Lang slapen is ongezond

We weten allemaal dat een structureel slaaptekort slecht voor ons is. Denk aan een verzwakte weerstand, een verhoogde kans op een depressie, slechtere concentratie, groeistoornissen bij kinderen en kans op overgewicht en hartziektes. Een hele rits en de langslapers onder ons waren gerustgesteld. Tot nu, want een grootschalig Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat teveel slapen, net als te weinig slapen, ernstige ziektes kan veroorzaken.

Het onderzoek

De 55.000 mensen die aan dit onderzoek deelnamen waren Amerikaanse mannen en vrouwen van 45 jaar en ouder en kwamen uit 14 verschillende staten. De uitkomsten waren opzienbarend, want zowel de langslapers als degene die te weinig sliepen bleken beiden een verhoogde kans te hebben op beroertes, hartkwalen, diabetes en obesitas. Ook hadden beide groepen een grotere kans op mentale klachten en stress.

Daarnaast zijn er verbanden gelegd tussen teveel slapen en een snellere cognitieve aftakeling (het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken). Deze resultaten werden ook gevonden bij een onderzoek gedaan door een Spaanse universiteit.

7 uur slaap is genoeg

Onderzoekers van de Warwick Medical School hebben aangetoond dat het sterftecijfer bij mensen die het gemiddelde aantal uren slaap per nacht terug hadden gebracht naar 5 uur slaap per dag 1,7 keer meer kans hadden om eerder dood te gaan. Daarnaast was de kans om dood te gaan aan hart- en vaatziektes 2 keer zo hoog. Het spraakmakende hier was dat de mensen die meer dan 8 uur per dag sliepen diezelfde verhoogde kansen hadden.

Al met al kunnen we zeggen dat er nog heel veel blijft te ontdekken over de relatie tussen slaap en gezondheid, en zeker over de relatie tussen teveel slaap en bepaalde klachten en ziektes.

 

Bronnen: Scientas.nl, Inslaap.nl

Delen:  
8 reacties op “Lang slapen is ongezond
 1. Wat vaak een probleem is bij dit soort ‘nieuwsberichten’ is dat er praktisch niets gezegd wordt over de inhoud van het onderzoek. Uit dit artikel blijkt namelijk niet waarom deze mensen langer slapen. Er wordt hier min of meer gesteld dat als je lang slaapt je een slechte(re) gezondheid krijgt, maar misschien hebben de personen in kwestie al een minder goede gezondheid (of iets onder de leden) waardoor ze meer slaap nodig hebben. In dat laatste geval is het ook aannemelijk dat deze mensen eerder komen te overlijden dan gezonde mensen die een normaal slaappatroon hebben.

  Advies: Voordat je tijdens de volgende verjaardagsvisite, op basis van dit matige artikel, interessant gaat lopen doen door de verkondigen dat mensen die langer slapen eerder komen te overlijden, kun je beter eerst goed onderbouwde artikelen en de inhoud van het onderzoek lezen.

  Geschreven door Peter op
 2. Ik sluit mij helemaal aan bij Peter. In de laatste zinnen blijkt zonneklaar dat het bovenstaande artikel onvoldoende gefundeerd is.
  (Er blijft nog heel veel te ontdekken)Laat men eerst dit doen voordat men met dit soort artikelen naar buiten komt.
  Ondanks dat de bron een erg goede bron lijkt te zijn vanwege de naam ervan is dit wel een van de slechtste artikelen volgens mij.
  Geef bij zulk soort artikelen erg goede argumenten waardoor het zeker aan geloofwaardigheid zal winnen!!!

  Geschreven door Jan op
 3. Sinds ik 26,6 km per dag fiets naar mijn werk en nog maar net ingewerkt ben heb ik nu al 3 weken 9,5 uur slaap nodig. Ik vind dit vervelend maar zonder deze slaap kan ik niet goed nieuwe dingen leren en opletten. Ik vraag me al 3 weken af of dit gezond is. Op de slaapproblemen na is mijn lichaam gezond. Ik heb wel veel stress.

  Uit dit artikel kan ik nog niet goed afleiden of mijn vermoeidheid normaal is.

  Geschreven door Nancy op
 4. Ik denk niet dat je vermoeidheid vreemd of ongezond is. In tegendeel. Het fietsen en het inwerken op je werk vergt energie. Je lichaam vraagt om voldoende rust.
  Je hebt een “luxe” slaapprobleem.
  Je lichaam zal zich ongetwijfeld daaraan aanpassen.

  Geschreven door John Leppink op
 5. Wat er aangetoond wordt, is EEN verband tussen lang slapen en gezondheidsproblemen, niet een oorzakelijk verband. Het hoeft dus niet zo te zijn dat de gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door het langer slapen. Logischerwijze eerder omgekeerd. Mensen die minder gezond zijn zullen meer behoefte hebben aan slaap.

  Geschreven door Marielle op
 6. Ik denk dat het lange slapen ook door de stress kan ontstaan. Het zal duidelijk zijn dat de geest bij stress wat meer rust nodig heeft dan bij een wat ontspannen leven. Het tegenovergestelde wat in het artikel naar voren gebracht wordt.
  Ik kan het niet beoordelen maar denk dat je te maken heeft met een bepaalde werkdruk op je werk wat de stress veroorzaken kan en daardoor meer rust nodig hebt.
  Als je twijfelt of je vermoeidheid normaal is wil ik je aanraden dit met je huisarts te bespreken.
  Zelf ben ik niet meer werkzaam maar ondanks dit heb ik ook al snel 9-10 uur slaap nodig maar vind het zelf erg normaal voor mij.

  Geschreven door Jan op
 7. Maar wat zal nu beter zijn iedere avond op dezelfde tijd naar bed gaan of iedere avond ongeveer 9 uur slapen ??

  Geschreven door thea op
 8. Volgens mij is het het beste om een regelmatig dag- en nachtritme te hebben wat betekent iedere avond dezelfde tijd te gaan slapen en ongeveer dezelfde tijd weer op te staan. Dit heeft verder niets te maken met de hoeveelheid aan uren slapen zelf omdat de een met minder slaap kan dan de ander.

  Ik vermoed dat er een duidelijk verband is tussen mensen die zwaar werk doen (lichamelijk of geestelijk) en zij die lichtere werkzaamheden doen de hoeveelheid rust die men daarna nodig heeft kan beinvloeden. Alleen daardoor vraagt men wel kandidaten voor bepaalde werkzaamheden met werkdruk mensen die stressbestendig zijn wat niet iedereen zal zijn.

  Geschreven door Jan op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief