Diabetes type 2? Een vroege diagnose kan het verschil maken

Diabetes type 2? Zo herken je de symptomen

Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Meer dan 1,2 miljoen hebben diabetes en 1,1 miljoen daarvan hebben diabetes type 2 en de verwachting is dat dit aantal zal blijven stijgen. Daarnaast weten veel mensen niet dat ze deze vorm van suikerziekte hebben, omdat ze de klachten niet herkennen. En dat is erg, want een vroege diagnose kan een groot verschil maken. Dus wat zijn de symptomen die op diabetes type 2 kunnen wijzen?

Wat is diabetes?

Wanneer je te veel suiker (glucose) in je bloed hebt, dan heb je diabetes. Dit ontstaat wanneer je lichaam of minder gevoelig is voor het hormoon insuline of dat je lichaam te weinig van dit hormoon aanmaakt. Insuline is heel belangrijk voor je suikerstofwisseling. Wanneer je iets eet, dan komen er suikers in de vorm van glucose via je darmen in het bloed. Insuline zorgt er dan voor dat het suiker uit het bloed wordt opgenomen in spieren en vetcellen. Echter, wanneer je lichaam of te weinig insuline aanmaakt of het minder goed werkt, dan wordt er onvoldoende suiker uit het bloed afgegeven aan de spieren en vetcellen. Hierdoor wordt de suikerconcentratie in je bloed te hoog. Er is dan sprake van diabetes.

Vormen diabetes

Er bestaan twee vormen van diabetes, te weten; diabetes 1 en 2. Type 1 is een auto-immuunaandoening waarbij het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline aanmaken. Type 2 ontstaat doordat insuline niet goed meer werkt en het lichaam te weinig aanmaakt. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm.

Oorzaken diabetes 2

Er zijn een aantal factoren die de kans vergroten op het krijgen van diabetes type 2:

  • Overgewicht;
  • Roken;
  • Ongezonde voeding;
  • Weinig bewegen;
  • Ouder worden;

Echter, bij een deel van de mensen is het niet bekend wat de oorzaak is.

Symptomen van diabetes type 2

Het is gebleken dat veel mensen jarenlang rondlopen met diabetes type 2 zonder dat te weten. De klachten zijn namelijk niet zo duidelijk. Klachten die mogelijk kunnen wijzen op diabetes type 2 zijn:

  • Vaak dorst en/of een droge mond;
  • Veel plassen;
  • Vermoeidheid;
  • Kortademigheid, bijvoorbeeld als je een stukje loopt
  • Wazig zien, slecht zien;
  • Afvallen;
  • Slecht genezende wondjes;
  • Terugkerende infecties aan de blaas, waaronder een blaasontsteking.

Complicaties

In de loop van de tijd kunnen er bij sommige mensen complicaties ontstaan. Hierdoor kunnen er beschadigingen optreden aan hart- en bloedvaten, nieren en zenuwen. Ook kunnen er klachten ontstaan aan de gewrichten of tintelingen in de vingers.

Herken je deze symptomen?

Wanneer je bovenstaande symptomen herkent, trek dan zelf geen voorbarige conclusies. Maak een afspraak bij je huisarts. Deze kan met een simpele bloedtest onderzoeken of je diabetes type 2 hebt of dat er iets anders aan de hand is. Bovenstaande symptomen kunnen namelijk ook net goed duiden op iets anders. Echter, door op tijd aan de bel te trekken, kan verdere schade aan je lichaam vaak beperkt blijven.

Behandeling diabetes 2

Wanneer je de diagnose diabetes type 2 hebt gekregen, dan kan de behandeling gestart worden. In de meeste gevallen begint de behandeling met gezonder leven. Hieronder valt natuurlijk regelmatig en gezond eten, voldoende bewegen en indien er sprake is van overgewicht dan wordt er gekeken naar wat de beste manier is om af te vallen. Maar ook medicatie voor het stabiliseren van je bloedsuiker en het verlagen van je bloeddruk en cholesterol zijn onderdelen van de behandeling. Het kan nodig zijn om insuline te spuiten, maar dat is alleen in ernstige gevallen.

 

Bronnen: Diabetes Fonds, Voluit leven met diabetes, Leids Universitair Medisch Centrum en UMC Utrecht

Delen:  
5 reacties op “Diabetes type 2? Een vroege diagnose kan het verschil maken
  1. Welke bloedwaarde norm wordt gehanteerd voor diabetes 2. . Voorheen tussen de 5-6 en als je ver boven de 6 kwam, dan kwam het vingertje met de waarschuwing: drie tabletten slikken.
    Nu schijnt de norm rond de 8 te zijn? En dat heb ik geweten: neuropathie.

    Geschreven door Antje op
  2. Bij mij is ook diabetes type 2 geconstateerd terwijl ik bijna geen enkel symptoom ervaarde.
    Augustus 2021 nuchter 7.8. In november 2021 al aardig gezakt en in februari 2022 suiker nuchter 4.5. HBAc1 van 56 naar 43 in februari 2022. Dat heb ik gedaan door mijn leefstijl aan te passen. Alles volkoren producten, alles met toegevoegde suiker laat ik staan. Ik eet veel groenten en fruit. 1x per dag 1 boterham. Ik eet kwark of yoghurt. Ik let heel goed op koolhydraten en vezels en ben tot nu toe bijna 15 kg afgevallen. Bak mijn eigen koekjes met amandelmeel en Erythritol suiker. Kortom leefstijl aanpassen gaat heel goed. Ik kom niets te kort. Eet lekker gezond en gevarieerd en als ik dat kan volhouden dan ben ik over 5 jaar geen diabetes patiënt meer. Dat is dus mijn doel.

    Geschreven door Berendina op
    • Wauw, goed bezig! Ik hoop dat het je lukt. Duim voor je.. 😉

      Geschreven door Arthur op
  3. Goede informatie en advies.
    Veel mensen zijn onbewust of negeert de waarschuwing symptomen.
    Ik moest zelf opletten op mijn dieet.

    Geschreven door Donna op
  4. De norm is toch nog steeds 6,4 nuchter

    Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief