Ontstoken tandvlees kan grote gevolgen hebben

Ontstoken tandvlees kan grote gevolgen hebben

Een ontsteking aan je tandvlees kan bijzonder vervelende gevolgen hebben. Het kan namelijk overgaan naar parodontitis, een diepere ontsteking waarbij niet alleen het tandvlees maar ook het bot dat onder het tandvlees zit wordt aangetast waardoor je tanden los kunnen komen te zitten.

Wat is een tandvleesontsteking?

Een tandvleesontsteking wordt ook gingivitis genoemd. Bij ontstoken tandvlees blijft de tandplak op de tanden zitten omdat er niet goed wordt gepoetst. Omdat tandplak voor een groot deel uit bacteriën bestaat, kan er wanneer deze langere tijd achterblijft, makkelijk een tandvleesontsteking ontstaan.

Gevolgen van ontstoken tandvlees

Gingivitis kan overgaan naar parodontitis. Parodontitis is een diepere ontsteking, waarbij niet alleen het tandvlees maar ook het bot dat onder het tandvlees zit wordt aangetast. Dit bot is nodig om de tanden vast te houden. Hoe verder de parodontitis vordert, hoe losser de tanden komen te staan. Uiteindelijk kunnen je tanden zelfs uitvallen. Het botverlies is helaas onomkeerbaar.

Welke symptomen kun je hebben?

Bij ontstoken tandvlees zal je last hebben van de volgende klachten:

  • Pijn in het tandvlees rondom je tanden en kiezen.
  • Last krijgen van bloedend tandvlees of vervelende zwellingen.
  • Zien dat je tandvlees zich begint terug te trekken.
  • Last krijgen van heel rood tandvlees.

Terugtrekkend tandvlees als gevolg van een tandvleesontsteking, kan klachten veroorzaken als gevolg van blootliggende wortels. Daardoor wordt het drinken van warme of juist koude dranken pijnlijk en kan het poetsen van je tanden pijn doen. Als een tandvleesontsteking niet behandeld wordt dan wordt de tandvleesontsteking parodontitis. Door een tandvleesontsteking kunnen de wortels van je tanden uiteindelijk broos worden, tanden en kiezen los gaan zitten, en soms zelfs afbreken. Verder herken je parodontitis aan een onaangename, typische geur en smaak in je mond, die door de bacteriën worden veroorzaakt.

Mogelijke oorzaken van ontstoken tandvlees

Slechte mondhygiëne

De meest voorkomende oorzaak van een ontstoken tandvlies is toch echt een slechte mondhygiëne. Als je tanden niet goed worden gepoetst, blijft er op de rand van het tandvlees tandplak achter. Tandplak is een bijna onzichtbaar wit laagje van eiwitten en bacteriën (biofilm) op en tussen je tanden en kiezen. Wanneer dat tandplak niet regelmatig wordt verwijderd wordt het harder en verandert het in tandsteen. Tandsteen kun je niet door poetsen verwijderen. Het tandsteen en de bacteriën die zich daarop vasthechten irriteren het tandvlees, en daar ontstaat de ontsteking.

Erfelijke aanleg

Dat er in bepaalde families meer parodontitis voorkomt was al bekend, dat erfelijke aanleg hierin ook een rol speelt, is iets wat de laatste jaren steeds duidelijker wordt. Sommige mensen produceren namelijk meer ontstekingseiwitten bij parodontitis dan andere. Door deze hoeveelheid ontstekingseiwitten wordt de ontstekingsreactie erger dan nodig is. Hierdoor wordt er meer kaakbot en ligament vezels afgebroken.

Roken

Bij rokers ontstaat veel makkelijker gingivitis dan bij mensen die niet roken. Rokers hebben een 3 tot 6 keer grotere kans op parodontale aandoeningen dan niet rokers. Daar komt nog bij dat de parodontale afwijkingen bij rokers ernstiger zijn dan bij niet rokers en ex-rokers. Bovendien vermindert de doorbloeding van het tandvlees waardoor de ontsteking vaak ongemerkt verloopt en dus steeds erger wordt.

Andere factoren

Sommige factoren, zoals diabetes en zwangerschap, vergroten ook de kans op een ontsteking van het tandvlees. Diabetici en zwangere vrouwen moeten dan ook extra aandacht besteden aan een goede mondhygiëne. Bij vrouwen, zal tijdens de zwangerschap het tandvlees eerder bloeden en ontstoken raken, dit wordt zwangerschapsgingivitis genoemd. Maar ook stress, HIV en leukemie, zorgen voor een vergrote kans op parodontale afbraak.

Bepaalde medicijnen

Sommige medicijnen kunnen leiden tot een verminderde speekselproductie. Speeksel heeft een remmend effect op de groei van bacteriën. Daarom kan een vermindering van speeksel een toename van bacteriën en dus ook van gingivitis veroorzaken.

Andere medicijnen (onder andere tegen epilepsie en hoge bloeddruk), kunnen leiden tot een overmatige groei van tandvlees wat het schoonmaken van het gebit moeilijk maakt. Ook anticonceptiemiddelen kunnen gingivitis verergeren.

Hoe voorkom je tandvleesontsteking?

Je kunt een tandvleesontsteking voorkomen door goede mondhygiëne. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

  • Ga regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist.
  • Poets minimaal twee keer per dag. In ieder geval ’s avonds en ’s morgens, met een fluoridetandpasta en dat gedurende minimaal 2 minuten.
  • Vergeet niet om ook de tandvleesranden te poetsen.
  • Poets niet te hard want dan kun je het tandglazuur beschadigen.
  • Reinig de plekken tussen je tanden met flosdraad, tandenstokers of ragertjes.

Tandsteen kun je niet zelf niet verwijderen. Alle tandsteen moet zorgvuldig en regelmatig, dit is minstens één keer per jaar, door de tandarts verwijderd worden.

Tips bij het poetsen

Een goede mondhygiëne is dus erg belangrijk om tandvleesontsteking te voorkomen. Dus hoe moet je je tanden nu goed poetsen?

  • Er bestaan verschillende poetsmethoden. Vaak wordt geadviseerd om korte horizontale bewegingen te maken. Besteed vooral aandacht aan de overgang van het tandvlees naar de tand of kies. Zet de borstel op deze plek schuin op het tandvlees. De tandplak verdwijnt door de haartjes zachtjes heen en weer te bewegen over de plaatsen waar tandplak zit. Als je de borstel aan het eind van het handvat tussen de duim en de toppen van je vingers vasthoudt, dan oefen je de juiste mate van druk uit.
  • Houd altijd een vaste poetsvolgorde aan. Poets bijvoorbeeld altijd eerst de tanden in de onderkaak aan de binnenkant, dan de buitenkant en tenslotte de bovenkant. De bovenkaak doe je in precies diezelfde volgorde. Poets tweemaal per dag ongeveer twee minuten.
  • Let er ook op dat je goed de achterkant van de laatste kies goed poetst. In de onderkaak poetst je daar het beste vanaf de zijkant. In de bovenkaak poetst je vanaf de tegenovergelegen kant, ofwel kruiselings.
  • Of je nu een gewone tandenborstel of een elektrische borstel gebruikt, maar maak ook de ruimte tussen je tanden en kiezen met tandenstokers of ragertjes schoon.

Veel mensen denken dat mondspoelmiddelen misschien het tandenpoetsen kan vervangen, maar dat is niet het geval. Het zorgt natuurlijk welk voor een tijdelijke frisse adem en smaak in de mond.

 

Bronnen: tandartsengroep.nl, allesoverhetgebit.nl en tandartspraktijdwateringseveld.nl

Delen:  
23 reacties op “Ontstoken tandvlees kan grote gevolgen hebben
  1. Parodontitis heeft ook te maken met darm problemen dat ligt in verband samen ..

    Geschreven door Anoniem op
    • ik slik al zo”n 25 jaar antidepressiva de laatste 10 jaar Depakine 900 mg Imapramine 300 mg per dag volgens mij hebben deze medicijnen invloed op de Bacterie vorming in de mond te droge mond
      Ook kunnen de INI,s je gehoor verminderen.
      klopt deze redenatie ?

      Geschreven door fred van daalen op
    • ik ben al een jaar bezig met de dokters met ontstekingen in de darmen en de tanden en ook de vagina dit alles komt regelmatig terug ongeveer 2 a 3 weken alle testen gedaan en niets gevonden wat mij 10 kg heeft doen vermageren ,nu ben ik bij een stomatoloog geweest die mij aanraadt om mijn 5 tanden die overblijven te trekken ,hoop dat mijn probleem dan opgelost is ,denkt u dat die maag en buik pijn hier iets mee te maken heeft ik heb hevige pijn met de ontlasting van mijn darmen dank u voor de goede raadt
      groetjes d.d

    • ja ik heb het zelfde alleen bij me kiezen linkerkant onder en boven ontstoken rechter kant nog niet maar wel last van geïrriteerd tandvlees . mijn snijden tanden boven en onder ok
      wat moet ik doen al me kiezen uit laten halen boven en onder ?

      Geschreven door B H gr hotmail.nl op
    • ik was 7 jaar toen mijn 1 tand er uit moest altijd gezonde voeding genomen er heeft denk ik niemand zoveel gekend tandpijn als ik !ook kaakbeen ontstoken ! de een ontsteking op de andere! !!ik was 18 en was mijn bovenste tanden kwijt !beneden had ik er nog 6 jaren later zijn die ook verdwenen !dan komen de fantoompijnen ook geen grapje( mijn mening het wel in de genen )

      Geschreven door zizi 28-10-2018 12-45 op
    • Interessant! Bedankt voor deze opmerking. Ik heb twee katten (gehad) met gevoelige darmen én ontstoken tandvlees en heb zelf dezelfde combi van problemen. Ineens zag ik een verband en toen ik ging Googlen kwam ik op deze pagina terecht. Hopelijk kan ik de klachten van zowel mijn huidige kat als mezelf met de juiste voeding verbeteren.

      Geschreven door Peet op
  2. Ik heb alles gelezen en de raadgevingen zijn heel goed en ik poets mijn tanden zoals
    zoals u aan beveelt, heb nog allemaal mijn tand nog en en heb geen probleem, ben bijna 80 jaar en gebruik geen medicatie ,maar toch bedankt voor de info..
    Met vriendelijke groeten..GIGI.

    Geschreven door wynant op
  3. Dezelfde bacteriën die in tandplak zitten worden ook gevonden bij endocarditis. Pas op met tong pearcings want de tongspier ligt in een bindweefselkapsel, die komt in de hals weer samen en bij het hart ligt de hartspier daar weer in. Dus een ontsteking aan de tong kan lijden tot een ontsteking aan de hartspier.

    Geschreven door M.upped op
  4. Heb al jaren parodontitis. Er staat dat het komt door slechte mondhygiëne maar ik poetste mijn tanden altijd heel zorgvuldig. Ik rookte toen wel. Heb ook tandvleesoperaties gehad door een parodontoloog. Ik ga nu om de 4 maanden naar een mondgygieniste en alles is nu stabiel en rustig.

    Geschreven door Tweety op
    • Ja wie is er ook zo gestoord om een piercing aan te brengen zonder aan de gevolgen te denken!

      Geschreven door MieneMutte op
  5. hallo
    kan iemand klachten aan het hart krijgen van parodontitis?

    Geschreven door haydee op
    • Parodontitis is de officiële benaming voor een vergevorderde vorm van tandvleesontsteking die hartafwijkingen of een herseninfarct tot gevolg kan hebben.

      Geschreven door Tandor op
    • Ja, dat kan zeker door de bacteriën die in de bloedbaan terecht komen vanuit de mond. Als je op Google scolar de onderwerpen parodontitis en hart problemen opzoekt vind u hier wetenschappenlijke artikelen over die dit onderbouwen. U mondhygiëniste kan u helpen om samen te werken naar een gezonde mond. Vraag wel duidelijk naar de mondhygiëniste wat het kan zomaar zijn dat je door een preventie assistente geholpen gaat worden en hier zit duidelijk verschil in.

      Geschreven door Daan.. op
  6. Ik doe alle tips, maar heb toch vaak ontstekingen, morgen moeten er 2 kiezen uit. doordat er tussen de kiezen een diepe ruimte zit gaat het vuil heel diep waar ik niet bij kom. Ik heb nu een abces

    Geschreven door janneke op
  7. Kun je ook ontstoken tandvlees krijgen als je een volledige prothese draagt ?
    Lisah

    Geschreven door Lisah de Koning op
    • Ja, ook bij het dragen van een prothese kun je ontstoken tandvlees krijgen

      Geschreven door Tandor op
  8. Uitmuntend artikel!

    Geschreven door Ruby op
  9. ik was 7 jaar als mijn eerste tand er uit moest !tot mijn 18 de eenne ontsteking na de andere !ook ontsteking op het kaak been 18 en al mijn tanden verdwenen maar daar hoorden ook de fantoompijnen bij (voor mij ik ben er van overtuigt dat je het meekrijgt in je genen )

    Geschreven door Anoniem op
  10. Behandeling van dit soort problemen is heel duur,zelfs als je bijverzekerd bent krijg je niet alles vergoed.
    Volgens mijn tandarts zit het nog steeds niet in het basispakket,ondankts goed poetsen van mijn gebit heb ik dit probleem ook,helaas te duur om te behandelen.

    Geschreven door Roelfien op
  11. Toen mijn tanden en kiezen eruitgingen ,brug, plaatje, onder prothese en bovenprothese van ’92-’95 werd ’t door tandarts Wolf genoemd .Weet wel dat ik broze wortels kreeg is Wolf oude benaming of iets anders

    Geschreven door Wildrat op
  12. Ik heb ook een kies die een diepere ontsteking heeft, spoel dat uit met zout water, ik heb er trouwens totaal geen pijn aan, ik bloed ook niet bij poetsen, kleine fistel aanwezig bovenin de kies maar geen wortelkanaal ontsteking volgens de tandarts, hij ziet op de foto weinig tot niets, tandvlees is teruggetrokken, maar pijnloos bij aanraken, soms wel wat gevoeliger maar dan is het op meer plaatsen zo, waarschijnlijk door te hard poetsen, afweer minder in stressvolle omstandigheden etc. Ik ga eens een foto laten maken in ziekenhuis, daar hebben ze beter spul.

    Geschreven door kees op
    • Je kunt met een fistel beter naar een endodontoloog gaan. Dit is een specialist in wortelkanaalbehandelingen. De fistel moet ergens vandaan komen. Dat dit geen pijn geeft komt door de fistel. Dit is namelijk een uitgang waar de pus naar buiten kan zodat er geen druk, dus pijn ontstaat.
      Is het tandvlees wel eens opgemeten? Vraag eens naar het cijfer van het tandvlees, als dit 3-, 3+ of 4 is adviseer ik u naar de mondhygienist te gaan om verder terug getrokken tandvlees te voorkomen. Parodontitis is meestal niet pijnlijk en niet altijd te zien, daar is meten voor nodig.

      Geschreven door Tandenfee op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief