Hoe voorkom je diabetesvoeten?

Een diabetes voet is een aandoening aan de voet, die kan ontstaan bij mensen met diabetes (suikerziekte). De gevolgen hiervan kunnen ernstig zijn. In het allerergste geval kan het zelfs leiden tot amputatie van de voet. Er zitten dus enorme risico’s aan verbonden. In Nederland hebben meer dan 100.000 diabetespatiënten last van hun voeten. Het is dus van essentieel belang om snel en tijdig te handelen als je last hebt van diabetes.

Wat is een diabetesvoet?

Als diabetespatiënt kunnen je bloedvaten en zenuwen beschadigd raken waardoor je last kunt krijgen van een diabetesvoet. Hierdoor heb je een slechtere doorbloeding en heb je minder gevoel in je voeten en benen. Een wondje zal je hierdoor minder snel opmerken. Als dat wondje niet goed heelt, kan het ontstoken raken en wordt de schade alleen maar erger. Er is dan zelfs een risico dat het omliggende weefsel wordt aangetast en kan er zelfs necrose ontstaan. Dit houdt in dat het weefsel plaatselijk kan afsterven. Helaas is de schade vaak onomkeerbaar en zullen artsen genoodzaakt zijn om een hele of gedeeltelijk aangetaste voet te amputeren. Dat is vaak de enige manier om te zorgen dat de infectie zich niet nog verder uitbreid in het lichaam. 

Welke symptomen heb je bij een diabetesvoet?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op een diabetesvoet:

  • Vaak last van koude of tintelende voeten.
  • Ervaart af en toe pijnscheuten.
  • Minder gevoel in je voeten/een ‘dood’ gevoel.
  • Wondjes die niet snel genezen.
  • Verkleuringen aan je tenen of voet(en).

Voorkomen is beter dan genezen

Voor diabetespatiënten is het erg van belang dat je geen nieuwe of andere aandoeningen krijgt. Bij elkaar kan het immers voor hele nare bijeffecten zorgen. Als diabetespatiënt is het belangrijk dat je zorgvuldig met je lichaam omgaat, de volgende punten kunnen je hierbij helpen.

Ontdek wondjes tijdig

Omdat je als diabetespatiënt dus last kan hebben van minder gevoel in je benen en voeten, moet je iedere dag je voeten controleren en nalopen of er geen wondjes zijn.

Goede verzorging

Algehele verzorging van de voeten en nagels is belangrijk ter voorkoming van wondjes. Regelmatig een bezoekje aan de pedicure brengen is dus een goed idee. Vaak wordt dit ook nog eens vergoed door de verzekering.

Goede gezondheid

Als je diabetes hebt, moet je extra goed op je gezondheid letten. Een stabiele suikerspiegel is daar een belangrijk onderdeel van. Met een effectief diabetesdieet kun je het bloedsuikergehalte onder controle te houden. Het beste kan je wat meer verspreid over de dag eten, zo’n vijf porties per dag. Zorg hierbij dat je snelle suikers vermijd! Deze zorgen namelijk voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Probeer, zoals dat heet, ‘complexe’ koolhydraten te eten die te vinden zijn in bijna al het fruit, hele granen en in volkorenbrood. Daarnaast moet je letten op de vetten die je binnen krijgt. Focus je op de onverzadigde vetten die aanwezig zijn in vis, noten en vers fruit.

Goede schoenen

De voeten van diabetespatiënten zijn erg kwetsbaar en de gevolgen van problemen aan de voeten kunnen groot kunnen zijn. Hierdoor zijn goede schoenen ontzettend belangrijk.

Zorg voor voldoende beweging

Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint de kans op lichamelijke gevolgen van diabetes. Probeer om iedere dag minstens een half uur flink te bewegen. Door gebruik te maken van de speciale diabetesschoenen heb je minder klachten en kun je vaak langer bewegen. Voldoende beweging zorgt namelijk voor het volgende:

  1. Vetten worden verbrand waardoor je op gewicht blijft.
  2. Suiker (glucose) wordt gemakkelijker uit het bloed gehaald waardoor de bloedsuikerspiegel daalt.
  3. Je voelt je fitter, krijgt meer energie en het helpt tegen stressvorming.
  4. Het is goed voor je bloeddruk, hart en bloedvaten.
  5. Botten worden steviger en spieren worden sterker.

 

Bron: diabetesfonds.nl

Delen:  
reactie op “Hoe voorkom je diabetesvoeten?
  1. ccenpentuur help dat voor pijn in je voet

    Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief