bartholinitis (ontsteking)

Online ZorgZus
  • #1

    Hallo mensen,

    Ik heb in drie dagen een abces gehad aan mijn linker onder schaamlip. Zeer pijnlijk bij zitten en lopen. Ben op de 3e dag naar de huisarts gegaan, hij heeft mij naar de gynecoloog verwezen op dezelfde dag. Vervolgens ben ik de volgende dag geopereerd (ruggeprik). Ze hebben de ontsteking door midden gesneden en 'opengeklapt' en gehecht. Op deze manier geneest het sneller. Ook heb ik een rubber buisje door mn labia (schaamlip)zodat de achtergebleven ontsteking naar buiten weg kan vloeien. Dit moest een week erin blijven. Wel vervelend. Na een week moest ik voor controle. Verzorging: drie maal daags schoonspoelen met lauw water.
    Mocht je dezelfe sypmtomen hebben adviseer ik jullie om zsm naar je huisarts/dokter te gaan.

    Reageer
    #2

    Bartholinitis is een ontsteking van de klier van Bartholin. De klieren van Bartholin liggen onder de labia majora, in de kleine schaamlippen op 4 en op 8 uur.
    De klieren van Bartholin hebben als functie de huid van de vagina vochtig te houden.
    De oorzaak van een Bartholinitis is divers maar meestal een Streptococ of een Staphylococ. Ook SOA als Gonorroe kunnen Barthinolitis verzoorzaken. De bacteriën komen binnen via de afvoergang van de klier en kunnen daar canaliculitis veroorzaken.

    De afvoergang van de klier van Bartholin kun je op deze afbelding goed zien. zijn.http://www.wikidoc.org/index.php/Bartholin's_gland
    In het echt is het erg lastig omdat ze zo klein.

    Je kunt in principe afwachten totdat de ontsteking openbreekt, maar in verband met de pijn is het prettiger als de chirurg er een sneetje in maakt. Dat geeft direct verlichting van de pijn.
    Door de ontsteking kan je je echt ziek voelen. En als de ontsteking begint komt koorts ook vaak voor. De plek in je vagina is gezwollen, rood en erg pijnlijk als je het aanraakt.
    Helaas ben je na een behandeling door de chirurg niet af van je probleem, het namelijk net zo goed nog een keertje voorkomen. In ieder geval weet je dan wat het is en wat je moet doen.

    Reageer
    #3

    Vervelend woman. Is er nog bekend geworden welke bacterie de oorzaak is geweest? Is er een kweekje gemaakt van het ontstekingsmateriaal?
    Als het een SOA was, in het vervolg oppassen dus.

    Reageer
    #4

    Bartholin, ik zal die naam nooit meer vergeten. Een vriendin van mij heeft het ook gehad. Zij was echt ziek en het was erg pijnlijk.

    Reageer
Reageer op: bartholinitis (ontsteking)


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief