Middenrif / hart / schok / stress ?

 • #1

  Beste allemaal,

  ik ben al jaren zoekende naar mijn kwaal.

  om te beginnen ben ik een hooggevoellig iemand, met behoorlijk wat stress, overdenken, spanning, en bovendien een angststoornis die nog wat nawerkt. mijn klacht weerhoud mij van bijvoorbeeld alleen reizen of een een leuke dag weg gaan zonder mijn vrouw. en dit wil ik allemaal zo graag !

  De klacht die ik heb wil ik omschrijven als een soort puls, of schok van nog geen seconde, of soms 2 of 3 achter elkaar van in totaal 5 seconden, die lijkt te beginnen in mijn middenrif en dan omhoog schiet.  mijn hart doet altijd mee. echter slaat deze even ietsje harder, en lijkt dit ook meer door de schrik te zijn die komt na zo'n puls. soms heb ik na een flinke variant ook wat maagklachten. Ik heb dit het vaakst als ik iets spannends doe, of onder stress gebukt gaat. bijvoorbeeld een gesprek met mn baas. ik heb 2 maal een ecg gehad en blijk een tophart te hebben. verder heb ik vaak last van winderigheid een opgeblazen gevoel, en moet ik vaak ook boeren na zo'n puls.

  als ik een paar flinke heb gehad dan ben ik er echt even ondersteboven van. het maakt me bang. en ik ben 31 jaar jong en wil nog zo graag vanalles doen! eerst dacht ik echt aan hartkloppingen of hartbonzen maar het duurt maar een fractie van een seconde en het hart lijkt pas NA zo'n puls te reageren !!

  graag hoor ik mensen met dezelfde klachten, of een medicus die me er wat kan over vertellen.

  ik wil graag weer vrij kunnen gaan waar ik wil, maar het lijkt alsof de angst om het te krijgen ver van huis het juist aanslingerd.

  ik hoor graag van jullie !

   

  lieve Groet

  Reactie
  #2

  Doe eens de testen op:

  http://www.dokter.nl/zelftesten/hyperventilatietest/

  http://www.dokter.nl/zelftesten/angststroonistest/

  Reactie
  #3

  Ik heb bijna exact hetzelfde probleem...

  Als ik spanning krijg, krijg ik soms een schok ten hoogte van mijn middenrif. Bij mij is het meestal een kortdurende schok van een seconden, het lijkt heel erg op een overslag van het hart maar dit is het niet.

  Net als jij een angststoornis (gehad).

  Heel apart, ben er nog niet mee naar dokter gegaan. Heb verder amper klachten, sport 3 keer per week en beweeg genoeg.

  Het komt ook alleen voor als ik me niet zo goed voel, bijvoorbeeld als ik lang op werk bezig ben met hetzelfde probleem, als ik lang moet wachten of als ik te lang stil zit.

   

  Hoor graag van je..

  Reactie
  #4

  Hoi!

  Ik ervaar hetzelfde probleem. Weten jullie al wat het is?

   

  Groetjes Jara

  Reactie
  #5

  Hoi....

  Inmiddels aantal maanden verder nogsteeds ditzelfde probleem. Lijkt ietsjes in ernstigheid toegenomen te zijn. Zit er over na te denken om hier binnenkort mee naar de dokter te gaan om even te bespreken wat het eventueel kan zijn....

  Iemand hier al enig idee wat het kan zijn of hoe het eventueel verholpen kan worden?

  Verder nogsteeds zelfde verhaal als vorige keer, 3x per week sporten. Eet gezond en gevarieerd, en slaap ook altijd goed. Altijd om en nabij de 8 uur slaap per nacht. Daarnaast werk ik 40 uur per week dus wel weer wat toenemende stress klachten, ik merk daar een duidelijk verband tussen.

  Ben een 20 jarige jongen dus deze klachten horen iniedergeval niet van mijn hart vandaan te komen ( en dit verwacht ik ook niet ... ).

  Mocht iemand iets weten dan zou het top zijn als er reactie komt op dit bericht..

   

  Groet,

  Nick

  Reactie
  #6

  Doe eens de test op:

  https://www.dokter.nl/zelftesten/hyperventilatietest/

  Reactie
  #7

  Als je angstklachten hebt gehad heb ik wel een idee in welke hoek je kan zoeken. Je klachten kunnen een gemeenschappelijke achtergrond hebben. Allereerst voeding. Veel mensen zeggen gezond te eten maar kan nog tegenvallen. Vaak eten we teveel snelle suikers, wat schommelingen kan geven in je bloedsuikerspiegel, wat ontregelingen kan geven in hormonen en neurotransmitters en onder andere angstklachten kan uitlokken.

  Beter meer complexe koolhydraten, voldoende eiwitten, gezonde vetten en voldoende vezels bij elk eetmoment, waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Ook zorgen voor een gezonde darmflora met oplosbare vezels, resistent starch en eventueel probiotica.

  Daarnaast kunnen er voedselovergevoeligheden spelen, zoals histamine en tyramine. Onder andere in kaas, zuurdesem en eieren. Die zorgen voor het vrijmaken van adrenaline in je lichaam en kunnen ontregelend werken op je zenuwstelsel.

  Verder kan je tekorten hebben aan allerlei  stoffen; vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren. Denk aan stoffen als (onder andere) magnesium, vitamine B en D en omega 3. Bij angsten kan ook theanine helpen ontspannen. Een goede ademhaling, ook als je ingespannen bezig bent, is wel belangrijk.

  Reactie
  #8

  Dit zijn typische klachten die voortkomen uit onze stressevolle bestaan in de huidige maatschappij. Heb je al gekeken waar je stress kunt wegnemen en hoe je meer kunt ontspannen?

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Hoi...

  Allereerst bedankt voor het reageren...

  Ik probeer zoveel en zo vaak mogelijk gezond te eten en probeer eventuele stimulatie van angst/paniek klachten te voorkomen door zo min mogelijk koffie te drinken en zoveel mogelijk gestructureerd te leven, ik weet namelijk dat ik last krijg als ik dit niet doe.

  Mijn eet patroon ziet er ongeveer als volgt uit:

  +/- 08:00 :

  • Een halve bak kwark (250MG)
  • 2 bruine boterhammen

  +/- 13:00 :

  • 4 boterhammen (Meestal 2 bruine en 2 donker bruine of 2 mais en 2 bruine)
  • Eventueel een kommetje soep
  • Een bak salade

  Dit is meestal 3-4 dagen in de week zo en soms gaan we 1 x per week uit de deur bijv. KFC of Burger King soms iets gezonder zoals broodje kipsate of naar de wok.

  Avond eten is heel vaak gevarieerd, met als basis vaak de standaard aardappelen, vlees en sla. Dat eet ik ong 2x per week daarnaast vaak dingen zoals vis, allerlei oosterse en andere gerechten bij ah vandaan en 1x per week brood / soep en 1x per week kant en klare pizza bij ah vandaan. ( Met af en toe een uitzondering als ik heir geen zin in heb )

  Daarnaast neem ik vitamine pillen extra (supradyn) en slik ik vit. D (vorig jaar een tekort gehad vanwege te veel werk te weinig zonlicht. Dus inmiddels preventief al aan het slikken om dit te voorkomen)

  En nogmaals ik sport 3 keer per week, dus kwa beweging probeer ik ook alles op peil te houden.

  Het enige wat ik veel heb is stress, ik kan slecht omgaan met kritiek en ik ben snel angstig. Dit zorgt er voor dat een 40 urige werkweek best veel energie voor me kost en dat het redelijk zwaar op de maag kan liggen. Ik heb 2 jaar geleden een burnout gehad nadat ik een tijd lang veel werkte en weinig vrije tijd had. Dus ik merk dat het nu sneller terugkeert.

  Wat  Bob aangeeft is inderdaad proberen stress te verminderen dit is een vlak waarop ik nog wel wat vooruitgang kan boeken. Maar om eerlijk te zijn is dit iets waar ik uitermate slecht in ben .. ontspannen is voor mij vrij lastig. Dus tips zijn zeker welkom...

  En het probleem blijft daarnaast nogsteeds af en toe die rare schokken rond middenrif, die terug blijven keren bij aanhoudende stress / angstklachten. Mocht iemand daar de oorzaak van weten of enige suggesties hebben dan zou het fijn zijn... is voor mij vrij onduidelijk waar het precies vandaan komt.

  Reactie
  #10

  Heb je de test gedaan die ik je gisteren heb gegeven?

  Reactie
  #11

  Ja, heb ik gedaan. Kwam 38 punten uit. 42+ was hyperventilatie klachten. Nou weet ik wel van mezelf dat ik er soms last van heb hoor.. zeker na lange dag werken of in openbare plekken heb ik wel eens hyperventilatie.

  Echter heb ik soms ook schokken bij middenrif nogsteeds, soms plotseling koude handen / vermoeid. Niet extreem maar gisteren bijvoorbeeld kreeg ik plotseling pijn op borst, en dan voel ik me wat ondermaats, snel koud beetje rillerig.

  Vind het soms moeilijk om te peilen of dat nou bij stress/hyperventilatie hoort of niet. Zeker aangezien ik op dat moment vrij rustig was en eigenlijk niet veel bijzonders deed.

   

  N

  Reactie
  #12

  Toch lijken het hyperventilatie aanvallen. Ga voor ademhalingsoefeningen naar een fysiotherapeut

  Reactie
  #13

  Wat je voeding betreft is het verstandig om te zorgen  voor complexe koolhydraten, voldoende eiwitten, gezonde vetten en voldoende vezels bij elk eetmoment, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Kwark betekent meestal magere kwark, terwijl wat meer vet juist beter is. Beter ook zuinig met zuivel omdat dat eigenlijk niet zo goed is voor je lichaam, onder andere de hormoonhuishouding en tekorten aan magnesium. Beter wat variëren met eiwitbronnen als peulvruchten, een eitje. Verder zitten in edelgistvlokken veel eiwit en daarnaast ook veel mineralen en vitamine B. Beter ook zo min mogelijk kant en klare spullen eten. Dan kan je nog beter voor een paar dagen koken, zodat je de andere dagen snel klaar bent. In kant en klare soep zit meestal smaakversterker, wat ontregelingen in je lichaam kan geven.

  De stress, voorafgaande aan een burn out kan veel van je lichaam vergen. Kan tekorten geven aan bepaalde stoffen en ontregeling van de neurotransmitters. Daarom kan wat suppletie wat betreft vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren zinvol zijn. Denk ook aan stoffen als magnesium en vitamine B. en omega 3. vitamine D zou je nooit zonder magnesium moeten gebruiken.

  Wat extra zou kunnen helpen zijn middelen als theanine of 5htp. Heb zelf ook wel goede ervaringen met bloesemremedies. Verder zou wat hulp vragen bij je onzekerheid en niet naar je lichaam luisteren misschien niet verkeerd zijn.

  Reactie
  #14

  Dag,

  Al 6 jr last van schokken bij inslapen. Nee...het is niet of ik ergens in val o.d maar heftige schokken van vooral benen. Ik heb het elke nacht, variërend van een kwartier tot 3 uur lang. De laatste 2 jr zijn daar de schokken in de borst/middenrif bijgekomen. Dit duurt hooguit een seconde, en heb ik ook elke nacht voor het in slaap vallen. Soms is dat 2x, soms wel 20x. Ook lijkt het of alles even stilstaat in de borstkas bij zo'n schok. Het is een erg beangstigende ervaring, elke nacht weer. Ben naar een neuroloog doorgestuurd, maar die weet niet wat het is. Ook een slaaponderzoek gehad, natuurlijk geen oog dicht gedaan, en dus kwam daar ook niets uit. Ook ik heb vanaf kind angst/paniekaanvallen, HV, hartoverslagen en maag/darmklachten. Veel traumatische ervaringen opgelopen, waardoor ik nu onder behandeling ben bij een psycholoog. Heb vaak ademshaling/ontspanningstherapie gehad.Deze schokken beheersen mijn leven nu, waardoor ik niet meer graag slapen ga. Die nachten zijn een hel!!
  Veel medicatie al gehad, maar niets helpt.
  Herkenbaar??

  Reactie
  #15

  Ik heb daar zeker 10 tallen jaren last van .Elke keer een schok vanuit maag/middenrif en uiteindelijk lijkt het alsof er een propje door mijn hart schiet.Ik kan er maar niet achterkomend waardoor het komt ,soms is het een periode weg soms is het elke 10 minuten en vooral als je spanning ondergaat of bukt/ligt/fietst .Ik weet wel dat je het met bètablokkers kan temmen of zelfs kan laten stoppen.Maar ik ben iemand die liever geen medicatie slikt dus dan blijf ik er maar een tijdje mee lopen.Misschiem heeft het met Hy sensitief personen te maken die gebukt gaan onder spanning.En daardoor te veel stres hormonen aanmaken die door je bloedbaan blijven circuleren en je hart en opdonder geven.Misschien moet je ze gaan verbranden door intensief te sporten/Zweten.Het maakt je wel beperkt en onzeker en dat is niet zo fijn.De Dokteren zeggen dat het geen kwaad kan omdat er te veel mensen ermee rondlopen en ze misschien niet weten waar het aan ligt.Het hoort gewoon niet.Als kind had ik er geen last van dus waarom zou het erbij moeten horen .Ik wil er gewoon het liefs vanaf.

  Reactie
Reageer op: Middenrif / hart / schok / stress ?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief