vergelijkenis klachten chronische hyperventilatie / angstsympt

  • #1

    goedemorgen,

    ik heb sinds enige tijd last van een angststoornis hypochondrie.
    Ik loop al maanden met diverse klachten, waaronder benauwdheidsgevoel, last van me rug en borst, klamme handen en het gevoel niet fit te zijn, soort van griep maar ook weer niet.

    ik ben onlangs naar de dokter geweest en vroeg of ze wist of de klachten met chronische hyperventilatie te maken had maar dit kon ze me niet vertellen en laten testen, ze verwees me naar mijn psycholoog voor ademoefeningen. voor mij gevoel adem ik gewoon door mijn buik.

    Ze had me longen geluisterd me hart en zuurstofgehalte gemeten (99%), en dat was allemaal goed.

    IK wil weten of de klachten die ik heb door de langdurige angst (angstsymptomen) voorkomt of echt door chronische hyperventilatie en kunnen mijn klachten kwaad doen? ik heb overigens ook de laatste tijd wat raar gevoel op me tong beetje prikkelend.

    Kan iemand dit bekend voor of kan iemand mij meer hierover vertellen?

    Mvgr JOS (32)

    Reageer
    #2

    Hallo Jos.

    De klachten die je beschrijft passen op zich heel goed bij hyperventilatie. Soms gaat er ongemerkt iets mis met je ademhaling waardoor je hyperventileert.
    Een angststoornis kan hyperventilatie veroorzaken. Hierdoor kunnen ook je angsten, met name voor enge ziekten toenemen.
    De klachten die door hyperventilatie worden veroorzaakt zijn vervelend maar zeker niet levensbedreigend of gevaarlijk. Ademhalingsoefeningen kunnen dan inderdaad heel goed helpen.

    Lees ook eens de columns over angst die ik heb geschreven. Ook daarin kun je ademhalingsoefeningen en spierontspanningsoefeningen vinden.
    http://www.dokter.nl/nieuws-items/nieuwsberichten/psychiatrie-nieuws/280-wat-is-angst
    http://www.dokter.nl/nieuws-items/nieuwsberichten/psychiatrie-nieuws/281-omgaan-met-angsten
    http://www.dokter.nl/nieuws-items/nieuwsberichten/psychiatrie-nieuws/282-waar-komen-angstklachten-vandaan
    http://www.dokter.nl/nieuws-items/nieuwsberichten/psychiatrie-nieuws/284-hoe-kan-ik-mijn-angstgevoel-beheersen-deel-1
    http://www.dokter.nl/nieuws-items/nieuwsberichten/psychiatrie-nieuws/285-hoe-kan-ik-mijn-angstgevoel-beheersen-deel-2

    Reageer
    #3

    Bedankt voor uw reactie.
    Hoe kom ik zeker te weten dat het om chronische hyperventilatie gaat? Me zuurstofgehalte was perfect 99 % en de dokter verwees me daarvoor naar mn psycholoog. Ik wil zoo graag duidelijk waar deze klachten vandaan komen, het beinvloed nu wel heel erg mn leven, verschrikkelijk. Meer duidelijk zou me zeker meer rust geven.

    Vooral de vage benauwdheidsklachten die ineens weer komen optreden makem me altijd erg ongerust.ook last van me maag, last van vage borstklachten en bovenrug maken me radeloos en de dokter kan er niks mee.

    Groetjes

    Reageer
    #4

    De klachten die je beschrijft zijn toch wel typisch voor hyperventilatie. Wat ook een kenmerk kan zijn is, dat je wanneer je in rust bent meer last hebt van de klachten dan wanneer je met iets druk bezig bent dat je aandacht opeist.
    Daarnaast kun je regelmatig het gevoel hebben dat je het benauwd hebt en er te weinig lucht in je longen komt waardoor je dieper moet gaan ademhalen of vaker gaat zuchten en gaat geeuwen. Als je zo'n benauwdheidsaanval krijgt kun je die zelf afbreken.
    Dat kun je doen door een simpele ademhalingsoefening:
    Adem 5 tellen door de neus ion en 10 tellen door de neus uit. Dat voelt heel even iets raar of vervelend maar gewoon doorgaan. Je zult dan vanzelf merken dat de aanval afneemt en over gaat.
    Daarnaast raad ik je dringend aan de oefeningen te doen die in de columns staan.

    Reageer
    #5

    Hoe is je gebit er aan toe? slecht gebit of veel amalgaam vullingen of gaatjes in het verleden gehad en wortel kanaal behandelingen?

    Zoniet, dan moet je je eigen symptomen eens durven opschrijven voor jezelf,
    je zegt al bijv dat je zo graag wilt weten waar je klachten vandaan komen, ok dat is natuurlijk maar denken dat je nooit meer gezond wordt etc is ook een gedachte die gepaard gaat met angst gedachtes en paniekaanvallen.
    Wanneer is de laatste keer dat je iets leuk hebt gedaan? of dat je je niet druk maakte om iets?
    Hoe is je houding van je lichaam? loop je gebogen heb je een slechte rug, beweeg je wel genoeg, doe je iets wat je leven meer waarde geeft of is het nu volledig focussen op datgene wat je voelt dat pijntje of dat steekje.
    Hoe meer je gespannen denkt en je lichaam in de gaten gaat houden hoe gespanner alles gaat staan en des te moeilijker loopt je lichaam soepel,
    en verhard alles alles dus je aderen je longen je ademhaling verandert je spieren.
    Maar als je echte sterke symptomen hebt dan is de arts de beste om naar toe te gaan en volgens mij kunnen ze hyperventilatie wel testen maar dat weet ik niet zeker.

    Reageer
    #6

    Me gebit is voor zover ik weet prima, alhoewel ik al enige tijd niet naar de tandarts ben geweest. Ik heb wel vullingen.

    Ik momenteel ook het gevoel last te hebben bij het ademhalen. Gevoel alsof je soms niet vrij kan ademhalen en een zeurend gevoel bij me keel en hoog op de borst, het voelt als een soort spierpijnachtig iets. Als ik door me neus inadem of in volle rust ontspanning ben heb ik er minder last van. Kan het zijn omdat ik te bewust ben me ademhaling bezig ben geweest?

    Ik maak me direct weer zorgen of er iets met me longen of luchtwegen is, het is heel vervelend.

    Groetjes

    Reageer
    #7

    De klachten passen toch echt wel bij hyperventilatie.

    Reageer
    #8

    In hoeverre kan dit kwaad voor mijn gezondheid? Ik lees veel dat hyperventilatie niet gevaarlijk is, maar hoelanger de klachten aanhouden hoe meer bij mij weer de twijfel toeslaat dat er toch echt iets moet zijn..
    Het beheerst nu echt me leven en heb het idee hoelanger het aanhoudt het toch schadelijk zou moeten zijn.

    Het vervelendste nog vind ik dat ik nooit de diagnose hyperventilatie heb gekregen, maar steeds met niks naar huis ben gestuurd.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Het is natuurlijk ook niet zo dat je niets hebt. Je hebt last van hyperventilatie. Dat veroorzaakt weer angst. Daarnaast ben je ook wat hypochondrisch. Die hyperventilatie kan niet direct kwaad voor je gezondheid. De angst die het veroorzaakt wel. Je kunt zo namelijk een angststoornis ontwikkelen. Maar echt schadelijk is dat niet. Je moet er wel wat aan gaan doen.

    Reageer
    #10

    Heey!
    Ik herken al je klachten alleen heb ik er nog meer. Ik heb last van chronische hyperventilatie, ga nu naar een fysiotherapeut en die doet zo oefeningen. Als ik op mijn gemak thuis ben en via mijn buik adem krijg ik soms toch last van allerlei diverse beangstigende klachten, ik heb ook wel last van chronische stress en angst dus als ik zo last krijg van klachten dan zeg ik altijd tegen mezelf 'alles is in orde, maak je geen zorgen, er zal wel weer onbewust iets aant woelen zijn' maar ik vind dit allemaal zeer vervelend!

    Groetjes

    Reageer
    #11

    Hoi! Wat "fijn" om te horen dat ik niet de enige ben ;).

    Vervelend voor je! Hoelang heb je er al last van? Bij mij is het ontstaan uit angst voor ziektes na een gebeurtenis op het werk.

    Worden de klachten minder bij je na je oefeningen?

    Welke klachten spelen bij jou grotendeels een rol?

    Ik hoop voor je dat je er snel vanaf komt! Ik ben af en toe echt ten einde raad pff.. zo vervelend!!

    Groetjes

    Reageer
    #12

    Ik heb er nu nog maar 2 maand en enkele weken last van. Bij mij is het gekomen door vanalles eigenlijk, er is de laatste 2,5 jaar veel gebeurd en veranderd in mijn leven en dit had een grote invloed op mij maar ik praatte er nooit over met iemand en stapelde alles maar op en op en op tot ja de emmer vol was he.. 😉

    Toen is er vastgesteld dat mijn chronische stress veeeel te hoog is en dat ik eigenlijk al heel mijn leven aan chronische hyperventilatie lijd maar dat kwam natuurlijk pas boven water met die stress.

    Die oefeningen helpen mij wel maar niet altijd, in stress situaties kan ik ze bv. niet toepassen omdat ik dan te onrustig ben. Ik vind het ook gewoon moeilijk om die oefeningen te doen want dat is echt leren.. Telkens als ik in mijn bed lig of in de zetel tv aan het kijken ben doe ik aan buikademhaling. De klacht die voelbaar minder wordt na de oefeningen is die verhoogde hartslag en dat gevoel dat je wil 'overademen'.

    De klacht waar ik het meeste last van heb is het gevoel dat ik iets moet 'overademen' begrijp je wat ik bedoel? En ook het gevoel van druk ter hoogte van de borst. Ik heb ook een tijd last gehad van depersonalisatie, dit vond ik het vervelendste!! Maar daar ben ik dan vanaf geraakt door er minder aan te denken en ook die buikademhaling te doen.

    Oh, van hartkloppingen heb ik ook veel last gehad, dat waren dan echt hartkloppingen van 130-140 in rust en dat geeft een heel beangstigend en benauwd gevoel! Ik zit nu in de examens en neem Emconcor (allerlaagste dosis en voorgeschreven door de dokter) voor mijn hartslag lager te houden anders is dit heel vervelend om te studeren en examen te maken, zeker als ik dan nog wat extra begin te stressen. Maar zelfs met die emconcor kan mijn hartslag soms in stressfase nog naar de 100 gaan. Met 500 man in een aula zitten om examen te maken is trouwens ook niet echt bevordelijk voor mijn chronische hyperventilatie. Ik heb al een beetje angst voor de angst ontwikkeld, bang om plots te beginnen 'flippen' tijdens het examen of gewoon in de aula, dit is echter nog nooit gebeurd 😉 Nu in de examens neem ik ook sedistress op basis van passiebloem om me rustig(er) te houden 🙂

    Ik heb nu toch al geleerd om de hyperventilatie en al de klachten te omarmen en er 'lief' tegen te zijn. Ik probeer er niet meer tegenin te gaan en er ambetant van te worden. Laat het gewoon zijn. Op sommige dagen krijg ik plots klachten en zeg ik 'oh ik heb weer wat last van hyperventilatie, laat ik het een beetje rustiger aan doen.' Je moet ze weliswaar niet negeren maar ze gewoon 'laten' en je er niet druk om maken dan gaan ze het snelst weer weg! en door de buik proberen ademen! Je moet ook voldoende ontspanning DURVEN nemen! ja die durven staat in grote letters omdat mensen tegenwoordig zich schuldig voelen als ze ontspannen of tijd voor zichzelf nemen, inclusief ik. Ik ben nu volop aan het studeren maar dwing mezelf om zeker elke dag een wandelingetje te maken!

    En nog één tip die misschien een beetje belachelijk is... Maar ik word rustig door de aanwezigheid van mijn lieve kat en haar geronk, het is wel 'bewezen' dat katten een positieve invloed hebben 🙂

    (sorry voor de lange tekst)
    Groetjes!

    Reageer
    #13

    Ohja en van pijn in de rug en schouders heb ik ook veel last! elke maand één keer naar de osteopaat om los te laten maken!

    Reageer
    #14

    Het kan hyperventilatie zijn. Ik lijd ook aan hyperventilatie en angstaanvallen. Ik zeg 1 ding: laat je zo snel mogelijk helpen door psycholoog en fysio of osteo. Ik zit er al drie jaar mee en geraak er niet meer van af. Ik zou wel eerst laten testen of het wel degelijk door hyperventilatie komt: kortademigheid kan ook komen door astma, wat ik ook heb, hierdoor ga je sneller hyperventileren. Mensen met astma hebben ook meer last van maagzuur en andere maagproblemen, ik dus ook :-). Ik had ook een branderig tong, maar dan door reflux. Klachten die ik heb bij hyperventilatie: pijn hart, hartritmestoornissen, borstkas, zweten, spierpijn (soms kan ik zelfs niet meer stappen), kortademig, benauwd, niet kunnen slikken (gevoel te stikken), verdoofd branderig gevoel in kaken, tong, ledematen, rug..., hoofdpijn, heel duizelig, droge mond, vaak ziek, moe en vaak ontstekingen, laag glucosegehalte in bloed, schokken in ledematen en hoofd... Ondertussen weet ik wel al wanneer mijn klachten door hyperventilatie komen, maar toch blijf ik klachten hebben. Bij mij helpt nu magnesium en vitamine B en bachbloesem. OOK valeriaan helpt.

    Reageer
    #15

    Hallo

    Uhm

    Dit weekend was echt hecktisch voor me
    K kreeg een soort ruzie met een persoon en het heeft me levn even op hol gebracht
    Zaterdag ergerde ik me over iets en k kreeg hartkloppingen met een soort van druk op me maag en midden borst
    Dit verdween na een paar minuten van rustig zittn
    Die zondag ergerde ik me weer en werd echt boos
    K voelde me onrustig en kreeg hartkloppingen en weer een soort van druk op me borst

    Maandag hb k beslotn een day off te nemn om tot rust te komen

    En k kwam werkelijk tot rust geen druk op de borst enz
    Maar wel toen ik die morgn opstond had ik een gevoelloze huid (me been)

    Ik sta vanmorgn op met een soort van gevoelloze huid(in me arm)

    Dit gevoel is heel eng het lijkt alsof me hart niet genoeg bloed pompt naar me arm maar k kan me alles we normaal bewegn k slaap soms ook slecht met me arm onder me rug of heel vreemd soms

    Wat is dit en is het omdat ik hyperventileer? want deze gevoelens warn voor een groot deel verdwnen maar kwamen dit weekend terug

    Reageer
Reageer op: vergelijkenis klachten chronische hyperventilatie / angstsympt


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief