diabeet type 2 goed onder controle

 • #1

  Feiten. man, 65 jaar. sinds 1 1/2 jaar diabeet type 2. Medicijnen in 6 maanden afgebouwd naar 0. Leefstijl volledig aangepast. BMI binnen de grenzen. Geen afwijkende bloedwaarden. Geen extreem verhoogde lange termijn suiker. Meet zelf wekelijks glucosewaarde. Deze waarde is altijd binnen de lijntjes. Toch zegt mijn huisarts, metformine blijven gebruiken, maar dat doe ik dus niet. Huisarts boos. Na elk huisarts bezoek ben ik vertwijfeld, emotioneel. Geen adviezen gehad over leefstijl en of voeding. Een goed gesprek is helaas niet mogelijk.  De vraag is nu: wat zou u doen.

  Reactie
  #2

  Je zou dit met de internist kunnen bespreken. Als je diabetes zonder medicijnen goed onder controle is, zou je denken da de metformine niet nodig is. Maar je HbA1c ( lange termijn suiker) is te hoog. Dat geeft aanleiding om te denken dat je lichaam overdag na maaltijden niet voldoende in staat is om de koolhydraten uit het voedsel te verwerken. En dat kan betekenen, dat je bloedsuikerspiegels toch nog regelmatig te hoog zijn. Ook al zou de nuchtere waarde prima zijn . Dat zal ook de reden zijn, dat je huisarts het beter zou vinden om de Metformine toch te blijven gebruiken. Hoe meet je je bloeduikerspiegels? Daarmee bedoel ik dan hoe vaak en op welke tijdstippen?

  Reactie
  #3

  Belangrijk is om de insulineresistentie aan te pakken, door te zorgen voor complexe koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Regelmatig eten maar niet te vaak. Lichaamsbeweging vóór het ontbijt werkt gunstig. Diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren kunnen meehelpen de insulinegevoeligheid te verbeteren. Medicijnen zorgen voor verlies aan vitaminen en mineralen. Al dan niet medicatie gebruiken is een lastige keus. Misschien eens advies vragen aan een andere huisarts.

  Reactie
  #4

  Beste John, Ik schrijf toch: geen extreem verhoogde lange termijn suiker.  Vorige week was de lange termijn suiker 48, het jaar daarvoor 43 en jaar daarvoor 38. Alles ruim onder de grens van 53. INTERNIST ? Na 1x op bezoek,  dag!, terug naar de huisarts.

  Beste Catootje. Leuke reactie maar dat wist ik al en doe ik ook. Vandaar dat ik stabiel ben en geen medicijnen nodig heb. (Vind ik zelf)

  Ik meet wekelijks, in de ochtend nuchter en een keer eind van de middag. ik weet nu na 1 1/2 jaar precies waar ik wel en niet op reageer.  Wat ik niet kan begrijpen is de reactie van mijn huisarts. Stop er maar pillen in dan komt het wel goed of zo iets. 

  Wat zou u doen?

  Reactie
  #5

  Als ik heel eerlijk ben , zou ik ze ook niet nemen.

  Reactie
  #6

  Inmiddels gelukkig een akkoord van de huisarts. Er worden wel wat extra tussentijdse controle's ingepland.

  Tja daar heb ik dus geen moeite mee want meten is weten.

  Bedankt voor jullie reacties.

  Reactie
Reageer op: diabeet type 2 goed onder controle
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief