Voorkomen is beter dan genezen

De Hartstichting steekt al jarenlang veel geld in wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten. Er is al veel bereikt, maar we zijn er nog niet. Een hart- of vaatziekte wordt lang niet altijd op tijd herkend. Jaarlijks overlijden er bijna veertigduizend mensen aan. Anderen blijven leven, maar hebben te maken met blijvende schade aan het hart of de hersenen.

Inge verloor haar man aan een hartstilstand

Inge weet hier alles van. Zij verloor in 2013 haar 49-jarige man Koert aan een hartstilstand. Van de ene op de andere dag was hij er niet meer. Ze bleef alleen achter met haar kinderen Tim en Yara.

Waren er al eerder signalen die erop wezen dat er iets mis was met zijn hart? Inge vertelt: “Ja, achteraf was er wel een voorteken. “Toen Yara de dag voor zijn dood haar kinderfeestje vierde, kreeg Koert het op weg naar de dierentuin erg benauwd. Ik vroeg hem of het wel ging, of hij geen tintelingen had of druk op zijn borst voelde. Maar hij zei van niet. Hij dacht dat hij last had van hooikoorts”

“Zelf had ik dat idee niet, ik stelde nog voor dat hij thuis zou blijven. Daar wilde hij echter niets van weten. Eigenwijsheid is een karaktertrekje in onze familie. Wel spraken we af dat hij de dag erna eerst de kinderen naar school zou brengen en dan naar de dokter zou gaan. Ik heb er moeite mee dat ik niet meer heb doorgezet, niet meer druk heb uitgeoefend.”

Wel klachten, geen herkenning

Hart- en vaatziekten komen vaker voor dan mensen zich realiseren. Elke dag worden er honderden levens overhoop geschopt door deze ziekten. Achteraf zijn er vaak wel voortekenen te benoemen, maar ze worden helaas niet altijd op tijd herkend. Mensen komen te overlijden of moeten verder leven met blijvende schade. Als de signalen eerder worden opgemerkt, zijn er talloze levens te redden.

Dat ziet ook professor dr. Arno Hoes, hoogleraar Klinische Epidemiologie en Huisartsgeneeskunde aan het UMC Utrecht.

“Uit screeningsonderzoek weten we bijvoorbeeld dat 20% van de hartinfarcten onopgemerkt verloopt. Aan de andere kant geven mensen die een diagnose van een hart- of vaatziekte krijgen, vaak aan bepaalde klachten al langer te hebben”, vertelt hij aan de Hartstichting.

“Veel mensen blijven te lang rondlopen met klachten en gaan niet naar de huisarts. ‘Het zal wel niet ernstig zijn’, denken ze. Maar ook als mensen wel naar de arts gaan, wordt de link naar hart- en vaatziekten niet altijd gelegd.”

Alerter zijn bij hart- en vaatzieken in de familie

Ook moeten artsen en mensen zelf alerter zijn bij hart- en vaatziekten in de familie. In de familie van Inge’s man Koert komen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten vaker voor. Zo slikken zijn moeder en zus bloedverdunners. Maar of erfelijke factoren in de familie van Koert een rol spelen, is nooit vastgesteld. “Ik heb zijn moeder en zus later gevraagd om zich te laten controleren, maar er is gelukkig niets gevonden.”

Onderzoek naar eerder herkennen hart- en vaatziekten

De Hartstichting financiert onderzoek om hart- en vaatziekten eerder te herkennen.

Professor dr. Hoes vindt dit belangrijk: “Artsen moeten een ziekte gemakkelijker kunnen vaststellen of uitsluiten. Onderzoek zou nieuwe, liefst eenvoudige en goedkope testen moeten opleveren om artsen hierbij te helpen.”

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen. Door nieuwe tests en kennis uit onderzoek wil de Hartstichting bereiken dat er in de toekomst minder mensen onnodig ernstig ziek worden of komen te overlijden.

Delen:  
27 reacties op “Voorkomen is beter dan genezen
 1. Ik heb steeds klachten waarvan ik niet weet of ze van de overgang komen of van mijn hart, ik ben al bekend met hartritmestoornissen, maar die werden tientallen jaren terug gekenmerkt als niet ernstig.
  Ik heb nu vaak dat ik het heel warm krijg, ga zweten, misselijk wordt, af en toe echt vervelend ervan wordt, maar na verloop van tijd gaat het weer over, ik kan in bed ook niet op mijn rechterzij slapen dan krijg ik deze verschijnselen in heel erge mate en moet ik snel op mijn rug keren om niet heel beroerd te worden, deze verschijnselen kunnen ook met de overgang te maken hebben.
  Ik ben er recent ook voor naar de huisarts geweest en die wist het ook niet, ik kon bij de balie een holterkastje lenen voor een tijdje om te kijken wat er precies gebeurde, prima!
  Maar bij de balie moest ik eerst dan 185 euro betalen huur kastje voor een paar dagen……..dit is toch belachelijk, als je dat geld nu niet kan missen? Dat is geen gezondheidzorg! Nu loop ik nog met klachten..

  Geschreven door Dora op
 2. Bij de minste of geringste fysiek inspanning ( zoals werken in de tuin en klusjes; fietsen etc. ) zweet ik als een otter. Koel dan weer strek af en ben ( denk ik ) daardoor vaak verkouden.
  Wat is de reden dat ik ( doe ik overigens al jaren)zo sterk transpireer ??

  Geschreven door Job op
 3. Moet ik mij zorgen maken als ik eens in de zoveel tijd een steek in de linker borst voeld

  Geschreven door Derco op
 4. @ dora
  Ik neem aan dat je de balie van de huisarts bedoeld. Dat is wel een vreemde zaak…..
  Laat je verwijzen naar het ziekenhuis voor een holteronderzoek. Dat valt gewoon onder de basisverzekering.

  Geschreven door Tandor op
 5. Zo nu en dan een steek in de linkerborst wijst zelden op hartproblemen. Als je er ongerust over bent ga dan naar de huisarts.

  Geschreven door Tandor op
 6. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Bloeddruk, overgewicht, enz…
  Ga met de klachten naar de huisarts. Er kan dan bloedonderzoek worden gedaan en je bloeddruk kan worden gecontroleerd.

  Geschreven door Tandor op
 7. Je moet je pas zorgen maken als je pijn in het midden krijgt. Waarschijnlijk is die pijn op je linkerborst gewoon een spier. Druk er maar op, als het pijn doet is het een spier. Pijn op je borst voel je echt van binnen en het is een hele andere pijn dan de spier op je borst.

  Geschreven door Marion op
 8. Ik heb al 10 jaar hartritme stoornissen, heb al 20 cardioversies gehad, dat mag nu niet meer, en moet het met medicatie doen ( veel zelfs) wat niet ten goede komt voor nieren enzo; af en toe heb ik eens een bloeddruk daling, en dan voel ik me een tijd echt niet goed, wat gebeurd er met mij ?

  Geschreven door Gerard op
 9. Die vraag is zo natuurlijk niet te beantwoorden. Dat is eigenlijk een vraag voor de cardioloog.

  Geschreven door Tandor op
 10. Ik heb soms pijn op mijn linkerarm ik ben bang dat het door hart komt

  Geschreven door Nese op
 11. Mijn man had precies hetzelfde veel medicatie die niet meer hielp 1 x per week zeker naar eerste harthulp voor cardioversie . Hij kreeg medicijnen aangeboden waar mee hij absoluut niet in de zon mocht wat voor hem ( buiten,ens ) geen optie was. Een ablatie was de volgende stap maar daar werd hij voor afgewezen toen dec 2012 heeft hij een mini maze gehad in het amc amsterdam en vanaf dat moment geen problemen meer we kunnen weer normaal leven goddank ,hij loopt nog wel voor controle maar tot op heden alles oke. Ik wens je sterkte en hoop dat je iets aan dit verhaal hebt succes

  Geschreven door Hanny op
 12. Soms pijn in de linkerarm heeft met je hart niks te maken.

  Geschreven door Tandor op
 13. Ik herken mij in dit verhaal. Mijn man overleed in 2005 aan een hartstilstand hij was 39 jaar. Achteraf ook wel signalen maar ook eigenwijs en niet naar een dokter gaan. Hij was al vanaf nov grieperig hoesten enz maar hij ging niet naar de dokter was niet nodig. Met de kerst en oud en nieuw nog steeds hoesten. In jan 2005 nog lekker naar de duinen geweest leek iets beter te gaan hij heeft gerend gespeeld met de kinderen. De avond voor zijn overlijden heeft hij schoongemaakt bij de voetbal vereniging en daar bleek hij hoorde ik achteraf van een ander die er ook hielp vreselijk te zweten pijn in linkerarm hoesten maar toen ik thuis kwam van een avondje met mijn vriendinnen stond hij gewoon te douchen en merkte ik niets aan hem. Zaterdag gewinkeld spullen gehaald bij een tante en oom voor de wintersport wat we in febr voor het eerst gingen doen. Daarna naar de verjaardag van mijn man zijn vader geweest heel gezellig geweest. 1 uur te bed en 2 uur hartstilstand en 3 uur was alles voorbij.

  Geschreven door Brenda op
 14. Ikheb regelmatig hartkloppingen en nogal moe.

  Geschreven door Nijs Guido op
 15. Als je daar ongerust over bent, ga dan naar de huisarts voor verder onderzoek

  Geschreven door Tandor op
 16. ?k ben ern bertje bang om naar de cardioloog te gaan ik durf het niet!!!!

  Geschreven door Nesr op
 17. En waarom durf je niet?
  Als je klachten hebt die onderzocht moeten worden is dat natuurlijk wel dom. Als je met klachten niet naar de dokter gaat kun je er niet vanaf komen.

  Geschreven door Tandor op
 18. Dat kan het wel hebben. Hartklachten kunnen pijn over het hele lichaam veroorzaken.
  Als bijvoorbeeld een scheur in de Aorta ontstaat, zal dat over het hele lichaam gevoeld kunnen worden, omdat het bloed niet meer juist circuleert.

  Geschreven door Ruben op
 19. Een scheur in de aorta heeft daar toch niets mee te maken….dat zijn geen hartklachten

  Geschreven door Tandor op
 20. Ik weet niet of Nese met ‘hart’, het totale bedoelt van hart en vaat ziektes. Dit was in ieder geval wel hoe ik het interpreteerde. Excuus als dat verkeerd is.

  Geschreven door Ruben op
 21. De pijn in je linkerarm kan ook door de lymeklieren (heb ik me laten vertellen).
  Als je benauwd word pijn in de kaak en arm kan met de hart te naken hebben.

  Geschreven door studentje51 op
 22. “Raadpleeg huisarts bij vage klachten” staat er in het artikel. Nou, dat zou ik maar niet doen. Als je van nature niet erg assertief bent wordt je met een smoesje naar huis gestuurd en sta je voortaan te boek als hypochonder. Dan wordt je voortaan nooit meer serieus genomen.

  Geschreven door Deegnoot op
 23. Toch goed dat je zo gereageerd hebt en onder controle blijft. Cardiologen doen dat niet wanneer het niet nodig zou zijn.
  ik was te laat en ben door blijven lopen met het gevolg grote schade aan het hart en drie maal hartstilstand tijdens aanval.
  slik op tijd je medicijnen en geniet van het leven. Wees bewust van je lichaam en luister daarna.
  succes!

  Geschreven door Haas op
 24. Ik heb al tientallen jaren last van overmatig zweten bij inspanningen maar ook zweet ik plotseling heet erg op het hoofd en bovenlichaam. Diverse keren hiervoor bij specialist: conclusie is dit is het autonome zenuwstelsel. Hier kun je niets aan doen.
  Advies bij specialist laten controleren.

  Geschreven door jmj op
 25. ik ben 86. 2012 Hartslag 36 en bradycardie ! Mijn eigen cardioloog zegt: trage hartslag is als een motor weinig toeren, gaat land mee.
  Een andere cardioloog zegt aan het einde van een gesprek, heeft u geen pacemaker? Het heeft mij aan het denken gezet. We bestrijden de gevolgen en niet de oorzaak.Ik heb nu een pacemaker. Normale hartslag en minder/geen vocht meer in mijn benen.Hartslag onder de 50? denk aan een pacemaker.(zonder narcose !)

  Geschreven door jan kompier op
 26. Drinkt u alcohol? Zoja, minderen!!

  Geschreven door Hunter op
 27. Daarnet schreef iemand dat het holterkastje door de basisverzekering vergoed word?
  En jij moest betalen?

  Geschreven door Juliana op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief