Wilsverklaring. Wie beslist over je behandeling.

  • #1

    Dat er echt iets aan de hand was om heel serieus te nemen merkte ik een paar weken geleden toen ik op de huisartsenpraktijk opeens een aantal formulieren kreeg die gingen over een wilsverklaring.

    1. Een voorbeeld niet-reanimeren-verklaring in het geval van een hartstilstand.
    2. “Volmacht inzake medische besluitvorming en beslissingen” (voor het geval dat ik zelf niet meer in staat ben om mijn eigen keuzes kenbaar te maken, en iemand anders de beslissingen over mijn behandeling moet nemen.)
    3. Opheffing geheimhoudingsplicht om medische hulpverleners toestemming te geven om inlichtingen en inzage te geven in medische gegevens en het medisch dossier aan een gevolmachtigde.
    4. Naleving van het behandelverbod. (Volgens artikel 465 lid 3 van boek 7 van het Burgelijk Wetboek.)

    Met de heel erg hoge bloeddrukwaarden die de dag ervoor bij mij waren gemeten, kwamen een aantal risico’s in beeld.

    En ik kan me voorstellen dat medische hulpverleners duidelijkheid moeten hebben wat wel- en wat niet te doen, en ook duidelijkheid te geven wie er gealarmeerd moet worden, als ik mischien opeens op apegapen lig en zelf niet meer aanspreekbaar ben.

    Voor mensen die een partner hebben, en/of volwassen kinderen hebben is het duidelijk is het duidelijk dat in die directe familie degenen te vinden zijn die ingelicht moeten worden, en die ook beslissingen kunnen nemen.

    Maar zelf ben ik alleenstaand en kinderloos, en daarnaast met mijn 71 jaar ook de jongste van het gezin waarin ik ben opgegroeid.
    Ik heb wel nog 2 oudere zusters, waarvan slechts 1 in Nederland woont.

    Ik denk erover om een goede vriend van me (die een paar jaar jonger is, en veel fitter is dan ik ben) de volmacht te geven om over mijn behandeling te beslissen in het geval dat ik zelf niet meer kan.
    (Dus eventueel ook een beslissing te nemen om behandeling stop te zetten als het leven rekken geen zin meer heeft.)

    Maar ik moet die wilsverklaring dan wel gaan regelen bij de notaris.
    De artsen duidelijkheid geven is hierbij dus ook belangrijk.

    Reageer
    #2

    Nee dat hoeft niet bij een notaris. Je hebt de nodige formulieren al gekregen. De naam van de vriend of je zus kun je daar ook in op nemen.

    Reageer
    #3

    Dank voor de reactie. Ik zal het nogmaals bekijken. En er zijn (als ik het zo gauw zie) handtekeningen nodig. Dus ik zal met de papieren ook naar mijn zus en die vriend moeten gaan. Ik had de naam en de contactgegevens van die vriend al eerder opgegeven (als contactpersoon) bij de huisarts en bij het ziekenhuis, maar “gevolmachtigde” is natuurlijk iets meer dan “contactpersoon”.

    Reageer
    #4

    klopt

    Reageer
Reageer op: Wilsverklaring. Wie beslist over je behandeling.


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief