krakende en vastzittende nek/ ruggengraat

 • #1

  Al zo'n 9 jaar heb ik last van een krakende nek en ruggengraat. Dit is begonnen met heel af en toe, als mijn nek vast zat en duurde dan ook niet lang. Waarschijnlijk is dit gekomen na een val van het paard, waarbij ik ongelukkig op mijn hoofd terecht kwam.
  Diverse keren ben ik naar de huisarts geweest (inmiddels ook verschillende), omdat mijn klachten steeds erger werden. Deze verwezen me iedere keer weer door naar de fysiotherapeut. Dit had op zich wel zin, maar voor zolang het duurde. Ging ik een tijdje niet, dan kreeg ik weer last van mijn nek.
  Nu moet ik bijna iedere dag mijn nek "kraken" om hem los te krijgen, soms meerdere keren per dag. Doe ik dit niet, dan krijg ik last van hoofdpijn.
  Ook kraakt mijn ruggegraat over de gehele lengte als ik mijn handen tussen mijn schouderbladen zet en achterover strek.
  Weer terug naar de huisarts heeft in mijn ogen geen zin, omdat deze weer fysio zal "aanpraten". Is het mogelijk om meteen een doorverwijzing te krijgen naar een specialist? En zo ja, aan welke specialist moet ik denken?

  Reactie
  #2

  Na 9 jaar ben je nog steeds niet goed geholpen?! Ik heb het idee dat je jezelf weinig serieus neemt. Laat staan dat een ander jouw klachten serieus zal nemen.
  Maak de huisarts duidelijk dat het jou heel serieus is en dat het niet zomaar wat spanninkjes zijn waardoor je rugklachten hebt.

  Reactie
  #3

  Hallo Benno,

  na een aantal doorverwijzingen steeds terug voor fysio, neem ik inderdaad de klachten niet meer zo serieus. Vraag me ook af of het niet iets is waar ik mee moet leren leven.
  Heb mijn nek nu alweer een dikke week hardstikke vast zitten, en ben er wel over aan het denken om nu echt eens met de vuist op tafel te slaan bij de huisarts. Maar heb geen enig idee wat voor doorverwijzing, naar welke specialist, ik zou kunnen vragen.

  Reactie
  #4

  Ik kan mij voorstellen dat een orthopeed aanvullend onderzoek kan doen, terwijl een goede neuroloog vaak whiplash-klachten behandelt. Vraag eens aan je huisarts, want als je al zo lang loopt te sukkelen, wat de oorzaak ook mag zijn, dan is het wel eens tijd dat er een juiste diagnose wordt gesteld en de beste behandeling wordt besproken.

  Reactie
  #5

  soms moet je zelf eens iets anders doen dan alleen maar naar de huisarts en naar de fysio er zijn meer/betere oplossingen voor jouw klacht.
  na een ongeluk is het heel belangrijk om, als je een flinke smak of klapt hebt gemaakt, je eens na te laten kijken door een Chiropractor of manueeltherapeut, deze kan de stand van de wervels nakijken en weer verbeteren.
  ik heb na een aantal ongelukken en een flinke smak van de trap veel baat hierbij.
  succes, laat je horen of het helpt als je het doet?
  Brenda

  Reactie
  #6

  Dank jullie voor jullie antwoorden.
  Een van de fysio's waar ik ben geweest, was tevens manueeltherapeut. Deze heeft nooit iets gezegd over een eventuele scheve stand van de wervels.
  Ben hard van plan deze week of komende week een afspraak te gaan maken bij de HA, zodat hij me kan doorverwijzen. Ga vragen of ik naar een orthopeed kan worden doorverwezen, zodat deze een goed onderzoek kan doen.
  Ik laat zeker weten wat eruit gaat komen! Nogmaals dank!

  Reactie
  #7

  Zoals beloofd een update. Ben net bij de HA geweest. Wederom een doorverwijzing naar de fysio. Een verwijzing naar een specialist krijg ik niet, omdat de HA van mening is dat er niks aan te doen is.
  Zij is van mening dat ik "gewoon" te soepel ben in mijn spieren. (Ik kan inderdaad een been in mijn nek leggen, en overstrek vingers/arm etc.)Het gekraak wijdt zij aan het kraakbeen dat over elkaar schuurt.
  Maar is het normaal als ik overduidelijk vraag voor een doorverwijzing naar een specialist, dat je dan afgescheept wordt met fysio? Ik heb ook zeker drie keer aangegeven dat vorige keren fysio totaal geen baat hebben gehad, alleen op de zeer korte termijn (paar dagen). Kun je zelf naar een specialist toestappen of heb je altijd een doorverwijzing van jouw HA nodig?

  Reactie
  #8

  Ik heb even voor je gezocht (omdat ik dit onderwerp ook al voor mijn man uitpluis 🙂 )
  Ik neem aan dat het onderstaande niet alleen voor deze praktijk geldt, maar ook landelijk.

  http://www.chiropractie-hovens.nl/vergoedingenverwijzing.html

  Vergoeding en verwijzing
  Bijna alle ziektekostenverzekeringen hebben chiropractie in hun pakket opgenomen. Voor alle verzekeringen geldt dat alleen behandeling door bij de NCA aangesloten chiropractoren vergoed wordt. De hoogte van de vergoeding loopt erg uiteen en kan variëren van een deel van de behandelingen tot 100 % vergoeding.

  Wij adviseren u voor aanvang van de behandeling zelf bij uw verzekeringsmaatschappij, waar u voor ziektekosten bent verzekerd, te informeren naar de voorwaarden om in aanmerking te komen voor vergoeding, als ook het aantal behandelingen (of in sommige gevallen een deel van de behandelingskosten), dat uw verzekering dekt.

  Het kan zijn dat de verzekeraar tussentijds de dekkingsvoorwaarden wijzigt, zonder dat wij daarvan in kennis zijn gesteld. Als u zelf navraag doet beschikt u immers altijd over actuele informatie van uw eigen verzekeringsmaatschappij.

  Verwijzing
  Bijna alle verzekeringen vergoeden chiropractische behandelingen zonder verwijzing door een (huis)arts. Toch adviseren wij u ook dit nog even van tevoren na te vragen bij uw verzekeringsmaatschappij.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Dank je wel Natasja voor deze info. Daar kan ik zeker wat mee!

  Vervelend dat jouw man in hetzelfde schuitje zit. Heeft hij ook chronische (pijn)klachten?

  Reactie
  #10

  Botten kraken
  http://www.dokter.nl/forum/Sport/221228-botten-kraken.html

  Nek knakken
  http://www.dokter.nl/forum/Hoofd-hals-schouders/23672-Nek-knakken.html

  Krakende en vastzittende nek/ ruggengraat
  http://www.dokter.nl/forum/Hoofd-hals-schouders/196275-krakende-en-vastzittende-nek/-ruggengraat.html

  Oorsuizen, druk in hoofd en kraken
  http://www.dokter.nl/forum/Keel-neus-oren/234286-Oorsuizen-druk-in-hoofd-en-kraken.html

  Gewrichten vastzittend - kraken
  http://www.dokter.nl/forum/Gewicht-lengte/182101-Gewrichten-vastzittend-kraken.html

  Reactie
  #11

  Ga eens naar een chiropractor.. wellicht weet die wat er aan de hand is en kan die je helpen!

  Reactie
  #12

  Lees onderstaande eens goed door volgens mij kan dit je helpen goodluck!

  Wat doet een OrthoManueel Geneeskundige?

  Tijdens het eerste consult verdiept de arts zich grondig in uw klachten en de voorgeschiedenis ervan. Naast een algemeen medisch onderzoek naar uw klachten onderzoekt hij vervolgens heel nauwkeurig door middel van een OrthoManueel onderzoek de stand en de bewegingsmogelijkheden van wervelkolom, bekken en overige gewrichten. Op basis hiervan stelt de arts een behandelplan op en begint de behandeling.

  Het belangrijkste instrument bij de behandeling zijn de handen van de arts. Hij corrigeert met specifieke technieken de standsafwijkingen van de wervelkolom en heft de bewegingsstoornissen op. Soms schrijft hij u oefeningen of medicijnen voor, soms dient hij - altijd na overleg - injecties toe. Indien nodig kan hij om aanvullend laboratoriumonderzoek, een röntgenfoto of MRI scan vragen en deze ook beoordelen. Het is mogelijk dat u na de behandeling last heeft van napijn, bijvoorbeeld in de vorm van pijnlijke spieren of een beurs gevoel. Dit zijn tijdelijke reacties, soms op wisselende plaatsen en de duur ervan varieert per persoon. Heel zelden doen zich heftiger reacties voor na behandeling. Neem dan contact op met uw behandelend arts. In de meeste gevallen volstaat een serie van drie tot zes behandelingen van 20 tot 30 minuten.

  Onderzoek toont aan dat patiënten met pijn in rug, nek, hoofdpijn en patiënten met gewrichtsklachten baat hebben bij behandeling door een OrthoManueel arts. Patiënten die na een hernia-operatie klachten houden, reageren veelal positief op de behandelingen. Dat geldt ook voor patiënten die last hebben van vage pijnen of tintelingen in armen, benen, borst of hoofd, hoofdpijn, migraine, duizeligheid, hartkloppingen, onbegrepen buikpijn, pijn op de borst of tussen de ribben.

  Veel patiënten worden door hun huisarts of specialist doorverwezen. Een verwijzing is niet noodzakelijk, u kunt ook op eigen initiatief een OrthoManueel arts consulteren. Voor de vergoeding van de behandeling door uw zorgverzekeraar maakt dit geen enkel verschil.

  Bijna alle zorgverzekeraars hebben OrthoManuele behandelingen opgenomen in het eerste aanvullende pakket. De vergoeding hangt af van de gekozen verzekering. In uw polisvoorwaarden vindt u het aantal behandelingen dat vergoed wordt. De behandelingen worden vergoed wanneer de behandelend arts ingeschreven is in het Register OrthoManuele Genees

  Reactie
  #13

  Lees ook:

  Botten kraken
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/134553-Botten-kraken.html

  Botten kraken
  http://www.dokter.nl/forum/Sport/221228-botten-kraken.html

  Knakken, kraken en vastzitten van gewrichten
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/134467-Knakken-kraken-en-vastzitten-van-gewrichten.html

  Krakende botten
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/248947-krakende-botten.html

  Krakende pijnlijke wervels
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/131635-krakende-pijnlijke-wervels.html

  Krakende botten
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/133479-krakende-botten.html

  Krakende botten en stijve en zere spieren
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/134034-Krakende-botten-en-stijve-en-zere-spieren.html

  Krakende gewrichten
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/131211-krakende-gewrichten.html

  Gewrichten vastzittend - kraken
  http://www.dokter.nl/forum/Gewicht-lengte/182101-Gewrichten-vastzittend-kraken.html

  Krakende gewrichten
  http://www.dokter.nl/forum/Overige-onderwerpen/178323-krakende-gewrichten.html

  Knakkende gewrichten
  http://www.dokter.nl/forum/Spieren-pezen-botten-gewrichten/131666-knakkende-gewrichten.html

  Reactie
  #14

  Tijdens ochtendgynastiek maak ik in kruiphouding vijftal keren een holle rug.
  Onderin de rug voel ik dan, dat de rug kraakt.
  Is dat goed/niet goed ? Moet ik er mee ophouden ?

  Reactie
  #15

  Als je er verder geen last van hebt zal het niet veel kwaad kunnen.

  Reactie
Reageer op: krakende en vastzittende nek/ ruggengraat
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief