Schadelijke effecten van slaaptekort

Schadelijke effecten van slaaptekort

Bijna één op de drie Nederlanders (28%), geeft aan slaapproblemen te hebben. Chronisch slaaptekort lijkt slechts een vervelend probleem te zijn, maar kan ernstige gevolgen hebben. Wat zijn de effecten van langdurig slaaptekort?

Schadelijke gevolgen

Minder zaadcellen

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die laat gaan slapen, ’s nachts vaak wakker worden of moeite hebben om in slaap te vallen. Daarnaast produceren mannen met slaapproblemen 25% minder zaadcellen, dan mannen die geen slaapproblemen hebben. Het is nog onbekend, waarom slaap het niveau van de zaadcellen beïnvloedt. Daarnaast is het zo dat mannen met een kortere nachtrust vaak ook een wat ongezondere levensstijl hebben. Ze wegen meer, drinken meer alcohol en roken vaker. Het kan ook zijn dat slaapproblemen het niveau van testosteron treffen. Uit in ieder geval één studie blijkt dat mannen die lang wakker blijven, minder van dit geslachtshormoon produceren.

Overgewicht

Meerdere studies tonen aan dat mensen met een verkorte of verstoorde nachtrust, vaker te dik zijn dan mensen die wel goed slapen. Des te korter de slaapduur, des te groter de kans op overgewicht. De onderzoekers menen dat een slechte nachtrust de aanmaak van hongerhormonen verstoort, waardoor iemand meer gaat eten. Al na enkele nachten van minder dan 5 uur slaap, gaat de maag meer van het hongerhormoon ghreline aanmaken. Ghreline is het enige bekende hormoon dat voedselinname stimuleert. Daarnaast gaan vetcellen juist minder van het verzadigingshormoon leptine uitscheiden, dat normaal gesproken aan de hersenen doorgeeft dat je voldoende hebt gegeten. Het is nog onbekend weke slaapfases of slaapprocessen belangrijk zijn om de balans tussen honger en verzadiging in balans te houden.

Daarnaast is het zo dat mensen die te kort of onregelmatig slapen, overdag vaak minder actief zijn. Ze verbruiken daardoor minder energie uit dan ze zouden moeten en worden zo ook dikker.

Diabetes type II

Volgens onder andere Duitse onderzoekers, resulteert een (chronisch) te korte of verstoorde nachtrust in diabetes. Slaap je structureel te kort of draai je ’s nachts ploegendiensten, dan raakt de biologische klok in de war en verslapt de stofwisseling. Op den duur krijg je dan overdag minder energie, de hormonen die honger en verzadiging reguleren raken verstoord en de bloedsuikerspiegel raakt ook in de war. Deze verstoringen kunnen op de lange termijn leiden tot obesitas en diabetes type II, de belangrijkste kenmerken van het metabool syndroom dat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.

Beroerte

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen, van 40 jaar en ouder, die gemiddeld 6 uur of minder slapen per nacht, maar liefst 4 keer zoveel kans hebben op een beroerte dan leeftijdsgenoten die 7 uur of meer slapen per nacht.

Hersenschade

Door lange tijd weinig te slapen, sterven er neuronen in de hersenen af die betrokken zijn bij het reguleren van het slaapritme en je concentratie. Deze schade is onomkeerbaar.

Hart- en vaatziektes

Het minder dan 6 uur per nacht slapen, en een verstoorde nachtrust worden in verband gebracht met een verhoogde bloeddruk, aderverkalking, hartaanvallen en hartfalen. Een studie heeft aangetoond dat mensen die gedurende een langere periode minder dan 6 uur per nacht slapen 48%, meer kans hebben op het krijgen van een hartaanval. Het RIVM en Wageningen University zijn van mening dat het niet geldt voor mensen die weliswaar kort slapen, maar fris en uitgerust opstaan.

Depressie

Te weinig slaap verandert het serotoninesysteem in de hersenen. Te weinig aan de neurotransmitter serotonine wordt in verband gebracht met depressie en stress. Groningse onderzoekers hebben ontdekt dat chronisch slaaptekort, veranderingen in de hersenen teweeg kan brengen en een belangrijke factor zijn bij het ontstaan van depressie. Humane studies toonden al aan dat depressieve mensen vaak slaapproblemen hebben, maar het was onduidelijk of dit een oorzaak was of een gevolg.

Verzwakt immuunsysteem

Mensen die structureel te weinig slapen worden vaker ziek dan mensen die voldoende slapen. Volgens onderzoekers wordt het immuunsysteem beïnvloedt door het structureel te weinig slapen. Hierdoor krijg je dan vaker griep of een verkoudheid.

Verhoogt risico op kanker

Er zijn zelfs studies die de veronderstelling bevestigen dat slaaptekort een negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van kankertumoren. Het bleek dat vrouwen die regelmatig minder uren slapen hebben, een grotere kans hadden op een terugkeer van borstkanker.

Hoeveel slaap is gezond?

Over het algemeen vinden de meeste mensen 7 uur slaap voldoende. Maar dat is persoonlijk. Sommige mensen hebben iets meer nodig, anderen iets minder. Het is belangrijk dat je genoeg krijgt, zodat je overdag niet het gevoel hebt dat je een dutje moet doen. Heb je dit wel, dan slaap waarschijnlijk niet genoeg. Gedacht wordt dat 6 uur wel het minimum is.

 

Bronnen: inslaap.nl en nemokennislink.nl

Delen:  
53 reacties op “Schadelijke effecten van slaaptekort
 1. Ik slaap4uurtjes per nacht heb teveel energie slaap niet overdag heb een donkere slaapkamer geen computer of TV in de slaapkamer hoe ken ik meer slapen?

  Geschreven door Anoniem op
  • Beste, ik denk dat vooral veel buitengaan zowel in de winter als in de zomer of werken in de tuin maakt je op een gezonde manier moe (niet de pc) daar slaap je goed van ik dat een groene omgeving beter is dan de zee .

   Geschreven door titinne op
  • Mijn goude tip is : warme melk drinken of thee.

   Geschreven door Kaboutertje op
  • Eerder naar bed gaan ….

   Geschreven door Stargirl op
 2. Hoi, ik heb slaapverlamming bijna elke nacht. Ik word 3/4 keer per nacht wakker. En soms angstich om naar bed tegaan. Wat kan ik eraan doen?

  Mvg, fj

  Geschreven door Fj op
  • Ik zou het misschien even bespreken met je huisarts want angstig om naar bed te gaan is niet iets wat je graag wilt en wilt er nstuurlijk zo sbel mogelijk vanaf.

   Geschreven door Lolly op
  • Even iets lezen gaan

   Geschreven door Stargirl op
 3. Ik slaap al enkele maanden gemiddeld 5 uur per dag, maar sta wel uitgerust van bed af. ’s avonds moet ik al wel vroeg gapen en verlang naar slaap. Ik gebruik metroprolol, citalopram en om de dag of 2 oxazepam(ben aan het afbouwen).
  Soms hallucineer ik ook een beetje als ik met mijn ogen knipper zie ik een zwarte vlek of dat ik iets zie lopen wat er niet is als ik langer dan 11 uur wakker blijf.

  Geschreven door Randy op
 4. mogelijk is het dat door toedoen van veel alcoholgebruik je slaapritme wordt verstoord

  Geschreven door ella op
 5. In de NRC van zaterdag staat een uitgebreid artikel over slaap tekort en burn-out voldoende slaap is naast bewegen de enige weg naar herstel

  Geschreven door Dirk op
 6. Chris Winter neuroloog en slaapdeskundige heeft een boekje geschreven: “waarom je niet slaapt (en hoe het op te lossen). Daarin veel uitleg, praktische tips en hij belooft dat men weer lekker kan slapen. Misschien helpt het.

  Geschreven door Ingrid op
  • Hallo Ingrid, ik heb het boek nu ook in huis en ik ben er heel erg enthousiast over, bedankt!

   Geschreven door Camray op
  • Zou er alles voor doen om te kunnen slapen,
   Heb RLS en slaap hierdoor zo slecht,
   Dat ik mij absoluut geen raad meer weet
   Vraag of dit boek ook hiervoor iets kan betekenen?

   Geschreven door Nanee op
 7. Ik wordt ieder uur wakker, draai me om en slaap wel weer verder. Zou graag eens een hele nacht willen doorslapen!

  Geschreven door carol op
 8. Ik slaap al een maand of 8 s’nachts een uurtje of 4 en dan haal ik dat in op het weekend dan lig ik de 2dagen in mijn bed

  Geschreven door Anoniem op
  • Dag Anoniem, ik zie uw reactie wel veel en u heeft al veel narigheid meegemaakt zo te lezen. Misschien bent u daardoor uitgeput geraakt en krijg je juist op de vrije dagen de rust die je eigenlijk doordeweeks ook zou moeten krijgen. Het lijkt mij een ongezonde situatie. Ga eens praten met een psycholoog, doe yoga en gebruik het weekend eens niet om te slapen maar ga een eind fietsen, wandelen of zwemmen. Misschien komt je normale behoefte van slapen daarna weer terug. Je moet echt het oude ritme doorbreken Anoniem!!

   Geschreven door Diros op
   • Wat

    Geschreven door Anoniem op
 9. Hallo vanwege werk en privé slaap ik elke doordeweekse dag max 5 uurtjes. Daarnaast tijd ik dagelijks 2 uur auto. Ik heb altijd slaap te kort maar dat haal ik dan in het weekend in. Deze ritme heb ik alleen in de zomer doordat het zo kort nacht is. In de winterperiode slaap ik dus langer per dag. Zou dit gevolgen hebben voor mij?

  Geschreven door Zombie op
 10. Ik kamp vanaf 2006 al met ernstige slaapproblemen en heb letterijk alles geprobeerd maar het blijft! Vaak naar de huisarts geweest en naar het ziekenhuis. Ik word in de nacht gemiddeld 15 keer wakker en ben jaren lang iedere dag moe..het maakt niet uit of ik vroeg naar bed ga. Ik hem moeite met inslapen en wordt veel wakker en heb altijd drukke dromen. Wanneer ik in de ochtend moet opstaan voel ik me zo ellendig alsof ik de hele nacht wakker heb gelegen, wat eigenijk bijna hetzelfde is. Ik weet me geen raad en word hier doodongelukkig van. Gemiddeld 15 keer wakker worden is echt niet normaal meer.

  Geschreven door Anoniem op
  • Overweeg eens te gaan mediteren, dat helpt gegarandeerd, daardoor krijg je meer rust in je hoofd en lijf en dat heeft weer een positieve invloed op je slaapvermogen.

   Geschreven door John op
 11. Ik ben na NAH(niet aangeboren hersenletsel) chronisch moe en kan daardoor niet meer aan mijn rust komen.

  UITLEG
  Zie het als een accu die na gebruik leeg loopt dan moet je de accu op laden om weer fit verder te kunnen dit doe je door te rusten of te slapen zo laad jij je accu weer optimaal op en kan je verder gaan, maar bij mij kan dit niet meer mijn accu kan maar voor 1/4 worden opladen meer zit er niet in met als gevolg dat ik altijd doodmoe ben en blijf en niet in staat ben om optimaal te functioneren.
  Met andere woorden, Ik heb een onzichtbare handicap die voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen is.

  Geschreven door Paul op
  • hallo wat vervelend . ik heb ook eens maanden wakker geweest maar ik dook wel het ZH in.maar ben je wel eens getest op vit.b12 ??

   Geschreven door Bart. op
 12. Hoi allemaal, ik sliep ook al langere tijd niet meer diep genoeg en stond dan op met enorme hoofdpijn, duizeligheid, depressie en concentratie stoornissen.
  Vele maanden heb ik geleden onder burengeluiden en ruzie’s met buren die het leuk vonden
  om mij systematisch uit mijn slaap te houden. Ik ben inmiddels verhuisd.

  Na een heel jaar van allerlei onderzoeken en testen heb ik ook ADD.

  Mijn dokter heeft mij nu 15mg Mirtazapine voorgeschreven omdat mijn slaap ernstig verstoord is en mijn onderbewustzijn ergens toch weer een geluid verwacht waar je door uit je slaap word getrokken en dit helpt mij nu nog elke dag. Ik heb door mijn ervaringen angst gekregen om te slapen. Mirtazapine is het beste wat mij is overkomen op het gebied van medicatie.

  De meeste medicatie die word gegeven word men alleen maar verdoofd of heel erg rustig van
  (bv Lorazepam) maar dit ten koste van de diepe REM slaap waardoor je denkt dat je veel hebt geslapen en eigenlijk helemaal gesloopt wakker word.

  Mirtazapine doet dit niet en ik slaap er diep op en het werkt zowel tegen slaapproblemen als anti depressief. Deze medicatie in combinatie met EMDR therapie heeft mijn leven veranderd.
  Door de EMDR therapie worden traumatische dingen in je leven uitgewist aangezien je hierdoor bewust of zelfs onbewust ook slecht door kan slapen.

  Ik zet het hier neer omdat ik geloof dat niet iedereen hiervan op de hoogte is en het misschien
  jullie ook kan helpen en dat is alles waard.

  Ik wens alle mensen die dit lezen sterkte en heel veel diepe, gezonde, herstellende en genezende slaap toe omdat het er toe doet.

  Geschreven door Camray op
  • ik ga as maandag ook even naar de huisarts en kijken of hij me dat kan voorschrijven momenteel gebruik ik ZOPICLON 7.5 mg. soms zelfs 2 om maar een beetje te kunnen slapen dan red ik net de 5 uur met 6 maal wakker worden. bedankt voor de tip.

   Geschreven door Renevh57 op
   • Hallo Rene, ik heb uit interesse vandaag op de website gekeken om te kijken of iemand er iets aan had want je krijgt helaas geen melding van de website als iemand iets nieuws plaatst over dit onderwerp. Dit komt denk ik omdat we nergens staan aangemeld.

    Heel fijn om te lezen dat je het een goede tip vond en ik wens je veel kracht en verandering toe
    in alles wat je onderneemt tegen het slaapprobleem.

    Geschreven door Camray op
    • Hallo Camray ,
     Is MIRTAZAPINE verslavend en hoort dit bij de slaapmiddelen ?
     Ik heb er nog nooit van gehoord ,ga ook op zoek naar wat EMDR therapie juist is .
     Dank U wel voor de tip .
     Groetjes
     Magda

     Geschreven door Magda op
     • Hoi Magda, Mirtazapine is naar mijn weten niet verslavend en hoort niet tot de groep benzodiazepinen aangezien benzo’s je diepe slaap verstoren.

      Mirtazapine blokkeert geloof ik histamine en werkt meteen vanaf de eerste dag op het gebied van slapen.

      De anti depressieve werking begint na 2 a 4 weken te stabiliseren in je lichaam.
      Geef alles wel genoeg tijd en ook bijwerkingen zijn er bij de meeste mensen wel zoals: drang om te eten, oedeem, vermoeidheid maar sommige worden minder naar verloop van tijd zoals moeheid. Eten kun je zelf in de hand proberen te houden en voor oedeem kun je vochtafdrijvende kruiden met wijsheid voor gebruiken.

      Voor mij persoonlijk wegen de meeste nadelen niet op tegen de voordelen.

      Ik doe ook 3 x per week aan krachttraining maar echt goed zwaar en alleen samengestelde of compound oefeningen dus geen isolatie oefeningen.
      Daarnaast wat cardio aangezien deze manier van trainen, kracht (5×5 stronglifts)
      en cardio ”schijnbaar” zorgt voor de aanmaak van:

      Testosteron
      Menselijk Groeihormoon
      Dopamine
      Serotonine
      Endorfine

      Allemaal stoffen die je zo hoog mogelijk in je lichaam wilt hebben.
      Ik kan niet bewijzen of dit ook zo is maar ik voel mij stukken beter op alle gebieden met dit soort trainingen.
      Neurologisch doen deze stoffen wonderen dat weten we wel en zeker ook voor je hele lichaam.

      EMDR werkt zelfs bij zwaar getraumatiseerde oorlogsveteranen hopelijk bemoedigd je dit alvast.

      Beste Magda, wat je ook gaat doen heel veel sterkte en succes met alles!

      Geschreven door Camray op
  • O, ik herken dit zo goed, ik heb bovenburen die mij al jaren elk nacht , zo tegen twaalf uur wakker maken.
   Zelf ben ik om tien uur moe en wil na een wandeling gaan slapen en als dat net een beetje lukt , gaan zij met veel kabaal naar bed dus inderdaad lig je daar op te wachten. Ik heb een gehorige huur-seniorenwoning. Nu ben ik met pensioen maar toen ik nog elke dag om half zeven op moest staan en met de bus naar mijn werk naar Amsterdam heb ik het zeer moeilijk gehad. Momenteel , eigenlijk al drie jaar is er een Turkse Tortelduif plaag en zij beginnen al heel vroeg in de morgen te roepen, heb ik maar zo`n vijf uur slaap en dat hakt er in, niks rustig met pensioen dus want dat geroep blijft tot laat in de avond. Ik gebruik geen medicijnen van de dokter maar heb een vegetarisch en gezond dieet.

   Geschreven door Ina Koning op
 13. Ik had ook problemen om in slaap te komen; Als ik s morgens op stond zei ik tegen mijn man ik had beter niet naar bed hoeven gaan want ik heb geen oog dicht gedaan.
  Van de een op de andere dag werd ik erg moet ,begon van alles te mankeren hartproblemen ,longproblemen en dood moe.
  We kwamen bij de specialisten terecht allerlei medicijnen gekregen niets hielp tot dat ze er achter kwamen dat het apneu was heb nu een apparaat voor de nacht en slaap weer goed.

  Hopend dat je hier wat mee kunt doen succes Corrie

  Geschreven door Anoniem op
 14. Ik slaap al jaren erg slecht,ondanks dat ik slaap medicatie gebruik. En soms slaap ik helemaal niet.
  Ik ben al sinds 2007 ziek (pancreas problemen) ik word gemiddeld 6 tot 7 keer wakker in de 5 uur dat ik gemiddeld slaap. Ik ben zelfs al bij een slaap kliniek geweest maar daar konden ze niets vinden. Om toch tot mijn rust te komen slaap ik bijna elke avond voor het eten precies 1 uurtje. Ik heb er mee leren leven dat is het beste wat ik kan doen.

  Geschreven door renevh57 op
 15. Al jaren paniek aanvallen bij inslapen door stres ontstaan.
  Gebruik mirtazepine en melatonine.

  Geschreven door Anoniem op
 16. En als je het Syndroom van Magenis Smidt heb? Dan maak je geen melatonine aan en is je dag en nacht ritme omgekeerd . Dat heeft mijn dochter dus .

  Geschreven door Marie op
  • En mijn dochter ook, zij maakt ook geen melatonine aan . Zij krijgt dan savonds 3 kleine pilletjes melatonine maar dat helpt ook niet echt . Zij heeft ook Syndroom van Magenis Smidt .b En dat hoor je niet veel in Nederland . Hoe oud is uw dochter? Patricia van mij is 32 .

   Geschreven door Geschreven door Marijke 30-12-2018 op
 17. Hallo ik slaap gemiddeld 4 tot 5u per nacht heb dit al jaren ik weet dat ik iets te zwaar ben ik rook en heb zittend werk ik heb de laatste tijd ook dat ik moeier ben dan voorheen. Ik ben 50+ en ben laatst bij de dokter geweest en gevraagd voor een soort periodieke keuring en moest bloed laten prikken voor 16 dingen paar dagen daarna gebeld voor uitslag blijkt dat ik een tekort aan vitamine D heb slik nu daarvoor pilletjes maar voel nog geen verbetering vind dit alles best wel erg storend en vermoeiend.

  Geschreven door Ed op
  • Hoi Ed, dit had ik ook en kreeg vloeibare vit. D voor een maand of 2, dit voelt beter omdat het sneller opgenomen wordt en je merkt het pas echt als je ca een maand bezig bent, ik gebruik daarnaast oxasepam 1/4 tablet en sleepzz het helpt waarrempel goed. hoop dat je hier iets aan hebt ?

   Geschreven door sleepy op
 18. Sinds ik in de overgang ben heb ik last van een structureel verstoring van mijn dagritme. Ik zit in een vicieuze cirkel en vind het moeilijk om te doorbreken. Ik ga laat naar bed, kom laat uit heb een te korte dag, zodra ik na 21:00 TV ga kijken, val ik in slaap op de bank, om het tegen middernacht op te staan, dan ga ik de keuken opruimen, een kopje thee drinken,, een appeltje eten. Nog even mijn telefoon checken, daarna onder de douche. Tegen de tijd dat ik daadwerkelijk op bed lig is het inmiddels tegen drieën, maar ik voel mij doodongelukkig hierin. Vroeger had ik een gezonde levensstijl, nu ben ik dik geworden en heb geen structuur meer in mijn leven. Ik heb geen werk, maar ik denk niet dat het daaraan ligt. Ik ben jaloers op gedisciplineerde mensen, hoe krijg ik weer structuur in mijn leven? Ik ben een eenling, heb geen vrienden, alleen virtueel. Ik voel dat ik ‘ een stok achter de deur ‘ nodig heb, een stimulans, ik ben mijzelf kwijtgeraakt. Wie kan mij, aan mijn persoon gericht, tips geven om structuur in mijn leven te krijgen. Bedankt voor jullie aandacht. Ik hoop dat iemand mij zou kunnen helpen.

  Geschreven door Ochtendzon op
  • Dag Ochtendzon,

   Ik vind het erg moedig van je dat je je verhaal wilt delen. Maar nog moediger is het dat je hulp vraagt. Ik wil je vragen of je al naar je huisarts bent geweest? Ook omdat je overgangsklachten hebt. Ik denk dat het verstandig is om met hem of haar contact op te nemen, hoe moeilijk je het misschien ook vindt.
   Ik heb mij ook ooit uit zo’n cirkel moeten breken. Dat kostte veel energie. Maar ik had toch nog een restje kracht om mezelf te helpen. Ik denk dat jij dat ook hebt, anders zou je dit niet doen.
   Dus, kom op! Ga van die bank af en pak de telefoon en bel je huisarts voor een afspraak.
   Je móet ergens mee beginnen. En als je naar je huisarts gaat, ben je buiten en op weg naar een doel, namelijk een afspraak voor jezelf! Neem je verhaal mee, want daarin staat duidelijk wat er aan de hand is. En als je het niet zelf kan vertellen, laat het hem of haar dan lezen.

   Ik hoop dat je het doet. Ik lees dat je geen vrienden hebt, alleen virtueel.
   Juist het echte contact met mensen is héél belangrijk. Ik weet hoe het is om niet onder de mensen te komen. Maar je hebt contact nodig!
   Maak met jezelf de belofte dat je je huisarts belt. Oké?

   Hartelijke groeten van mij.

   Geschreven door Primadonna op
   • Hallo Primadonna,
    Bedankt voor je aandacht en voor je antwoord op mijn verhaal. Ik beloof dat ik naar mijn huisarts zal gaan. Vandaag maak ik een afspraak, maar ik wil geen medicijnen, want de medicijnen tegen overgangsklachten zitten vaak hormonen in en dat is ook weer niet goed. Maar ik ga en ik hoop dat hij een andere oplossing heeft of wat tips. Nogmaals bedankt.
    Groetjes,
    Ochtendzon

    Geschreven door Ochtendzon op
    • Beste Ochtendzon, ooit gehoord van overgangsconsulenten? De meeste verzekeringen vergoeden ’n paar consulten, effe informeren svp.
     Dat zijn gespecialiseerde verpleegkundigen die zich toegelegd hebben op de overgang.
     Niks geen hormonen maar aanvullende supplementen (omdat je tekorten oploopt tijdens de overgang) na gedegen onderzoek naar: hoe het met jou lichamelijk gaat, met uitgebreid bloedonderzoek en gesprekje. De supplementen worden niet vergoed door de ziekenfondsen maar zijn het dubbel en dwars waard. Na 3 sessies voelde ik mij herboren.
     Beter slapen, geen hoofdpijn, beter in balans en meer energie (wel zo handig met 2 pubers in huis).
     Deze overgangsconsulenten zijn te vinden via internet in vele plaatsen.

     Succes en gun jezelf ’n rustigere overgang (alle “ellende” hoort er niet bij)

     Geschreven door Mirjampie op
 19. Dag allemaal,

  Dank jullie wel voor jullie verhalen en ervaringen. Het is erg steunend en leerzaam. Ik hoop dat jullie ook uit mijn verhaal steun, ideeën of inspiratie opdoen.

  Om te ontdekken waarom ik slecht sliep, heb ik op mijn verzoek jaren geleden een verwijzing geregeld voor het Slaap/Waakcentrum in het Slotervaart Ziekenhuis.
  Ik was ermee bekend vanwege een lezing door dr. Hamburger over slapeloosheid en rusteloze benen. Slapeloosheid had ik al, maar van rusteloze benen (RLS – Restless Legs Syndrom) had ik nooit gehoord.

  De opnamenachten:
  Je moet op tijd in het ziekenhuis zijn, omdat er allerlei bedrading op je wordt aangesloten. Dan slaap je in een eigen kamer, uiteraard, en wordt gemeten hoe je hebt geslapen.
  De 1e keer (2013) sliep ik maar 2 uur. De uitkomst was: rusteloze benen (RLS) en beenbewegingen (PLMD: Periodic Leg Movement Disorder).
  Ik was natuurlijk verrast, want daar had ik niet veel van gemerkt. Ik had wel eens een rusteloos gevoel, maar dat ging over.
  Ik gebruikte geen medicatie en dat werd daarna met voorgeschreven (Pramipexol) en ook antidepressivum (Citalopram) vanwege depressieve klachten (mede veroorzaakt door het slechte slapen).
  De 2e keer (2016) sliep ik 9 uur! Het aantal keren dat ik wakker werd, (in mijn slaap en dat kan ook!) was sterk verminderd en de beenbewegingen ook. Maar de rusteloze benen gaan helaas niet meer over.
  Ik gebruikte begin 2016 voor het eerst medicatie om het in- en doorslapen te verbeteren. Dat was Gabapentine 300 mg en té sterk. Vandaar die 9 uur slaap in het SW-Centrum. Ik was de hele dag slaperig en kon de hele dag wel slapen. Ik voerde amper iets uit. Die medicatie heb ik in overleg met mijn neuroloog gewijzigd in 200 naar 100 mg, maar ik ben nu overgestapt naar Pregabaline 75 mg. Dat is iets te weinig en ik kon proberen of 25 mg erbij een oplossing is. Dat is helaas net iets te veel.
  Mijn slaapkwaliteit is iedere nacht anders. En soms heb ik slechte nachten, zoals vannacht. Maar ik slaap tenminste met Pregabaline weer regelmatig. Dat is me heel wat waard.

  Hartelijke groeten!

  Geschreven door Primadonna op
  • Hallo Primadonna,
   Ook jij bent moedig door je verhaal te delen. Ik kan jou ook wat tips geven tegen de rusteloze benen. Als je al op bed ligt voor het slapen gaan: je voeten en benen insmeren met Gehwol benen balsem, inmasseren vanuit de voet naar de bovenbeen, met bij de enkels een cirkel massage, zachtjes aan. Dan je benen in de lucht houden gedurende minimaal 10 minuten. Terwijl je je voeten en de de tenen in en oprekt. Daarna met je voeten draaien in cirkels naar binnen en naar buiten. Als de tijd om is, de benen afschudden en langzaam weer naar beneden.
   Deze oefening heeft mij zo goed geholpen tegen rusteloze benen, dat ik tegenwoordig ook doe voor het opstaan. Door de overgang en slaap tekort, had ik erg last van vermoeide en rusteloze benen. De Gehwol balsem, is ook erg goed. Ik wens je alle goeds toe.

   Groetjes,

   Geschreven door Ochtendzon op
 20. Ik ben iemand die tussen half 9 en 9u n bed lig in de week om dan tussen half tien en tien uur in slaap te vallen… ik wordt smorgens wakker om 7u dus qua uren zeker voldoende… maar toch wordt ik wakker met het gevoel alsof ik nachtje door heb gedaan… smiddags krijg ik al men klop en savonds ben ik zeer moe…
  Mijn activitytracker geeft aan dat ik zo goed als hele nacht wakker was..

  Geschreven door Zeermoe op
  • Dan slaap je 10 uur, dat is gewoon te lang! Ik heb ook wel eens zulke periodes gehad dat ik elke dag rond de 10 uur sliep en dan had ik de hele dag hoofdpijn. Probeer eens om een uurtje later naar bed te gaan (of uurtje eerder opstaan) en als je daar aan gewend ben, nog een uurtje. Je zult zien dat je met 8 uur slaap uitgeruster bent dan met 10 uur slaap.

   Geschreven door Liesbeth op
 21. Wat een een larie koek en angst zaaiing om de medice kas te spekken

  Geschreven door Dokter gezeur op
 22. Ik slaap al van af me kindertijd slecht dagen niet dan 1 dag heel vast aangezien me verleden dat aan geleerd nu slaap ik nog steeds zo in het zelfde ritme als me kinder tijd ik ben altijd moe als ik een x vast slaap en voldoende slaap krijg ben en blijf ik moe ik ga moe naar bed en sta moe op hoe krijg ik dit weer normaal want ik ben gewoon letterlijk ziek en licht in me hoofd als ik dus weer is een aantal dagen dus niet heb geslapen en als ik slaap ist 2 uurtjes en op 1 of andere manier schrik ik wakker en kan ik niet meer in slaap komen ik wil er graag van af

  Geschreven door Natas op
 23. Ik heb vele jaren zeer slecht geslapen (niet in slaap kunnen vallen, niet doorslapen, elk uur v.d. nacht wakker, heel vroeg wakker met als gevolg altijd moe, te dik, zwaar, chagrijnig, giga wallen onder mijn ogen, etc.). Ik ben echter in één klap van mij chronische slaapproblemen af. Hoe? Heel eenvoudig. Apart van mijn partner gaan slapen. We zijn niet uit elkaar maar slapen gewoon apart. Einde slaapprobleem. Soms is het antwoord heel eenvoudig.

  Geschreven door elisa op
 24. ik ben 1.59, weeg 52 kilo en slaap al enkele jaren gem 2 a 3u per nacht. overdag heb ik geen probleem, ik geraak zelfs moeilijk in mijn bed. het is wel zo dat mijn licham na enkele dagen zo te slapen, eens 5 a 6u doorslaapt. in principe heb ik hier geen problemen mee, voel me goed in mijn vel, doe ook aan sport en fitness, is dit gevaarlijk leven?

  Geschreven door wis op
 25. IK BEN 73 JAA OUD SINDS IK OVERBRUGINGEN GEKREGEN HEB SLAAP IK GEWOON NIET MEER.MET 2 PILLEN MELATONINE SLAAP IK ONGEVEER EEN HALF A EEN UUR PER NACHT,
  MET EEN SLAAPPIL ERBIJ KOMT ER EEN UURTJE ERBIJ.ELKE NACHT OM 1 UUR BEN IK KLAAR WAKKER EN KAN ONMOGELIJK TERUG IN SLAAP KOMEN.IK BEN AL MEER DAN EEN JAAR ONDER TOEZICHT VAN EEN DOKTER,OM DE DRIE WEKEN EEN ANDERE SLAAPPIL OF DRUPPELTJES.NIETS HELPT.IN DE VOORMIDDAG KAN IK NORMAAL WERKEN,OM 11UUR BEGIN IK MOE TE WORDEN.IK SLAAP NA HET MIDDAGMAAL MICROSLAAPJES VAN 5 TOT 10 MINUTEN EN BEN DAN TOT17 UUR NORMAAL ,MOE MAAR HET GAAT .DAARNA BEN IK DOODMOE EN GEEN KL…. WAARD.VERGEET ALLES?WEET SOMS NIET MEER WAAR IK BEN.IK ENIGE WAT IK DAN WENS IS SLAPEN,TOT IK IN BED LIG ,NA EEN HALF UUR KLAAR WAKKER.IK HEB GEEN ZIN MEER OM DIT NOG LANG MEE TE MAKEN. WIE KAN MIJ HELPEN

  Geschreven door BEBER op
  • Oh!wat erg voor u. U heeft een ritmische slaap stoornis. Ga snel naar uw arts toe en vertel dit. Verder kan ik u wel denk ik wel helpen en dat is voor u eerst naar bed gaat altijd een beker met half warme melk gaan drinken als u wakker word dan een boekje gaan lezen ,of aan iets leuks denken en verder bidden aan God. Dat God u gaat helpen met uw probleem, verder een wandelingetje maken kan ook wel helpen, ik wens u veel succes toe ……

   Geschreven door Stargirl op
 26. Ik heb last van RLS. Ik slaap goed in maar word na een paar uurtjes wakker en lig dan veel te draaien en bewegen met de benen. Zo rond twee of drie uur s nachts ga even mijn bed uit naar beneden. Ik eet een halve boterham. Dan ga ik mijn bed weer in en slaap dan tot de ochtend zonder problemen. Dat wil zeggen dat ik wel af en toe wakker word maar als ik me omdraai slaap ik zo weer in. Ga ik er niet uit dan blijf ik draaien en bewegen met de benen.

  Geschreven door Dini op
  • Even rustig aan proberen te doen met uw benen voor een tijdje anders even naar uw arts toe gaan

   Geschreven door Stargirl op
 27. Hallo ,ik slaap niet goed vanwege het radio of computerspel van mijn buurjongen? hij gaat tot half 3 s,nachts maar door ,en begint dan om 7 uur en dan zo de hele week door ? hoe moet ik nu verder want ik word er ziek van ? ?

  Geschreven door Stargirl op
 28. ik slaap sinds een jaar of 10 meestal binnen een paar minuten in, ga gelijk dromen en wordt dan na een minuut of 10 alweer wakker, waarna het veel langer duurt voordat ik weer kan slapen, maar dan wel droomloos, meestal. Niet fijn en heel irritant. voel me overdag niet echt moe of zo

  Geschreven door Ed op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief