geveoel dat er iets in m’n keel zit

  • #1

    Ik heb al een paar weken het gevoel dat er iets in mijn keel zit. Vooral als ik mijn hoofd naar links of naar rechts draai voel ik het.

    Zou dit spanning kunnen zijn of moet ik langs de huisarts?

    Reageer
    #2

    als je dat al een paar weken hebt zou ik even naar de huisarts gaan.
    heb je misschien opgezette klieren? of last van je nek?
    laat er even naar kijken.
    Brenda.

    Reageer
    #3

    De medische term voor jouw klacht is globusgevoel en jouw gedachte bij de oorzaak is correct, dit kan door spanning en stress optreden.

    Reageer
    #4

    Een brokgevoel in de keel komt vaak voor. Veel patiënten zijn hierover ongerust, maar over het algemeen is het een onschuldig probleem. Mogelijke bijkomende klachten kunnen zijn een slijmprop in de keel die niet weggeslikt kan worden, een gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit, of een branderige,
    pijnlijke of geïrriteerde keel. Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Hierdoor ontstaat de neiging steeds te schrapen, te kuchen of te vaak slikken. Hierbij kan wat slijm geproduceerd worden. Als er geen lichamelijke afwijking te vinden is die de klacht kan verklaren is er sprake van een brokgevoel (of globusgevoel).

    De oorzaken zijn:

    Spierspanning.
    Tijdens het slikken, maar ook bij schrapen en kuchen, worden bepaalde keel- en halsspieren
    aangespannen. U kunt dat bijvoorbeeld zien aan de adamsappel (het vooruitstekend bovenste gedeelte van het strottenhoofd), die bij de slikbeweging op en neer gaat. Als de spieren gespannen blijven, kan dit als een brok in de keel aanvoelen. Als u minder gespannen bent, heeft u vaak minder last.

    Het brokgevoel kan ook ervaren worden als een slijmgevoel in de keel. Normaal neusslijmvlies produceert elke dag veel slijm, dat regelmatig wordt doorgeslikt. Hierbij komt ook nog het speeksel. Samen is dat een paar liter vocht per dag, dat we doorslikken zonder het te weten. Bent u zich deze productie van slijm en
    vocht bewust, dan kunt u dit als een brokgevoel ervaren.

    Spanningen en problemen kunnen zich door verschillende lichamelijke klachten uiten. Bij de een door rugklachten of hoofdpijn, bij de ander door een brokgevoel.

    De beste “behandeling” van klachten van brokgevoel is geruststelling en uitleg. Het is al een opluchting als de KNO-arts geen afwijkingen vindt. Door deze geruststelling verdwijnt de klacht vaak vanzelf. Dit vindt
    meestal geleidelijk plaats, met af en toe nog opspelen van het brokgevoel. Sommige mensen houden er echter hun hele leven in bepaalde situaties (spanningen) last van. Een psycholoog is dan mogelijk op z`n plaats.

    Soms biedt logopedie uitkomst bij het bestrijden van de klachten. U krijgt dan oefeningen waarbij u leert de keel- en halsspieren beter te ontspannen. Als het brokgevoel verergert of als er klachten bijkomen, vraag dan een nieuw onderzoek aan. Soms heeft een op brokgevoel lijkende klacht namelijk wel een lichamelijke oorzaak. Meestal gaat een dergelijke
    afwijking echter gepaard met andere klachten, zoals moeite met vaste voeding te gebruiken, keelpijn, oorpijn of heesheid. Uw KNO-arts probeert dan ook altijd eventuele andere oorzaken op te sporen. Het is meestal niet nodig om alle onderzoeken te ondergaan die verderop worden besproken. Belangrijk is dat met beperkt onderzoek de oorzaak wordt gevonden, zodat u zo snel mogelijk uit de onzekerheid bent en de
    behandeling kan beginnen. Onnodig onderzoek moet altijd worden vermeden.

    Reageer
    #5

    Bij het globusgevoel (globus nervosus) heb je het gevoel dat je een brok in je keel hebt, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Het kan zich zelfs zo erg uiten dat men denkt moeite te hebben met ademhalen. Ook kan het slikken bemoeilijkt wordt, waardoor men tegenzin krijgt om te eten.

    Het globusgevoel heeft meestal een psychische oorzaak en heeft een grillig patroon van komen en gaan. Belangrijk is, dat je beseft dat het globusgevoel meestal een kortstondige reactie is op spanning, emotie of boosheid en het slechts in zeldzame gevallen ernstig is. De klachten kunnen vaak al afnemen door het doen van ontspanningsoefeningen.

    Als het gevoel meerdere dagen blijft bestaan, eten nog steeds bemoeilijkt is en de oorzaak in de keel of de slokdarm ligt, kan je het beste contact opnemen met je arts. Deze zal dan indien dit wenselijk is, overgaan tot verder onderzoek. Probeer dan wel eerst na te gaan of er ook andere verschijnselen aanwezig zijn zoals: pijn, benauwdheid, koorts, braken, ophoesten van slijm e.d.

    Vaak kan het globusgevoel verlicht worden door eten, drinken of huilen.

    Reageer
    #6

    wat heel goed helpt is Klassieke Homeophatie, maar ik wil wel altijd een andere oorzaak uitsluiten.
    Succes, Brenda

    Reageer
    #7

    Hoi Brenda en Marc,

    dankjewel voor jullie reactie, het stelt wel een beetje gerust dat het dus alleen in zeldzame gevallen echt iets ernstigs is.
    Ik merk wel dat ik mijn keelspieren erg aanspan, maar dan denk ik dat ik dat doe omdat ik het anders helemaal benauwd zou hebben, dus om m'n keel open te houden zeg maar. Het lukt me niet om m'n keelspieren te ontspannen.
    Meestal als ik net wakker ben zijn ze wel ontspannen en dan heb ik niet zoveel last als overdag, maar toch voel ik wat, waardoor ik weer denk: zie je wel, er zit dan zeker toch wel wat in m'n keel...
    Misschien ga ik toch maar even langs de huisarts, al is het maar om uit te sluiten dat er idd iets is, wie weet gaat het dan beter.

    Nogmaals bedankt voor jullie reacties, groetjes van Annieck

    Reageer
    #8

    ik heb het ook een keertje gehad en toen bleek dat ik slokdarm onsteking had. ik heb toen een kuurtje gehad en nooit meer last van gehad..

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    [b]Marc schrijft:[/b]
    [quote]Bij het globusgevoel (globus nervosus) heb je het gevoel dat je een brok in je keel hebt, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Het kan zich zelfs zo erg uiten dat men denkt moeite te hebben met ademhalen. Ook kan het slikken bemoeilijkt wordt, waardoor men tegenzin krijgt om te eten.

    Het globusgevoel heeft meestal een psychische oorzaak en heeft een grillig patroon van komen en gaan. Belangrijk is, dat je beseft dat het globusgevoel meestal een kortstondige reactie is op spanning, emotie of boosheid en het slechts in zeldzame gevallen ernstig is. De klachten kunnen vaak al afnemen door het doen van ontspanningsoefeningen.

    Als het gevoel meerdere dagen blijft bestaan, eten nog steeds bemoeilijkt is en de oorzaak in de keel of de slokdarm ligt, kan je het beste contact opnemen met je arts. Deze zal dan indien dit wenselijk is, overgaan tot verder onderzoek. Probeer dan wel eerst na te gaan of er ook andere verschijnselen aanwezig zijn zoals: pijn, benauwdheid, koorts, braken, ophoesten van slijm e.d.

    Vaak kan het globusgevoel verlicht worden door eten, drinken of huilen.[/quote]

    Reageer
    #10
    Reageer
    #11

    Een paar dagen geleden voelde ik opeens een beetje een raar gevoel in mijn keel....
    Ik weet niet of ik het al altijd heb gehad en dat het me een keer is opgevallen en dat ik er nu meer aan denk, of dat ik het pas heb...

    Maar het gevoel is dat er iets zit een beetje links bij mijn keel, het doet geen pijn, ik voel niks als ik bij mijn keel voel, en ik heb geen probleem met slikken. Alleen soms dat er iets kleins in mijn keel blijft steken maar met nog een keer slikken is dat ook weg.

    Ik voel het ook niet als ik er niet aan denk, alleen als ik er aan denk.

    Kan dit iets ernstigs zijn? Of moet ik me er zorgen over maken.

    Groeten

    Reageer
    #13

    Mijn man had het smorgens zo erg dat hij iedereen wakker maakte met het geluid wat hij veroorzaakte. Hij schraapte, kuchte en kokhalste iedere ochtend zo hard dat zelfs de buurman hem in de douche hoorde.

    Het gekke was dat hij dit altijd door de weeks had en nooit in het weekend.

    Een paar keer de huisarts bezocht, maar die kon niets vinden.

    Op advies van mij is hij valeriaan gaan gebruiken; 2 keer daags 2 to 3 tabletjes en hij is er vanaf!

    Onbewust had hij last van stress, wat deze tik veroorzaakte.

    Valeriaan is een onschuldig iets wat je bij het kruidvat kunt kopen. Het kost iets van 2,60 voor 45 tabletjes.

    Probeer het eens uit...baat het niet, dan schaad het niet!

    Succes!

    Reageer
    #14

    Ik ga het zeker proberen! ik heb er al jaren last van. KNO geweest 2x een gastroscopie (geen pretje) niets te vinden. Ik ben trouwens ook geregeld dan mijn stem kwijt,heel vervelend. SOms lijken maagzuur remmers wel wat verlichting te geven. Het blijft een raar gevoel en geeft ook stress omdat je gelijk erge ziektes gaat bedenken.....

    Reageer
Reageer op: geveoel dat er iets in m’n keel zit


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief