slecht zichtsveld – ziek worden

  • #1

    Hallo,

    Het volgende is mij de laatste weken al enkele keren overkomen. Aangezien het bij de ogen begint post ik het in dit forum.

    Ik zal het zo goed mogelijk proberen te omschrijven:

    Vanuit het niets begint het zichtveld slechter/vervelend te worden. Bij beide ogen, maar altijd bij het rechteroog het ergst.
    Ik kan het geen 'vlekken' noemen maar gedeeltes van het gezichtveld die trillen. Een combinatie tussen sterretjes en visual snow (wat je ziet als je snel opstaat na een lange liggende positie). Als ik mijn ogen dichtdoe zie ik het als gele sterretjes-slierten.

    Dit verschijnsel neemt langzaam toe en kan soms tot een derde van het gezichtsveld bedragen. Ook krijg ik een vreemde smaak ik mijn mond. Vervolgens word ik misselijk. Erg misselijk. Tegelijkertijd begin ik stevige hoofd/oogpijn te krijgen. Het is een drukkende pijn van achter de ogen. Altijd alleen bij het rechteroog.
    Dit alles resulteert eindelijk dat ik me enorm ziek voel en moet braken. Na een paar uur slapen heb ik nergens last meer van. Nog wel een vreemde smaak in mijn mond.

    Eén keer was het zelfs zo dat het gehele onderste gedeelte van het gezichtveld van mijn rechteroog opeens heel slecht was, zoals hierboven beschreven. De misselijkheid heb ik toen kunnen onderdrukken.

    Heeft iemand hier een idee wat dit kan zijn? Is dit oogmigraine? Op internet kom je al gauw bij de meest enge dingen terrecht (tumor/neurologisch) dus ik weet niet of ik dat serieus moet nemen, maar is dit verstandig?

    Reageer
    #2

    Het komt mij bekend voor.
    Zoals je het omschrijft overkomt het mij ook. Ik heb het al een jaar of twintig, waarbij ik het de eerste keer op de middelbare school 'beleefde'. Ineens kon ik het schoolbord niet meer lezen en niet meer zien wat ik schreef.
    Vervolgens enorme hoofdpijn (ook achter mijn oog/ogen) en daarna overgeven. Na een paar uur slapen was alles over. Een vreemde smaak in de mond heb ik nooit gehad, maar de sterrensliertjes die door het gezichtveld lopen heb ik precies het zelfde. Eigenlijk heb ik me er nooit druk om gemaakt, maar wel afgevraagd wat de oorzaak kan zijn; drukte, stress, te laat eten, te laat drinken, te weinig slaap/rust. Geen van dit alles is een aanknopingspunt geweest. Als ik nu 'sterretjes' zie neem ik gelijk paracetamol en onderdruk ik daarmee alvast de hoofdpijn. Al het andere blijft daarna ook achterwege. Over een hersentumor heb ik nooit nagedacht. Ik heb mijn HBO diploma gehaald en werk fulltime. Ik neem het zoals het komt en heb het ook nooit laten onderzoeken. Soms tijden, maanden of een jaar, geen last dan komt het weer eens.

    Reageer
    #3

    Hallo

    Lijkt op migraine.
    Hoofdpijn gepaard met misselijkheid is vaak migraine.
    En migraine kan het gezichtsveld tijdelijk veranderen.

    Reageer
    #4

    Hallo!
    Ik herken ook vrij veel dingen in wat jij hier beschrijft!
    Bij mij verdwijnt ook het gezichtveld voor 1/3, en vaak gebeurd dit bij 1 oog. Links en rechts wisselend. Wanneer dit gebeurd, houdt dit een paar uur aan, wat gepaard gaat met hoofdpijn en duizeligheid. Ik wordt ook vaak misselijk erna, maar heb nog nooit gebraakt.
    Ik ben er ooit voor naar de oogdokter geweest, die testen met mij deed, maar had een oogscore van 150%.
    Ze heeft ook een spul in mijn ogen gespoten waardoor mijn spiertjes verslapte. Hieruit is niets gekomen en heb verder nooit meer wat vernomen van het ziekenhuis of dokter.
    Ik heb er ongeveer 1x per 2 maanden last van, maar nooit dagen achter elkaar.
    Ik vind het best vervelend omdat je het moeilijk aan mensen (zie dokter) kunt uitleggen waar het precies door komt, of hoe het voelt, en wat je ziet.
    groetjes Steffie 19 jaar

    Reageer
    #5

    Bij migraine met aura of klassieke migraine treedt eerst een aura op, gevolgd door hoofdpijn.
    Bij een aura treden neurologische of oogheelkundige verschijnselen op vóórdat de hoofdpijn ontstaat. De neurologische verschijnselen bestaan meestal uit oogverschijnselen. Deze oogklachten duren ongeveer 5 tot 50 minuten, gevolgd door de hoofdpijn. Ze kunnen bestaan uit lichtsensaties, lichtflikkeringen, kleurrijke gekartelde figuren, sterren, warmtegolven, tunnelzien die zich in het gezichtsveld kunnen verplaatsen (meestal van het midden naar de randen toe). Soms spatten de gekartelde figuren uiteindelijk weer uit elkaar. Ook kan een uitval van het gezichtsvermogen of het gezichtsveld voorkomen De uitval van het gezichtsveld kan progressief zijn waarbij soms een half beeld kan wegvallen hoewel de patiënt het vaak ervaart alsof het één oog betreft. De oogverschijnselen zijn meestal van korte duur, het gezichtsvermogen herstelt zich nadien. Vaak ontstaat er hierna hoofdpijn aan de tegenovergestelde zijde van de gezichtsvelduitval vaak geassocieerd met misselijkheid, braken, lichtschuwheid en overgevoeligheid voor geluid. De migrainepatiënt trekt zich het liefst terug in bed in een donkere ruimte.
    De klassieke migraine met aura komt minder vaak voor dan de migraine zonder aura.

    Reageer
    #6

    Ik heb het twee keer meegemaakt dat ik ineens lichtkringetjes zag. Deze kringetjes werden heel langzaam groter tot ze zo groot waren dat ze buiten mijn gezichtsveld verdwenen. Ik heb verder geen hoofdpijn gekregen maar wel een beetje misselijk van dat gedraai in mijn ogen. Ik vond het een akelige gewaarwording en ook een beetje eng maar dat komt omdat je niet weet waar het vandaan komt. En dat weet ik dus nig steeds niet???
    Addie

    Reageer
    #7

    Ik kan mij voorstellen dat je heel ver kunt gaan met verklaringen voor deze verschijnsels, maar ik houd het hier op 'halo`s'. Een halo is een een lichtkring.

    Reageer
    #8

    Zoals Linde de vlekken (aura)omschrijft ervaar ik ze ook. Alleen ze duren bij mij vaak veel langer. Net als gisteren. Na een uur waren ze nog niet weg en ben ik maar gaan slapen. De aura zit in beiden ogen. Hier maak ik op uit, dat het dus mijn hersenen zijn die het verkeerde signaal sturen. Vandaag werd ik gelukkig wakker zonder koppijn en de aura is weg, maar mijn zichtveld is niet goed. Ik noem het druk. Ik kan wel zien, maar het lijkt wel of er vanalles doorheen gaat. En dan bedoel ik in hele kleine vorm. Ook krijg ik na of tijdens de aura tintelingen. Zodanig dat het zover gaat alsof je een plaatselijke verdoving heb gekregen. Het is altijd mijn linkerhand en daarna begint de rechterkant van mijn gezicht. Vooral om mijn mond en krijg dan een vreemde (verdoofde) smaak in mijn mond. Later als ik iets wil eten dan smaakt mijn eten niet goed. Warme thee is ineens heet. De kracht in mijn linkerhand is dan ook vaak een stuk weg. Ik heb medicijnen, maar vaak werken ze niet. Ik heb hier al jaren last van. Zo een half jaar niet en dan ineens is het weer terug. Ook krijg ik er sinds augustus 2008 steken in mijn rechterkant van mijn hoofd bij. De ene keer heftiger dan de andere keer. Één keer was het zo heftig dat ik niet meer wist waar ik het zoeken moest. Ik kreeg vrijwel direkt last van mijn nek en toen ik deze aanraakte viel me op dat mijn nek en schouderspieren aan de rechterkant totaal verkramt waren. Het stond helemaal strak. Ben hiermee naar de dokter geweest en zoals gewoonlijk word ik weer weggestuurd met de mededeling dat de steken en verkramping niks met migraine te maken heb. Hiervoor was ik al een keer bij de dokter langsgeweest, omdat ik dacht dat het in mijn nek niet goed zat. Ik vind het jammer dat ik elke keer van het kassie naar de muur word gestuurd en dat als ik op internet hierna zoek, ik veel mensen met migraineproblemen tegenkom, maar ook hun niet weten wat ze moeten doen.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik vergat te vertellen dat de migraine ook invloed heeft op mijn geheugen en concentratie. Als ik zo'n aanval krijg kan ik ineens niet meer goed denken. Ik kom niet meer uit mijn woorden. Dit duurt meestal zelfs tot een paar dagen na de migraineaanval. Op het moment van is het het ergst. Zo ben ik goed in rekenen en ging op zo'n moment de antwoorden van de tafel van twaalf opnoemen. Het denken en het zeggen werkt dan ook niet meer samen. Ik meld me zelden ziek, maar omdat ik thuis voordat ik naar het werk zou gaan zo'n aanval kreeg kon ik niet gaan (i.v.m. aura) en had ik me ziek gemeld. De dag erna ging ik met mijn auto naar het werk en viel me op dat ik de breedte van mijn auto ineens niet meer goed kon inschatten en nam zelfs een bepaald moment een stuk van de berm mee. Normaal heb ik hier totaal geen last van. Maak niet uit in welke auto ik rij.

    Reageer
    #10

    Ik sport veel en verbruik vaak bijna al mijn energie. Als ik dan uitgeput ben, heb ik hier ook last van. Het herstelt zich weer als ik wat suikers neem, of een beetje rust.
    Het lijkt me dus niet zorgwekkend, het is een vreemd gevoel, dat wel.
    Als je ziek bent, verbruik je ook veel energie, misschien dat het hiermee te maken heeft. Misschien heeft iemand hier iets aan?

    Reageer
    #11
    Reageer
    #13

    ik heb nu ook last avn dat mmijn linker oog het maar voor de helft doet dit heb ik nu 3 x gehad en ik word er nu echt gek van voorbeelden(in de bus in de auto thuis.)ik zie een wazig blok aan de buiten kant
    ik wil graag weten wat het is kan iemand me informatie geven??
    ik heb geen hoofdpijn/misselijkheid

    alvastbedankt.

    groetjes annomien

    Reageer
    #14

    sinds een paar maanden heb ik als ik loop of fiets, dat ik mezelf korter of langer zie. Wie weet wat dit is heb het nooit eerder gehad. Wel 2x migraine wat ik nooit heb. Heb wel lensen met cilinder gekregen. Kan dat een oorzaak zijn?

    Reageer
    #15

    Met belangstelling de antwoorden gelezen maar ik zou toch een bezoek aan de oogarts brengen om zekerheid te verkrijgen. Zelf ging ik voor netvliesloslating controle na flitsen in mijn oog. Gelukkig was dat niet aan de hand maar er bleek wel iets met mijn oogzenuw aan de hand te zijn. ben nu onder controle

    Reageer
Reageer op: slecht zichtsveld – ziek worden


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief