Dm2? Diabetes keer om Dm2? Diabetes keer om - Medische Forum - Dokter.nl

Dm2? Diabetes keer om

 • #1

  Sinds kort werk ik weer op kantoor nadat we door corona 2 jaar thuis gewerkt hebben.
  Mijn directe collega sprak mij aan op veel drinken en vaak naar de wc gaan en of ik er wel eens bij stil had gestaan dat dit kenmerken van DM2 zijn. (nee nooit)
  Ik heb een bloeddruk/weegschaal/glucosemeter gekocht die allemaal met een app connectie maken en als ik de waardes zie dan vermoed ik inderdaad dat het DM2 kan zijn. Ik weet alleen niet hoe betrouwbaar het is om zelf thuis te meten.
  Nu heb ik op de diabetes keer om site gekeken en daar staat dat ik waarschijnlijk in aanmerking kom voor het programma dus ik heb me daar voor ingeschreven. Wie heeft dit programma ook gevolgd en er goede ervaringen mee?
  Mijn collega zegt dat dat niet kan omdat ik waardes boven de 20 heb en je dan al tegen de grens van insuline krijgen aan zit.
  Wie heeft hier ervaring mee?
  Vanaf welke waarde moet je insuline gebruiken? Wat ik online vond is stap 1 leefstijlaanpassing, stap 2 metformine, stap 3 pas 2 pilletjes en dan pas insuline.
  Wat ik heb gemeten heb ik toegevoegd wie had bij ontdekking DM2 ongeveer dezelfde waardes en hoe snel was alles weer goed?
  Moest je medicatie en zo ja wat en hoe lang.

  Alvast bedankt Katinka

  Reageer
  #2

  Beste Katinka,

  Ik heb naar je 2 screenshotjes gekeken en er vallen mij een aantal dingen op.

  1) ik denk niet dat het mogelijk DM2 is maar dat daar gezien de waardes wel zeker sprake van is. Ik zou je dan ook aanraden naar de huisarts te gaan om officieel te laten kijken of dit zo is en of er mogelijk complicaties zijn want deze hoge waardes zijn echt schadelijk.
  2) je bloeddruk is aan de hoge kant. Alleen al daarom is het ook verstandig de huisarts te bezoeken
  3) je weegt rond de 100 kilo. Ik weet niet hoe groot je bent maar ik verwacht dat je met 100 kilo ook wel wat overgewicht hebt. Als je kijkt naar je glucose, gewicht en bloeddruk denk ik dat de DM2 echt niet gek is.

  Misschien kun je lezen over metabool syndroom. Wie weet herken je daar dingen uit.

  Je vraagt nog iets over diabetes keer om en medicatie.

  Bij deze waardes zul je waarschijnlijk wel medicatie nodig hebben aan het begin. Je kunt wel diabetes keer om er bij volgen. Of het metformine of insuline of nog wat anders wordt durf ik niet te zeggen. Dat zal op jouw persoonlijke situatie worden toegespitst.

  Wellicht weet John wat de richtlijnen zijn. 10 bij ontdekken van DM2 lijkt me niet extreem hoog maar hier weet John meer van.
  Een huisarts kijkt ook naar hba1c.
  Succes met alles. Laat je ons nog weten wat je uiteindelijk gedaan hebt? Hier leren wij ook weer van.

  Reageer
  #3

  Insuline wordt gebruikt als medicatie en een streng dieet niet werken. Over Diabetes hoef je niet te twijfelen. Met die bloedsuikerwaarden is er sprake van diabetes.
  "10 bij ontdekken van DM2 lijkt me niet extreem hoog" De ochtendwaarde is toch behoorlijk hoog. Misschien niet extreem, maar wat er daarna de rest van de dag komt is dat wel
  Over diabetes hoef je niet te twijfelen. Je hebt diabetes met die bloedsuikerwaarden. En dat is dan ook een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen. Als ik naar de screenshots kijk, dan zijn de waarden na het ontbijt, 's Middags na de lunch en voor het slapen gaan toch behoorlijk hoog. Het gaat dus duidelijk mis met eten en drinken. Ik raad je dan ook dringend aan om daar alvast wat aan te gaan doen. Beperk suikers zoveel mogelijk, geen frisdrank, geen gebak, geen ijs, geen fastfood, geen pizza o.i.d., geen chips, chocolade en geen snacks. Liefst geen bereide maaltijden uit de supermarkt. Zorg dat je minimaal 2 liter water per dag drinkt.

  Ga in ieder geval naar de huisarts voor een bloedonderzoek.

  Reageer
  #4

  Hoi Sylvia en John,

  Bedankt voor jullie reactie.

  @sylvia ik heb wat over het metabool syndroom gelezen en die dingen zijn inderdaad op mij van toepassing.
  Ik heb woensdag een afspraak bij de huisarts ingepland dus dan zal ik alles bespreken

  @john ik ga woensdag naar de huisarts. Gelukkig is het dus niet heel hoog nuchter begrijp ik uit je antwoord. Dat eten is wel een dingetje. Ik wil al tijden afvallen maar het mislukt steeds. Ik heb zoveel behoefte aan zoetigheid en voel me daarna ook echt steeds even beter. Nu dus een mooie stok achter de deur om wel weer netjes te eten.

  Klopt het wel dat je eerst zonder medicatie mag proberen?
  Ik ben benieuwd en ergens ook wel bang voor woensdag.

  Reageer
  #5

  Ik vrees dat het niet zonder medicatie gaat. Daar zijn de waarden eigenlijk te hoog voor

  Reageer
  #6

  Wat medicatie betreft. Natuurlijk mag dat. Medicijnen zijn niet verplicht.

  Kan wel goed zijn om wat te doen aan de insulineresistentie. Voor een betere bloedsuikerspiegel zorgen voor een combinatie van complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk moment, waardoor de suikers langzamer opgenomen worden. Vooral de oplosbare vezels niet vergeten. Psyllium, acaciavezels, agar agar. Beter matig met brood. Bij een evenwichtig voedingspatroon heb je minder behoefte aan zoetigheid. Regelmatig eten maar niet te vaak, om insulinepieken te vermijden. Bepaalde voedingssupplementen kunnen het ondersteunen. Edelgistvlokken werken ook gunstig. Bepaalde celzouten kunnen het ook ondersteunen en je zoetbehoefte verminderen. Je kan je zoetbehoefte ook stillen met zoetige (vrucht-)groentes als tomaat en pastinaak. Eventueel een orthomoleculair therapeut raadplegen.

  Reageer
  #7

  Hallo Katinka,

   

  Heb hetzelfde ervaren veel te zwaar  en bloedsuikers van 24 en meer , kreeg uiteindelijk insuline voorgeschreven 3xdgs 35E  snelwerkende en 1x dgs50E langzaam werkende insuline,

  Voelde me slechter en slechter naarmate de jaren voorbij gingen, zo slecht dat als mijn arts me vroeg hoe ik me voelde ik hem vertelde dat ik het gevoel had elk moment dood neer te vallen.

  Uiteindelijk lukte het met insuline niet meer mijn bloedsuiker laag te krijgen,

   

  Ben flink gaan lezen en informeren hoe en wat nu!

  Ben toen gestart met koolhydraten arm dieet, en kan je zeggen dat na jaren van spuiten ik met 1 week van alle insuline af was en mijn bloedsuiker waarde netjes tussen de 5.4 en 6 is.

  Door het dieet nauwkeurig te volgen verloor ik binnen no time 15 kilo, en voelde me vrijwel meteen weer mens worden, ik ben nog steeds bezig met afvallen gaat nu wat langzamer maar dat is beter,

   

  Ik vertel je dit, want type 2 kan zelfs met dieet naar nul medicatie gaan, dit moet je wel onder begeleiding doen, Afvallen is moeilijk maar je krijgt er veel voor terug, hou vol en succes!

  Reageer
  #8

  Niet vandaag maar morgen naar de huisarts. Foutje in de agenda want vandaag was niet geblockt als vrije dag bij de online afspraken.
  Ik werd maandagmiddag opgebeld dat ik dinsdag alvast bloed moest laten prikken en morgen ga ik voor de uitslag langs.
  Net is dit in m'n dossier vrijgegeven.

  Er waren 3 pijltjes omhoog en 1 naar beneden.
  Glucose nuchter was 11,4
  Hba1c 76
  Alat 37

  Hdl 0,9

  Ben benieuwd naar wat hij morgen gaat zeggen. Die glucose nuchter komt wel overheen met thuis maar hba1c lijkt me zo hoog met 77. Ik zag in een tabel dat ik dan gemiddeld boven de 12 moet zitten. Dat lijkt me niet te kloppen.

  Voor de rest bedankt voor het reageren. Vandaag nog een oranje tompouce genomen en vanaf morgen minder koolhydraten proberen

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Wat die morgen gaat zeggen?
  Dat je diabetes hebt, aan de metformine gaat met een streng dieet. Een een fors verhoogd risico hebt op hart- en vaataandoeningen.

  "Vandaag nog een oranje tompouce genomen en vanaf morgen minder koolhydraten proberen" Met proberen ga je er niet komen. Dat word dus een kwestie van doen.

  Reageer
  #10

  Hoi Katinka,

  Het zijn echt serieus hoge waardes en ik denk dat die hba1c echt wel klopt.
  Als je kijkt naar wat je hebt geplaatst zie je al dat je meer boven dan onder de 12 komt en flink er boven.
  Je krijgt er een flinke klus aan om dat onder de 53 en liefst nog veel lager te krijgen.
  Je alat is een leverwaarde, die zie je vaker verhoogd met DM2 of obesitas.
  Ik denk dat je er echt serieus mee aan de gang moet. Ik ben benieuwd of je van de huisarts zonder metformine het naar beneden mag krijgen

  Reageer
  #11

  Ik kan nog wel eens wat bot overkomen, maar dat is beslist niet zo bedoeld.

  Maar je bekijkt het niet echt objectief. Bijvoorbeeld dat je aangeeft:

  maar hba1c lijkt me zo hoog met 77. Ik zag in een tabel dat ik dan gemiddeld boven de 12 moet zitten. Dat lijkt me niet te kloppen.

  Met de waarden die in je bijlages hier geeft zit je gemiddeld al op 14,4. Met dit soort waarden moeten alle alarmbellen gaan rinkelen.

  Hoe oud ben je, hoe groot ben je en wat weeg je?

  Reageer
  #12

  @john ik ben 37, 1,72m en met kleding aan bij de huisarts 101,2 kg. (BMI 34.3). Thuis net onder de 100 kg.

  Ik moet 25 kilo afvallen wil ik mijn BMI weer goed hebben. Dat is me al 4* eerder gelukt alleen ben ik steeds teruggevallen. Huisarts zegt dat 5% tot 10% realistischer is. We gaan het zien, ik ga gewoon weer voor de 30kg

  Ik moet met 3*500 mg metformine beginnen ga GLI doen en mag zo snel mogelijk stoppen of afbouwen met medicatie. Over een maand weer terugkomen om bloed te prikken.

  Reageer
  #13

  Aan de slag dus...Het is je eerder ook gelukt, dus kan het deze keer ook. Alleen deze keer moet je het vasthouden, maar daar helpt GLI dan bij. Succes!

  Reageer
  #14

  Dus toch gelijk een flinke hoeveelheid metformine. Mag je wel opbouwen of echt gelijk 3x per dag.
  Ik zou wel rekening houden met flinke maag klachten/diarree. Het hoeft niet maar met 3x 500 starten is niet niks en kan de boel snel van slag brengen.
  Let vooral op dat je als je misselijk wordt of geen honger hebt je wel blijft eten.

  Heb je ook een afspraak wat ze doen als het over 4 weken niet genoeg naar beneden is? Gaan ze dan verder ophogen?

  Andere vraag, je schrijft dat je al eerder zoveel bent afgevallen maar toch weer bent aangekomen. Weet je de reden daarvan? Gaat dat langzaam, snel, is het te veel eten over de dag heen, bij elke maaltijd. Vraag me dit af omdat je waardes na een maaltijd zo omhoog schieten.

  Succes met je gli traject, het zal je zeker helpen

  Reageer
  #15

  Hoi Katinka.

   

  Ten eerste alvast heel veel succes,

  Is ook lastig hoor aangezien er bijna overal suiker in verwerkt wordt, zodat men verslaafd aan suiker raakt!!(geraffineerde suikers zijn gewoon vergif voor ons)

  Dus laat je niet van de wijs maken van mensen die roepen en  denken dat het allemaal zo easy is en gaat.(dat je dat maar ff moet doen?!)

  Lees je goed in over koolhydraten arme diëten.

  Nogmaals succes

  Reageer
Reageer op: Dm2? Diabetes keer om
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif