Zo kun je een zonneallergie voorkomen

Zo kun je een zonneallergie voorkomen

Het mooie weer is in zicht en we kunnen weer met z’n allen genieten van de zon. Maar wat als je ieder jaar last hebt van een zonneallergie? De jeuk, die de blaasjes of bultjes veroorzaken, is erg vervelend. Maar je kunt wel voorzorgsmaatregelen treffen om te voorkomen dat je last krijgt van een zonneallergie. Dus wat kun je doen om een zonneallergie te voorkomen?

Wat is zonneallergie?

De naam zegt het al, wanneer je een zonneallergie hebt dan is je lichaam allergisch voor zonlicht. Hierbij reageert je lichaam overgevoelig op uv-straling. Er zijn verschillende vormen van zonneallergie, echter de meest voorkomende is polymorfe lichteruptie (PMLE). Hierbij varieert de huiduitslag en kan er dus bij iedereen anders uit zien. Deze huiduitslag volgt wel een specifiek patroon (zie verderop bij symptomen).

Wie krijgt een zonneallergie?

Het is niet precies bekend waarom de ene persoon wel last krijgt van zonneallergie en een andere persoon niet. Het is wel bekend dat het vooral voorkomt bij mensen met een licht huidtype; mensen met een lichte huidskleur, rood of blond haar en lichte ogen. Maar ook aanleg kan een rol spelen. In sommige families komt zonneallergie nu eenmaal vaker voor dan in andere. Daarnaast hebben vrouwen vaak meer last van een zonneallergie dan mannen. Bij de meeste mensen begint de allergie tussen de 20 en 40 jaar.

Zonneallergie kan zomaar ontstaan. Ook wanneer je voorheen wel goed tegen de zon kon.

Symptomen van zonneallergie

In sommige gevallen kan iemand al na 20 minuten symptomen krijgen. Echter, in de meeste gevallen komt de huiduitslag na een paar uur opzetten. De huid is dan vaak rood met kleine bobbeltjes of blaren die vaak ook jeuken en/of branden. De huid voelt droog aan en er kunnen kleine schilfertjes ontstaan. De delen van de huid die geen zon hebben gehad, hebben geen last. Het zijn in de meeste gevallen de delen die ’s winters bedekt zijn, zoals je armen of borst waar de meeste uitslag verschijnt. Je handen en gezicht worden veel minder vaak getroffen.

De symptomen worden meestal in de loop van de zomer minder erg, omdat je huid zich aan het zonlicht aanpast.

Tips om zonneallergie te voorkomen

Wanneer je weet dat je gevoelig bent voor zonlicht, dan kun je een aantal voorzorgsmaatregelen treffen:

  • Laat je huid langzaam wennen aan de zon. Bouw het rustig op en begin met maximaal 20 minuten en vervolgens bouw je de duur op. Hierdoor wordt je huid iets dikker en wordt er pigment aangemaakt dat je beschermt tegen uv-licht. Je kunt je huid ook laten wennen door middel van speciale UV-lampen. Begin hier dan mee voordat de lente begint.
  • Vermijd de zon tussen 11:00 en 15:00 uur, dan is de uv-straling het sterkst.
  • Smeer je altijd minimaal een kwartier voordat je de zon in gaat met een zonnebrandcrème met een hoge UV-A en UV-B bescherming (minimaal factor 30). Breng de zonnebrandcrème royaal aan en herhaal dit elke 2 uur. Ga je sporten of zwemmen, dan moet je dit eerder herhalen.
  • Zonnebrandcrème kan geen bescherming bieden tegen al het UV-A. Daarom is kleding de beste bescherming tegen zonnestralen. Echter, niet alle kleding beschermt evenveel. Hoe dunner de stof hoe meer zonnestraling er door komt. Ook natte kleding geeft minder bescherming dan droge kleding.

Daarnaast is het belangrijk dat je met een aantal factoren rekening houdt:

  • De huiduitslag kan ook ontstaan als gevolg van blootstelling aan uv-straling achter glas. Achter glas bereikt UV-A de huid wél en UV-B niet.
  • Een vochtige huid is gevoeliger voor zonlicht.
  • Sneeuw en zand reflecteren veel zonlicht, gras daarentegen weinig.
  • Ook wanneer je onder een parasol licht bereikt zonlicht en met name UV-A stralen je huid.
  • Ook als het bewolkt is, bereikt veel zonlicht de aarde en dus je huid.

Wat als je toch last hebt van zonneallergie?

Zalf

Wanneer je toch uitslag krijgt dan is het mogelijk om de plekken op je huid in te smeren met een corticosteroidzalf. Deze zalf zorgt ervoor dat je klachten niet erger worden en dat de jeuk minder wordt. In sommige gevallen kan een dermatoloog je medicijnen voorschrijven.

Huismiddeltjes

Je kunt ook een aantal huismiddeltjes gebruiken die verlichting kunnen bieden. Denk hierbij aan:

  • Houd een koud kompres op de plekken waar de uitslag zit. Je zult merken dat de jeuk minder wordt.
  • Leg wat komkommer of rauwe aardappel op de uitslag, ook dit zal het brandende gevoel verminderen en zorgt ervoor dat de uitslag niet erger wordt.
  • Je kunt een druppeltje lavendelolie met aloë Vera gel mengen en hiermee je huid insmeren.

Wanneer naar de huisarts?

In principe is het niet nodig om contact op te nemen met je huisarts wanneer je last hebt van zonneallergie. Echter, neem wél contact op met je huisarts op het moment dat:

  • Je erg veel jeuk hebt.
  • De plekjes na een week niet duidelijk minder zijn.
  • De huiduitslag erger wordt, of gaat er anders uitzien.
  • Je pijn of koorts hebt of wanneer je je ook ziek voelt.
  • De medicijnen die je van je huisarts tegen de jeuk hebt gekregen niet helpen.

 

Bronnen: NHG, Huidarts en Rijnstate

 

Delen:  
8 reacties op “Zo kun je een zonneallergie voorkomen
  1. Jaren heb ik geen zonnebrandmiddel gebruikt en had geen jeuk als ik in de zon was geweest. Toen ik een zonnebrandmiddel ging gebruiken ontstond er n een aantal uren of dims de volgende dag na het zonnen jeuk. De jeuk was vooral op de ledematen. Na jaren ben ik een speciaal zonnebrandmiddel gaan gebruiken dat ant-allergisch is. Daarna heb ik nooit meer last gehad. De jeuk kwam door de samenstelling van het zonnebrandmiddel en niet van de zon.

    Geschreven door Gerrit de Boer op
    • Ik denk dat je gelijk heb bij mij precies het zelfde gebeurt.

      Geschreven door Nel op
      • Zo werkt het inderdaad bij mij ook. IK gebruik nu van Lucovitaal een middel ter voorkoming èn een middel ter behandeling van allergische reacties.

        Geschreven door toedels. op
    • Ik krijg sinds ik ouder ben geworden wel ook allergische reacties op mijn handen en voeten, w.s. omdat mijn huid daar dunner is. Carniflore van VSM helpt heel goed tegen de jeuk.

      Geschreven door Ria71 op
  2. Veeel tomatenpurree eten in de zomer is mijn groote redmiddel. Ik sta altijd direct rood en vol jeukende blaasjes als ik dat niet doe en als ik elke dag een klein potje tomatenpurree eet, wordt ik mooi bruin

    Geschreven door Debby op
    • dat is ook de moeite van het proberen waard!

      Geschreven door toedels. op
  3. de eerste keer heliocare pillen gebruikt weken voor vertrek , (is met vitamine e) en op verlof geweest in Spanje alle dagen volle zon, geen problemen gehad.

    Geschreven door Anoniem op
  4. ik was een jaren geleden zwaar verbrand van de hoogtezon in de bergen, vooral mijn gezicht en armen. De eigenaar van ons hotel had dat gezien. Hij bracht mij een dikke tomaat. ik moest daar een stukje afsnijden en mijn verbrande gezicht en armen met dat sap inwrijven. Dat kalmeerde onmiddelijk. ik heb die tomaat helemaal opgebruikt. Die mensen wonen daar in die bergzon zij konden het weten. Van dan af koop ik geen aftersun meer Bovendien maakt tomatensap geen blijvende vlekken op onze kleren, en is het gemakkelijk weg te wassen.

    Geschreven door Trieneke op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief