Zo verhoog je je stofwisseling

Zo verhoog je je stofwisseling

Hoeveel energie iemand verbrandt, is per persoon anders. De snelheid van je stofwisseling is hiervoor bepalend. Maar zijn er ook manieren om die stofwisseling te versnellen?

Wat is je stofwisseling?

De stofwisseling (het metabolisme), is het proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen. Het doel is om energie te produceren. Het is het product van de processen katabolisme en anabolisme. Katabolisme is het proces, waarbij je energie omzet om onder andere te bewegen. Wanneer je een beweging uitvoert, dan kost dat energie. Dit gaat ten koste van de opgebouwde reserves van je lichaam en hierdoor val je af en verlies je energiereserves.

Bij anabolisme wordt energie vastgelegd, zoals ATP en glycogeen. Anabolisme gebeurt dankzij groei en celdifferentiatie. Door een zware training beschadig je de spiercellen en moeten de spiercellen zich herstellen. Je lichaam herstelt zich, zodat je de volgende keer beter gewapend bent tegen zo’n zware inspanning. Als gevolg hiervan ontwikkel je meer spiermassa.

Het stofwisselingsproces wordt beïnvloed door verschillende factoren. Zo hebben mannen over het algemeen meer spiermassa en een lager vetpercentage. Hierdoor verbruiken mannen meer energie dan vrouwen. Maar ook leeftijd speelt een belangrijke rol. Jonge cellen vernieuwen zich sneller en daar is veel energie voor nodig. Daarnaast hebben mensen die lang zijn, meer energie nodig voor het verwarmen van een grotere oppervlakte, heeft de hormoonhuishouding een belangrijke invloed op je stofwisseling en speelt erfelijkheid een rol. Je leeftijd, je geslacht en je genen kan je niet bijsturen, maar toch zijn er een aantal manieren om je stofwisseling te versnellen.

Wat kun je doen om je stofwisseling te versnellen?

Kweek meer spiermassa

Je lichaam verbrandt continue calorieën, ook wanneer je in rust bent. Dit energieverbruik in rust, is veel hoger bij mensen die veel spiermassa hebben. Het is namelijk zo dat spieren meer energie verbranden dan vet. Iedere kg spieren heeft per dag ca. 13 calorieën nodig om zichzelf in stand te houden, terwijl een kg vet maar 4 à 5 calorieën verbrandt. Krachttraining is een zeer goede manier om spiermassa te kweken. Hierdoor activeer je alle spieren in je lichaam en verhoog je je stofwisseling.

Beweeg meer

Niet alleen krachttraining, maar ook cardiotraining is een zeer goede manier om de stofwisseling te verhogen. Hierdoor zorg je voor verbranding tijdens het sporten, maar ook in de uren na je training. Het effect hiervan is natuurlijk afhankelijk van de intensiteit van je training. Kies bijvoorbeeld eens voor een intervaltraining, of neem wat minder rustpauzes. Twee trainingen van een half uur zijn trouwens effectiever, dan één training van 1 uur. Maar bewegen kan ook door de fiets te pakken in plaats van de auto, of de trap in plaats van de lift.

Water drinken

Water drinken is erg belangrijk voor het verhogen van je stofwisseling. Je lichaam heeft vocht nodig voor het afvoeren van afvalstoffen. Krijg je te weinig vocht binnen, dan vertraagt dit proces en daarmee ook je stofwisseling. Zorg dus voor die 8 à 10 glazen water per dag.

7 maaltijden per dag

In Nederland zijn we gewend aan 3 maaltijden per dag. Echter, het consumeren van 3 grote maaltijden op een dag zorgt ervoor, dat tussen de maaltijden door, je stofwisseling vertraagt. Eigenlijk is het beter om 5 tot 7 (kleinere) maaltijden op een dag te eten. Daarmee houd je je stofwisseling constant in werking, zonder dat deze vertraagt. Wanneer je vaker kleine hoeveelheden eet, heb je ook minder trek tijdens de hoofdmaaltijden.

Eet pikant voedsel

Rode en groene chilipepers zouden de stofwisseling verhogen tot wel een half uur na de maaltijd. Pikante producten bezitten natuurlijke chemische stoffen die het metabolisme zouden versnellen.

Eet veel proteïnes

Je lichaam verbrandt veel meer calorieën wanneer het eiwitten verteert dan wanneer het vet of koolhydraten verwerkt. Eiwitten zijn in het lichaam namelijk moeilijker af te breken dan vet of koolhydraten. Goede bronnen van proteïne zijn: mager rundvlees, kalkoen en kip, vis, tofu, noten, bonen, eieren en magere zuivelproducten. Dat wil niet zeggen dat je je tot eiwitten moet beperken. Een gevarieerd dieet is van groot belang, om zo voldoende bouwstoffen binnen te krijgen die ook voor je stofwisseling van belang zijn.

Drink zwarte koffie en groene thee

Zwarte koffie, met mate gedronken, is goed voor een metabolisme boost op de korte termijn. Groene thee of Oolong thee staat ook bekend als een middel om je stofwisseling te verhogen. Hierbij spelen 2 substanties een rol, te weten cafeïne en catechine. Beiden geven je metabolisme gedurende een aantal uren een boost. Verwacht geen wonderen van de groene thee of producten met groene thee-extract. Ze vormen vooral een goede ondersteuning.

Vermijd crashdiëten

Diëten waarin je als vrouw minder dan 1200, en als man minder dan 1800 calorieën, naar binnen mag werken, zijn verschrikkelijk voor je stofwisseling. Zo’n dieet helpt je misschien wel om snel gewicht te verliezen, maar je eet vaak niet gezond. Daarnaast verlies je meestal ook spiermassa, waardoor je metabolisme vertraagt. Het eindresultaat is dat je lichaam minder calorieën verbrandt, dan voordat je dit dieet volgde. Tevens geldt dat wanneer je dan weer ‘gewoon’ gaat eten, de kilo’s er dan ook weer aan zullen vliegen.

Slaap voldoende

De gevolgen van te weinig slaap kunnen groot zijn. Te weinig slaap kan in ieder geval je stofwisseling flink verstoren. Het tast vooral de koolhydraatverwerking aan, met mogelijk glucose-intolerantie, honger en een vertraagde stofwisseling tot gevolg. Daarbij kan vermoeidheid er ook voor zorgen dat je weer meer gaat eten.

Pas je omgeving aan

Warmteproductie is een belangrijke energieverbrander van het lichaam. Als je het lichaam dwingt om meer warmte te produceren zal het lichaam harder moeten werken en zal de stofwisseling versnellen. De verwarming wat lager zetten of een trui minder aantrekken is zowel goed voor de portemonnee als voor je stofwisseling.

 

Bronnen: webmd.com, dieetvandaag.nl en optimaalsporten.nl

Delen:  
29 reacties op “Zo verhoog je je stofwisseling
 1. Kun je niet beter één keer per dag eten. ..

  Geschreven door henrique op
  • En rest van de dag honger hebben of zin hebben om te snoepen , geen goed idee denk ik 🙂

   Geschreven door Mieke op
  • Nee, dit zorgt er o.a voor dat je stofwisseling vertraagd, en je lichaam verwerkt de voeding hierdoor minder goed het is ongezond en je lichaam gaat in de “slaapstand” hierdoor verbrand je minder terwijl je de hele dag minder energie hebt en je lamlendig voeld…
   Probeer het aantal koolhydraten en TRANSvetten te beperken,eet veel groente en verplaats ongezonde snacks door bijv. Fruit, eet magere yoghurt, kwark enz. En eet alsnog voldoende gezonde vetten in olien, vlees en noten/peulvruchten zodat je lichaam deze niet massaal op gaat slaan nadat je deze een lange (re) tijd hebt vermeden … verder: verdeel het over de dag en eet om de twee uur iets zo blijft de verbranding van de stoffen op gang… drink voldoende water groene en zwarte thee doen ook wonderen!

   Geschreven door N.a.m pas op voor mijn woorden, blijf gezond op
   • Wat je niet koopt kun je niet eten.ik koop al twee weken geen chocolade meer. Ik vervang een hunketmoment door telkens 1 glas warm water te drinken en een stuk vers fruit te eten. Daarbij neem ik ’s morgens en ’s avonds 1/2 u voor het eten een capsule Kankusta?. Dit voorkomt aanmaak van vet en je lichaam gaar de energie halen uit het vet dat je al hebt hier en daar. Het stilt ook het hongergevoel. Ik gebruik het nu 3xeken en ben op deze 3weken 4,5 kg afgevallen. Ik ben toen ook een fles gingen gaan halen en daar neem ik elke morgen 12mg van in glas fruitsap. Ginseng is zuiverend en sterkend-gezond. Ik drink ook geen klassieke thee tijdens de dag. Drie losse theesoorten 2x 1liter per dag , ook +- 1 1/2 liter icethea zonder spuit en ’s morgens en ’s avonds bij broodmaaltijd NATUURTEA in theebuiltjes. Ik weeg nu97 kg en 175cm groot, gespierd gebouwd en kom van 102,5 voor 3weken . Ik moet binnen 6 maanden max85 kg wegen. Succes mensen !!!

    Geschreven door Wannes op
   • vertraagT!

    Geschreven door Anoniem op
   • De moderne opvattingen van de orthomoleculaire artsen en diëtisten zijn anders. Het is beter om twee of drie maaltijden per dag te eten dan de hele dag door kleine beetjes. in de nacht las je dan een vastenperiode van 12 tot 16 uur in. De spijsvertering heeft dan rust. Ook gaat het lichaam in die rustperiode allerlei afval verbranden en uiteraard vet. Neem nooit magere of light producten. het lichaam heeft verzadigde vetten nodig om optimaal te functioneren. Dit om een groot aantal redenen. de belangrijkste zijn: wie vetarme producten eet gaat meer koolhydraten gebruiken en die maken dik. en Koolhydraten veroorzaken overal in het lichaam lichte ontstekingen. deze leiden op den duur tot allerlei welvaarts- en ouderdomsziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en dementie.

    Geschreven door Evelyn op
  • Als je anorexia wil kweken, ja. Maar dat is absoluut niet de bedoeling!!

   Geschreven door Bea op
 2. Al een maand een dieet aan het volgen dat je 3 x per dag mag eten niets tussen door heel veel drinken goed bewegen maar niet extreem .
  Geen brood pasta’s etc . Eerlijk gezegd gaat het prima 1 kg per week en ik ben al op leeftijd .Ik houd me maar aan dit dieet bevalt me prima en heb geen honger.

  Geschreven door Jetteke op
  • Hallo, Is dit het dieet van South Beach? Daar lijkt het een beetje op. Ben diabetes maar vraag me af of dit daar ook goed voor Is
   Weet iemand daar iets over?

   Geschreven door Avalon op
 3. Ik slaap gemiddeld 6 uur per nacht heb nergens last van, studeer Duits en ben in dit land ook zakelijk actief.
  Mijn leeftijd is 75 jaar jong

  2 keer per week 1,5 uur mountainbiken

  Geschreven door Jack op
  • Geweldig, Jack! Dat doen niet veel mensen je na.

   Geschreven door Sharada op
  • geweldig meneer

   Geschreven door Mien op
 4. ik zit met amsa en kan niet goed slappen om dat ik last heb van jeuken voeten en benen en rug als zalf en die ik van dokter heb helpen wel wat maar niet vel en heel drogen huid en stijfkuiten last van me vingerkotjes en duim kotjes die op slot wil gaan wil graag meer alles doe er als aan om te verkommeren.

  Geschreven door alias op
  • Hallo Alias,

   Wat je hebt is een soort eczeem en droge huid. Wat mij echt helpt 1x per dag. Benen en voeten insmeren met BePanthen creme en ik heb totaal geen last meer van jeuk.
   Ik had neuropathie (zenuwpijn) maar sinds ik Pea-capsules 3x per dag gebruik heb ik na enkele weken totaal geen pijn meer.Je moet wel de goede gebruiken. Het hele verhaal is op internet te lezen.Wat die knokkeltjes betreft, dat is inderdaad artrose.Ik smeer me ‘smorgens in met spierolie, zowel mijn nek, armen en bovenbenen. Dit helpt enorm want het is gewoon een lichaamstekort, ook capsules met magnesium met calcium (2 op 1) zijn noodzakelijk 1x per dag.
   Ik wens veel succes Jeru

   Geschreven door Jeru op
 5. Stijve kuiten dat lijkt op een magnesium tekort. Magnesium helpt ook om beter te kunnen slapen! Vinger/duimkootjes die op slot gaan, dat lijkt op artose. Misschien kan glucosamine, chrondiotine en msm en omega 3 visolie u helpen. Ik zou wel even de huisarts raadplegen voor u deze producten gaat gebruiken.

  Geschreven door Catharina op
 6. ik heb een gastric bypass en toch verdik ik nog.ik eet heel weinig zoal rijstkoeken en magere platte kaas
  ik eet ook wel eens chips de vrijdag. ik heb weinig beweging doordat ik chronise depressie heb. ik ga heel weinig buiten.kan iemand mij helpen? ik ben te einde raad. mijn naam is christine ben 53 jaar en woon in belgie

  Geschreven door christine op
  • In jouw geval zou ik best eens een diëtist of diëtiste raadplegen Christine… chips eten zou ik eerder afraden maar je eet zoet omdat je chronische depressie hebt… is een normale reactie van jou…
   Ik zou zeker buiten komen en gaan wan,delen, in contact komen met andere mensen want binnenblijven gaat je niet vooruit helpen… heb het zelf meegemaakt en weet wat het is…
   Wens je veel succes…

   Geschreven door Filippo op
  • Nadeel van rijstkoeken is dat ze weinig vullen inderdaad, je hebt zo weer honger en wat eet je erop? Zelfde geld voor crackers e.d. ze vullen niet en door de koolhydraten die erin zitten, piekt je bloedsuikerspiegel en crasht ook weer kort erna. Zelf zou ik mij gaan verdiepen in voeding, al dan niet met een dietiste inderdaad, zodat me meer echte voeding gaat eten. Minder koolhydraten (1 gram per kg), meer eiwit (1 gram per kg) en meer gezonde vetten (de rest). Zorg ervoor dat je het aantal calorieen die je lijf zonder beweging verbrandt nuttigt. Wanneer dit akrakadabra is voor je, raadpleeg dan echt een dietist of duik in deze matherie, op internet is veel te vinden. Probeer toch te bewegen en daarmee naar buiten te gaan, wandelen is een zeer goede basis ervoor, een uur per dag, mag je verspreiden over wel 6 maal 10 minuutjes indien nodig. Dit wandelen zorgt dat je een soort calorie tekort krijgt, welke nodig is om langzaam af te vallen.

   Geschreven door itsmetoo op
 7. vermageren zit tussen je oren. er is een verschil tussen ik wil vermageren en ik eet gezond. het 2de is langer uit te houden (regime is iets levenslang) en geeft superresultaten. mijn echtgenoot is zo 20 kg vermagert op 2 jaar zonder speciaal regime of pillekes. een voorwaarde: kook alles zelf en koop zeer weinig klaargemaakt. een wokske is weinig afwas, simpel en vlug klaar kwestie van organisatie. er mag zelfs een glaasje witte wijn in en er bij.

  Geschreven door MC op
 8. “Het is namelijk zo dat spieren meer energie verbranden dan vet. Iedere kg spieren heeft per dag ca. 13 calorieën nodig om zichzelf in stand te houden, terwijl een kg vet maar 4 à 5 calorieën verbrandt”
  Per welke tijdseenheid is dit geldig want in het meest gunstige geval scheelt het 10 calorieen, (neem aan kilocalorieen). Per minuut zou geweldig zijn, maar per dag schiet het niet op.

  Geschreven door itsnmetoo op
 9. Ik lees over krachttraining en cardio, om meer spiermassa te kweken, overal lees je meer bewegen, meer bewegen!!!. Wat nu als je in een rolstoel zit, en een gewrichtsaandoening hebt en bijna niet bewegen kunt, ben je per definitie al heel ongezond bezig toch ? Niemand schrijft hierover.

  Geschreven door Mistique op
 10. Mag een of 2 glaasjes rode wijn ook p.d voor het eten.

  Geschreven door Willem.R op
 11. Ik heb alles geprobeerd’ en nu ben ik begonnen met chocolateslim’ iemand al geprobeerd ?

  Geschreven door Elsie op
 12. Ik lijn door de weeks maar de zaterdag en zondag lekker eten
  Door deweeks ook alcoholvrije wijn
  Ben in 3 maanden tijd 10 kilo kwijt geraakt
  Bevalt mij prima

  Geschreven door Lenie op
 13. Alcoholvrije wijn? Dat zit boordevol suiker. Beter afentoe een glas (niet zoete) Rode wijn goed voor hart en bloedvaten.

  Geschreven door Anoniem op
 14. Ben nu al een jaar bezig met anders eten veel groenten, bepaalde fruit soorten geen rood vlees m.n. Varkens vlees en goede khoolydraten. Eet drie keer per dag, drink veel water en thee soorten. Ik merk dat mijn glucosewaarden nu heel stabiel zijn, van 12 mmg naar 5/6 gedaald is . Ik ben n.l. Diabeet. Mijn gewicht is van 88 kg naar 80 kg gegaan.
  En voel mij heel prettig met dit eet patroon. En ga 3 x per week naar de sportschool als we niet met de camper weg zijn. Mijn leeftijd is 64 jaar maar voel me 46?

  Geschreven door Djimon op
  • Tsjakkaaaa, ik zou meteen aanvragen of je voor 46 jaar door het leven mag gaan, geregistreerd uiteraard. Het is wel eens door iemand aangevraagd. Bij die persoon mislukt, maar die zag er dan ook eerder 10 jaar ouder uit dan hij in werkelijkheid was. Bij u lukt het vast wel! U bent lig goed bezig, ik zou alleen varkensvlees helemaal achterwege laten!

   Geschreven door Zuster Ursula op
 15. Hallo

  Ik zou jullie als tip willen geven dit doe ik zelf al jaren en ben van 105 naar 63 – 64 kg gegaan en hoop dit zo te mogen blijven houden ik neem geen tussendoortjes, koek, snoep, chips etc. neem ik totaal niet dit geld van maandag tot zaterdag, zondag neem ik 1 taartje met slagroom en wat meer zoetigheid zodat mijn lichaam altijd even extra hard moet werken na die dag is ook goed om 1 dag per week totaal een ander eetpatroon te hebben dan doordeweeks, ook drink ik geen alcohol en eet ik geen of nauwelijks vlees, wel 3 x per week een ei en soms een stukje kip.
  Daarnaast drink ik 1 kop Gemberthee vers van de Reform per dag en groene thee in de avond.
  Dit doe ik eigenlijk al heel lang en gelukkig gaat het goed alleen is het wel extra opletten met de overgang.

  Met vr.gr. A.

  Geschreven door Aletta op
  • Ja beste Aletta, de overgang. Pufff. Nergens last van alleen mijn lijf verandert erdoor. Daarom eet ik minder brood, minder aardappel en ben gestopt met tussendoortjes. Ik heb altijd snoeptomaatjes in huis evenals appels, radijsjes en komkommers. Ik eet twee maal per week vette vis met rauwkost en ben dol op avocado. Hoe gezonder ik eet hoe meer ik van mezelf ben gaan houden. Ik ben 60 jaar, heb bloed laten prikken en alles was oké en hier ga ik dus lekker mee door. Ik ga proberen oud te worden zonder pillen. Groetjes van Maartje

   Geschreven door Maartje op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief