Is lachen bevorderlijk voor je gezondheid?

Lachen, het is leuk, we kunnen het allemaal, het is helemaal gratis en ze zeggen dat het ook nog eens goed is voor je lichaam en geest. Dus kun je jezelf gezond lachen? Is lachen bevorderlijk voor je gezondheid?

Er zijn vele onderzoeken gedaan in de afgelopen jaren naar de effecten van lachen op ons lichaam en op onze geest. De tak van wetenschap die zich hier mee bezig houdt heet gelotologie. Deze wetenschappers zijn het er over eens; lachen is inderdaad bevorderlijk voor de gezondheid.

Wat gebeurt er als je lacht?

Wanneer je lacht worden er signalen naar de hersenen gestuurd en die gaan op dat moment endorfine aanmaakt. Endorfine is een stofje dat zowel ontspannend als pijnstillend werkt. Vandaar dat endorfine ook wel de natuurlijke pijnstiller wordt genoemd. Een ander effect is dat wanneer je lacht er extra witte bloedcellen worden aangemaakt. Witte bloedcellen spelen een rol in het verdedigen van het lichaam tegen ziektes. Daarnaast spannen tijdens het lachen een 20-tal spieren zich aan, waardoor de doorbloeding toeneemt en er een gezonde blos op je wangen verschijnt. Maar niet alleen trekken er spieren in het gezicht aan. Bij een goede lachbui trekken ook de buikspieren aan.

Welke positieve effecten heeft lachen?

Het zorgt voor verbranding van calorieën

Een onderzoek van de Vanderbilt University heeft ontdekt dat je door 10 tot 15 minuten te lachen je zo’n 50 kilocalorieën kunt verbranden.

Het is een prima work-out

Lachen is een perfecte work-out voor je buikspieren. Wanneer je lacht worden de buikspieren aangespannen en dat voel je ook wanneer je bijvoorbeeld de slappe lach hebt. Je borst gaat namelijk bij het lachen op en neer en je buikspieren proberen dat te corrigeren.

Werkt stress verminderend

Zoals we al noemden, komt er endorfine vrij als je lacht. Deze endorfine zorgt er voor dat je minder stress ervaart. Maar daarnaast speelt dat als je lacht je bloed sneller gaat stromen en je gaat dieper ademhalen. Er worden dan meer voedingsstoffen en zuurstof (6 keer meer zuurstof), getransporteerd naar de hersenen. Dat hogere zuurstofgehalte in je bloed werkt stress verminderend.

Zorgt voor een lagere bloeddruk

Uit een onderzoek onder hartpatiënten bleek dat patiënten die om de dag komedies keken na een jaar een aanzienlijk lagere bloeddruk hadden, dan de patiënten die geen komedies hadden gekeken. De conclusie uit dat onderzoek is dat door te lachen mensen een hoge bloeddruk konden verlagen. Daarnaast bleken de patiënten na een jaar minder onregelmatigheden te hebben in hun hartslag en minder stresshormonen te hebben.

Verbeteren van je geheugen en leervermogen

Wanneer je lacht dan daalt het cortisol niveau in het lichaam. Een hoog cortisol gehalte zorgt voor een minder goede prestatie van het geheugen. Dus door te lachen kun je zaken beter onthouden.

Verkleint de kans op een hartinfarct

Een lachbui verbetert de functie van de endotheelcellen aan de binnenkant van de bloedvaten, versoepelt de wanden van de slagaders en verkleint de kans op een hartinfarct.

Tot slot

Naast deze toch al bijzonder positieve effecten heeft lachen nog een aantal voordelen. Zoals dat lachende mensen als meer stralend, meer aantrekkelijk en positiever overkomen. Lachende mensen krijgen vaak meer voor elkaar. Ook kan je door te lachen en humor in het leven aan te brengen dingen makkelijker maken. Problemen lijken misschien kleiner en op te lossen en lachen, maakt je vaak creatiever en oplettender.

 

Bronnen:  scientias.nl en gidsingezondheid.nl

Delen:  
3 reacties op “Is lachen bevorderlijk voor je gezondheid?
 1. Ik hb en vraagje ? vr je : klopt , dat als je heelveel vrijt mt elkander verbrand je ook calorien en word mijn bloedteuk ook verlaagt , dat wil ik wel weten vn jou grtjes vn david baudewijns

  Geschreven door David Baudewijns op
  • Volgens mij hebben we het hier over lachen en niet over vrijen .

   Geschreven door Moppie op
 2. Ze hebben gelijk, het onderwijs is achteruit gegaan. Maar wel gelachen om de tekst van David. Dat dan weer wel.

  Geschreven door Het zonnetje. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief