Zweetvoeten: wat doe je eraan?

Zweetvoeten: wat doe je eraan?

Wanneer je tijdens de warme zomerdagen last hebt van zweetvoeten, dan is dat niet zo gek. Echter, wanneer je zeer regelmatig last hebt van extreem zweterige voeten dan kan dit erg vervelend zijn. Wat kun je doen aan zweetvoeten?

Wat zijn zweetvoeten?

Overal in onze huid hebben we zweetkliertjes waar vocht uit komt. Zo ook op onze voeten. Het vocht verdampt op onze huid, waardoor het voor afkoeling zorgt en zo raakt ons lichaam extra warmte kwijt. Zweet op zich is geurloos, maar de bacteriën op onze huid die in aanraking komen met het zweet kunnen bepaalde stoffen in dat zweet veranderen in stoffen die we wel kunnen ruiken. De geur van zweet is bij iedereen anders en bij de één is dat een meer penetrante geur dan bij de ander.

Oorzaken zweetvoeten

Onze voeten zijn bezaaid met zweetklieren, maar voeten hebben in tegenstelling tot de rest van ons lichaam een dikkere hoornlaag. Deze hoornlaag bestaat uit afschilferende afgestorven cellen. Het zijn die cellen, gecombineerd met de vochtige omgeving waarin voeten kunnen zitten, die zorgen voor de perfecte voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Bacteriën die delen uit ons zweet omzetten in slecht geurende stoffen.

Zweetvoeten: wat doe je eraan?

Veel mensen die van stinkende voeten door overmatig zweten last hebben, schamen zich hiervoor. Daarnaast kunnen zweetvoeten ook zorgen voor complicaties zoals voetschimmel. Omdat de geur dus door bacteriën wordt veroorzaakt, moet je zweetvoeten bestrijden door het aantal bacteriën op de voeten te verminderen. Hoe kun je dat doen?

Wassen

Was je voeten een aantal keren per dag met water en een milde zeep. Spoel daarna de zeep goed af en neem echt de tijd om je voeten, ook tussen je tenen, goed af te drogen. Sluit de dag af met een voetenbadje om je voeten een kwartiertje in te laten weken. Aan het water kun wat zeezout of een middel toevoegen die bacteriën dood.

Bacteriedodende producten

Om de bacteriën op je voeten te verminderen zijn er bacteriedodende producten. Zo bestaat er antibacteriële zeep waarmee je je voeten kunt wassen, maar je kunt ook natriumbicarbonaat (zuiveringszout) en azijn gebruiken. Deze stoffen maken het water zuur en bepaalde bacteriën kunnen daar niet tegen. Helpen deze producten niet, dan kun je een bacteriedodende zalf op je voeten smeren om. Dit is vaak een vettige zalf die vlekken kan veroorzaken. Daarom is verstandig om na het insmeren oude sokken aan te trekken zodat je geen plekken achterlaat op de vloer.

Droge voeten

Zorg voor droge voeten door katoenen of wollen sokken te dragen in plaats van sokken gemaakt van polyester. Voor wat betreft je schoenen, zorg zoveel mogelijk voor goed ventilerende schoenen en vermijd stoffen zoals rubber en nylon. Onder goed ventilerende schoenen verstaan we leren schoenen met ventilatie, slippers, sandalen en open sloffen. Om je voeten droog te houden kun je ze insmeren met talkpoeder. Loop thuis zoveel mogelijk zonder schoenen.

Schone sokken

Misschien een inkopper, maar trek iedere dag schone sokken aan of verschoon overdag je sokken een aantal keer. Het materiaal van je sokken is bij voorkeur dus van katoen, maar ook liever een dikkere sok dan een hele dunne sok. Deze ventileren namelijk beter dan hele dunne sokken.

Inlegzolen

Koop inlegzolen voor in je schoenen om de binnenkant van je schoenen te beschermen. Er bestaan inlegzolen die de vochtigheid reguleren of geur neutraliseren door middel van actieve koolstof.

Voeten verzorgen

Vaak verzorgen we onze voeten niet zo goed. Door ze goed te verzorgen, oude huidcellen en eelt regelmatig te verwijderen zorg je niet alleen voor voeten die goed verzorgd zijn, maar ook voor minder geurtjes. Pak ook eventuele voetproblemen aan zoals kalk- en schimmelnagels aan om geurtjes te verminderen.

 

Bronnen: Medisch Dossier en Huidziekten.nl

Delen:  
3 reacties op “Zweetvoeten: wat doe je eraan?
  1. Ik heb heel veel last van hete, vermoeide voeten.

    Geschreven door Corrie op
    • Ga eens voor steunzolen. let er dan wel op dat je schoenen koopt waar de binnenzool uit genomen kan worden, want in schoenen met vaste binnenzool kun je geen steunzolen inleggen. Steunzolen zijn een weldaad voor je voeten en de manier van lopen. Ik kan niet meer zonder.

      Geschreven door De Geest Christel op
  2. Zweetvoeten waren een familieprobleem bij ons. Toen mijn oudste broer bij het leger ging kreeg hij daar de tip om elke dag zijn voeten te wassen in goed warm water en er een paar minuutjes in te blijven zitten, ZONDER ZEEP. Ik was inmiddels getrouwd en begon mijn voeten elke dag te wassen in mijn lavoirken . Nu 50 jaar verder krijg ik mijn voeten nog in de wasbak, of ik laar er extra warm water over lopen tijdens het douchen. Het duurt maar 3 weken en u bent van die zweetvoeten af, maar wel blijven volhouden ook al heb je even geen zin. s’ avonds is voor mij de ideale tijd. Ik kan gewoon niet slapen als mijn voeten niet gewassen zijn. U kunt het uittesten, Baat het niet het schaad ook niet. Succes gewenst.
    .

    Geschreven door De Geest Christel op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief