Long Covid; wie zijn risicogroepen?

Long Covid; wie zijn risicogroepen?

Een deel van de mensen blijft na een besmetting langdurig last houden van klachten. Wat is de reden waarom de één na een week weer helemaal op de been is en de ander langer dan een jaar nog steeds klachten heeft? Opvallend is dat van alle mensen met long COVID ongeveer 70% bestaat uit vrouwen.

Wat is long COVID?

Wanneer je 12 weken nadat je positief bent getest op COVID nog steeds klachten hebt, dan wordt dit long COVID of PASC genoemd. PASC staat voor Post-Acute Sequelae.

Klachten long COVID

Het soort klachten dat iemand kan hebben is heel divers. De één heeft erg veel last van hele erge hoofdpijn, de ander blijft maar snel kortademig en de ander heeft nog steeds last van een aangetast reukvermogen. Wat bijna iedereen met long COVID gemeen heeft is dat ze last hebben van een grote vermoeidheid.

Er is een top 10 gemaakt van meest voorkomend klachten:

  • Vermoeidheid;
  • Concentratieverlies;
  • Kortademigheid;
  • Hoofdpijn;
  • Spierpijnen;
  • Geheugenverlies;
  • Druk op de borst;
  • Brainfog (hersenmist);
  • Duizeligheid;
  • Pijn tussen de schouderbladen.

Naast deze klachten zijn er ook klachten bekend zoals: koorts, maag- en darmklachten, slaapstoornissen, angsten en depressie.

Risicogroepen long COVID

Hier moet nog verder onderzoek naar gedaan worden, maar het lijkt erop dat veelal vrouwen die voordat ze corona kregen een actief leven leidden en ongeveer tussen de 40 en 50 jaar zijn long COVID patiënten zijn. Ook in de groep vrouwen zo rond de twintig jaar is er een groei te zien.

Daarnaast lijkt er een verband te bestaan tussen een hogere leeftijd en de hoeveelheid klachten die iemand had direct na de besmetting en long COVID. Mensen met een verhoogd BMI houden ook langer klachten.

Volgens de onderzoekers is er dus een patroon waarneembaar, maar individueel is hier weinig over te zeggen. Er zijn aan de ene kant mensen die goed ziek zijn geweest die wel snel opknappen en aan de andere mensen die milde klachten die er erg lang over doen om te herstellen. Hieruit blijkt wel dat COVID een ziekte waarbij zowel het verloop als het herstel anders verloopt.
Op de nazorgpoli van het Radboud UMC, voor mensen die corona hebben gehad, zien ze wel steeds meer patiënten die de ziekte thuis hebben doorgemaakt. Het blijkt dat deze groep uit merendeel vrouwen bestaat met een normaal gewicht, zonder onderliggend leiden.

Waar komen de klachten vandaan?

Wetenschappers hebben vier risicofactoren geïdentificeerd die kunnen helpen voorspellen of iemand long COVID zal ontwikkelen.

De risicofactoren zijn:

  1. Een grote hoeveelheid genetisch materiaal van SARS-CoV-2 in het bloed in een vroeg stadium van de infectie;
  2. Een actieve infectie onder meer het Epstein-Barr-virus (EBV);
  3. Bepaalde auto-antilichamen, of immuunmoleculen die zich richten op de lichaamseiwitten, in plaats van op virussen of bacteriën;
  4. Reeds bestaande diagnose van diabetes type II, de meest voorkomende vorm van diabetes, waarbij de lichaamscellen resistent zijn tegen insuline.

De meeste van deze risicofactoren kunnen worden gesignaleerd op het moment dat een patiënt voor het eerst wordt gediagnosticeerd met COVID-19, waardoor de mogelijkheid ontstaat dat snelle behandelingen sommige gevallen van langdurige COVID zou kunnen voorkomen, aldus de nieuwe studie, die 24 januari is gepubliceerd in het tijdschrift Cell.

Behandeling long COVID

Omdat het virus verschillende orgaansystemen kan verstoren, bestaat er niet één goede behandeling. Daarom zijn medici van mening dat de nazorg vormgegeven moet worden door meerdere experts en meerdere disciplines. Vandaag de dag worden veel mensen doorgestuurd naar een fysiotherapeut, een ergotherapeut en/of een diëtist om aan het herstel te werken. Voor een deel van de patiënten is dit effectief, maar voor een andere groep niet. Wellicht dat deze mensen baat hebben bij pacing. Bij pacing worden activiteiten gedoseerd zodat patiënten actief mogelijk kunnen blijven zonder post-exertionele malaise te veroorzaken. Deze methode wordt ingezet bij mensen met ME/CVS of het Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

 

Bronnen: Eenvandaag, Pointer en Livescience

Delen:  
5 reacties op “Long Covid; wie zijn risicogroepen?
  1. Heb in Oktober 2020 Covid gehad, 6 weken erg last gehad. Hoofdpijnen, keelpijn, hoestbuien en vermoeidheidsklachten ( verbleef al die tijd te bed). Leefde 2 mnd gescheiden van mijn vrouw. Gelukkig wonen we met zijn 2, dus was goed te doen. Nu 2 jaar later nog last van kortademigheid bij inspanning, concentratieverlies en smaak- en smaak verlies.

    Geschreven door Pjotr M op
    • Da’s vervelend en zo lang. Daarom des te meer reden om extra goed voor je lichaam te zorgen, zoals met de juiste voeding, bepaalde voedingssupplementen en misschien je lichaam ontgiften. Zou daar wel advies bij vragen. Niet bij een arts want die hebben daar geen kijk op. Zou ook goed naar je voedingspatroon kijken. Zo is bijvoorbeeld smaakversterker link spul.

      Geschreven door C. op
      • C je hebt helemaal gelijk, mijn zus heeft net als ik in 2021 de milde vorm van corona gehad, ze heeft nog steeds last van reukverlies, is nog steeds niet helemaal hersteld, terwijl ik weer vrij snel alles rook. We hadden wel allebei, die extreme vermoeidheid, als ik een stuk gefietst had en boodschappen gedaan was ik kapot, moest 2 uur uitrusten in bed. Dit heeft bij mij wel 3/4 maanden geduurd, verbeterde wel, dus corona echt geen griepje hoor, behoorlijk heftig virus. Ik heb 2 prikken gehad, ik heb sporen van een verdikte hartspier na langdurige hogere bloeddruk, heb medicatie die nu goed aanslaat en let op mijn voeding, rook niet, beweeg veel (3/4x naar de sportschool). Je moet dus echt goed op je voedingspatroon letten, door advies te vragen aan een dietiste, niet je huisarts die zegt niet teveel eten etc. Een leuk weekend verder allemaal.

        Geschreven door Raymond op
    • Onder andere zink is erg belangrijk voor je hele gezondheid.

      Geschreven door C. op
  2. Klopt maar wat is er aan te doen???

    Geschreven door Gamhe op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief