Vitamine D waarde 18. Dosering?

  • #1

    Uit het resultaat van mijn bloedonderzoek blijkt dat ik een vitamine D waarde heb van 18. Het is mij niet duidelijk welke eenheid hiervoor gebruikt wordt. Kan ik uitgaan dat het in Nederland  nmol/l is en geen ng/ml?

    Ik kreeg hiervoor een recept voor "Cholealciferol tabletten 800 IE". Hiervan moet ik dagelijks 1 tablet inslikken.

    Nu lees ik op dit forum dat ik bij een waarde van 18 een veel hogere dosering nodig heb.

    Vertrouwen op wat de huisarts zegt of zelf extra vitamine D tabletten inslikken naast de tabletten die ik op recept heb gekregen? Ik heb namelijk thuis gewoon vitamine D3 tabletten van 20 µg wat volgens mij overeen komt met 800 IE. Volgens adviezen op dit forum of elders zou ik zelfs meer dan 2000 IE per dag moeten slikken bij een waarde van 18. Dat zou dus betekenen dat ik dan meerdere tabletten per dag moet inslikken.

    Van wat ik begrepen heb kan een waarde tussen 2000 - 3000 IE per dag geen kwaad, dus waarom gewoon niet proberen?

     

    Reageer
    #2

    Een langdurige te hoge inname van vitamine D kan schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Verder veroorzaakt een hoge inname van vitamine D misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie. Overdosering is niet geheel zonder risico.

    De maximale dosering bedraagt 75 µg = 3000 IE.   2000 IE zou voor korte tijd een veilige dosering zijn.

    Reageer
    #3

    800 ie kan weinig zijn als je een tekort hebt. Toen ik zelf 25 mcg= 1000 ie slikt bleef ik witte vingers houden, vooral op het eind van de winter. Slik nu ongeveer 3000 ie per dag. Als je klachten krijgt van een iets te hoge dosering, gewoon de dag erop even niks slikken, en daarna met een iets lagere dosering verder gaan.

    Omdat vitamine D ook samenwerkt met andere stoffen is het beter om er ook magnesium bij te slikken en liefst ook wat vitamine A. Magnesium helpt ook om andere stoffen beter op te nemen. Als je bepaalde vage klachten hebt kan het ook zinvol zijn om wat andere stoffen te slikken, zoals bijv vitamine B.

    Reageer
    #4

    Ik heb geen witte vingers maar wel veel andere vage klachten:

    - Afwezig/zweverig gevoel

    - vaak gapen

    - pijntjes over mijn hele lichaam. Vaak borstkas en tussen schouderbladen.

    - vermoeidheid en snel moe na lichte inspanning

    - Hartkloppingen en hoge hartslag in rust.

     

    Geen idee of al deze klachten door vitamine D tekort kunnen zijn veroorzaakt. Ik heb wel bloed laten prikken door deze klachten. Stel het komt wel door vitamine D en ik krijg een te lage dosering, dan helpt het dus niet.

    Op internet lees ik dat anderen bij zulke lage waardes een stootkuur met veel hogere dosering hebben gekregren.

     

    Reageer
    #5

    Ben eigenlijk benieuwd hoe het nu met je gaat Piana. Ik herken mij in jou klachten en heb vandaag bloed laten prikken.

    Reageer
    #6

    check je vitamine B12 gehalte eens.

    hangt soms samen met vit D

    als je te weinig vitamine b12 hebt komen er allerlei klachten zoals jij beschrijft!

    vit b12 is belangrijk.

    ik had deze klachten ook, door dit bij te nemen waren ze redelijk snel verdwenen.

    mijn vit D stond nog lager dan het jouwe.

     

    Succes

    Reageer
    #7

    Hoi, ik herken direct je sympthomen. Ik ben 2 weken geleden getest en had waarde van 23-27. Veel te laag. Heb een kuur gekregen ( was vroeger drank en nu capsule) elke week moet ik er 1 innemen, is zeer hoge dosering. Dit 10 weken lang.

    daarna verder met tabletten.

    de wekselijkse dosering is:25000 IE, 10 weken

    daarna dus dagelijks 800 IE

     

    ( voorgeschreven door reumatoloog na nader onderzoek)

     

    Reageer
    #8

    Overdosering bij gezonde mensen (d.w.z. mensen die niet een te snel werkende bijschildklier hebben) is niet mogelijk met een dosis van minder dan 40.000 eenheden per dag. Je calcidiol waarde moet minstens 750 nmol/l zijn voordat je calcium huishouding ontregeld kan raken. Hoe dat dan precies gebeurt is niet helemaal duidelijk, de vermoedens hierover kun je lezen in dit artikel:

    https://academic.oup.com/ajcn/article/88/2/582S/4650129

    Er wordt dan gezegd dat weliswaar de grens van 750 nmol/l overschreden moet worden voordat er kans op problemen is, het toch goed is om je aan de grens van 250 nmol/l te houden:

    "Although current data support the viewpoint that the biomarker plasma 25(OH)D concentration must rise above 750 nmol/L to produce vitamin D toxicity, the more prudent upper limit of 250 nmol/L might be retained to ensure a wide safety margin."

    En die 250 nmol/l is ook een biologische grens, je kan namelijk zo'n waarde krijgen door je hele lichaam aan UV straling van de zon bloot te stellen. Dit komt overeen met een inname van ongeveer 10.000 IU/dag.

    Die 10.000 IU/dag overeenkomend met 250 nmol/l calcidiol waarde kan ook gemotiveerd worden als veilige bovengrens op puur proefondervindelijke basis, zie hier

    http://www.ajcn.org/content/85/1/6.full

    Ik neem al zelf meer dan tien jaar lang 7000 IU per dag in zonder enige problemen.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    ik ben in november 2017 heel ziek geweest om een lang verhaal kort te maken ik had 0 foliumzuur en vit d in mijn bloed . Mineralen tekort en b12 . De vit d blijft laag ondanks eerst de stootkuur van d cura en nu elke dag vit d in tabletvorm. Mijn energie is verschrikkelijk. Mijn spieren en gewrichten doen pijn.  Ik wil me weer goed voelen ben medicatie trouw werk zelf in de zorg inplaats van 42 voel ik me 80. Iemand nog ideeen

    Reageer
    #10

    En wat is er met het B12 tekort gedaan?

    Reageer
    #11

    De vitamine D waarde in mijn bloed is 20 dat is veel te kort. Ik heb een colecalciferol benferol 25000 IE 1 capsule per week slikken en hiernaast moet ik Colecalciferol Mylan 800 IE 1 capsule per dag slikken.

    Reageer
    #12

    @Henriette. Vitamine D werkt samen met andere stoffen, waaronder magnesium. Daarom er beter ook magnesium bij gebruiken. Bij vitamine B12 er beter het hele B-complex bij gebruiken. Foliumzuur wordt het beste door je lichaam verwerkt in de vorm van folaat.

    Eventueel medicijngebruik, inclusief de pil, zorgt voor tekorten aan allerlei vitaminen, mineralen en andere stoffen in je lichaam. Je zou nog advies kunnen vragen op natuurgeneeskundig gebied.

    Reageer
    #13

    Mijn vitamine D waarde is 44, aldus de huisarts. Mij is daarbij aangeraden bij Kruidvat of een dergelijke winkel vitamine D te kopen. Ik heb daar op zich geen bezwaar tegen maar is dat iets te makkelijk afgehandeld? En hoeveel zou ik moeten innemen?

    Reageer
    #14

    @William. Kan goed zijn om je er zelf in te verdiepen. Slik zelf 300 ie per dag. In de winter af en toe onder de zonnebank. Meestal wordt aangeraden 800 ie maar dat is aan de lage kant. Belangrijk is wel, omdat vitamine D samenwerkt met magnesium vitamine A en K om dit soort stofjes erbij te gebruiken. zonder magnesium erbij stijgt het calciumniveau in je lichaam teveel. Vitamine A en K zitten wel in een goede, hooggedoseerde multi.

    Reageer
    #15

    Ik heb een aantal jaar geleden een tekort aan D gehad en ik heb ook een B12 tekort. Voor de B12 krijg ik al zeker 5 jaar iedere 6 weken een injectie.
    Nu heb ik al een poos klachten die echt bij tekort aan D horen. Ik heb de huisarts gebeld maar die weigert om mij bloed te laten prikken omdat het geen nut heeft dit te doen. Wordt niets in vergoed dus ga zelf maar vitamine D halen om in te nemen. Zij vind het dus onzin om de waarde te laten testen! Ik ben stom verbaasd, je wilt toch weten wat de waarde is voordat je iets gaat innemen…

    Reageer
Reageer op: Vitamine D waarde 18. Dosering?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief