Hormonale vermoeidheid?

  • #1

    Ik ben een jonge meid van bijna 21 jaar. Heb meer dan 2 jaar vermoeidheidsaanvallen gedurende een aantal weken. Het laatste jaar lijkt het in ernst te zijn toegenomen. Ik ben een gemotiveerde student, maar ik word hier verdrietig van. Ik probeer er tegenin te gaan, maar studeren kost in zo een periode alleen maar meer energie, waardoor ik helemaal uitgeput raak en op de bank kan gaan liggen slapen. Ook heb ik dan last van geheugenproblemen. Ik kan niets onthouden en hierdoor moet ik op een tentamen opschrijven dat ik het antwoord niet weet of dat ik het nooit heb gehoord.. als ik bij het einde van de tekst ben, ben ik het begin alweer vergeten. In het begin kon ik het onthouden na 1x doorlezen, nu kan ik soms  een college na een aantal weken niet meer herinneren dat ik dat heb gekregen.

    Ik wandel 4x in de week van het station naar school en terug en dat is 6 KM op een dag en eet gevarieerd.

    Toch heb ik amper genoeg energie om een aantal volle schoolweken achter elkaar vol te houden.

    Verder als ik een half uurtje loop ben ik regelmatig kortademig dat mensen aan mij vragen of ik heb gerend als ik op school aan kom.. ik heb het snel koud en ben in deze perioden snel emotioneel (ook deels omdat ik mezelf niet meer optimaal kan inzetten).

    Ik heb last van de volgende symptomen: Spierpijnen in armen, geheugenproblemen; slecht kunnen onthouden en snel stof vergeten, eetbuiten (vooral vet), soms trillende benen, snel koud hebben, kortademig bij inspanning, snel geïrriteerd & emotioneel.

    Wat ik heb gedaan:

    • bloed laten prikken 3x (verschillende waarden)

    Hier kwam afgelopen september uit:

    • HB: 7,4
    • Fe: 6,8
    • EOSGRAN: 0,04
    • TRFERRSAT: 8

    HB & FE duiden op bloedarmoede. Inmiddels is dat weer goed. Pfeiffer & CMV heb ik al eens gehad is gebleken, maar nu niet actief, dus dit is uitgesloten.

    De huisarts denkt mogelijk hormonaal..

     

    Iemand enig idee?

     

     

     

     

    Reageer
    #2

    Is er ook naar je vitamines gekeken bij de bloedonderzoeken?

    Reageer
    #3

    Het begint met een evenwichtig voedingspatroon, met complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Een los koekje, fruit etc geeft pieken in je bloedsuikerspiegel. Mensen die weinig vlees eten kunnen stoffen tekort komen als lysine, carnitine, carnosine, creatine, taurine, chroom, zink, ijzer en vitamine B12.

    Daarnaast kunnen diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren je hele gezondheid ondersteunen. Bloedonderzoek zegt niet zo heel veel over tekorten en bovendien wordt niet op alle voedingsstoffen getest. Veel mensen komen stoffen tekort als magnesium, vitamine B en D en omega 3.

    Eventueel medicijngebruik, inclusief de pil, kan voor klachten zorgen. Misschien is je studie wat veel en ben je te ingespannen bezig.

    Reageer
    #4

    Bij de ziekte van pfeiffer kan je wel een lange nasleep hebben. Voor de opname van ijzer zijn ook stoffen belangrijk als magnesium, vitamine B en C, molybdeen, lysine enz. Stoffen als fytinezuur, cafeïne en calcium remmen de opname van ijzer.

    Je zou nog advies kunnen vragen op natuurgeneeskundig gebied, iemand die werkt met voedingssupplementen en die misschien restantjes van een ziekte uit je lijf kan krijgen.

    Reageer
    #5

    Ik ben al een aantal keren naar een mesoloog geweest. Ik heb zelf niet het idee dat het zoveel geholpen heeft.

    Er is inderdaad niet op alle vitaminen getest.

    Over een aantal weken heb ik een afspraak bij de internist (endocrinoloog), mogelijk kan zij beter testen. Ik hoop echt dat ze iets tegen de spierpijnen kunnen doen ook, want ik raak daar ook helemaal geïrriteerd van. Zit ik in college.. mijn Spieren trekken samen. Zou het liefst een 'klap' geven op die spier bij wijze van spreken, want beurs voelt het fijner aan... maargoed.. ik smeer het nu in met van de hete zalf. Dat werkt wel.

    Ik moet het wel rustiger aan gaan doen met de studie. Nadeel is dat ik er blij van word om mooie werkprestaties neer te zetten en minderen in werk is al jaren een probleem.. ondanks dat ik wel de 'speling' ruim heb en wat minder zou kunnen doen.

    Ik heb overigens wel redelijk wat antibioticakuren gehad in mijn leven wegens longontstekingen waar ik vatbaarder voor ben. Zou dit een oorzaak kunnen zijn?

    Reageer
    #6

    De tijd is gehaast en met meer druk op een ieder dan ooit, dus ik vraag me af of je weleens gedacht hebt of je wellicht (aan de voorbode staat of er al in zit) aan een burn-out? Ik heb zelf helaas een burn-out (een echte, niet de 'trendy' 'ik ben weleens moe en moet het een dagje rustig aan doen' variant), en zat hier toevallig te kijken voor nuttige tips om over vermoeidheid heen te komen toen ik dit las. Niet om je bezorgt te maken, maar het klinkt alsof je batterij aan het leeglopen is en ik herken veel van wat je zegt (en wat ik dan genegeerd heb en daardoor nu op de blaren zit). Je zegt dat het een paar weken duurt en dan weer oké is, maar alle symptomen passen wel bij een burn-out en is het wel echt oké of knal je door op je reserves in die oké weken? Als je bloed in orde is en er verder niks te vinden is, dan zou ik -nadat je fysiek gecheckt bent door die internist- toch nog eens met je huisarts praten om te zien of dat het kan zijn. Sterkte!

    Reageer
    #7

    burn-out sluit ik niet uit, alleen heb ik het al 2,5 jaar en krijg er steeds meer vage klachten bij tot nu toe..

    Ben voor de spierpijnen in mijn armen 3x naar de fysio geweest. Verder heb ik heel af en toe spierspanning in mijn gezicht.. (bij die botten van je wangen).

    ik vind dat allemaal niet zo belemmerend, maar raak er wel geïrriteerd van en fijn is het niet.

    Ik weet niet of jij dat ook hebt? En heb jij het ook vaak koud en eetbuien (voornamelijk vette dingen). (Ik heb wel een gezond gewicht).

    Heb jij ook dat je in de avond na een uur of 20:00 een enorme energieboost krijgt en het idee hebt dat je werkdag kan beginnen?

    Als ik niet voor 23:30 ga slapen, krijg ik nog een boost en ben ik tot 02:00 klaar wakker. (Voelt niet echt als reserves).

    Het is verder ook niet altijd in de stressvolste perioden. Ik kan het  4 weken voor een deadline hebben & dat het een week voor de tentamens ineens over is.

    Medestudenten zeggen dat ik me niet druk moet maken, maar dat is makkelijk gezegd..

    ik ben jong, 21 jaar.. ik hoop dat het iets is van vitaminegebrek waar ze makkelijk iets aan kunnen doen.. in het begin dacht ik ook het zal wel RSI zijn, maar aangezien het niet weggaat met rust nemen en geleidelijk is ontstaan ga ik me toch licht zorgen maken.. want waar komt dit vandaan..

     

    Reageer
Reageer op: Hormonale vermoeidheid?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief