Spondylolisthesis kan de oorzaak van je lage rugpijn zijn

Spondylolisthesis kan de oorzaak van je lage rugpijn zijn

Veel mensen hebben last van lage rugpijn, of van pijn die vanuit de rug uitstraalt naar één of beide benen. In sommige gevallen kan spondylolisthesis de oorzaak zijn.

Wat is spondylolisthesis?

Bij een spondylolisthesis is er een wervel in de onderrug over een onderliggende wervel geschoven. De wervel kan ten opzichte van de andere wervels meer naar voren of juist meer naar achteren verschuiven. Er bestaan dus 2 soorten spondylolisthesis, te weten:

  • Antero-listhesis
    Dit is wanneer er een verschuiving van het wervellichaam naar voren richting de buik plaatsvindt. Antero-listhesis komt het meest vaak voor.
  • Retro-listhesis
    Dit is wanneer er een verschuiving van het wervellichaam naar achteren heeft plaatsgevonden. Richting de buitenwand van de rug.

Naast de richting waarop de wervel is verschoven kan ook de mate van verschuiving sterk verschillen. Men onderscheidt daarom 3 verschillende gradaties in de verschuivingen:

  • Graad I
    Hierbij is er sprake van een verschuiving tot 25%.
  • Graad II
    Hierbij is er sprake van een verschuiving van 25 tot 50%.
  • Graad III
    Hierbij is er sprake van een verschuiving van meer dan 50%.

Oorzaken van spondylolisthesis

Er is niet één oorzaak van spondylosthesis. Mogelijke oorzaken zijn:

Aangeboren

Bij zo’n 6% van de kinderen is spondylolisthesis aangeboren. Bij de geboorte is het wervellichaam niet geheel gesloten, waardoor de wervel kan verschuiven. Deze vorm heet congenitale (aangeboren) spondylolisthesis.

Trauma

Wanneer er als gevolg van een trauma of van een herhaalde belasting een barst in de wervel ontstaat, kan de wervel verschuiven. Wanneer het bot boven het gewricht breekt (bijvoorbeeld door een opgelopen blessure bij sporten), dan kan de wervel naar voren schuiven. Deze aandoening heet traumatische spondylolisthesis. Het komt vooral voor bij jonge mensen die zeer intens een sport beoefenen. Denk hierbij aan: turnen, roeien, voetballen, honkbal, gewichtheffen en andere sporten waarbij de ruggengraat vaak overstrekt wordt (hyperextensie).

Slijtage

Spondylolisthesis kan ook ontstaan als gevolg van slijtage, bijvoorbeeld door artrose. Hierbij verzwakken de gewrichten door veroudering en slijtage, waardoor de wervel naar voren kan schuiven. Deze vorm wordt degeneratieve spondylolisthesis genoemd en komt vooral bij mensen ouder dan 50 jaar voor. Ook diverse botziekten kunnen aan de basis liggen.

Symptomen van spondylolisthesis

De plek van de verschoven wervel is meestal in de onderrug. De reden daarvoor is dat deze wervels het meest van alle wervels belast worden. De symptomen zijn afhankelijk van de mate van verschuiving. Echter, achterwaartse spondylolisthesis verloopt vaak onopgemerkt omdat het vaak geen klachten geeft. De meeste problemen ontstaan bij een voorwaartse verplaatsing van de wervel. Mogelijke klachten zijn dan:

  • Chronische rugpijn (meestal bij bewegen en rechtstaan, minder bij liggen).
  • Stijfheid in de spieren aan de achterkant van het bovenbeen (hamstrings).
  • Tintelingen en/of een doof gevoel in de benen.
  • Een overdreven holle rug.
  • Uitstralingspijn in één of beide benen doordat een zenuw geklemd wordt. Dit ontstaat vaak pas op latere leeftijd, wanneer ook artrose ontstaat.

Diagnose spondylolisthesis

Wanneer er een vermoeden bestaat dat iemand last heeft van spondylolisthesis, dan zorgt de huisarts voor een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Zo wordt er een röntgenfoto gemaakt, waarmee de wervelkolom in beeld wordt gebracht. In sommige gevallen is er nog een CT scan of een MRI scan nodig om de verschuiving goed zichtbaar te maken. Hierdoor kunnen ook andere oorzaken zoals een hernia worden uitgesloten. Daarnaast kan er gekozen worden voor een elektromyografie (EMG). Hierbij wordt de functie van de spieren en zenuwbanen, meestal in ledematen, maar kan ook in aangezicht, keel, rug en bekkenbodem gemeten.

Behandeling van spondylolisthesis

Wanneer spondylolisthesis geen pijn veroorzaakt, dan is er vaak geen behandeling nodig. Wel is het advies om bepaalde risicosporten te vermijden.

Sommige mensen schaffen een rug brace aan. Echter, dit wordt afgeraden omdat dit de klachten uiteindelijk kan verergeren. Het is namelijk van groot belang dat de rug in beweging blijft.

Of en welke behandeling nodig is, is afhankelijk van of iemand alleen rugpijn heeft of dat iemand rugpijn met uitstralingspijn heeft.

Rugpijn

  • Fysiotherapie en stabilisatietraining. Hierbij wordt de stabiliteit van de rug geoptimaliseerd met spierversterkende oefeningen en houdingsadvies.
  • Medicijnen om de pijn te bestrijden zoals paracetamol.
  • Lumbale fusie: Chirurgisch herstel van de onderbreking als de pijn blijft ondanks de fysiotherapie.

Rugpijn met uitstralingspijn

  • Injectie
    Bij heftige pijn kan gekozen worden voor een prik met corticosteroïd in de rug of een traject bij de pijnpoli.
  • Lumbale mediale facetectomie
    Dit is een ingreep waarbij het wervelkanaal via een kleine insnede wordt vergroot, zodat de geknelde zenuw vrij komt te liggen. Hier kan voor gekozen worden, wanneer er langdurig uitvalsverschijnselen zijn.
  • Operatie
    In ernstige gevallen volgt een operatie. Hierbij worden de aangetaste lendenwervels aan elkaar vastgemaakt.

Bronnen: UZ Leuven, Het Rugcentrum en Isala

Delen:  
17 reacties op “Spondylolisthesis kan de oorzaak van je lage rugpijn zijn
  1. i have had this for 5 years now..i’m not gonna be operated on..i would try the facetectomie. my left leg is hardly working.

    Geschreven door Suffering op
  2. Ik heb al lage rugpijn vanaf 2012. Helaas is er niets meer aan te doen. Ik ben bij diverse artsen, ziekenhuizen en rug klinieken geweest, maar telkens wordt er mij vertelt dat er niets meer aan te doen is. Mijn lage rugpijn zit aan de linker kant, en straalt uit naar mijn linker been. Ik heb al van alles geprobeerd, ben zowat lek gestoken met injecties. Ik ben tot in Duitsland geweest ook weer voor injecties, maar niets heeft geholpen. Nu draag ik elke dag een Tens om de pijn dragelijker te maken, en dat helpt, maar helemaal kom ik er niet meer van af. Mijn vraag is nu; Is er nog een andere behandeling mogelijk? Of moet ik er mee leren leven.

    Geschreven door Martin op
    • Helaas vermoed de dokter bij mij een hernia, de verschijnsel zijn hetzelve lage rugpijn met uitstraling naar het linkerbeen. ivm het werk dat ik doe kan ik niet voor een operatie gaan en gebruik dus al bijna 2 jaar oxycodon GL 5 mg. elke twee uur een pil en dan gaat de pijn goed weg.

      Geschreven door Dirk op
      • Park medisch centrum rotterdam pted operatie misschien een optie voor je?

        Geschreven door Anoniem op
    • Bij mij hebben ze de onderste wervels vastgezet, de pijn in mijn rug is ni helemaal weg maar wel de pijn in mijn benen.

      Geschreven door Lia op
    • Dag Martin,
      ik heb al aardig wat mensen mogen helpen die door reguliere medici niet konden worden geholpen.
      De behandeling die ik geef is gebaseerd op een eigen ontwikkelde massagetherapie. Het is lastig om zo op afstand iets te kunnen zeggen of ik jou zou kunnen helpen, je klacht is slechts summier beschreven. Mijn praktijk is overigens in Almere, het moet voor jou natuurlijk ook te doen zijn qua afstand. Je mag me ook bellen, dan kan ik een betere inschatting maken van je klacht. 0621893519.
      Vriendelijke groet,
      Arthur v.d. Berg
      Massagetherapie Almere

      Geschreven door Arthur op
  3. Even langsgaan bij dr Keizer orthomanueel therapeut in Lelystad, ik had 1,5 jr rugpijn, mensendieck, fysio,foto in het ziekenhuis niks werd gevonden, zelfs nog getraind met personal trainer om niet meer te belasten. Na 3 behandelingen mag ik zeggen dat ik bijna pijnvrij ben! soms zijn ook meer behandelingen nodig, hij kijkt idd naar de stand van de wervels, bij mij stond bekken scheef en wervels onderrug en schouder…

    Geschreven door ilsepilse op
  4. Vvv

    Geschreven door Anoniem op
  5. Vvv

    Geschreven door Victor op
  6. Bij mij is 40 jaar geleden de spondylolisthesis ontdekt.In het begin ontzettend veel pijn van gehad, zenuw zat telkens klem.Men heeft zelfs met elektrische schokkende zenuwbaan proberen uit te schakelen wat gelukkig niet gelukt is.De pijn is een waarschuwing dat er iets fout zit.Ik heb er dagelijks niet veel last van ,ik kan niet op mijn rug slapen maar altijd op mijn zij en met opgetrokken knieën .
    Wat helpt zijn wat oefeningen om de hamstring te rekken waardoor de zenuw bij mij vrij komt en de pijn meestal weggaat.

    Geschreven door spondygerard op
  7. Ik loop al 10 jaar met pijn in de onderrug. Als ik een poosje loop(10min.) of sta en vooral slenteren in de winkels, worden mijn bovenbenen ontzettend doof. En als ik even zit zakt het weer af. Heb vorig jaar een hernia en stenose operatie gehad, maar dat heeft geen verbetering gebracht. Heb van alles geprobeerd maar niets helpt. Heeft iemand de gouden tip.

    Geschreven door Bep op
    • Dag Bep,
      ik heb al aardig wat mensen mogen helpen die door reguliere medici niet konden worden geholpen.
      De behandeling die ik geef is gebaseerd op een eigen ontwikkelde massagetherapie. Het is lastig om zo op afstand iets te kunnen zeggen of ik jou zou kunnen helpen, je klacht is slechts summier beschreven. Mijn praktijk is overigens in Almere, het moet voor jou natuurlijk ook te doen zijn qua afstand. Je mag me ook bellen, dan kan ik een betere inschatting maken van je klacht. 0621893519.
      Vriendelijke groet,
      Arthur v.d. Berg
      Massagetherapie Almere

      Geschreven door Arthur op
  8. Misschien is het verstandig om eens naar het Medisch Centrum voor Staturele Aandoeningen
    te gaan te Rotterdam Walenburgerweg 78. 010 4659315 .

    Geschreven door Karel op
  9. Heeft iemand met tai-chi oefening geprobeerd?

    Geschreven door Nicolai op
  10. 10 jaar geleden op mijn 40 ste is bij mij na vele onderzoeken en anderhalf jaar met erge pijn te hebben gelopen de diagnose spondylodese gesteld.
    Ik had een bultje op mijn rug wat 3 specialisten zagen als een vetbultje.Ik kon niet lang zitten,liggen,staan of lopen moest steeds van houding veranderen als er iemand bij drukte tegen me aan liep ging ik door de grond van de pijn hetzelfde bij ongelijke grond .
    Na veel aandringen bij de arts een mri laten maken waar dus uitkwam dat ik spondylodese had een verschoven ruggewervel (vandaar dat ” bultje” dat was dus gewoon een wervel!).
    De enige optie was opereren .Ik zag er erg tegenop met alle risico’s die het met zich mee kon brengen.Het zou een zware operatie worden maar dit kon zo ook niet verder ,ik kon niets meer zonder pijn.
    Er werd een” Gage”geplaatst een soort” kooitje”om de wervels bij elkaar te houden dus werden mijn onderste wervels vast gezet.
    Ik kreeg twee operaties 1 via de buikwand en 1 via de rug met een week ertussen.
    Ze begonnen met de buik en na die eerste operatie werd ik voor het eerst in anderhalf jaar wakker zonder rugpijn! Voor mijn gevoel was die tweede operatie niet eens nodig maar ja het moest .
    Gelukkig verliepen beide operaties goed en ik kon gaan revalideren.
    Na 12 weken revalideren kon ik vrijwel alles weer zonder pijn en na een jaar volledig pijnvrij!
    Nu 10 jaar later ben ik nog steeds pijnvrij!En ik kan alles weer !

    Geschreven door Sonja op
    • Is uw onderrug nog even soepel?
      Had u veel pijn na de operatie?
      Ed Admiraal

      Geschreven door Geen op
  11. Lieve Beb, ik ben benieuwd wat voor operatie je hebt gehad?
    Zijn alleen de zenuwen vrij gemaakt of ook de wervels aanelkaar gemaakt?
    Groetjes ka

    Geschreven door Ka op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief