Het gevaar van slaapmiddelen

Langdurig slecht slapen heeft een grote invloed op je dagelijks leven. Om ervoor te zorgen dat je toch kan slapen grijpen mensen vaak naar slaapmiddelen. Maar veel mensen weten de gevaren van het gebruik van slaapmiddelen niet. Wat zijn de risico’s van het langdurig nemen van slaapmiddelen?

Wat zijn slaapmiddelen?

In Nederland nemen ongeveer 750.000 mensen iedere avond een slaapmiddel in. Een slaapmiddel is een geneesmiddel dat slaap veroorzaakt. Dit gebeurt door sneller in slaap te vallen en /of door langer door te slapen. De verschillen die er bestaan tussen slaapmiddelen moeten gezocht worden in de gebieden; duur van de werking, inwerktijd en veiligheid in geval van overdosering. Men praat van langwerkende middelen bij de zogenaamde doorslaapmiddelen, en van inslaapmiddelen bij slaapmiddelen die snel werken maar ook weer snel uitgewerkt zijn.

Soorten slaapmiddelen

De vier meest gebruikte slaapmiddelen zijn:

Benzodiazepinen

Benzodiazepinen zijn medicijnen met een rustgevende en ontspannende bijwerking. Ze werken versuffend en ontspannen de spieren. Er zijn veel soorten benzodiazepinen, sommige worden toegepast bij slaapproblemen en anderen bij angst of depressie.

Barbituraten

Barbituraten zijn geneesmiddelen met een dempende werking op het centrale zenuwstelsel en tot voor kort vooral bekend als slaapmiddel die zowel als kalmerend middel als slaapmiddel kon worden ingezet.

Chloralhydraat

Chloralhydraat werkt rustgevend, bevordert de slaap en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen. Dit middel werkt binnen een half uur gedurende 4 tot 8 uur.

Cycloptrrolonen

De middelen die onder deze groep behoren, beïnvloeden de slaapstoornissen op een gunstige manier en zijn vergelijkbaar met die van benzodiazepinen.

Bijwerkingen slaapmiddelen

Weinig mensen weten dat slaapmiddelen bedoeld zijn om te gebruiken voor een korte periode; zeg voor maximaal 2 weken. Al na 2 weken treedt er een gewenning of tolerantie op, en iemand heeft dan steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. De middelen stapelen zich op in je lichaam waardoor de risico’s groter worden op allerlei vervelende, en zelfs gevaarlijke, bijwerkingen.

Verslaafd

Al na 6 weken treedt er een geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid op. Bij geestelijke afhankelijkheid verlang je sterk naar het middel en bij lichamelijke afhankelijkheid ervaar je dat je steeds meer ergens van nodig hebt (tolerantieontwikkeling).

Sufheid

Doordat in sommige gevallen het slaapmiddel niet direct is uitgewerkt wanneer je’ s-ochtends opstaat ben je nog steeds versuft en vermoeid in de ochtend. Je reageert minder snel en dat kan nadelige effecten hebben op je concentratie en rijvaardigheid. Daarnaast neemt hierdoor ook de kans op ongelukken in en om het huis toe. Ieder jaar worden en naar schatting ongeveer 1.000 gebroken heupen veroorzaakt door deze verminderde concentratie en reactievermogen onder ouderen.

Geheugenstoornissen

Een ander bekend verschijnsel is dat gebeurtenissen minder goed in het geheugen opgeslagen worden. Het herinneren van feiten wordt moeilijker en kan dus geheugenklachten geven.

Verstoorde Remslaap

Door het langdurig gebruiken van een slaapmiddel wordt de Remslaap verkort. In deze fase verwerken we de informatie van die dag. Wanneer de REM fase verkort wordt, wordt je ‘s-ochtends minder uitgerust wakker en kom je gemakkelijker in een depressieve of agressieve gemoedstoestand.

Vergrote kans op dementie

Volgens een onderzoek gedaan door Harvard onderzoekers, zijn er sterke aanwijzingen dat slaapmiddelen (die vallen onder de groepsnaam benzodiazepinen), het risico op dementie met wel 50% verhogen.

Overige bijwerkingen

Het gebruik van slaapmiddelen kan ook gepaard gaan met spierverslappingen, verwardheid, somberheid en verminderde zin in seks. Maar er zijn ook aanwijzingen dat slaapmiddelen de nachtelijke ademhaling kunnen verstoren wat Apneu kan veroorzaken.

Stoppen met slaapmiddelen

Wetenschappers hebben aangetoond dat slaapmiddelen geen oplossing zijn voor chronische slaaploosheid. Het lost het probleem namelijk niet maar je bestrijdt er een symptoom mee.

Het stoppen met het gebruiken van slaapmiddelen valt vele mensen zwaar vanwege het verslavende element. Er kunnen ontwenningsverschijnselen optreden zoals hartkloppingen, slapeloosheid, prikkelbaarheid, gejaagdheid. Daarnaast kun je ook last krijgen van diarree, duizeligheid, verlies van eetlust, hoofdpijn, wazig zien en misselijkheid. Vanwege het verslavende effect en de ontwenningsverschijnselen wordt vaak aangeraden om onder begeleiding te stoppen. De huisarts kan je hier hulp bij bieden.

 

Bronnen: UZA en Jellinek

Delen:  
11 reacties op “Het gevaar van slaapmiddelen
 1. Kan slaap middelen ook long kanker veroorzaken ?? ik be 77 jaar oud , bedankt.

  Geschreven door Maria Wolzak op
 2. Tijdens een ziekenhuisopname jaren geleden heb ik steeds Mogadon gekregen. Ik slaap er goed op maar gebruik toch niet meer dan 1/4 want ik ben idd bang voor verslaving. Ik gebruik dit medicijn nu 20 jaar on and off, meer off than on. Ik ben blij dat ik er goed mee kan omgaan. Ik ben nu 82 jaar en alles gaat goed. Ik heb nu weer een periode dat ik niets slik (niet zo moeilijk als je ook morfine gebruikt), maar ik blijf voorzichtig.

  Geschreven door truus op
 3. Slaapmiddelen veroorzaken geen longkanker

  Geschreven door Tandor op
 4. Hoi truus ik gebruik al jaren Zopiclon 7.5 mg. Ik ben chronisch ziek ik heb dagelijks veel pijn die ik bestrijd met Oxycodon in slechte dagen heb ik 400 mg nodig om een beetje pijn vrij te zijn. Hierdoor slaap ik vaak heel erg slecht vaak niet langer dan 4 uur per dag. Als ik 2 nachten achter een niet of te weinig slaap dan neem ik 2 maal de Zopliclon in om maar te kunnen slapen ik weer heel goecdat het slecht is maar ik heb geen andere keuze.

  Geschreven door Renevh57 op
 5. Goedemorgen,

  Gebruik al 43 jaar Lorazepam 1 mg 4 x daags,voor ontspanning van spieren en geest, ben 68 jaar.
  Heeft het nog zin om in verband met de verhoogde dementie kans, nog over te stappen naar een ander middel?

  Geschreven door everzwijn op
 6. Ik denk niet dat dat zinvol is. Vergelijkbare middelen hebben allemaal nagenoeg dezelfde bijwerkingen en risico’s

  Geschreven door Tandor op
 7. H
  Gebruik 10 jaar lormetazepam 2 pch .voor de nacht
  Ook gebruik ik 4 mg demazepam.
  Ik reageer heftig met het afbouwen,want dat wil ik graag.
  WAt raad u mijn aan,en met welk afbouwschema.
  De lormetazepam kan ik met tabletjes van 1mg ten hoohste in 8 deeltjes afbouwen.
  Ik wacgt uw antwoord af.
  Marten Olivier

  Geschreven door Olivier marten op
 8. Afbouwen zal heel rustig aan moeten gebeuren en maar een middel tegelijk. In de kleinst mogelijke stappen met tussenpauzen van 3-4 weken per stap.

  Geschreven door Tandor op
 9. Benzodiazepinen zijn alleen geschikt om incidenteel te gebruiken. Bij voorbeeld ééns in de veertien dagen om eens een nacht lekker door te slapen. Bedenk wel dat deze medicijnen niets meer voor je doen als je ze iedere dag inneemt. Bovendien kun je er op die manier ernstig aan verslaafd raken. De ontwenningsverschijnselen zijn een hel, zelfs wanneer je ze langzaam af wil bouwen.

  Geschreven door Jac. Muiderman op
  • Jy

   Geschreven door Anoniem op
 10. Mijn vrouw gebruikt al heel veel jaren zopiclon ook gebruikt zij deze overdag.
  Nu kan zij haas niet meer lopen en hebben al diverse artsen bezocht met de vraag hoe kan dit en waar komt dat vandaan.
  Nu heb ik mijn Vrouw zover kunnen krijgen om 1dag geen zopiclon te gebruiken alleen een halve voor het slapen. Tot mijn verbazing kon zij weer redelijk lopen.
  Dus ik vermoedt dat dit van de zopiclon komt dat zij niet kan lopen.
  Zij gebruikt de zopiclon ook voor de misselijkheid vandaar gebruik overdag.
  Is het bekend dat dit met deze medicatie meet voorkomt.
  En hoe is dit op te lossen?

  Geschreven door Rudolf op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief