Lachgas: hoe gevaarlijk is dat nu?

Hoe gevaarlijk is het gebruik van lachgas

Steeds vaker zie je aluminium ampullen en ballonnen op straat liggen en in het verkeer ontstaan er steeds vaker ongelukken als gevolg van het gebruik van lachgas. Wat is lachgas precies en hoe gevaarlijk is dat eigenlijk?

Wat is lachgas?

Lachgas werd vroeger vooral gebruikt als een narcosemiddel bij operaties. Vandaag de dag wordt het gas ook in de voedingsindustrie gebruikt. Een bekend voorbeeld zijn de gaspatronen voor slagroomspuiten. Soms wordt het in de autosport gebruikt om het motorvermogen te verhogen. Vandaag de dag wordt lachgas ook gebruikt als drugs. Lachgas is de gangbare naam voor distikstofmonoxide (N2O).

Effecten van lachgas

Na het inhaleren van lachgas komt iemand direct in een (soms) sterke roes die een aantal minuten duurt. Op dat moment wordt je omgeving waziger, je kunt duizelig worden en geluiden kunnen langzamer en anders klinken. Soms wordt iemand lacherig, waar waarschijnlijk de naam vandaan komt.

Deze effecten zijn niet voor iedereen hetzelfde. Dat is namelijk afhankelijk van hoe je je voelt, hoe gezond je bent en in welke omgeving je lachgas gebruikt. Onderstaande effecten komen dus niet bij iedereen voor.

Psychische effecten

  • Komt in een dromerige roes;
  • Heel kort voel je je fijn;
  • Lachbuien kunnen ontstaan;
  • Dingen zien en horen die er niet zijn;
  • Soms komen er nare en/of angstige gevoelens naar boven.

Lichamelijke effecten

  • Sneller ademen;
  • Misselijk;
  • Duizelig, waardoor je uit balans kan raken;
  • Slappe armen en benen;
  • Hoofdpijn krijgen.

Hoe gevaarlijk is lachgas?

Maar naast een aantal gewenste effecten zitten er ook een aantal serieuze gezondheidsrisico’s aan het gebruik waar lang niet iedereen van op de hoogte is. Wat zijn de gezondheidsrisico’s op de korte- en lange termijn?

Risico’s korte termijn

Zuurstoftekort in de hersenen

Lachgas kan leiden tot een tekort aan zuurstof in je hersenen. Daarbij kun je: duizelig worden, je evenwicht verliezen, concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen of flauwvallen. De kans is hierbij groot dat iemand dan ongelukkig valt.

Gehoorschade

Wanneer je verkouden bent, dan is je hoofd vaak verstopt. Op het moment dat je dan lachgas gebruikt, dan kan er extra druk in je hoofd ontstaan, waardoor je trommelvlies kan springen. Dit kan leiden tot oorpijn en in sommige gevallen tot blijvende gehoorschade.

Bevriezen van lippen, keel en longen

Het inademen van lachgas kan je lippen, mond, keel en longen doen bevriezen.
De kan gebeuren wanneer lachgas rechtstreeks vanuit de gasfles geïnhaleerd wordt. Ook kunnen je stembanden er door bevriezen.

Verkeersongelukken

Het gebruik tijdens, of net voor, het rijden is zeer gevaarlijk. Iemand kan dusdanig van de kaart zijn dat een ernstig ongeluk zo gemaakt is. Ondanks dat de directe effecten na 5 minuten weg zijn, blijkt het dat je na gebruik nog enkele uren onoplettend kunt zijn. Deelname aan het verkeer wordt dan ook uren na gebruik sterk afgeraden.

Risico’s lange termijn

Op de lange termijn kunnen de volgende risico’s spelen:

Onvruchtbaarheid of impotentie

Wanneer je maanden of jaren dit gas gebruikt, dan kan dit onvruchtbaarheid of impotentie veroorzaken.

Gevolgen zwangerschap

Het gebruik van lachgas als je zwanger bent, kan een zuurstoftekort bij je baby veroorzaken met zeer ernstige gevolgen voor je kindje. Spontane abortus of ernstige geboorteafwijkingen kunnen optreden.

Trombose

Het veelvuldig gebruik van lachgas kan voor een verhoogd risico zorgen op het krijgen van trombose als gevolg van een vitamine B12 tekort en een teveel aan homocysteïne. Dit zorgt voor schade aan de binnenkant van de gladde wanden van de bloedvaten en het zorgt ervoor dat de bloedplaatjes makkelijker samenklonteren. Op deze manier kunnen er bloedstolsels ontstaan die een ader of slagader af kunnen sluiten.

Zenuwschade

Door een langdurig gebruik kan er neurologische schade ontstaan. De werking van lachgas veroorzaakt een vitamine B12 tekort, doordat lachgas de opname van vitamine B12 blokkeert. Dit kan weer leiden tot bloedarmoede, zenuwschade en uitval- of zelfs tot verlammingsverschijnselen. Symptomen van een tekort aan vitamine B12 zijn tintelingen in tenen en vingers. Deze signalen moeten zeer serieus genomen worden.

Hersenschade

Lachgas blokkeert de neurotransmitter glutamaat. Dit is de stof die normaliter de hersencellen activeert. Hierdoor kan hersenschade ontstaan. Narcose met lachgas aan jonge kinderen wordt daarom afgeraden.

Is lachgas verboden?

Alleen achter het stuur is het verboden om te gebruiken, verder is het in principe legaal. Men wil echter dat er een landelijk verbod op het recreatief gebruik komt. Net als andere vormen van drugs zou het ook op de lijst van de Opiumwet geplaatst moeten worden gezien de risico’s zowel op de korte- als de lange termijn.

 

Bronnen: Jouw GGD, Jellinek en Drugs en Uitgaan

Delen:  

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief