bult in nek/ onder schedel

  • #1

    Hoi allemaal,

    Ik heb sinds een aantal jaar een bult in mijn nek, onder mijn schedel. Deze is niet te bewegen en voelt heel hard aan. De huisarts weet niet wat het is en de Fysio ook niet.

    Ik begin er steeds meer last van te krijgen, het klopt en doet zeer.

    Heeft iiemand hier ervaring mee over langere tijd, ik heb het nu ongeveer 3 a 4 jaar.

    Bedankt groetjes Pien

    Reageer
    #2

    vraag MRI scan.
    Brenda

    Reageer
    #3

    Een bult in de nek is meestal een lipoom. Indien de huisarts geen uitsluitsel kan geven had deze u al veel eerder naar de dermatoloog dienen te verwijzen. Vraag om een verwijzing.

    Een lipoom is een zogenaamde benigne tumor wat staat voor goedaardig. Een lipoom ontstaat op plaatsen waar vetweefsel aanwezig is en komt voornamelijk voor op de armen, (boven)benen, (onder)rug en buik.

    Een lipoom is voor een groot te herkennen aan de "nootvormige bouw" en is met duim en wijsvinger makkelijk te bewegen.

    Het verwijderen van een lipoom gaat snel en eenvoudig mits de lipoom daadwerkelijk ingekapseld is en dus niet is "vergroeid" met spierweefsel. Bij een ingekapselde lipoom wordt er een kleine snee gemaakt en wordt de lipoom als het ware uitgedrukt (vergelijkbaar met een puist). Het vliesje waarmee de lipoom aan de huid zit wordt geknipt en alles wordt direct met 1 (bij wond 1 cm) of 2 (bij wond 2 cm) hechtingen gehecht. Is de Lipoom echter "vergroeid" met spierweefsel dan zal deze "geschraapd" worden. Uiteindelijke met dezelfde wond als resultaat echter in de meeste gevallen is de huid gedurende het genezingsproces op deze plaatsen wel blauw. Het nadeel bij deze vorm van "verwijderen" is dat de kans aanwezig is dat op dezelfde plaats een nieuw lipoom zich kan vormen.

    De chirurg bepaalt direct bij de operatie of het weefsel onderzocht moet worden. In de meeste gevallen is echter bij de eerste diagnose al duidelijk dat het om een lipoom gaat waarbij verder onderzoek ook niet nodig is daar deze goedaardig is.

    Een lipoom kan niet uitgroeien tot een kwaadaardige tumor!

    Verder, hoe kleiner de lipoom hoe kleiner het litteken. Twijfel dus over een mogelijke operatie niet te lang.

    En wilt u meer weten over lipomen, zie dan: http://www.e-gezondheid.be/nl/ziekten_en_aandoeningen/Lipoom-11620-894-art.htm

    Reageer
    #4

    Bedankt voor je reactie.
    Ik denk niet dat dit het is, want ik kan het absoluut niet bewegen zo hard is het.

    Groetjes

    Reageer
    #5

    ik heb ook een onbeweegbare bol net onder mijn ribben (rechtsachter).

    begin mij toch ook wat ongerust te maken omdat ik overal lees dat een lipoom normaal beweegbaar is.

    groetjes

    Reageer
    #6

    Hallo Pien,

    zelf heb ik al 4 jaar een lipoom in mijn nek, rechts achter mijn oor. Het is een behoorlijke langwerpige bult en in eerste instantie dacht men dat het kwaadaardig was. Na een echo en een half uurtje MRI scan, bleek het gelukkig slechts een lipoom. Afspraak ingepland met de plastische chirurg en twee dagen voor de operatie liet deze me terug komen en deelde me mede dat hij de operatie toch risicovol vond omdat de lipoom tussen zenuwvaatjes, bloedvaatjes en spierweefsel vertakt zit. Hij vreesde dat hij mijn rechterarmfunctie zou kunnen beschadigen of dat de lipoom terug zou groeien omdat hij niet alles verwijderen kon. Nu begin ik er meer en meer last van te krijgen en wellicht moet ik toch nog de operatie ondergaan.
    Wel beetje bang............

    Reageer
    #8

    Hallo,
    Ik las je bericht van 2 jaar geleden. Is er inmiddels al iets veranderd. Ik heb nl precies dezelfde klachten. Ben benieuwd.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Vandaag lipoom uit nek/schedel laten weghalen. Ik zag er al keren tegenop, maar ben nu blij dat ik het heb laten doen. Moest wel poliklinisch. Ik had er regelmatig last van tijdens het hoesten en bij stress. Hopelijk zijn de klachten straks voorbij. De ingreep stelt niet veel voor, maar hoe ik straks moet gaan slapen is nog een uitdaging.

    Reageer
Reageer op: bult in nek/ onder schedel


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief