Wanneer je last hebt van een nikkelallergie

Nikkelallergie; wat moet je dan weten?

Wanneer je vaak jeuk hebt ter hoogte van je bh-sluiting of bij de druksluiting van je spijkerbroek, dan zou je weleens een nikkelallergie kunnen hebben. Deze allergie is de meest voorkomende vorm van contactallergie. Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft hier last van en dat percentage stijgt.

Wat is een nikkelallergie?

Nikkelallergie is een contactallergie waarbij je huid een allergische reactie vertoont, wanneer deze in contact komt met producten waar nikkel in is verwerkt. Je ontwikkelt deze allergie heel langzaam. Na herhaald en langdurig contact kan het zijn dat je ineens allergisch reageert op nikkel. Wanneer je eenmaal een nikkelallergie hebt, dan zal je allergisch blijven reageren op nikkel.

Het ontstaat doordat je witte bloedcellen geprogrammeerd worden, om bij contact met nikkel te reageren alsof er een vijand is. De witte bloedcellen reageren dan in de vorm van een ontsteking, waarbij het afweersysteem zal proberen de stof uit je lichaam te verwijderen. Vaak heb je dan jeuk, rode vlekken of eczeem.

Een nikkelallergie wordt niet veroorzaakt door nikkel zelf. Het wordt veroorzaakt door de nikkelzouten die gevormd worden onder invloed van zweet dat in contact met het sieraad of knoop waardoor het nikkel vrijkomt.

Symptomen

Een nikkelallergie is te herkennen aan:

  • Rode plekken
    Rode plekjes kunnen ontstaan op de plek die in contact is geweest met nikkel. De rode plek is dan een soort afdruk van het voorwerp. Bij mensen die ook allergisch reageren op nikkel in de voeding, kunnen rode plekken rond de mond krijgen en dat kan zelfs in de mond en in de keel optreden.
  • Jeuk en schilfers
    Vaak gaan de rode plekken gepaard met jeuk. Soms kunnen grote blaren ontstaan en kan de huid beginnen te schilferen.
  • Handeczeem
    Bij mensen die beroepsmatig veel in contact komen met nikkel, kan ook een uitgebreid hand- of voeteczeem ontstaan. In sommige gevallen zelfs zonder direct contact met nikkel. Het gaat hier dan vaak om blaasjeseczeem waarbij zich kleine, met helder vocht gevulde blaasjes aan de handpalmen en aan zijkanten van de vingers ontstaan. Deze blaasjes drogen in en dan ontstaan er vaak harde schilfers en kloven. Hoe deze vorm van handeczeem precies ontstaat, is (nog) niet bekend.

Waar zit nikkel in?

Nikkel is een metaal dat in veel producten en gebruiksvoorwerpen voorkomt. Maar vaak is het niet bekend dat er nikkel in deze producten zit. Nikkel is aanwezig in:

  • Sieraden
    Waarschijnlijk is dit de meest bekende. Allerlei (vaak goedkopere) sieraden kunnen nikkel bevatten. Denk hierbij aan kettingen, horloges, ringen, armbanden en brilmonturen. Vooral sieraden met een laag goudgehalte (minder dan 12 karaat) en witgoud bevatten relatief veel nikkel. Hoogwaardig goud of zilver is in principe veilig. Inmiddels zijn er Europese richtlijnen met betrekking tot nikkelverwerking in sieraden.
  • Kleding
    Niet de kleding zelf, maar de sluitingen kunnen nikkel bevatten. Voorbeelden zijn bh-sluitingen, metalen broekknopen, riemgespen en ritsen.
  • Schoenen
    Schoeisel met metalen veter-ringen of met stalen neuzen kunnen nikkel bevatten.
  • Keukengerei
    Metalen ovenschalen, potten en pannen (zowel roestvrijstaal als aluminium), aanrecht en/of gootsteen van roestvrijstaal, messen, vorken en ander keukenspullen in roestvrijstaal. Roestvrijstaal bevat meestal echter te weinig nikkel om problemen te veroorzaken.
  • Gebruiksvoorwerpen
    Verschillende gebruiksvoorwerpen kunnen nikkel bevatten zoals: deurknoppen, scharen, pennen, sleutels, batterijen en gereedschap.
  • Muntgeld
    Zilverkleurige munten bevatten vaak nikkel. Onze 1 en 2 euromunten hebben een relatief hoog nikkelgehalte. Naast mensen die beroepshalve veel met muntgeld te maken hebben, zijn de contacten in de meeste gevallen te kort om problemen te veroorzaken. Bij sommige mensen kunnen losse munten in de broekzak wel problemen veroorzaken.
  • Voeding
    Er zijn onderzoekers die een relatie leggen tussen een nikkelallergie en voeding. Echter, dit zijn nog geen hele harde bewijzen. Daarnaast is het onmogelijk om nikkel geheel uit je dieet te schrappen. Heel wat voedingsmiddelen bevatten namelijk van nature al kleine hoeveelheden nikkel. Kraanwater bijvoorbeeld is nikkelhoudend, net zoals volkorenproducten, noten, pinda’s, drop, peulvruchten en bepaalde groenten. Cacao en chocolade bevatten relatief veel nikkel.

Ook blikvoeding en dranken in blikken kunnen nikkel bevatten. Echter, bij de meeste mensen met een nikkelallergie, is de voeding geen probleem en is een nikkelbeperkt dieet dus niet nodig.

Behandeling van nikkelallergie

Wanneer je niet zeker weet of je een nikkelallergie hebt, dan kun je een nikkeltest aanvragen bij je huisarts of dermatoloog. Bij deze test worden dan mogelijke allergieveroorzakers met speciale pleisters gedurende 48 uur op je huid geplakt. Na deze 48 uur is het direct zichtbaar waar je allergisch voor bent. Er verschijnt dan namelijk een rode plek.

Wanneer je dan een nikkelallergie blijkt te hebben, moet je je realiseren dat deze niet te genezen is. Je kunt dan het best, voor zover het mogelijk is, het contact met het nikkelen voorwerp vermijden. Soms gaat dat heel gemakkelijk door het sieraad niet meer te dragen, maar wanneer je beroepsmatig veel met nikkel in contact komt, is dat moeilijk. Het eczeem en de jeuk kunnen versneld verdwijnen wanneer er een corticosteroidzalf, op de door nikkel veroorzaakte eczeemplekken, wordt aangebracht. Na enkele dagen moeten het eczeem en de jeuk dan sterk verminderd zijn. In het geval van eczeem dat gepaard gaat met vorming van blaren kan de arts ook zalven voorschrijven om de blaren eerst in te laten drogen.

 

Bronnen: huidinfo.nl, allergieoplossingen.nl en huidziekten.nl

Delen:  
5 reacties op “Wanneer je last hebt van een nikkelallergie
  1. Heej Hallow .wilt u my misschien helpen?..

    Ik heb sinds2/3 dagen heel erg veel jeuk bij m’n nek en keel en binnen kant van m’n arm . Het jeukt de heelledagen door het is heel droog en vielt beetje hard aan, en krijgt er rare bultjes van wat lijkt op puistjes. Het lijkt ook een beetje op eczeem . Mar denk niet dat dat het is .

    Geschreven door Jeuk. op
  2. Als je een nikkelallergie hebt, moet je groene thee vermijden.
    Dit is een advies van een Nederlandse prof allergoloog.

    Geschreven door Malouke op
    • Waarom??grtjes

      Geschreven door Anoniem op
    • Probeer via de huisarts eens om een week omeprasol van het merk Teva 20mg.ik gebruik het al 13 jaar en ben van mijn klachten af. Helaas wil men hier geen onderzoek naar doen.

      Geschreven door Cor Kruiderink op
  3. geachte hr/mw, sinds mijn kleuterjaren heb ik een nikkel allergie, ook voor nikkel in voedsel. Ik ben in 2008 in contact met mijn toenmalige huisarts gekomen omdat ik meer RENNIE’S at dan voedsel vanwege overtollig maagzuur. Als remedie kreeg ik OMEPRASOL van het merk Teva voorgeschreven, 20mg =1capsule om de dag. Wonder boven wonder was ik van het maagzuur probleem af, maar…… Ook van mijn nikkel probleem. In de OMEPRASOL van Teva zit een stofje dat niet in andere OMEPRASOL merken zit. Dit persoonlijk getest en na gebruik van 2 tot 3 dagen kwam het eczeem weer opzetten. Terug op het merk Teva verdween het weer als sneeuw voor de zon. 100 capsules per potje, worden niet vergoed door zorgverzekering, maar voor €11– per potje heb ik dat er graag voor over en ben ik maagzuur en NIKKEL ALLERGIE VRIJ. En dat inmiddels al 13 jaar. Ik hoop dat de labarotoria hier wat mee kunnen en dat er veel mensen gebaat mogen zijn.

    Geschreven door Cor Kruiderink op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief