winderigheid

  • #1

    Beste dokter,

    Ik heb een probleem ik heb erg veeeel last van winderigheid ik weet niet wat ik er aan kan doen soms komen ze automatisch hoef er niks voor te doen wat is dit ?

    Reageer
    #3

    Onder winderigheid of flatulentie wordt verstaan het overmatig laten van winden. Uiteraard is het slechts een kwaal als dit hinderlijk is voor de betrokkene en/of zijn omgeving, dan wel een symptoom is van een onderliggende ziekte (zoals colitis ulcerosa).

    Boeren (ructus), opgeblazen gevoel (meteorisme), darmgerommel (borborygmi) en winderigheid (flatulentie) kunnen een gemeenschappelijke oorzaak hebben.

    Gassen in de tractus digestivus bestaan voor 99% uit stikstof, zuurstof, kooldioxide, waterstof en methaan, in wisselende volumeverhoudingen. Ze komen daar via inslikken, door productie in de darm en via diffusie vanuit het bloed. Veel mensen slikken lucht in door met de slikbeweging lucht in de oesofagus te zuigen. De hoeveelheid aangezogen lucht kan variëren van 1-3 ml per ademteug en wordt bevorderd door het kauwen van kauwgom, het drinken door een rietje, het drinken van koolzuurhoudende drank en (pijp) roken. Het grootste deel van het door enzymatische en bacteriële werking geproduceerde gas wordt in de dunne darm geabsorbeerd naar het bloed. Het deel van de koolhydraten dat niet in de dunne darm wordt geabsorbeerd, komt in het colon en ondergaat daar gisting door de anaërobe flora waardoor gas ontstaat.

    Ook afwijkingen als lactasedeficiëntie en het gebruik van bepaalde medicamenten (lactulose, dat niet wordt afgebroken in de dunne darm) kunnen leiden tot overmatige gasvorming door gisting in de dikke darm. Andere oorzaken zijn verminderde diffusie van gas naar het bloed door verminderde darmmotiliteit, zoals bij hypotonie of bij het irritable bowel syndrome (IBS). De onaangename geur wordt veroorzaakt door zwavelhoudende en andere stoffen (zwavelwaterstof, ammoniakgas, aminen, skatol, indol, boterzuur).

    De normale flatusproductie bedraagt tot 2 liter per dag. De eliminatie van darmgas geschiedt door opboeren, winden laten (gemiddeld 10-20 maal per dag) en door verbruik van gas door darmbacteriën. Wanneer tussen productie en eliminatie geen evenwicht bestaat kan overmatige winderigheid ontstaan, evenals opboeren en een opgeblazen gevoel.

    Reageer
Reageer op: winderigheid


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief