Meerdere ooronstekingen

  • #1

    Hallo allemaal. Ik heb besloten hier even een bericht te plaatsen, aangezien mijn huisarts/KNO-arts me ook niet echt duidelijke informatie kan geven.

    In de afgelopen 5 weken heb ik tot 4 keer toe een oorontsteking (waarvan één hele fikse) gehad, allemaal in de externe gehoorgang. 3 keer rechts en 1 keer links. Dit ging gepaard met behoorlijke hoofdpijn, wat soms doorstraalde naar mijn kaken.Het vervelende was echter, dat ik deze ontstekingen allemaal tijdens mijn vakanties heb gehad, dus ik heb plaatselijke doktoren moeten bezoeken. Tot 2 keer toe een anti-biotica kuur gehad van 6 dagen, plus prednisolon pillen, en 2 verschillende soorten oordruppels. Ironisch genoeg leek het voorbij met de ontstekingen zodra ik weer thuis was. Toch maar even een bezoekje gebracht aan de huisarts, die me door verwees naar de KNO-arts, die kon zien dat ik wel een oorontsteking gehad heb, maar dat het nu herstellende was. Slechts een geïrriteerde gehoorgang zei hij. Toch heb ik nog geregeld lichte hoofdpijn, met name rechts, en ook bij de kaken voel het af en toe trekken. Mijn vraag is dan ook; is het normaal dat na ruim 2 weken (dat was de laatste ontsteking), dit soort klachten zich voordoen? Het is echt niet zo dat ik helemaal niks kan doen, het is alleen behoorlijk irritant, zeker omdat dit nu eigenlijk al een dikke maand aan de gang is. Ik hoop dat er iemand is die hier wat in herkent. Alvast bedankt.

    Reageer
    #2

    Als oren ontstoken raken en zeker zo ernstig als bij u dan bestaat er een gerede kans dat het infectieuze beestje en de daarop volgende immuunreactie zich niet alleen maar ophoudt in het oor.

    Door de chronische irritatie is de huid kwetsbaarder, waardoor er sneller ontstekingen door bacteriën en schimmels voorkomen. Bij een chronische otitis externa kunnen er ook aandoeningen van het middenoor bestaan, zoals een cholesteatoom.

    Een van de kenmerken van een cholesteatoom is hoofdpijn.

    Reageer
    #3

    Bedankt voor uw reactie. Ik meende al dat ik ergens had gelezen dat het inderdaad soms voorkomt dat de bacteriën zich niet alleen maar ophouden in het oor. Maar ik dacht dat dat alleen het geval zou zijn bij een middenoorontsteking. De KNO-arts heeft beide oren nagelopen, en de neus/keelholtes bekeken. Ook beweerde hij dat er geen vocht achter het trommelvlies te zien was. Dan mag ik toch aannemen dat de KNO-arts het gezien moet hebben wanneer zich er een cholesteatoom bevond in mijn oor? 10 september moet ik ter na-controle langs bij de KNO-arts, maar eerlijk gezegd duurt me dat te lang, aangezien de klachten er niet echt minder erg (gelukkig ook niet erger) op zijn geworden.

    Reageer
    #4

    Een cholesteatoom kan middels otoscopie zichtbaar zijn door het trommelvlies, maar de diagnose wordt nog vaak genoeg gemist.

    Dat komt omdat de symptomen sterk varieren afhankelijk van de grootte van het cholesteatoom. Soms is er alleen maar sprake van gehoorverlies maar in ernstiger gevallen kunnen er duizelingen optreden, kan de patiënt last hebben van hoofdpijn hoofdpijn en kan er zelfs sprake zijn van uitval van de aangezichtszenuw (facialis parese of Bellse verlamming, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Aangezichtsverlamming_van_Bell). En er zijn zelfs erntisger symptomen bekend.

    Een andere nog niet besproken oorzaak van de klachten zou myringosclerose kunnen zijn.

    Het beste is om bij twijfel een CT te laten doen en eventueel een MRI, maar ook dat geeft geen zekerheid op de diagnose!

    Al met al best een lastig verhaal dat klaarblijkelijk begonnen is met oorpeuteren, wat je dus nooit moet doen.

    Reageer
Reageer op: Meerdere ooronstekingen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief