kraakbeenletsel

  • #1

    hallo,

    Ik ben 17 jaar en eind september last van mijn linker knie. Ik doe 12 uur sport in de week en de dokter zei dat het een peesontsteking was na 1 maand was het zelf lechter en hij zei dat ik 3 peesontstekingen had. Daarna ben ik naar een specialist geweest en heb ik een MRI scan gehad en ik heb een II-III de graad kraakbeenletsel en een beetje vocht. De dokter schreef me ch-alpha voor maar heeft niets geholpen ben ondertussen ook gestopt met sporten want het ging niet meer. Ben opnieuw naar de opthopeed geweest en er moet beslist worden als ik inspuitingen krijg of shaving. Heeft iemand hier al ervaring mee of weet iemand wat het beste is want ik wil terug sporten !!!!

    Groetjes

    Reageer
    #2

    Een kraakbeenbeschadiging (chondropathie) kan worden onderverdeeld in vier gradaties:

    Graad I: Het kraakbeenoppervlak is zacht en de verende eigenschappen zijn verminderd.Een röntgenfoto toont geen afwijkingen.

    Graad II: Er bevinden zich scheurtjes in het oppervlak van het kraakbeen niet verder reikend dan de helft van de dikte van het kraakbeen. Men noemt dit ook wel kraakbeen fibrillaties. Ook hier toont de röntgenfoto geen afwijkingen van betekenis.

    Graad III:De scheurtjes hebben diepere groeven en vormen losse kraakbeenschollen en reiken tot verder dan de helft van de dikte van het kraakbeen. Dit stadium wordt ook pre-artrose genoemd. De gewrichtsspleet begint te versmallen en het botweefsel kleurt witter op de röntgenfoto (subchondrale sclerose) als teken van verhoogde druk. De normale rondingen worden hoekiger, röntgenologisch spreekt men van "squarring" van de gewrichts-spleet, ook wel osteofyten of botapposities genaamd.

    Graad IV: Het kraakbeen is geheel verdwenen en het onderliggende bot ligt bloot. In feite is dit artrose, ook bekend als “slijtage”. Op de geeft de pijl het kale botvlak van het mediale tibiaplateau aan en de tasthaak een kaal stuk op de mediale condyl. De gewrichtsspleet is verder versmald.

    Voor het genezen van de beschadiging maakt het een aanzienlijk verschil of het kraakbeen alleen oppervlakkig beschadigd is of dat er contact bestaat met het onderliggende bot. Met andere woorden de ernst van de beschadiging bepaalt de genezingstendens.

    Reageer
    #3

    Bij de pogingen om beschadigd kraakbeen te behandelen worden drie doelen gesteld aan het nieuwe kraakbeen: het kraakbeen moet een zo normaal mogelijke structuur krijgen gelijk aan het oorspronkelijke kraakbeen met dezelfde mechanische eigenschappen, het nieuwe kraakbeen moet duurzaam zijn en weerstand bieden aan het krachtenspel in de knie, het moet op lange termijn kunnen overleven

    Het spreekt voor zich dat controle over het lichaamsgewicht een grote rol speelt bij de kraakbeenbelasting en genezing in geval van kraakbeenletsel. Regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen goed voor de hart- en longconditie maar heeft ook een gunstig effect op de gewrichten en in het bijzonder op het kraakbeen.

    De belastingsas van het been en de stabiliteit van de knie spelen een cruciale rol bij het ontstaan en het voortschrijden van kraakbeenbeschadiging en bepalen de kans op genezing in geval van behandeling. Bij een O-been wordt de druk vooral aan de binnenzijde van de knie overgebracht en indien zich daar de beschadiging bevindt, is de kans op genezing klein als de druk daar niet wordt verminderd. Dit kan met een operatieve standscorrectie (osteotomie) worden bereikt.

    Men kan de behandelingen onderverdelen in:

    Conservatieve behandelingen: fysiotherapie heeft als doel verbetering van de kracht en coördinatie van de spieren die de knie aansturen, loophulpmiddelen zoals brace, stok, kruk of rollator om de knie minder te belasten, medicamenteuze behandeling: ontstekingsremmers of NSAID’s, glucosamine en chondroitine(sulfaat)
    Deze middelen, die niet door de ziektekosten verzekeraar worden vergoed, blijken vooral effect te hebben bij de beginnende vormen van artrose (chondropathie graad 1, 2 en soms 3). Het effect bij graad 4 (kaal bot) is niet voorspelbaar. De werking van deze middelen is met wetenschappelijke onderzoeken wel aangetoond maar het is niet geheel duidelijk hoe de medicamenten hun weg vinden naar het beschadigde kraakbeen in het gewricht. Het zijn langzaam werkende medicamenten waarvan het effect na ongeveer twee á drie maanden kan worden bemerkt. Indien er echter geen effect wordt bemerkt, verdient het aanbeveling de inname te staken.
    Vis-olie heeft een min of meer vergelijkbare werking hoewel ook hier het effect niet voorspelbaar blijkt te zijn.
    Injecties met hyaluronzuur, met de injecties in het kniegewricht (3 tot 5 injecties) wordt beoogd de smering in de knie te verbeteren. Hyaluronzuur is een bestanddeel van het kraakbeen en wordt synthetisch gemaakt. Deze behandeling (in Scandinavië ook wel de “chemische prothese” genoemd) heeft een in meerdere studies aangetoonde werking bij de milde (graad 1 en 2) en matige (graad 3) vormen van kraakbeenbeschadiging. Bij de graad 4 beschadigingen (kaal bot) is het effect minder groot. De injectie therapie kent nauwelijks complicaties.
    Injecties met corticosteroïden(bijnierschors hormoon). Deze injecties hebben geen kraakbeen herstellende werking maar kunnen de begeleidende ontstekingsverschijnselen en de pijn verminderen. Het effect is meestal tijdelijk. De injecties zijn vooral effectief bij een opvlamming van de arthrose die gepaard gaat met een warme pijnlijk gezwollen knie.

    Operatieve behandelingen, met als doel reparatie van kraakbeen: microfractuur techniek (ijspik methode), met deze techniek wordt de onderliggende botlaag geperforeerd met een gebogen priem om vanuit de zich daaronder bevindende cellen van het beenmerg een nieuwe laag te vormen bestaande uit een mengsel van kraakbeen en bindweefsel. Het oorspronkelijke kraakbeen wordt hiermee niet hersteld. Het nieuwe littekenkraakbeen is minder veerkrachtig maar dit is altijd beter dan het kale botvlak. Het te behandelen oppervlak mag niet te groot zijn (2 euro munt) en elkaar rakende oppervlakken ("kissing lesions") kunnen niet op deze manier worden behandeld. Regelmatig dient ook de belastingsas te worden gecorrigeerd.
    Forage (Beckse boringen). Dit is een wat oudere behandelingsmethode die ook tot doel heeft littekenkraakbeen in het kale botdefect te verkrijgen. Met een boortje worden gaatjes tot in het onderliggende beenmerg geboord (foto).
    Nettoyage met behulp van arthroscopie, vooral graad 2 en 3 kraakbeenletsels komen soms in aanmerking voor een nettoyage met een shaver maar het effect van deze behandeling is niet voorspelbaar en vaak tijdelijk. Met behulp van een multi-electrode behandeling (Arthrocare) kan kraakbeen ook worden genettoyeerd. Losse kraakbeenschollen en fibrillaties worden als het ware versmolten met de onderliggende kraakbeenlaag teneinde verdere schade te beperken. Het effect is niet voorspelbaar.
    Met als doel vervangen van kraakbeen: kraakbeencelkweek en re-implantatie. Kraakbeencellen worden uit de knie verwijderd tijdens een kijkoperatie, vervolgens gekweekt in een laboratorium waarbij de kraakbeencellen vermeerderen, vervolgens worden bewerkt en met een meestal kleine snede weer worden teruggeplaatst in het beschadigde gedeelte in de knie om daar een nieuwe kraakbeenbedekking te geven. Met deze methode worden middelgrote defecten (tot ongeveer 2 euromunt grootte) behandeld. Het is een nog erg kostbare methode van kraakbeenbehandeling waarvan het gunstige effect inmiddels wel wetenschappelijk is aangetoond.
    Verplaatsing van eigen bot/kraakbeen cylinders (OATS of mozaïek plastiek). Uit een niet “dragend” gedeelte van het kniegewricht worden kleine pijpjes kraakbeen met onderliggend bot geboord. Het juist bepalen van het donorgebied is van groot belang om klachten in dit goede gedeelte van het gewricht te voorkomen.
    De kraakbeenpijpjes worden vervolgens in het beschadigde gebied geplaatst).
    Er wordt geprobeerd de precieze vorm van het gewrichtsoppervlak te herstellen. Ook bij deze technieken is de grootte van het defect beperkt tot ongeveer 2 euromunt.
    Verplaatsing van donor bot en kraakbeen (allograft). Bij deze niet frequent verrichte ingreep wordt donorweefsel gebruikt. Het kraakbeen met onderliggend bot, wordt in de juiste vorm gebracht en in het defect gebracht. Ten behoeve van bepaling van de grootte van het defect wordt zo nodig een CT-scan gemaakt.
    Deze methode wordt gereserveerd voor patiënten die met de meer gangbare methoden geen verbetering van klachten en beperkingen hebben gekregen en vaak nog te jong zijn voor een gewrichtsvervanging. Het betreft hier vaak defecten groter dan 2 euromunt (foto). Op de foto wordt schematisch weergegeven hoe een segment ter plaatse van de binnenzijde van het bovenbeen (de mediale femurcondyl) kan worden vervangen.
    Het succes van een operatieve behandeling is afhankelijk van de ernst en uitgebreidheid respectievelijk de omvang van de kraakbeenschade, de al aanwezige pijn, andere afwijkingen (ernstig O-been, meniscusletsel, instabiliteit bij kruisbandletsel) en de mate waarin de patiënt actief is of wil zijn. Ook het lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol.
    Het doel van alle kraakbeenbehandelingen is functieherstel en vermindering van pijn en zwelling.
    De vervangbehandelingen betreffen een grotere ingreep en worden thans alleen gedaan wanneer het vermoeden bestaat dat minder ingrijpende reparatiebehandelingen niet tot voldoende resultaat zullen leiden.

    Zoals vermeld worden lichaamsgewicht, as belasting van het been en stabiliteit van de knie als de “key-issues” beschouwd bij de behandeling van kraakbeenletsels.

    Reageer
    #4

    Dank voor al deze info
    maar aan het lichaamsgewicht zal het zeker niet liggen
    Maar mijn vraag was heeft iemand hier ervaring mee en wat raad die persoon mij aan ? 🙂

    Reageer
    #5

    Hallo,

    Ik heb hetzelfde als jij en ik ben 18 jaar.

    Hoe gaat het nu bij jou?

    Reageer
    #6

    Hoi, ik ben 19 jaar en ik heb ook last van deze klachten. Gaat het bij jullie nu al weer beter?

    Ik ben erg benieuwd!

     

     

    Reageer
    #7

    Wie heeft er een microfractuur behandeling gehad? Ik ben benieuwd naar de afloop. Ik heb het ook gehad en ben erg benieuwd of überhaupt intensief sporten nog in zit. Hoor graag

    Reageer
    #8

    Hi Luuk,

    Ik ben 3 maanden geleden geopereerd dmv microfractuur en ben ook zeer benieuwd na de afloop. Ik zie dat jij in september al geopereerd bent dus vroeg me af naar jou ervaring?

    Had jij na 3 maanden nog steeds last van de klachten die voor de operatie er ook al waren?

    Kan jij nu weer alle sporten beoefenen, ik ben heel benieuwd naar jou herstel en ervaring.

    Ik hoor graag van je!

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hoi

    Ik las dat u ook een microfractuur behandeling heeft gehad  ik ben een maand geleden geopereerd hoe gaat het met uw herstel ?

    Reageer
    #10

    Vorig jaar mei microfactuur operatie gehad. Tot op heden loop ik nog steeds te klooien. Blijf veel pijn houden aan het bot. Daardoor blijf ik ook anders lopen/belasten met diverse slijmbeurs ontstekingen tot gevolg. Hyaluronzuur spuit heeft niks uitgehaald. Uit nieuwe MRI bleek dat er weinig tot niks was veranderd. Ik ga de mogelijkheden voor iets anders onderzoeken (OATS bijv).

    Reageer
    #11

    Ik moet binnenkort ook een operatie ondergaan aan mijn knie wegens kraanbeendefect. Waar zijn jullie geopereerd? In mijn omgeving heb ik de Bergman Clinic als advies gekregen. Heeft iemand daar ervaring mee?

    Reageer
Reageer op: kraakbeenletsel


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief