Chronische hyperventilatie

 • #1

  Hallo,

  Ik ben recentelijk te horen gekregen dat ik al enkele maanden lijd aan chronische hyperventilatie dmv de meting van uitgeademde CO2 concentraties. Nu vraag ik me een aantal dingen af:

  1) Zijn er naast stress/angst ook andere medische processen die chronische hyperventilatie kunnen veroorzaken?
  2) Ook als ik ademhalingsoefeningen doe, en naar mijn mening echt rustig/normaal ademhaal, blijven er klachten. Het gaat dan vooral om een zeurend en drukkend gevoel in het onderste gedeelte van de keel / bovenste gedeelte van de borst. Ook heb ik soms steken in de borst nabij de hartstreek en soms rare tintelingen in het aangezicht (rond de kaken) en druk rond de oren. Waaraan kan dit liggen als ik normaal ademhaal? Kan dat te maken hebben met het feit dat de pH in het bloed chronisch verhoogd blijft? Zo ja, kan dit zich uiteindelijk normaliseren en welke tijdsduur plakt hier dan op?

  Bedankt!

  Reageer
  #2

  1.
  De meest voorkomende oorzaak van CHV is toch wel angst en stress.
  Long en hart problemen, of een ongeval kunnen dat ook veroorzaken maar dat gaat dan altijd gepaard met andere klachten.

  2.
  Als je het gevoel hebt dat je toch rustig en normaal ademhaalt, wil dat niet per definitie zeggen dat je dan ook niet hyperventileert. Daarnaast is het nog belangrijk welke oefeningen je doet en hoe je de doet.
  De klachten die je beschrijft, zijn in ieder geval wel hyperventilatieklachten.

  Als een angststoornis ten grondslag ligt aan de CHV, zijn oefeningen alleen niet voldoende om het probleem op te lossen. Er zal dan ook iets aan de oorzaak gedaan moeten worden.

  Reageer
Reageer op: Chronische hyperventilatie
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief