Nieuw griepvirus gevaarlijk? Mexico

 • #1

  Er is mogelijk een nieuw griepvirus gevonden in Mexico.

  Op 21 april rapporteerden de VS infecties met een varkensgriepvirus (A/H1N1) bij 2 kinderen in Californië. In totaal is, na verscherpte surveillance, bij 7 patiënten een infectie met dit virus bevestigd. Vanwege een mogelijke link van een van de patiënten met Mexico is daar actief gezocht naar andere gevallen. Volgens de WHO zijn er in Mexico 47 patiënten met ernstige pneumonie, waarvan bij 17 een infectie met een A/H1N1 dat overeenkomsten vertoont met het in de VS vastgesteld varkenstype. Er zijn berichten over grotere aantallen zieken met een influenza-achtig ziektebeeld, maar deze zijn niet officieel bevestigd door de WHO.

  Er worden aanvullende maatregelen geadviseerd voor mensen die terugkeren uit Mexico, vanaf 17 april en die koorts (≥ 38,5 C) ontwikkelden binnen 4 dagen na terugkomst en waarbij geen alternatieve diagnose de koorts kan verklaren.

  Diagnostiek kan worden verricht in overleg met de plaatselijke GGD, conform de richtlijnen in het draaiboek. Mensen met koorts die voldoen aan bovenstaande criteria wordt verzocht om thuis te blijven.

  Er geldt op dit moment geen negatief reisadvies voor Mexico.

  Reactie
  #2

  Het staat inderdaad op alle voorpagina's. Zou dit de mutatie zijn waar men al die tijd zo voor gevreest heeft? Ik hoop het niet. Het zal wel weer een run veroorzaken op al die anti-griep middelen.

  Reactie
  #3

  Vooruitlopend op nadere richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, adviseert het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM een aantal aanvullende maatregelen voor mensen met ziekteverschijnselen die terugkeren uit Mexico. Mensen die sinds 17 april zijn teruggekeerd uit Mexico en die binnen zeven dagen na terugkomst koorts (= 38,5 C) ontwikkelen, wordt aangeraden contact op te nemen met hun huisarts.

  De huisarts kan indien nodig verder onderzoek laten doen in overleg met de plaatselijke GGD. Mensen met koorts die voldoen aan bovenstaande criteria wordt verzocht om thuis te blijven.

  Er geldt op dit moment geen negatief reisadvies voor Mexico. Op de website van het Europese Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding en van de WHO worden de meest recente ontwikkelingen rond het virus gemeld.

  http://www.rivm.nl
  http://ecdc.europa.eu/

  Reactie
Reageer op: Nieuw griepvirus gevaarlijk? Mexico
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief