WAARSCHUWING LYRICA (onbekendheid ONTWENNINGSVERSCHIJNSELEN)

 • #1

  Lyrica is een medicijn wat onder meer gebruikt wordt bij epilepsie, angstaanvallen en zenuwpijnen.

  Door een vernauwing in mijn wervelkanaal bij mijn nekwervels kreeg ik veel last van zenuwpijn in mijn armen. Van de huisarts heb ik toen 2x 75mg Lyrica gekregen in combinatie met 3x 50mg diclofenac. In het begin werd ik wat duf van, maar het deed zijn werk. Na een week was ik er aan gewend en niet meer duf.

  Als ik toen had geweten wat ik nu weet was ik er nooit aan begonnen. Als je in de bijsluiter leest zie je wel wat bijwerkingen, maar er wordt heel weinig gemeld over de ontwenningsverschijnselen. Het enige wat er wordt vermeld is dat je in overleg met de huisarts moet afbouwen en dat je wat slapeloosheid kan ervaren.

  Na mijn operatie aan mijn nek had ik bedacht dat ik wel kon stoppen met de Lyrica. Aangezien ik een lage dosis had en mij was verteld dat 75 mg de laagste dosis was ben ik dus gaan minderen met 75mg en een paar dagen later met nog eens 75mg. Niet doen!!! Ik reageerde hier zeer heftig op; niet meer slapen, heel veel pijn in mijn armen, misselijk, geen controle meer over mijn spieren, emotioneel. Gauw weer gestart met de Lyrica en na een dag of 3 voelde ik me weer goed en sliep ik weer.

  Na wat zoekwerk op het internet bleek in op de Nederlandse websites niet veel bekend te zijn over al deze bijwerkingen. Een aantal Amerikaanse websites en forum hadden veel meer informatie beschikbaar en daar ben ik wel erg van geschrokken. Een van de onderwerpen was "De hel die Lyrica heet". Op deze websites staan ook afbouwschema's die het wat draaglijker maken, daarnaast was er ook een website "Hoog sensititief en Lyrica". Ik ben dus hoog sensitief en een neurologisch medicijn schijnt dan toch weer heel anders te werken.

  Ik ben er achter gekomen (dat staat trouwens ook op de bijsluiter) dat er ook een dosis van 50 en 25 mg bestaat. Ik heb de apotheek gebeld en zij hadden de dosis 25mg beschikbaar. Dat zou in mijn geval een afbouw betekenen van 25 mg per week. Op de Amerikaanse websites geven ze aan dat je met niet meer dan 10 tot 15% per week moet afbouwen, dat ga je nog niet niet redden met 25mg per week, dan zit je op een gegeven hoger dan dit percentage.

  Een afspraak gemaakt bij de huisarts die nam het allemaal niet zo serieus en zei dat mijn klachten niet konden liggen aan de afbouw Lyrica. Daar had hij nog nooit van gehoord. Hij vond het allemaal maar onzin en bleef volhouden dat 25mg Lyrica niet bestond, want het stond niet in de computer. Na veel praatwerk en het laten zien van de bijsluiter kreeg ik het dan toch voor elkaar om een recept voor 6 weken te krijgen voor de 25mg variant zodat ik in zes weken kon afbouwen. De eerste weken gingen redelijk, 4 slechte dagen en 3 redelijke goede dagen. De klachten waren slapeloosheid, paniekaanvallen, ongecontroleerde trillingen, gebrek aan eetlust, rusteloosheid, spastische bewegingen, transpireren, koude rillingen, gewichtsverlies, stemmingsveranderingen, emotioneel (veel huilen), misselijkheid, algehele slapheid, verhoogde prikkels (geluid, licht), problemen met nadenken, pijn in borst, verandering in leverwaarde.

  De laatste drie weken waren hel, maar ik heb volgehouden. Ik heb vier weken lang niemand om me heen kunnen hebben behalve mijn vriend, alles was te veel. Er zat geen goede dag meer bij en na de laatste dag afbouw van 25mg naar 0 heb ik me nog weken heel rot gevoeld. Ik ben nu bijna 5 weken zonder Lyrica en mijn lichaam is nog bezig om te herstellen van alle lichamelijke en geestelijke klachten. Het kost enorm veel energie.

  Al met al heb ik dit medicijn maar 3 maanden gebruikt (inclusief afbouwperiode), maar als ik dit had geweten was ik er nooit aan begonnen. Ik heb nog helemaal geen tijd gehad om me te richten op mijn revalidatie na de nekoperatie.

  Let goed op voordat je hier aan begint, ik heb in mijn directe omgeving nog twee andere verhalen gehoord van dit medicijnn en zij hadden er ook zoveel last van. Bedenk goed of je hiermee om kan gaan, want tijdens de afbouw ben je gewoon een junk die moet afkicken en in een hele slechte trip zit. Is het dat waard. Huisartsen weten niet of doen alsof ze niet weten wat dit medicijn met je kan doen, dus daar hoef je (in mijn ervaring) dan ook geen hulp en begrip van te verwachten. Je voelt je in zo een periode heel alleen en het brengt ontzettend veel stress met zich mee en dat heeft weer gevolgen voor andere processen in je lichaam.

  EEN GEWAARSCHUWD MENS TELT VOOR TWEE!!!

  Mocht je hier ook ervaringen mee hebben dan hoor ik het graag, een beetje erkenning zou fijn zijn en zo kunnen er meer mensen gewaarschuwd worden en overvalt het je niet zoals het mij heeft overvallen.

  Reageer
  #2

  Ik heb een vergelijkbare ervaring met het middel Seroxat (paroxetine) gehad, in een andere thread schrijf ik daar al jaren over.
  Inderdaad is bij diverse artsen de kennis over het veilig afbouwen van neuro/psychiatrische middelen nihil.
  MAar om het gewoon niet serieus te nemen en doodleuk te beweren dat je klachten hier niet van kunnen komen vond ik echt off all limits.

  Deze arts zou ik nooit meer mijn gezondheid aan toevertrouwen en er dna ook bij weg gaan. Dit is werkelijk een grote schoffering van de patient/client.

  Over het zelf maken van doseringen is veel geschreven. De internationale site survivingantidepressants.org besteed daar vele aandacht aan. Hoewel Lyrica neit onder de antidepressieva gerekend wordt en ook meestal niet voor psychische klachten wordt verstrekt geeft het blijkbaar wel vergelijkbare problemen met afbouwern en worden geen bruikbare doseringen geleverd.

  Wellicht kun je daar ook eens kijken voor afbouwtechnieken!

  Klaas

  Reageer
  #3

  Dag Imke

  Weet niet of je dit nog leest maar ben erg benieuwd hoe het nu een jaar later met je gaat.
  Heb je nog lang bijwerkingen gemerkt.
  Zou zo graag stoppen..maar ja..geen alternatief voor de zenuwpijn. En afkicken+oorspronkelijke pijn ga ik niet trekken.
  Groetjes lyrica gebruikster

  Reageer
  #4

  Hallo,

  Mijn man neemt Lyrica tegen de zenuwpijnen in zijn benen. Hij heeft geen pijn meer maar de bijwerkingen zijn onvoorstelbaar : euforie, verwarring, geïrriteerdheid, slapeloosheid, hallucinaties, paniekaanvallen, rusteloosheid, agitatie, agressie, stemmingsschommelingen, abnormale dromen,  disinhibitie. Het lijkt of hij er manisch van wordt, heeft iemand anders dit ook ervaren ?

  Reageer
  #5

  Hoe lang gebruikt hij de Lyrica al?

  In welke dosering? Is er een opbouw van de dosering geweest?

  Reageer
  #6

  Hij neemt het nu een maand, begonnen met 75mg/dag, opgebouwd naar 450mg/dag.

  Reageer
  #7

  Tijdens de opbouw, kunnen er inderdaad veel bijwerkingen zijn. Maar dat zou dan ook weer over moeten gaan. Het is toch verstandig om contact op te nemen met de behandelaar. Misschien is het goed om over te stappen naar een ander middel dat minder bijwerkingen geeft.

  Reageer
  #8

  Het lijkt wel clonazepam/Rivotril !

  Sterkte.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  wat een rotmiddel, lyrica. Heb het gebruikt voor heftige aangezichtspijn. Geleidelijk opgebouwd naar de max. Dosis  van 600 Mg per dag. Had totaal geen effect, dus op advies neuroloog afbouwen met 150 Mg per week. Toen begon dus de ellende. Griepverschijnselen zoals warm, koud, rillingen, trillen, maar het ergste waren de emotionele afkickverschijnselen. Constant huilen en heftige paniekgevoelens en zenuwen. Volgens mijn neuroloog kon dit niet van de lyrica komen. Ben nu aan het afbouwen met 50 Mg per 2 weken en het is nog steeds vreselijk moeilijk. Ik zit nu op 250 Mg per dag, dus ik moet nog wel even. Er zijn dagen dat het redelijk gaat, maar er zijn ook dagen dat ik het totaal niet meer zie zitten. Vooral door de paniekaanvallen. Als ik dit vantevoren geweten had was ik er nooit aan begonnen. Graag kom ik in contact met mensen die dit ook hebben ervaren.

  Reageer
  #10

  Ik gebruik al lange tijd de max dosis Lyrica i.v.m. vernauwde zenuwbanen, ik herken een groot aantal verschijnselen bij het minderen van de dosis. Ik ben nu zelf aan het minderen maar ik merk dat dit te snel gaat waardoor ik nauwelijks nog slaap en er met name in de avond en nacht heftige spanningen in mijn bovenrug ontstaan. met de eerste 150 mg heb ik niet zoveel problemen maar daarna beginnen de problemen zoals ik ook in voorgaande reacties lees. Ik weet niet als ik dit vooruit had geweten of ik dan niet met Lyrica was begonnen want de heftige zenuwpijn die ik had en soms nog heb is zeker niet prettig en dan ben je blij als er een middel is dat hiertegen helpt.

  Reageer
  #11

  als ik alles van te voren had geweten was ik er nooit aan begonnen, maar dat is achteraf natuurlijk. Ik zit nu op 150 Mg en kom van 600. Bouw 50 af per 2 weken omdat het anders niet te doen is. Maar de ellende wordt alleen maar erger. Ik dacht hoe minder ik in Mn lijf heb hoe makkelijker het afbouwen zal gaan, maar dat is dus niet zo. Ik ben dinsdag van 200 naar 150 gegaan en sinds vrijdag lig ik de hele dag op bed met koortsverschijnselen. Voel me dus al 4 dagen heel beroerd. Misschien moet ik nog langzamer gaan afbouwen. 25 Mg per 2 weken ofzo of maar gewoon in 1 keer stoppen nu en even heel ziek zijn. Maar dan ben ik er wel van af. Ik weet het nog niet.

  Reageer
  #12

  Iik heb chronische pijn in armen en benen allerlei onderzoeken gehad maar niemand weet waar het vandaan komt.  daar heb ik oxicodon voor gekregen 4xpd 10mg, omdat de pijn in benen nog zo erg is heb ik lyrica erbij gekregen. Nu sinds 4 weken lyrica tot nu toe opgebouwd naar 2 x 75. Ik kreeg moeite met plassen, niet kunnen plassen en/of niet uitplassen. Ben sinds 2 dagen nu terug naar 2x50 gegaan iom de huisarts. Ik werd vannacht wakker met enorme pijn in benen, de pijn is niet om uit te houden. Ook heb ik afkickverschijnselen als knetterende hoofdpijn duizelig en voel me zo beroerd.

  Heeft iemand hier ervaringen mee? Vooral de pijn in benen vraag ik me constant af zijn het spieren die zo pijnlijk zijn.

  Reageer
  #13

  ben ook bezig met afbouwen Heb in de ochtend erg veel last van kramp inde benen. vooral in de linker kuit. De hele dag door dove kuit en prikkelende voet. Niemand geeft je advies hoe af te bouwen. ben begonnen met 300 mg p d , nu nog 25 mg  p d. Maar voel me niet echt goed! moe , slaperig en het gevoel in de benen. Maar nog even volhouden. Heb dit gekregen naar aanleiding van een hernia Heb veel last van hoofdpijn en nekkramp. baal er wel van.

   

  Reageer
  #14

  ik had Lyrica 2 x 150 mg en ben gestopt . Ikmheb wervelkanaalstenose

  ik,werd steeds zwaarder. En dat was erg verontrustend, bovendien hielp het mij niet meer

  nu 2 dagen gestopt, ben een echte junk, met alle afkickverschijnslene, zweten, transpireren, moe, futloos, ik drijf mijn bed uit.

  in 2 dagen 5 liter vocht kwijtgeraakt, wat een troep.

  maar ik ga gewoon met deze cold turkey door. Erg motiverend om te lezen dat anderen hetzelfde ervaren. Ik durf er geen milligram meer van te nemen

  Reageer
  #15

  hallo, ik ben eind oktober begonnen met Lyrica .erst s middags 25mg en voor de nacht 2x25mg. Ik ben een burnout een kreeg dit middel voorgeschreven om rust te vinden.De 25mg over dag daar ben ik gelijk mee gestopt.Voelde niet goed.Toch ben ik doorgegaan met s avonds 2x 25mg en sliep er beter door.toch merkte ik naar 2 weken dat iksteets minder mezelf was en probeerde te stoppen. 1x25 mg per nacht.Nou dat heb ik geweten ;voelde mij mentaal rot en de behandelaar wist het ook niet en zei dat ik dan maar weer terug moest gaan naar 50 mg.per nacht.Ik ben hooggevoelig voor medicatie en kreeg dan ook van deze vrij lage dosiering verveelende bijwerkingen.Het ergste waren de dromen,waansininge verhaalen droomde ik ik wanner ik wakker erd duurde het een heele tijd tot ik weer op de wereld was.of ik voelde mij zo verdoofd dat ik niets meer voelde.geen enkele emotie.Nou ben ik sinds maart aan het afbouwen.5mg per 28 dagen.En ook dat voelt zwaar. er zijn wel wat goede dagen maar ook heftige slechte dagen met knallende hoofdpij,of de heel dag misselijk met last van mijn buik.Stemmingswisselingen,huilen ,mij ziek voelen en het soms niet meer zien zitten.Ben nu bij 30mg aanbeland.eN Nog voel ik mij regelmatig rot.wie heeft hier erfahring mee?

  Reageer
Reageer op: WAARSCHUWING LYRICA (onbekendheid ONTWENNINGSVERSCHIJNSELEN)
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief