag van mijn hart, waardoor de cardioloog in imelda ziekenuis zegt dat daar niets meer kan aangedaan worden, ik heb ook regelmatig last van pijnen die opkomen op mijn linker borst en soms ook in mijn handen

  Geschreven door beertje op
 21. Beste,

  Ik ben 18 jaar (bijna 19) en ik heb 2 jaar geleden heel veel last gehad van een overslaand gevoeld bij mijn hart (ook wel extrasystolen genoemd). Toen ben ik bij de huisarts geweest en hij heeft mij doorverwezen naar een kinder cardioloog. Er is daar een hart filmpje gemaakt en ik heb een aantal een kastje gedragen, die mijn hartritme bij heeft gehouden. Er werd geconcludeerd dat ik een minuscule afwijking heb, heel klein dus en dat het vaker voorkomt bij leeftijdsgenoten. Ik hoefde mij dus niet ongerust te maken. Ik heb er daarna gelukkig veel minder last van gehad en zelfs bijna niet. Tot nu, ik heb weer die hartkloppingen om het zo maar even te noemen. Waardoor er een slag eerder gaat en de pauze langer is, met als gevolg een harde bons en naar gevoel. Het heeft niet veel zin om weer die onderzoeken te ondergaan. Maar ik weet niet wat ik zal doen? Zal ik naar de huisarts gaan of het gewoon laten gaan? Ik heb geen pijn op de borst of duizeligheid/misselijkheid. Alleen constant dat nare gevoel. Meestal in de avond als ik ga slapen, dat het achter elkaar doorgaat en soms in de ochtend. Ik merk wel dat het nu steeds meer voorkomt en het gaat niet zo maar weg. Pas nadat er een aantal uren zijn verstreken, kan het minder worden, maar helaas merk ik dus dat het regelmatiger wordt..

  Wat zal ik doen?

  Alvast bedankt voor alle moeite!

  Met vriendelijke groet,
  Valérie

  Geschreven door Valérie op
  • Kan komen door teverkeerd te ademen een keer te lang een keer te kort zuurstof regelt ook de ritme van je hart waardoor je extrasystole kan krijgen ik had dat eerst tijdens eten als ik ook vloeiend zat te kletsen, maar nu heb ik dat niet meer en me vitamine d was ook te laag nu heb ik hem op pijl heb dat niet extrasystole tijdens eten niet meer en 1x of 2x perweek heb ik dat wel of niet, maar ben van me zelf gespanned nerveuse iemand die gelijk in paniek raakt en verkeerd ademt daardoor heb ik ook hyperventilatie gehad, dus richt je meer op gespannenheid aangezien je jong ben is dat wel heel moeilijk, jongen mensen zijn meer actief maar let meer op en doe bloedtest op je vitamine waarden en andere dingen

   Geschreven door anoniem op
  • Valerie,

   Wat jij hebt, heb ik ook al vanaf mijn 16e. Ik ben nu 31. Bij mij is het ook de ene keer maanden achter elkaar en zo heb ik het weer maanden niet. Elke keer als het weer terug komt ben ik ook weer bang. Als je het niet vertrouwd, je niet lekker voelt, gewoon zeggen en desnoods naar de eerste hulp een filmpje laten maken.

   Gr
   Mike

   Geschreven door Mike op
 22. ik heb tegenwoordig veel overslag, wel tien keer per uur, als ik in rusttoestand ben
  bloeddruk is smorgens rond de 120/85 en overdag ietsje aan de hoge kant, maar niet abnormaal hoog (140/100)
  heb verleden week een soort aanval gehad waarbij ik opeens een hartslag had van 125/min gedurende een 20tal minuten (in rust) en sindsdien is die overslag begonnen. Het voelt bijna alsof er een soort luchtbel in mijn keel naar boven komt

  Geschreven door sonneke op
 23. Ik heb soms last dat ineens uit het niets mijn hart een paar keer snel achter elkaar voelbaar slaat alsof het een beetje op hol slaat en daarna is het over.
  Voel er voor de rest niks bij, is dit iets dat moet worden nagekeken?

  Geschreven door Heraldo op
 24. Ik had in mijn twintiger jaren soms eens last van hartoverslagen. Bij cardioloog geweest en alle testen gehad en alles was in orde. Kwam ook vooral voor bij stress en vermoeidheid. Paar maanden geleden terug meer last van gekregen ivm met vroeger, ook door stresssituaties. Onschuldig dacht ik, zoals extra-systolen meestal zijn. Maar bij opnieuw een overslag heb ik een hartstilstand gekregen, gelukkig andere mensen in de buurt en gereanimeerd.. na onderzoek vonden ze nog steeds niks, ze houden het op pech. Ik wou dat ze iets gevonden hadden

  Geschreven door David op
  • Beste David ,

   Ik heb ongeveer het zelfde probleem als ik in jouw mail lees , Ik heb een kort vraagje
   Sloeg je al hard over in de stress situatie of in de rust periode daarna , bij mij alleen in rust periode na Inspanning of stress
   En had je ook last van benauwdheid , Ik helemaal niet dus daarom dacht cardioloog dat het onschuldig is .

   Geschreven door Cb op
 25. Af en toe tijdens fysieke inspanning of tijdens een stresssituatie krijg ik een harde bonk in de hartstreek, dit is ook voelbaar in de keel. het gevoel alsof er een soort van schok door je heen gaat, dit is duidelijk het hart. verder heb ik geen klachten zoals pijn op de borst of duizeligheid. Heb ik dit nare gevoel te danken aan een extra systole of is dit wellicht een ander probleem?

  Geschreven door jory op
  • Hoi Jory, je bericht is al van een paar jaar geleden en weet niet of je dit überhaupt nog leest.., maar weet jij ondertussen wat het is of was? Ik heb momenteel hetzelfde.. ook met zo een schok naar mijn keel wat jij beschrijft.. ik hoop op antwoord! Groetjes Tes

   Geschreven door Tes op
 26. Het komt en het gaat bij mij, verschilt vaak wanneer ik ze heb, ben nu 29, en vroeger aan mn hart gëopereerd (tetralogie van Fallot) is allemaal goed gegaan verder. Wel een lekkende hartklep die ooit een keer vervangen zal worden, want nu is de hartfunctie nog prima, alleen bij hartoverslagen” valt niet direct te zeggen of het nou door m’n afwijking komt, of door andere factoren zoals stress caffeïne etc.. heb jaarlijks een controle en ecg en mri, dus dat zit wel goed. Iedereen sterkte ermee, en zoek afleiding, meestal moment opnames..

  Geschreven door Loek op
 27. Wat ik nergens terug kan vinden is hoe vaak overslaan normaal en ongevaarlijk is.

  Sinds anderhalve dag heb ik vrijwel constant dat 1 op de 10 (en soms zelfs 1 op de 5) slagen overslaat. Slapen, concentreren, enz wordt wel erg lastig zo.

  Geschreven door AV op
 28. Ik heb al 5 jaar last van overslagen . Ze komen en gaan .. nu terug verschrikkelijk ieder uur last . Soms 10 per uur soms 5 uur geen …. Ik had last van paniekaanvallen en hyperventilatie…maar die overslagen brengen me terug paniek . En zo weer meer overslagen enzo …. cardiologen zeggen het is ok geen paniek, er zal je niets overkomen. Ik zou wel iedere dag naar de huisarts gaan . Gaan werken, sociaal contact,…. niets durf ik nog te doen ! Ten einde raad !!!!
  Iemand ????

  Geschreven door Shary op
  • Shary ik herken het zo wat je zegt. Ik heb precies hetzelfde. Ik word er ook erg bang van. Durf ook niks meer te doen. Ben door de hele molen gegaan en niks aan de hand. Gelukkig maar ik ben nog steeds zo bang. Want wanneer weet je nou of het wél ernstig is! Ik heb therapie en al gehad maar die angst blijft bij me. Één cardioloog zei zelfs: niet mijn probleem dat u angstig bent! Het is een grote last om te dragen want wie wil er nu bijna elke dag doodsangst?! Ik wens jou véél kracht én weet je gesteund door een andere lotgenoot!!

   Geschreven door Mom’s op
   • Wat een akelige reactie van de cardioloog ,het voelt zo akelig ,ik heb het ook ,nu heb ik een kastje om te registreren ,kijken hoe dat gaat ,ik wens je sterkte !groetjes betsie !??????

    Geschreven door Anoniem op
  • Ik ben een man van 37 en heb sinds mijn 15e last van overslagen, soms lange periodes erg en soms periodes wat minder. Ook heb ik een paar keer per jaar dat mijn hart onregelmatig op hol slaat. ik heb de cardioloog al vaak bezocht en na vele onderzoeken bleken die overslagen onschuldig. Wel ben ik zelf nog alles behalve gerust gesteld. De angst is wel weg na 22 jaar maar het blijft zeer vervelend.

   Geschreven door Rob op
 29. Ik heb het ook op het moment. Constant. 2 bonzen, dan even niks, 2 bonzen, dan weer even niks en dat gaat zo maar door. Ik hoop dat ik normaal in slaap kan vallen en normaal weer wakker wordt.

  Geschreven door Chokpa op
 30. Ik heb ook zo’n last van overslagen. Mijn overslagen doen verschrikkelijk pijn en ik kuch/hoest er bij, dat gaat automatisch. Daarnaast begin ik te transpireren, wordt duizelig en onwel, dit duurt wel even. Artsen kunnen mij niet helpen, wel heb ik medicatie voor de bloeddruk en tachycardie en dat helpt goed. Ik heb grote angst, ben het liefst rustig thuis, mijn klachten beheersen mijn leven, ben en blijf onzeker over mijn klachten. Vreselijk is het!

  Geschreven door Gerrit op
 31. Sinds 4 weken ineens extreem veel extrasystolen. Nooit iets gevoeld.. Tijdens enkele extrasystolen wordt ik gewoon onwel/duizelig. Ecg was goed… wel veel hartoverslagen zichtbaar… volgens huisarts paniek/angst. Niks aan de hand dus… Maar mijn lichaam zegt heel wat anders… Ik word er erg moedeloos van en durf niet meer naar de huisarts…

  Geschreven door Bibi op
  • Dag Bibi,
   Herkenbaar. Opeens een gevoel alsof mijn hart eruit wilde. Pijn en druk op de borst, pijn in mijn nek en kaak. En bovenrug. Heel naar gevoel. En het gaat niet weg.
   Heel veel extra’s bleek uit de test in het ziekenhuis.
   Advies arts ga maagzuur remmers slikken. En als je veel last hebt betablokkers.
   Ik wil beiden niet. Te veel bijwerkingen. Hartslag tempo en bloeddruk normaal.
   Er is niet eens gekeken waar het vandaan komt. Gewoon een pilletje en klaar.
   Alleen symptoom bestrijding oorzaak is niet belangrijk.

   Geschreven door Karinka op
 32. Hallo lotgenoten. Ik heb twee maal hartklep protheses gehad in 2 jaar tijd in het UZA. Ben 38. Eerste keer endocartitis, zwaar ziek,,, tweede keer is 1 de aortaprothese losgekomen. Sinds de eerste operatie last van overslagen, 2 maal Cardioversie gehad en nog steeds. Ablatie is de laatste optie….
  1 ADVIES: ANGST HELPT NIET, integendeel.
  Sterkte allemaal!
  Groeten
  Omar

  Geschreven door Omar op
 33. hallo, ik heb sinds oktober vorig jaar aanvallen mijn hart gaat alles kanten op en daarna heb ik het heel koud vervolgens ga ik gapen en ben dan heel moe ben mijn conditie kwijt en kan bijna geen trap meer op twee weken zitten en slapen en dan opnieuw 10 minuten wandelen en zo opbouwen tot de volgende aanval verder heb ik de hele dag wel af en toe overslagen. mijn hart is nagekeken en schijnt helemaal goed te zijn inmiddels leef ik 9 maanden binnen en kan niemand mijn vertellen wat ik heb.
  heeft iemand hetzelfde ooit meegemaakt?
  alvast bedank voor jullie reactie.

  Groetjes Carla

  Geschreven door Carla op
 34. Hallo allemaal,

  Ik ben Richard, 38 en ook ik heb last van extrasystolen. Ze zijn begonnen na een periode van nogal hevige stress. Paar keer in het ziekenhuis geweest en onderzocht, niets aan de hand. Ook ben ik bekend met hyperventilatie en paniekaanvallen, helaas is het vicieuze cirkeltje van de angst die het in stand houdt maar al te herkenbaar. Ik kan wel zeggen dat het op momenten mijn denken en leven beheerst, al probeer ik zoveel mogelijk door te zetten. Wat ik wel weet is dat afleiding en rust in mijn hoofd heel belangrijk zijn, in dat geval heb ik er minder last van. De kracht van de psyche is heel erg groot, zodra ik ga piekeren en er mee bezig ben, schiet de adrenaline omhoog en neig ik er weer last van te krijgen. Merken jullie ook dat prikkels (telefoon, laptop, geluiden) er invloed op hebben? Ik probeer nu strikt om ’s avonds rust in huis te creëren, zodat ik ook een goede ‘slaaphygiëne’ heb. Want dit alles heeft invloed. Heb nog een goede tip: de Engelse cardioloog Dr. Sanjay Gupta (vindbaar op YouTube) heeft bijzonder goede video’s over ectopics (extrasystolen) en hartproblemen in het algemeen. Het heeft mij veel inzicht en ook zelfs wat rust gegeven. Het kijken waard!
  Veel sterkte iedereen!

  Geschreven door Richard op
  • Ja Carla ik op dit moment ook dit duurt nu al maanden, vroeger al vanaf n jaar of 24 nagekeken en n hartfilmpje 24 uur kastje
   Niks aan de hand ..ze zijn altijd regelmatig teruggekomen….maar nu ben ik 64 altijd gesport kreeg n griep en nu dag en nacht overslag! Ook ik ben er angstig van geworden
   En zit meer binnen als buiten! Betablokkers helpen haast niks! Huisarts vind psychiater nodig voor medicatie! Ik weet r nog niet
   Ben al door de molen van echo hartfilmpje en inspanni ngtest geweest en t is iets onschuldigs volgens de cardioloog!
   Ook geen conditie meer en snel buiten adem! T

   Geschreven door Hunnie op
  • Hoi Richard, herken mij een beetje in jou verhaal.
   Ben zelf 36 jaar.
   Ongeveer 2 en 1/2 maand terug, kreeg ik vreemde overslagen.
   Sindsdien heb ik ze vrijwel elke dag.
   Soms iets rustiger als de andere dag.
   Uiteindelijk holter onderzoek enz gehad. Kwam ook ves uit.
   Ook ik heb ervoor een hele lange periode van extreme stress gehad, en zit ik nog steeds in.
   (En vraag ik mij af, of extreme stress je hart op ten duur gevoelig/zwak maakt en dus ook echt door stress kan zijn gekomen? En of het ook dan voor altijd kan verdwijnen als je bv weer kalmte in je lichaam/geest heb langere tijd, of dus door stress nu blijvend kan zijn? Hoop dat iemand hier ook uitleg of een ant kan geven?)
   Toch zijn er momenten dat waneer ik relax ben, het ook gebeurt.
   Dus maybe of onbewust mee bezig of mijn lichaam zal een lange tijd op een relax stand moeten blijven.
   Geen idee… Daar zou ik graag meer info op willen.
   Heb wel betablokkers gekregen, alleen wilde ik proberen zonder ook te accepteren, aangezien medicijnen toch ook vele bijwerkingen kunnen geven.
   En tot nu toe nog niet ingenomen.
   Hou mezelf in mij achterhoofd om eerst zelf dingen te ondervinden zonder medicijnen, als het toch erger wordt, als het moet dan moet het.
   Nog steeds ben ik angstig als ik ze voel, vooral snachts in bed.
   Maar begin het steeds meer te accepteren en rustiger te worden dan in het begin.
   Was in het begin bang om niet meer wakker te worden.
   En aangezien de kant van mijn vader allemaal hart en vaatziekten hadden/hebben, wordt je er ook niet geruster op.
   De zenuwen gierden door mijn lijf, als ik ze voelde.
   En aangezien ik al stress had/heb van andere dingen, wist ik dat ik iets moest doen, om het iig niet te verergeren en iets aan ontspanning moest doen.
   Het eerste wat ik deed, hoe gek het ook klinkt, was eigenlijk mezelf zeggen.
   Je bent bang niet meer wakker te worden, of je je nou druk maakt of niet, extrasystole heb of niet of zelfs gezond en niks mankeert, voor ons allemaal kan vandaag of morgen je laatste dag zijn.
   Zogezegd begon ik maar met het ergste van het ergste een beetje te accepteren.
   Tuurlijk ben ik ook bang voor… Maar angst etc helpt je er niet meer of minder mee… Nou ja.. Minder wel dan hihi.
   Want het verergerd alles eigenlijk.
   Dus ging al snel een beetje peilen en zoeken naar oplossingen voor mezelf, want ja als die man in die witte jas zegt, kan geen kwaad, wat kan je dan verder. (Kreeg wel het advies periodieke lab controles te doen)
   Toch raar denk ik dan, als het echt zo onschuldig is, dus als iemand weet wat dat precies in houdt, hoor ik het graag)
   En hoewel ik er weinig tot niet aan deed. En voor sommigen misschien te zweverig of stom klinkt.
   Dacht ik aan dingen als yoga, meditatie.
   Nu ga ik (als beginnetje) vaak 30 min in de avond op de bank of bed languit, met een kop zwarte thee (zonder suiker)(zwarte thee kan je cortisol verlagen, en mensen met angst en stress hebben een verhoogd cortisol) naar een meditatie muziekje luisteren ( in mijn geval indian relax music) lichten dimpen, kaarsen aan. En kom echt ff tot rust zo, en voel dan echt kalmte over mij heen komen.
   Het is een klein iets, en het proberen waard voor anderen.
   En kan geen kwaad lijkt me, tenzij je allergish benr voor zwarte thee ?
   Ook heb ik gemerkt om na ca 19.00 19.30 savonds. Ligt aan hoelaat je gaat slapen. Niet meer eet. Heb het idee dat dat ook een beetje helpt.
   Aangezien ik nog in vergelijking kort heb met anderen.
   Hoop ik zoiezo dat het niet voor altijd blijft.
   Mocht dat wel zo zijn.
   Zal ik mogen ondervinden, wat het allemaal kan verergeren of verminderd.
   En krijg zoiezo nog wat periodieke onderzoeken. Snel volgt een inspanningstest.
   Tot nu toe iig werdt ook mij gezegd, het onschuldig te zijn.
   Hoop dat mensen blijven updaten, het is en blijft fijn iets te delen met mensen die hetzelfde meemaken en je dus begrijpen.
   Ook dat stelt elkaar gerust.

   Groetjes,

   Een lotgenootje!

   Geschreven door Rachel op
 35. Vraagje ik heb boezemfibrilleren , maar ik heb er geen last van.
  De hartslag blijft onder de 100 slagen, vaak 88 , 95 , ect.cet.
  Af en toe 115, 120.
  Is dit schade voor het hart, zo ja moet ik dan medicijnen slikken

  Geschreven door Heleen op
 36. hoor hier weinig zeggen over veel overslagen na elkaar deze heb ik wel na een hartinfarct verleden jaar heb er zoveel na elkaar dat ik eens moet hoesten of dergelijk om deze te stoppen zou door littekenweefsel zijn van infarct heb een hartslag van 40 ,heb over vijf jaar ook een ablatie gehad was weer een ander stoornis waar mijn hartslag ineens van 40 naar 180 ging en zo op en neer deze is wel verholpen door ablatie , door overslagen geraak je wel wat in paniek al weet je wat het is ik heb ze dagelijks en nog is het beangstigend

  Geschreven door benny op
 37. Ik heb 5 jaar geleden uit het niets AVNRT gekregen. Heb ablatie moeten ondergaan en hoewel dat volgens het boekje gegaan is heb ik sindsdien vage klachten. Extrasystolen zegt de huisarts op basis van holteronderzoek en volgens de cardioloog kun je er 100 mee worden maar het voelt totaal niet als een overslag. Het lijkt echt of je hart stilstaat voor een seconde en dan weer verder klopt. Een naar gevoel giert dan door m’n lichaam wat wel een uur aanhoudt. Het komt ook op willekeurige momenten.

  Geschreven door René op
  • En ook die nare gevoelens kan ik.
   Een zenuw/opgejaagd gevoel.

   Geschreven door Lot genoot op
 38. Sins twee dagen heb ik dat mijn hart overslaat als ik niet op tijd adem haalde slaat die over en ik reageer gelijk met een boer heb ook last van koud warm warm koud vaak onbewust of als ik in bed licht koud op mijn rug

  Geschreven door Agnes op
 39. Hallo.
  Ik ben een meisje van 14. En ik heb regelmatig dat mijn hart op hol slaat. Ik ben ook in behandeling van een art maar ik moet 7 weken wachten m naar een echt specalits te kunnen. Weet iemand wat ik kan doen

  Groetjes A

  Geschreven door Hey op
  • ik heb veel last van frequente extra systolen, in overleg met cardioloog aan het experimenteren met aanpassing dosis metoprolol, iemand nog andere tips ?

   Geschreven door Dick op
   • Ik heb sinds een week lang. Elke dag, de hele dag door last van hartoverslagen. Had in 2019 al een onderzoek (hartfilmpje etc) gedaan volgens de cardioloog niks aan de hand. Maar ik maak me toch druk. Dat het hart over slaat heb ik wel eens gehad, alleen nog nooit zo lang als nu. Ik maak me toch echt zorgen ondanks de onderzoek. Vind dat huisartsen nog al laks zijn en het snel willen afschuiven op stress of paniek.

    Wie heeft ook ervaring met lange periodes dat het hart overslaat en dat heledag door?

    Het voel onwijs vervelend en raak er zo down van…

    Gr. Shiv

    Geschreven door Shiv op
    • Ik herken het. Als ik die overslagen heb moet ik ook steeds plassen. Zodra ik na lopen ga zitten of liggen begint het weer. Het is zeer beangstigend

     Geschreven door babe op
 40. Ik heb een vraag mijn hart heeft 4 seconde pauze. Is dat gevaarlijk? de cardioloog zegt je kan een pacemaker krijgen en ik overweeg dat te doen om dat ik bang ben het in de auto krijg en dan weg val?

  Geschreven door Sulia op
 41. Je hart is een onwillekeurige spier. Wil hij er echt mee stoppen dan gebeurt dat ook, overslag hart en dat te vaak mee moeten maken is voor iedereen doodeng, het eerste wat je denkt. Ik ga hartstikke dood. Gevolgen nog meer stress nog meer overslagen van je hart. En geen 1 arts die je kan overtuigen dat er met je hart niks aan de hand is.
  Je kan alleen jezelf overtuigen.
  Heb zelf het hele proces meegemaakt en onderzoeken gehad en behalve zo nu en dan een overslag werd er niks geconstateerd, ik zelf zie zo.n onderzoek als een soort APK op dat moment alles okee, en dan een dag of wat later. Ja hoor. Hart overslagen, dus je gaat twijfelen aan het onderzoek, of meerdere onderzoeken, toch?
  We kunnen ook anders gaan denken, niemand gaat voor zijn tijd, dus negeer zoveel mogelijk je Rikketik als hij weer eens raar gaat lopen te doen.
  Vertrouw in de artsen, want ik denk dat er geen arts is wat jou bewust dood zal laten gaan.
  Ik zelf met mijn ervaring moet wel zo gaan denken en dat is vaak verdomd moeilijk.Masr wat moet je dan, elke dag met angst rond blijven lopen omdat je bang bent dat je wat aan je hart hebt? Word je ook echt niet gelukkig van en beperkt je in je normale leven.
  Klinkt allemaal leuk en aardig. Maar je moet het in feite allemaal zelf doen, uit een circel van angst zien te stappen, makkelijk? Nee, maar wel te doen.

  Geschreven door Rob op
 42. Beste Harry uit Waalwijk, je kunt dit alles doen, echter op 50 % van je kunnen is wel veiliger. Succes met de oefeningen en training. Chapeau ! 👍

  Geschreven door De_adviseur op
 43. Ook ik heb sinds oktober 2023 extrasystolen en soms een hartslag van 38. Het vreemde is dat ik buiten het vervelend gevoel geen last van andere dingen heb. Ik kan gewoon sporten en werken alleen merk ik dat als je ermee bezig bent het heftiger is. Ik heb ook een verkeerde ademhaling( altijd met buik ingehouden en opgetrokken schouders) Ik kan ook via mijn Apple Watch zien dat ik extra slagen heb op mijn ecg. Meestal heb ik het in de ochtend en af en toe in de middag, ‘s avonds heb ik het helemaal niet en ook niet als ik in bed lig. Er zijn zoveel dingen die dit alles kunnen veroorzaken, ook zelfs de schildklier kan een ding zijn. Ik laat binnenkort een keer het bloed testen om naar mijn schildklier en vitamine te kijken.

  Geschreven door Sylvester op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief