Slaaptekort; dit zijn de signalen van je lichaam

Slaaptekort; dit zijn de signalen van je lichaam

Velen van ons zijn ’s ochtends nog steeds moe. Maar wanneer weet je of je daadwerkelijk te weinig slaapt? Wist je dat je lichaam een aantal signalen afgeeft die duiden op een slaaptekort? Signalen waarvan je misschien niet wist dat ze met een slaaptekort te maken hebben.

Slaap belangrijk voor je gezondheid

Slaap is een belangrijke factor voor de hersenen. Op het moment dat we slapen, herstelt en repareert het brein zich. Onze hersenen verwerken dan alle verschillende indrukken, die je die dag hebt opgedaan. Goed slapen bevordert onder andere een goed geheugen en het concentratievermogen.

Signalen van slaaptekort

Je hebt meer trek

Uit een onderzoek is gebleken dat te weinig slapen invloed heeft op je eetpatroon. Na een nacht slecht, of te kort, slapen heb je vaak meer trek in junkfood. Een chronisch slaaptekort beïnvloedt de hormoonhuishouding, waardoor het lichaam minder leptine produceert. Leptine (ook wel het verzadigingshormoon genoemd), stuurt een signaal naar de hersenen op het moment dat de vetcellen vol zijn. Ghreline (ook wel het hongerhormoon genoemd), is een hormoon dat de eetlust opwekt. Bij een slaaptekort produceert het lichaam meer ghreline. Om deze reden hebben mensen die erg moe zijn, een grotere behoefte aan suikers. Suikers kunnen namelijk in een kort tijdsbestek je lichaam een oppepper geven.

Je bent vaak somber

Slaaptekort is slecht voor je stemming. Chronisch slaaptekort verandert het serotoninesysteem in je brein. Te weinig serotonine wordt in verband gebracht met somberheid. Het blijkt dat een serotonine-ontregeling ook kan leiden tot psychische klachten, depressies en stress.

Concentratieproblemen en vergeetachtigheid

Als gevolg van een slaaptekort, kan het zo zijn dat je last hebt van een verminderde concentratie. Het hebben van een slaaptekort tast overdag het geheugen en de cognitieve vaardigheden aan. Het vermogen om te denken en informatie te verwerken gaat achteruit en iemand wordt vergeetachtiger. Dit alles omdat slapen bepalend is voor het vormen van onze lange termijn herinneringen.

Verlaagde weerstand

Ben je eigenlijk al een tijdje snotterig en slap? Dan kan het zijn dat je te weinig slaapt. Een goede nachtrust is namelijk één van de belangrijkste bouwstenen voor ons immuunsysteem. Tijdens het slapen, maakt je lichaam het hormoon cytokine aan, dat samen met andere stoffen nodig is voor biologische afweerreacties. Hierdoor ben je beter beschermd tegen infecties en ziektes. Een structureel slaaptekort zorgt ervoor dat je immuunsysteem ook moeilijker herstelt. Op lange termijn verzwakt je immuunsysteem en dit maakt dat je vatbaarder voor ziekten, aandoeningen en infecties.

Besluiteloosheid

Je zult merken dat je moeilijker beslissingen neemt wanneer je moe bent. Als je last hebt van een slaaptekort, stroomt er te weinig bloed naar je prefrontale cortex. Dat is het deel in je hersenen dat onder andere verantwoordelijk is om snelle beslissingen te nemen. Daarnaast is er ook heel wat activiteit in de amygdala. Dit is het gedeelte in de hersenen wat je een angstig gevoel kan bezorgen, wat gevolgen kan hebben voor je besluitvorming, planning, organisatorisch vermogen en de mogelijkheid om op te letten.

Motoriek minder goed

De motorische vaardigheden van mensen die moe zijn, zijn iets langzamer en niet zo handig, dan die van mensen die wel voldoende slapen. De reflexen, je balans, dieptezicht en reactievermogen lijden namelijk onder een slaaptekort. Hierdoor kun je lomp en onhandig handelen wat blauwe plekken kan opleveren.

Lichamelijke klachten

Bij een slaaptekort kun je last krijgen van allerlei verschillende lichamelijke klachten. Je moet dan denken aan: spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, trillende handen en gapen. Volgens verschillende onderzoeken, is hoofdpijn en chronisch slaaptekort een vaak miskende relatie, bij zowel kinderen als volwassenen. De ervaring leert ook dat mensen die vaak last hebben van hoofdpijn, een vaak meer dan gemiddelde behoefte aan slaap hebben.

Meer prikkelbaar

Bij een slaaptekort kun je prikkelbaar worden. Je kunt dan snel boos worden om iets kleins en onbenulligs. Mensen die eigenlijk open en vriendelijk zijn worden door hun slaapgebrek ineens prikkelbaar en onvriendelijk. Uit een onderzoek is zelfs gebleken dat wanneer we een langere tijd te weinig hebben geslapen, we gezichtsuitdrukkingen als bedreigender kunnen interpreteren dan ze in het echt zijn.

Impulsievere reacties

Aan de hand van hersenscans heeft men kunnen aantonen, dat slaaptekort het emotiecentrum in je brein met meer dan 50% reactiever maakt. Dit resulteert erin dat je minder goed in staat bent om emotionele gebeurtenissen te relativeren, waardoor je ongecontroleerd en impulsief kan reageren.

Slechte huid

Slecht slapen heeft ook een zichtbaar effect op je huid. Te weinig slaap zorgt er ervoor dat onze huid minder gehydrateerd en glad is. Het hormoon cortisol dat piekt bij vermoeidheid en stress, breekt collageen in de huid af. Dit leidt tot een onzuivere huid waardoor je ook meer last kunt krijgen van puistjes.

Conclusie

Genoeg slaap is dus erg belangrijk om goed te kunnen functioneren. Wil je weten of je een slaapprobleem hebt? Doe dan hier de slaaptest van Dokter.nl.

 

Bronnen: welingelichtekringen en mijn-slaapgedrag

Delen:  
29 reacties op “Slaaptekort; dit zijn de signalen van je lichaam
 1. , een koffie drinkster bij mij heeft borderline, zij hoort steeds
  stemmen in haar hoofd waar op ik haar vroeg wat hoor je nu eigenlijk?
  bot weg antwoorden zij dat Beppie op moet donderen,( ik ben die Beppie) ik schrok er van en voelden me aan gesproken en wist daar niet op te antwoorden, klop het dat wat men hoort, het na kan vertellen?. mijn koffie drinkster is al in behandeling bij een
  Spygiater, wat had ik kunnen doen of zeggen?.

  Geschreven door Bertha Treur op
  • Goedemorgen mevr
   Mijn dochter heeft dat ook heel erg gehad .
   Nu heeft ze goedemedicijnen en kan zij zich daarvoor afsluiten .
   Prettige zondag

   Geschreven door Jannie Jolanda op
   • Ik heb dus slaap tekort omdat ik chronische pijn heb.
    Twee uur per nacht is echt te weinig .
    Heb alles al gehad rug operaties en
    Slaappillen wil ik nooit te nimmer daar raak je aan verslaaft
    En melatonnine werkt niet de pijn komt er dwars doorheen .
    Desondanks een goede huid en blijf nog steeds op de been .
    Wel zwaarder geworden . maar niet van exstra zoet eten meer medicijnen.
    Ik ben ook mantelzorger voor mij zieke dochter .
    Er is geen oplossing in mijn geval misschien tussen door een mini slaapje .
    Mijn dank voor het artikel .

    Geschreven door Jannie Jolanda op
    • Heb je weleens gedacht aan yoga? Daar krijg je ook speciale ademhalingsoefeningen. En leer je ook met chronische pijnen om te gaan. Ik heb zelf artrose onder aan mijn rug.

     Geschreven door Peter op
    • Rook een dikke jonko

     Geschreven door Thissa op
    • natuurlijk helpt melatonine niet tegen de pijn. als je lichaam genoeg melatonine aanmaakt heb je er natuurlijk geen melatonine pillen nodig.

     Geschreven door alyssa op
   • Ik heb dus slaap tekort omdat ik chronische pijn heb.
    Twee uur per nacht is echt te weinig .
    Heb alles al gehad rug operaties en
    Slaappillen wil ik nooit te nimmer daar raak je aan verslaaft
    En melatonnine werkt niet de pijn komt er dwars doorheen .
    Desondanks een goede huid en blijf nog steeds op de been .
    Wel zwaarder geworden . maar niet van exstra zoet eten meer medicijnen.
    Ik ben ook mantelzorger voor mij zieke dochter .
    Er is geen oplossing in mijn geval misschien tussen door een mini slaapje .
    Mijn dank voor het artikel .

    Geschreven door Elfje op
    • Al veeele maanden, slaap ik hoogstens enkele uren per nacht, wel direct in slaap., maar na enkele uren klaarwakker ,van de pijn in rug en been,daarna tot aan de ochtend hazeslaapjes, wat inhoud, dat ik overdag en in de vroege avond , als een blok in slaap val.
     Zeer vervelend , en dat is al zeer veel maanden zo.
     Als medicijn dien ik te vermelden dat ik een tablet(je) oxycodon slik morfine dus.

     Geschreven door deejee op
  • Iemand met een Borderline Persoonlijkheids Stoornis kan wel stemmen horen of dingen zien die er niet zijn, maar dat heeft niets te maken met de BPS zelf. Mensen met BPS kunnen echter naast die stoornis ook andere stoornissen hebben die dat wel kunnen veroorzaken. Veel voorkomende bijkomstige psychiatrische problematiek zijn, PTSS, Depressie, Impuls Regulatie problematiek en zelfs suïcidaliteit.
   Veel Borderliners hebben ook problemen met Automutilatie, Van Borderliners wordt vaak gedacht dat Automutilatie een symptoom is van BPS maar dat is niet het geval. Iemand die BPS heeft hoeft daarnaast geen Automutilatie te hebben, en mensen met Automutilatie problemen hoeven dan ook niet BPS te hebben.

   Geschreven door Zirconium op
  • Zal ik nou maar gaan dan?

   Geschreven door Eustacia op
 2. Borderline daar hoor je geen stemmen tenminste ik heb het niet je hebt agressieve, stille krop je alles op. Je kunt een bioplaire stoornis erbij hebben.

  Geschreven door studenje51 op
 3. Ik ben altijd moe elke dag ik slaap goed maar als in de ochtend wakker word dan ben ik heel moe en dan de hele dag en ik zie vaak wit maar heb daar al voor bloedgeprikt maar kwam helemaal niks uit dus ik weet het ook niet meer het moet gewoon iets zijn maar ik weet niet wat groetjes Daphne de leeuw

  Geschreven door Daphne op
 4. Goedemorgen allen,

  Een juiste en gezonde oplossing ligt in het werken aan de gezondheid. Eventueel in combinatie met de supervisie van een arts. Veel slapen, bewegen en daar bewust mee bezig zijn geeft gegarandeerd resultaat. Een belangrijk element is vochthuishouding. Zonder juiste balans in vochthuishouding blijft resultaat langer uit.

  Voeding is belangrijk, regelmaat in consumptie en geen overdaad maar wel voldoende om van ieder inspanning te kunnen herstellen of zelfs te verbeteren.

  Geschreven door De namaak nia op
 5. Eerst goede ontspanning en voeding tot je nemen dan wordt slapen vanzelf beter. Het idee van niet kunnen slapen brengt al een slapeloze onrustige nacht. Ontspanning cd luisteren. .maar dan ook echt luisteren doet wonderen. Loslaten in je hoofd heeft rust. Succes allemaal

  Geschreven door Elly op
 6. ik heb heel erg last van de benen,en ik moet wel vier a vijf keer plassen .ik ben 73 jaar.

  Geschreven door oma op
  • ik moet ook tig keer plassen ’s nachts daardoor ook moe overdag en boos of chagrijnig.

   Geschreven door Anoniem op
 7. Ik eet vlak voor het slapen gaan een banaan, ook lees ik een paar bladzijden uit een boek.. daarna slaap ik als een roos. Mvg

  Geschreven door Lisa op
 8. Ik hoor het allemaal graag zeggen van je moet dit en dat en bewegen enz.
  Maar iedereen heeft niet het geluk van veel vrije tijd te hebben of te maken.
  Als zelfstandige bouwvakker zeg maar eens tegen je klanten ik moet eens vrije tijd maken voor dit of dat. Ik werk van 7 uur tot 18 uur kan er niet van uit dan kom ik thuis en moet mijn huishouden doen mijn administratie en dan komt ertussen mijn zieke partner die niets meer kan. Begin maar . En werken moet je want de kosten lopen hoog op als je Partner 3 maal per week naar het UZ Leuven moet .

  Geschreven door evy op
 9. Ooit kon ik negen maanden niet slapen. Toen kwam ik op het idee om tegen mezelf te zeggen: “Theo, ga slapen.” Toen was het over. Nu als ik ’s nachts wakker word, eet ik twee bananen. Ze zijn niet zo groot. Dan slaap ik weer in.

  Geschreven door TheoDeed op
 10. meer seks doet ook wonderen tegen slapeloosheid

  Geschreven door soul op
 11. @Daphne, bloedonderzoek zegt niet heel veel. Voeding is belangrijk, je kan tekorten aan voedingsstoffen hebben, je neurotransmitters en hormonen kunnen ontregeld zijn, zoals het cortisol. Zelf laat ik op alternatief gebied uittesten wat mijn lichaam nodig heeft.

  Geschreven door Anoniem op
 12. Je ziet toch uiteindelijk dat we een heel complex biochemisch fabriekje zijn, waar we goed voor moeten zorgen voor zover het binnen het kader van onze mogelijkheden ligt, dat we gezichtsuitdrukkingen als meer dreigend ervaren bij slaaptekort lijkt me overigens wel een beetje ver gezocht.

  Een beetje joggen of snel fietsen doet ook wonder en het slikken van pillen met een breed spectrum aan mineralen en vitaminen.

  Geschreven door Ragnar op
 13. Ik heb al sinds 2001 een groot slaapprobleem, maar gelukkig niet elke nacht is even heftig. Het gebeurd me wel regelmatig dat ik hele nachten oversla, ondanks mijn slaapmedicatie (Zopiclon 7,5 mg) slaap ik gemiddeld 4 uurtjes per nacht. Overdag slaap ik niet. Ik ben op diverse manieren chronisch ziek zo ben ik diabeet (geworden nadat er een groot gedeelte van mijn pancreas is verwijderd) ik ben erg gevoelig voor diverse soorten van trombose overal in mijn lichaam zoals beide benen diverse longembolieen overleefd en een herseninfarct. Door al deze ellende slikte ik bergen aan medicatie van 2008 tot begin dit jaar heb ik veel pijnstillers geslikt waaronder morfine, methadon amitriptyline deze zijn inmiddels op een verantwoorde manier samen met de anesthesist afgebouwd en gestopt. Eigenlijk is het slaa probleem voor mij het kleinste probleem wat er speelt in mijn gezondheid, maar soms is het gewoon super irritant dat je uren naar het plafond ligt te staren. Naast de slaapmedicatie heb ik allerlei huis tuin en keukenmiddeltjes al de revue al laten passeren maar niet hielp voor langere tijd. Inmiddels heb ik er mee leren leven, en dat is vaak geen slecht advies.

  Geschreven door Renevh57 op
 14. ik heb s nachts allucinaties, ik hoor de klokken van de kerk; mijn telefoon die rinkelt; en soms heb ik ook echte nachtmeries, dan word ik wakker , heb hartkloppingen, voel me slecht, en moet echt bekomen , van al dat grieselige ! wat is dat toch ?

  Geschreven door Margrietje op
 15. ik ben dat kankerslapeloosheid helemaal zat man hele tijd slecht slapen ik ben nu heel agresief fuck dit man

  Geschreven door Anoniem op
 16. wij neuken elke avond voor het slapen gaan. Helpt enorm goed. Soms heeft een van ons wat minder zin. Maar we krijgen er heel wat voor terug.

  Geschreven door Anja Scholm op
 17. Nou Anja, vertel dat maar aan mij vrouw! 🙂

  Geschreven door Barthelomeus op
 18. Cognitieve therapie stelt de samenhang tussen denken, gevoelens en gedrag centraal. Iemand die steeds op een negatieve manier over gebeurtenissen denkt, steeds uitgaat van het ergste of te hoge eisen aan zichzelf stelt, heeft een vast denkpatroon ontwikkeld. Dat leidt gemakkelijk tot allerlei klachten of problemen. In de therapie onderzoekt u welke denkpatronen met uw problemen samenhangen. U leert om deze gedachten te herkennen en geleidelijk te veranderen. Ook hier vormen oefeningen tijdens de sessies en huiswerk een belangrijk onderdeel van de therapie. Tegenwoordig worden ook eenvoudige meditatietechnieken toegepast. Die kunnen u helpen uw gedachtes los te laten zodat ze minder invloed op uw gevoelens en gedrag hebben.

  Geschreven door prperspectives.tumblr.com op
 19. Vele mensen hebben een probleem om in slaap te vallen wanneer ze in hun bed liggen. Sommigen liggen een hele nacht te draaien en te woelen. Dit is zeer vermoeiend, ik spreek uit ervaring! Net zoals bij veel andere problemen is er meestal een onderliggende reden voor slapeloosheid. Stress is dikwijls een oorzaak, gelukkig zijn er een aantal eenvoudige oplossingen die je kunnen helpen. Een slaappil zoals Zolpidem is een van hen. Je vindt er hier meer over: https://web.archive.org/web/20210226164431/https://onlineapotheek.co/product-categorie/slapeloosheid/. Ook kan je voor een natuurlijke variant zoals Melatonine gaan. Melatonine is een hormoon dat geproduceerd wordt in je hersenen dat mee je slaap reguleert. Syntetische melatonine is een mild supplement en kan je helpen om in slaap te vallen.

  Geschreven door Marylin op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief