Wist je dat al over je lichaam

Iedereen denkt dat hij of zij hygiënisch is. We gaan iedere ochtend onder de douche, wassen ons haar een paar keer per week, poetsen onze tanden een aantal malen per dag en checken of dat onze gehoorgang mooi schoon is met een wattenstaafje. Maar zijn we wel zo schoon als dat we zelf denken? Wij hebben een aantal wist je dat al over je lichaam op een rij gezet.

Wist je dat over je lichaam?

De huid

De huid verliest ieder uur ongeveer 600.000 huiddeeltjes. Om het duidelijk te maken een man van 70 jaar oud heeft tot dan toe 47,6 kilogram aan kleine velletjes en schilfers in bed, in zijn kleding, op de stoelen achter gelaten.

Bacteriën

Dat de menselijk huid bacteriën bevat dat is een gegeven maar wist je dat op iedere cm2 gemiddeld 15 miljoen bacteriën zitten. Dan wordt het feest nog mooier in de mond waar dan weer 700 verschillende soorten beestjes wonen.

Windjes

Iedereen heeft last van gasontsnappingen. Ongeveer tussen de 10 en 20 keer per dag laten we windjes. En bij stinken de windjes meer omdat ze meer waterstofsulfide bevatten, mannen aan de andere kant laten iets vaker een windje ontsnappen (bewust of onbewust ).

Niezen

Probeer nooit een niesbui te onderdrukken, door de druk die er dan in het hoofd ontstaat, kan er een ader in je hoofd of nek knappen. En sluit altijd de ogen tijdens het niezen anders kunnen ze uit de oogkas springen.

Snot

Zonder dat we het weten slikken we dagelijks ongeveer 1,5 kilogram snot door.

Zweet

Onze voeten bevatten wel 500.000 zweetklieren die iedere dag een halve liter zweet produceren. Dus het dagelijks verschonen van sokken is geen overbodige luxe.

Delen:  
2 reacties op “Wist je dat al over je lichaam
 1. Na veel lopen, rode vlekjes op de ondernemen.

  Geschreven door Rob op
 2. Goedemiddag,

  Vooral ’s nachts moet ik vaak plassen.
  Ik ben 83 jaar en waarschijnlijk hoort het bij de leeftijd, maar misschien weet u een oplossing of iets wat er op lijkt.

  Vriendelijke groeten,
  Kees van den Engh.

  Geschreven door Kees op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief