Wanneer je last hebt van contacteczeem

Wanneer je last hebt van contacteczeem

Krijg jij jeuk en een rode uitslag op je huid nadat je in aanraking bent geweest met bepaalde stoffen? Dan heb je waarschijnlijk last van contacteczeem. Eczeem kan een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Dus wanneer je last hebt van contacteczeem, wat kun je daar dan aan doen?

Wat is contacteczeem?

Bij contacteczeem krijg je uitslag op je huid nadat er contact is geweest met een bepaalde stof. Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende vormen van huiduitslag. Contacteczeem wordt ook wel contactdermatitis genoemd en kan acuut en chronisch voorkomen. Er zijn twee vormen van contacteczeem:

  • Allergisch contacteczeem.
  • Irritatief contacteczeem.

Soms kunnen deze twee soorten contacteczeem ook allebei tegelijk voorkomen.

Allergisch contacteczeem

De naam van deze soort zegt het eigenlijk al. Bij allergisch contacteczeem is de oorzaak van het eczeem een allergische reactie op een bepaalde stof. Het is een overgevoeligheidsreactie van je lichaam, waarbij de afweer wordt ingeschakeld. De stof die de reactie veroorzaakt noemen we een allergeen. Ben je eenmaal allergisch, dan is een klein beetje allergeen al genoeg om huidklachten te krijgen. Een contactallergie blijft vaak levenslang bestaan.

Irritatief contacteczeem

Bij deze vorm ontstaat het eczeem niet als gevolg van een allergische reactie, maar door een irritatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan contact met: water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijven of door kou. Je huid raakt beschadigd door een bepaalde stof en die beschadiging kan bij herhaaldelijk contact uiteindelijk zo groot zijn dat de huid zich niet meer herstelt en er eczeem ontstaat. In principe kan iedereen dus irritatief contacteczeem krijgen. Het is wel zo dat de irritatie bij de één eerder kan ontstaan dan bij de ander. Bij veel contact met water zal het eczeem sneller ontstaan en ernstiger zijn. Irritatief contacteczeem wordt ook wel ortho-ergisch of toxisch contacteczeem genoemd.

Mogelijke oorzaken

Oorzaak allergische contacteczeem

Deze vorm van contacteczeem ontstaat als je in de loop der tijd een allergie hebt ontwikkeld voor een bepaalde stof. Je wordt dus niet van de ene op de andere dag allergisch voor een bepaalde stof. De allergie ontstaat als de zogenaamde allergenen je huid binnendringen. Vervolgens reageert je afweersysteem met het aanmaken van afweercellen voor dit specifieke allergeen. De volgende keer dat je in contact komt met deze stof dan kan er een ontstekingsreactie ontstaan. Dit kan binnen een paar weken gebeuren of na een paar maanden.

Dit kunnen verschillende stoffen zijn, waaronder:

  • Onedele metalen zoals nikkel en chroom.
  • Conserveringsmiddelen zoals verwerkt in crèmes en cosmetica.
  • Geurstoffen zoals verwerkt in parfums of cosmetica.
  • Geneesmiddelen in zalven of crèmes.
  • Rubberbestanddelen.
  • Lijmen.
  • Planten.
  • Bepaalde beroepsgebonden stoffen zoals bijvoorbeeld bestanddelen van haarverf.

Bij sommige mensen ontstaat allergisch contacteczeem alleen wanneer het allergeen samen met licht op de huid komt. Wanneer dat het geval is dan praten we van fotoallergisch contacteczeem.

Oorzaak irritatief contacteczeem

Dit is een type eczeem ontstaat door een huidbeschadigende werking van stoffen. Het krijgen van deze aandoening is afhankelijk van: de concentratie van de stof, de tijdsduur waarmee deze in contact heeft gestaan met je huid en de gevoeligheid van je huid. Voorbeelden van stoffen die de oorzaak kunnen zijn:

  • Zeep, douchegel, shampoo en/of wasemulsie.
  • Urine.
  • Water (irritatie na herhaald contact).
  • Ontlasting.
  • Intiem sprays.
  • Zaaddodende pasta.
  • Desinfecterende stoffen.
  • Schildermaterialen.

Is contacteczeem besmettelijk?

Nee, noch allergisch contacteczeem noch irritatief contacteczeem is besmettelijk. Het is wel zo dat iemand met een erfelijke aanleg voor eczeem, astma en/of hooikoorts een iets hogere kans heeft op het krijgen van contacteczeem of dat hun contacteczeem ernstiger is.

Symptomen van contacteczeem

Acute contacteczeem is te herkennen aan een rode huid met kleine jeukende bobbeltjes, blaasjes en schilfers. De blaasjes kunnen gevuld zijn met vocht en kunnen lekken. Hierbij ontstaan er vochtige plekken op de huid welke geïnfecteerd kunnen raken.

Chronische contacteczeem is te herkennen aan een juist hele droge, rode huid met schilfertjes. Je ziet een wat verdikte en stugge huid waar kloofjes kunnen ontstaan. Jeuk komt niet zoveel voor bij chronisch contacteczeem. Meestal klaagt iemand meer over de pijn en de kloofjes.

Behandeling van contacteczeem

Er zijn verschillende manieren waarop eczeem behandeld kan worden.

  • Zalven
    Mensen met eczeem hebben vaak een droge huid. Een goede verzorging van de huid is de eerste stap om het eczeem zo rustig mogelijk te houden. Zalven vormen de basis van een behandeling, ze zorgen ervoor dat de huid niet te droog is. Daarnaast wordt het eczeem behandeld met een zalf waar medicijnen inzitten (een zalf die de ontstekingsreactie van de huid onderdrukken).
  • Medicijnen
    Op het moment dat een behandeling met zalven niet voldoende werkt, dan kan je arts medicijnen in de vorm van tabletten voorschrijven. Deze tabletten zijn te verdelen in: medicijnen tegen eczeem, tegen jeuk en medicijnen tegen huidinfecties.
  • Lichttherapie
    In sommige gevallen kan een behandeling met ultravioletlicht een mogelijkheid zijn. De huid wordt dan 2 keer in de week belicht met ultraviolet-B licht of ultraviolet-A licht.
  • Omgaan met jeuk
    Wanneer je last blijft houden van het eczeem dan bestaan er: trainingen omgaan met jeuk en eczeem, krabbeheersingsprogramma en specifieke ontspanningsoefeningen die je kunnen helpen.

Wat kun je zelf doen tegen contacteczeem?

Weet jij wat jouw contacteczeem veroorzaakt? Probeer deze stof dan te vermijden. Dit zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar lees goed de etiketten van verzorgingsproducten en cosmetica. Laat je niet verwarren door termen als hypoallergeen, PH-neutraal, huidvriendelijk of dermatologisch getest. Deze termen betekenen namelijk niet dat je van dit product geen eczeem kunt krijgen.

Vermijdt grote hoeveelheden zeep en shampoo en draag handschoenen tijdens het schoonmaken om je huid zoveel mogelijk rust te geven. Daarnaast is het verstandig om je huid goed in te smeren. Een (te) droge huid is namelijk veel gevoeliger en jeukt vele malen sneller dan een goed ingesmeerde huid. Je kunt verschillende crèmes kopen die geen cortisonen bevatten.

Op het moment dat het eczeem met je werk te maken heeft, ga dan het gesprek aan met de bedrijfsarts. Echter, niet ieder bedrijf heeft een bedrijfsarts en dan kan de huisarts en huidarts veel voor je betekenen.
Door deze maatregelen en medicijnen kunnen de klachten van contacteczeem verminderen en zelfs verdwijnen. Wel kan het zijn dat het eczeem terugkomt of in mindere mate aanwezig blijft.

 

Bronnen: umcutrecht.nl, etz.nl en nationaalhuidcentrum.nl

Delen:  
reactie op “Wanneer je last hebt van contacteczeem
  1. Mijn zoon heeft het ook, hij word gek van de jeuk en hij schaamt zich er voor.

    Geschreven door Natasja op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief