Revalidatie na achillesruptuur niet vergoed

  • #1

    Hallo, wellicht heeft iemand hier een tip voor mij. Ik heb een achillesruptuur opgelopen waarbij de achillespees volledig is doorgescheurd. De artsen in het ziekenhuis hebben voor de conservatieve (niet-operatieve) behandeling gekozen. Ik had hier verder geen keuze in. Ik heb 2 weken in het gips gezeten en ben inmiddels weer een maand verder en ook gestart met fysio. Ik kan momenteel nog niet lopen. De komende 6-9 maanden moet ik revalideren om weer normaal te kunnen lopen en hopelijk ook weer sporten. Ik ben 31 jaar. Ik heb van de arts een verwijzing gekregen voor 12 maanden revalidatie fysiotherapie. In ieder geval het komende half jaar zal ik 2 tot 3x per week naar de fysio moeten gaan.

    Nu kan de fysiotherapeut de behandelingen niet onder 'chronische' zorg inboeken omdat de enige toepasselijke code de 'post-operatieve fase' betreft. Omdat er niet geopereerd is, wil de fysiotherapeut deze code niet gebruiken, want officieel plegen ze dan fraude. Echter, de verzekering (Zilveren Kruis) kan mij niet verder helpen want de fysio is degene met kennis over de codes. Hier zeggen ze bij de verzekering geen kennis van te hebben, dus ze kunnen mij niet vertellen welke code hier van toepassing is. De conclusie zou dus zijn dat de kosten van de revalidatie niet vergoed worden.

    Ik vind dit vrij bizar, want het feit dat er niet geopereerd is zegt niets over de ernst van de aandoening. Sterker nog, bij de niet-operatieve behandeling van een achillesruptuur heb je zelfs intensievere fysiotherapie nodig. Afhankelijk van de duur van de revalidatie gaat het hier toch over een bedrag tussen de 3.000 en 10.000 euro. De verzekering bespaart al flink op de kosten omdat er niet wordt geopereerd en vervolgens vergoeden ze de revalidatie alleen wanneer je dus wel geopereerd bent. Ze maken dus OF heel veel kosten OF helemaal geen kosten.

    Ik begrijp hier werkelijk niks van, want de pees is volledig doorgescheurd. Ik vind dat ik evenveel recht hebt op vergoeding van de revalidatiekosten als iemand met precies dezelfde aandoening maar met een operatieve behandeling. De eerste arts die ik sprak op de SEH zei letterlijk: Het ligt eraan wie trauma dienst heeft. Als de chirurg er is word je waarschijnlijk geopereerd en anders krijg je alleen gips.' De keuze voor niet opereren zegt dus helemaal niets over hoe erg de pees gescheurd was. Het revalidatietraject is bij de conservatieve behandeling intensiever en juist in die situatie wordt het niet vergoed. Dit lijkt mij een systeemfout, want de logica hierachter is ver te zoeken.

    Heeft iemand hier ervaring mee? Of weet iemand hoe je bij een niet-operatieve behandeling van een achillesruptuur de revalidatiekosten vergoed kan krijgen uit het basispakket?

    Reageer
    #2

    Ik zou naar een andere fysiotherapeut gaan, die handiger is met codes.

    Een achillespees ruptuur valt idd niet onder chronische aandoeningen, maar een fysiotherapeut die een beetje met de patiënt meedenkt, zal gewoon die postoperatieve code van de orthopeed gebruiken.

    Ik heb een zware enkelblessure,ook met conservatief beleid en mijn fysio gebruikt ook die code van mijn orthopeed.

    Je verzekering kan er niks aan doen, maar als je fysiotherapeut wat creatiever is, zal het gewoon vergoed worden, als hij of zij die brief van het ziekenhuis meestuurt.

    Reageer
Reageer op: Revalidatie na achillesruptuur niet vergoed


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief