Boven rugpijn tussen de schouderbladen

  • #1

    Beste lezer,

    Ik kom hier omdat ik ten einde raad ben. Mijn hele leven in 2023 is omgegooid en ik heb het gevoel dat ik niet de juiste hulp krijg.

    Mijn situatie: Ik ben een 30-jarige vrouw en half augustus was ik genoodzaakt om mijn ZZP opdracht eerder te beëindigen omdat het mij niet meer lukte om (8 uur) rechtop achter mijn laptop te zitten. Uit het niets (alhoewel ik in oude whatsapp gesprekken sinds maart, schrijf dat ik klaag over te lange werkdagen en rugpijn), kreeg ik uit het niets hoge rugpijn, precies tussen mijn schouderbladen. Het voelde als een steek en maakte doorwerken ondragelijk. De pijn verdwijnt zodra ik in bed ga liggen. Maar rechtop zitten is een trigger voor de pijn.

    Op dit moment werk ik nog steeds niet, en gezien ik een zzp-er ben, zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering, heb ik sindsdien ook geen inkomen. De dokter heeft weinig voor me gedaan, in eerste instantie heb ik alles op eigen initiatief gedaan.

    - Ik ben (op advies van een vriendin met positieve ervaringen) naar een chiropractor gegaan. Dit was een hel. Na de sessies had ik de dagen erna 2-3 dagen zo veel pijn. Na 10 sessies heb ik het opgegeven. Wel heb ik op eigen intiatief een MRI-scan opgevraagd, zij heeft een brief voor mijn dokter gemaakt. De MRI-scan heeft mijn dokter overigens nooit met mij besproken.

    - Ik ben 9x bij de fysio geweest. Fysio’s zijn van verschillende kwaliteit, dus dat was ook nog een zoektocht. Ik ben uiteindelijk bij een redelijke fysio terecht gekomen. Zij deed met name dry needling/ het losmaken van de spieren. Zij prikte ook vaak aan de pijnlijke kant, waardoor het de dagen daarop dus weer verschoof naar de andere kant. Wat ik met name merkte is dat de pijn in mijn boven rug leek te verschuiven, dan had ik weer meer last aan de linkerkant, dan weer aan de rechter kant. In de laatste sessie heeft zij een zenuw geraakt waardoor ik 2 weken migraine aanvallen kreeg (ik heb nooit eerder migraine ervaren). Ik ben daarom niet meer teruggegaan. Sindsdien ben ik naar een fysio gegaan die mij 4 jaar geleden heeft geholpen, toen had ik gelijke klachten en ben ik 4 keer bij haar geweest en is het opgelost.

    - Ik ben naar de dokter geweest, de vervangende arts heeft verder niet naar mijn rug gekeken. Hij heeft alleen sterke ibuprofen voorgeschreven en vroeg of ik naar een fysio ging.

    - Enkele weken later heb ik mijn eigen huisarts huilend van de pijn opgebeld. Hij heeft mij tramadol, diazepam en wederom de sterke ibuprofen voorgeschreven. Daarnaast heeft hij mij doorverwezen naar de Pijn poli in het Erasmus MC te gaan.

    - Voorafgaand moest ik een vragenlijst invullen. Een groot deel van deze vragenlijst ging over mijn mentale gesteldheid. Dit heb ik zeer negatief ingevuld. Dit gezien het feit dat ik al maanden niet kon werken, ik bijna hele dagen op bed lag en stress ervaar doordat ik geen inkomen heb en niet weet wanneer ik weer kan werken. Ik vrees dat de vragenlijst invloed heeft gehad op haar diagnose en advies.

    - In oktober ben ik bij de pijn poli geweest en hoopte ik op een pijn prik (wederom een vriendin die mij had verteld: haar ervaring bij de pijn poli is dat in deze tijden pijn niet meer hoeft, daar zijn pijn prikken voor). Ik was zeer geëmotioneerd in dit gesprek. En de betreffende behandelaar gooide het daarom al snel op mentale problemen (stress) en adviseerde mij om mijn leven ‘’om te gooien’’. Wellicht ergens in dienst treden voor minder uur en om daarnaast met een psycholoog te gaan praten. Zij heeft mijn boven rug wel bekeken maar haar conclusie was dat zij de pijn niet kon oproepen, alleen ikzelf kon dat. Gezien mijn emoties, gaf zij aan mij over een week terug te bellen zodat ik kon besluiten of ik via de pijn poli met een psycholoog wilde praten. Daarnaast zou ik een TENS-apparaat ontvangen. Toen ik vroeg over de MRI-scan gaf zij aan dat zij deze niet kon inzien (in haar notities staat: Opvragen beelden en verslag mri) maar dat er wel een notitie bij stond van een ‘’lichte kromming’’ in de rug. Hier ging zij verder niet op in. Tot aan heden heb ik de MRI-scan zelf niet gezien.

    - Ik loop overigens al bij een psycholoog voor mijn ADHD en hij helpt mij met een betere werk/privé balans. Juist net toen ik mijn werk/ privé beter onder controle had (valkuil om te veel uren te werken) zijn de klachten ontstaan.

    - De week daarop belde zij mij op en vertelde ze mij om het Functioneel Neurologisch Syndroom op te zoeken. Dit heb ik gedaan, maar na een lange research kan ik mij hier helemaal niet in vinden. Daarnaast heeft zij mij deze diagnose ook niet officieel gegeven, althans dat staat niet in mijn dossier. In mijn online dossier van het erasmus MC staat namelijk:

    Startdatum: 5 oktober 2023
    Diagnose: Myofasciale pijn
    Specialisme: Pijngeneeskunde
    Zorgverlener: Interne specialist
    Status: verdenking op.

    - Goed om te benoemen is dat het vele bedrust mijn lichaam goed heeft gedaan. Er zijn weken geweest waar ik helemaal geen pijn had. Ik kon zelfs weer rechtop zitten. Ik was opzoek naar nieuwe opdrachten etc. Helaas heb ik de afgelopen 9 weken door een bizar ongeluk mijn voet gebroken en heb ik in het gips gezeten. Hierdoor heb ik mij minder met mijn rugklachten beziggehouden en dacht ik dat het wellicht alleen maar goed zou zijn: meer bedrust dus meer tijd voor het herstel van mijn rug.

    - In deze periode heb weinig tot geen rugklachten ervaren.

    - Ondertussen is het gips eraf. Vorige week heb ik het TENS-apparaat opgehaald en sindsdien zijn mijn rugklachten In behoorlijke mate terug.

    - Ik lig nu weer zo’n vijf dagen met rugklachten in bed en het neemt niet af. Het voelt alsof ik weer terug bij af ben. Ik heb besloten nog even door te gaan met het TENS apparaat (na een telefonisch overleg, gaan we nu andere standen proberen)

    Zelf heb ik deze website gevonden: Onze pijnstillende cremes | Instituut Neuropathische Pijn (neuropathie.nu) en contact met hen opgenomen.

    Een creme die mijn pijn kan verzachten/verhelpen? Dat klinkt mij als muziek in de oren. Hij vertelde mij dat het meer als spierspanning klonk (dit denkt de fysio ook), maar dat ik zeker bij hem kan langskomen en een creme een mogelijke oplossing kan zijn. Verder adviseerde hij mij voor nu om Perskindol te kopen. Dit heeft tot nu toe weinig verlichting gegeven.

    Zoals jullie wellicht begrijpen zit ik er goed doorheen. Zowel fysiek als mentaal. Ik wil zo graag mijn oude leven terug. Sporten, werken, uitgaan etc. Ik leef in mijn eigen bubbel en voel mij ontzettend ongelukkig. Ik ben ten einde raad. Daarbij komt de angst of dit ooit wel goed gaat komen? Het speelt nu al maanden. Hoe kan dit zo lang duren? Ik hoop dat er hier iemand is die de moeite wil nemen om mijn verhaal te lezen en mij wil/kan adviseren wat ik nu het beste kan doen.

    PS. Zelf denk ik dat de rugklachten zijn ontstaan door COVID/ te lang thuis werken achter een hoge bar tafel in een verkeerde houding. Ik heb al een nieuwe tafel aangeschaft en daarnaast koop ik een ergonomische bureaustoel, zodat wanneer ik hopelijk weer kan werken, ik dat op een gezonde manier kan doen.

    Alle tips zijn welkom.

    Alvast ontzettend bedankt voor jullie reacties.

    Groetjes,
    Emma

    Reageer
    #2

    Even wat vragen:
    "De MRI-scan heeft mijn dokter overigens nooit met mij besproken" heb je de huisarts daar wel naar gevraagd of over aangesproken?
    Wie had die MRI scan aangevraagd?

    "Ik ben daarom niet meer teruggegaan. Sindsdien ben ik naar een fysio gegaan die mij 4 jaar geleden heeft geholpen, toen had ik gelijke klachten" Je had dus 4 jaar geleden ook al dit soort klachten. Waarom ben je niet meteen teruggegaan naar de oude fysiotherapeut als je daar goede ervaringen mee had?

    De reactie van de pijnpoli was zo gek nog niet. De vragenlijsten zouden zo moeten zijn ingericht, dat er niet alleen wordt gekeken naar de huidige (acute) situatie.

    Je rugklachten kunnen idd heel goed veroorzaakt zijn door een echt verkeerde werkhouding. En daarnaast vraag ik me af of je geen burn out hebt.
    Ze zouden veroorzaakt kunnen worden door de nek- en schouderspieren. Dat kan een reden zijn waarom liggen de klachten vermindert

    Reageer
    #3

    Als ik je verhaal lees, denk dat je wel bij de juiste hulpverleners bent (geweest), maar nog niet de juiste aanpak of benadering hebt gevonden.
    Om te beginnen bij de fysio: alleen dry needling werkt vaak idd niet.
    Dry needling in combinatie met massege en mobilisatie en daarnaast zelf (intensief) oefenen werkt veel beter.
    In combinatie met ergotherapie.
    Dit is wat een Pijnpoli kan aanbieden.
    Met daarnaast een stuk mentale begeleiding.
    Ook een tens kan,op de juiste manier gebruikt,hulpvol zijn.
    Gebruik je hem niet goed, kun je je klachten er heel goed mee verergeren. Daarbij kan een fysiotherapeut je ook adviseren.
    Net als bij het stukje wat jij noemt om uit je bubbel te komen.
    Door gerichte oefenprogramma's kun je je conditie verbeteren en meer vertrouwen in je lijf krijgen. En dat heeft weer een positieve invloed op je mentale toestand.
    Ik zou eens bij de Pijnpoli waar jij komt,vragen naar zo'n compleet revalidatie programma.
    Dan heb je al je hulpverleners binnen dezelfde organisatie: fysio, ergo, psycholoog onder supervisie van een revalidatie arts. En dat team kan dan weer een overdracht doen naar je eigen fysio en psycholoog als het traject is afgelopen.

    Reageer
    #4

    Dank voor de vlotte reactie!

    1. Goede vraag. Ik zal morgen contact opnemen met mijn dokter zodat ik meer info over de uitkomst van de MRI krijg. De dokktersassistente had het destijds telefonisch uitgelezen dat het prima was, maar ik wist niks over een kromming. Ik heb de MRI zelf bij de Chiropractor opgevraagd. Zij heeft de verwijsbrief voor mijn dokter opgemaakt.

    2. Ik had direct contact opgenomen met de betreffende fysio maar de assistente van de praktijk zei dat ze momenteel vol zat en me zou terug bellen. Daar is iets mis gegaan, ik hoorde niets dus ben ik zelf door gaan zoeken naar een andere fysio. Later heb ik terug gebeld en gevraagd of zij mij kon terug bellen. Zij zei dat de receptioniste haar hier nooit over benaderd had.

    3. Zo heb ik de vragenlijst wel geïnterpreteerd. De vragen gingen met nmae over de laatste week en maand. Toen zat ik al in deze situatie. Ik zou kunnen overwegen om de vragenlijst opnieuw in te vullen en dit met de behandelaar te bespreken, maar ik weet niet of dat nut heeft. Ik had haar namelijk al van deze feedback voorzien. Hetzelfde gold voor de pijn, die vragen gingen ook over de laatste 24 uur, laatste week etc. Terwijl ik op dat moment nou juist pijn vrij was.

    Wat betreft de burn out, daar kan ik mij niet zo snel in vinden. Ter info: Zodra ik pijn vrij ben, ben ik een zeer opgewekte, vrolijke- en optimistisch persoon vol met energie. Ik weet eigenlijk vrijwel zeker dat ik geen burn out heb, ik ben nl. bekend met deze symptomen.

    Ik vraag me alleen af waarom we nu een klein halfjaar verder zijn, en waarom de klachten niet lijken te verdwijnen. Zie bijgaand ook de foto's van de intake bij de chiropractor. Mijn houding kan er wel op wijzen dat dit de oorzaak van mijn problemen is geweest. Ik vraag mij nu alleen af wat ik moet doen om mijn herstel te bevorderen. Ik ben niet zo zeer te spreken over de pijn poli en dat ze het zo snel op iets mentaals gooien. En is een fysio voldoende of zijn er nog andere mogelijkheden die over het hoofd worden gezien.

    Groetjes,
    Emma

    Bijlagen:
    Reageer
    #5

    En foto 2.

    Bijlagen:
    Reageer
    #6

    Wat in ieder geval uit de foto's en de info blijkt is, dat je hoofd te zwaar is geworden. ( niet letterlijk natuurlijk). Je nek en schouderspieren zijn uit balans en dragen je hoofd niet goed. Dat is dus een houdingsprobleem. En ja daar krijg je op den duur hoge rugklachten van
    Een revalidatieprogramma via de pijnpoli zou dan een oplossing kunnen zijn. Of dus een cesar therapeut.

    Reageer
    #7

    Hi Suus,

    Bedankt voor je terugkoppeling, ik kan me hier wel in vinden. Ondertussen ben ik bij een nieuwe FYSIO terecht gekomen waar ik tot nu toe de beste indruk heb gekregen. Zij hebben namelijk een app die mij dagelijks reminders stuurt en zij hebben verschillende oefeningen in video's uitgewerkt. Deze moet ik 2 maal per dag uitvoeren en daarbij aangeven hoeveel pijn ik had en of het bijdraagt aan het doel. Ik merk vrijwel direct verlichting in mijn bovenrug en ik hoop hier de komende periode wat stappen mee te gaan maken.

    Het is eigenlijk vreemd dat ik bij 5 fysio's ben geweest en nog nooit oefeningen heb meegekregen om de pijn in de schouderbladen te verlichten. Zij hadden het met name over het versterken van mijn schouderbladen, maar daar is mijn lichaam nog niet aan toe. Het zou mooi zijn als hier al een deel van de oplossing in zit.

    Verder blijf ik erbij dat ik er alleen maar mentaal onder lijd, omdat ik mijn leven al bijna een halfjaar ''kwijt'' ben. Als ik de oude Emma weer mag zijn: Zwemmen, wandelen, sporten, met vriendinnen zijn, werken ETC. Dan ben ik weer een gelukkig mens! Het is mijn lichaam wat mij nu in de steek heeft gelaten. Ik heb de pijn poli gemaild en mijn behandelaar om meer gevraagd. Zij belt mij eind februari pas terug om mijn vragen te beantwoorden. Laten we hopen dat ik haar tzt kan vertellen dat ik baat heb bij mijn huidige behandeling en het een stuk beter met mij gaat.

    Groetjes, bedankt en hele fijne dagen.

    Emma

    Reageer
Reageer op: Boven rugpijn tussen de schouderbladen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief