Knakkende en vastzittende enkel

  • #1

    14 maart van dit jaar klapte met het voetballen mijn voet naar binnen. Bij de HAP zeiden ze dat het mijn enkelbanden waren, dus gips en tape en een steunkous (in die volgorde). Had dit nog nooit gehad maar het voelde vooral heel raar, maar men zei dat dit zo hoorde.
    Na een maand was het nog stijf, dik en pijnlijk, dus werd verwezen naar de fysio. Die vertelde me vervolgens dat het wel tot een jaar kon duren voor ik zonder pijn liep, en dat het normaal was dat het nog dik bleef. De pijn en zwelling zijn aan de buitenkant van mijn enkel. Naast de enkelband die daar loopt had ik ook een pees gescheurd, waardoor het herstel langer duurde.
    Maar sinds het is gebeurd voel ik soms mijn voet knakken, maar dat aan de binnenkant.
    Het knakken gebeurt wanneer ik mijn voet op de grond heb staan en een draaibeweging maak met de enkel. Zo ongeveer al mijn gewrichten knakken, maar dat is een droge knak, geen pijnlijke en een normale (bijvoorbeeld als je je enkel helemaal rondjes laat draaien, maar dat is normaal). Deze knak voelt meer alsof ik echt iets voel bewegen, en het knakje zelf is ook pijnlijk.
    Soms zit mijn voet ook vast lijkt het wel. Bewegen gaat dan lastiger. Ik krijg mn enkel alleen maar los door mijn voet schuin te zetten, te zetten op de grote teen en dat gewricht onder de grote teen (die zo uitsteekt), gaan staan en dan heel hard doorduwen. Vaak is dit zeer pijnlijk en soms lukt het zelfs niet, maar als het lukt dan is de knak meer een harde 'plop' en deze doet bijzonder veel pijn. Daarna blijft de pijn wat hangen maar vervaagt.
    Iets anders vreemds is een andere knak. Voor mijn gevoel zijn de knakkende enkel en deze knak niet dezelfde, maar mogelijk wel gerelateerd, dus ik schrijf het er maar bij.
    Aan dezelfde voet, als ik mijn tenen zo ver mogelijk buig, doet dit ten eerste pijn aan (ik denk) een spier die van mijn grote teen, onderaan mijn voet, voor de hiel een stukje naar boven richting de enkel loopt. (ik hoop dat hier een spier ofzo zit want ik ken de anatomie van de voet niet, maar het voelt wel zo). Als ik mijn tenen vaker beweeg, knakt het ongeveer op de hoogte van recht onder het enkelbotje naar beneden, en dan een klein stukje naar voren, en aan de zijkant van de voet, niet aan de onderkant. Ook dit knakje is pijnlijk.

    Ik heb al aan verschillende artsen hierover gevraagd, maar óf ze geven een vaag antwoord van "ja dat kan" of ze geven hier geen antwoord op. Een claimde zelfs dat het normaal is dat gewrichten wat knakken, waar ik hem geen ongelijk in geef, maar ik vind het raar dat alleen mijn rechterenkel dit doet en alleen sinds ik dus mijn enkelbanden scheurde.

    Misschien moet ik ook vertellen dat ik nu met de meeste dingen die ik doe (kan nog niet rennen en springen bijv. ) ik vooral pijn heb aan de pees en band aan de buitenkant van de enkel, maar als ik sta en ik leun naar voren, dan verga ik van de pijn aan de achterkant van de enkel. Ik heb ook dit al aan de artsen verteld en die hadden t over dat het kon komen door het vocht dat nog in mijn enkel zit. (wat ik vreemd vind, want 's ochtends is de enkel redelijk normaal, en pas tegen de middag/avond zwelt hij op. Waarom heb ik dan last van het 'vocht' op ieder moment van de dag?)

    Ik ga nu nog braaf 2x in de week naar de fysio, en ik hoop dat ik in september weer kan voetballen zonder enige pijn. De enige reden dat ik misschien een beetje paranoide ben over mijn voet is omdat ik ook 2 jaar met pijn en een knak in mijn knie heb gelopen, en ze pas na dus 2 jaar erachter kwamen dat er iets in zweefde wat er niet hoorde. Ik ben bang dat ik het niet goed genoeg heb uit kunnen leggen waardoor ze weer wat missen.

    Reageer
    #2

    Herstel kan inderdaad wel lang duren. Of er nog iets anders mis is kan alleen maar door een scan worden aangetoond. Vraag een verwijzing naar de orthopeed

    Reageer
    #3

    Ik ben een tijdje geleden naar een orthopeed geweest. Vond het lang duren en niemand gaf me antwoorden, dus ik eiste een doorverwijzing. Hij legde gelukkig wel rustig uit wat ik had gescheurd en vertelde dat het een heel lang herstelproces was.
    Maar over dat knakken zei hij dat het soms gewoon kon dat gewrichten knakken. Dat er een heleboel peesjes en dingetjes in gewrichten lopen en dat die soms wat schuiven. Maar mijn gevoel zegt toch dat er iets niet klopt.
    Ik wil nog wachten met een scan aanvragen, misschien ben ik gewoon wat ongeduldig (dat zou niks nieuws zijn voor mij, vandaar), maar hoopte dat er misschien nog wel iemand was met zo'n probleem of iemand die toevallig er wat van wist. Als ik in september nog last heb met het knakken ga ik terug.

    Reageer
    #4

    Min enkel knakt ook bij elke stap. 4 jaar geleden een gekneusde enkel gehad, en 2 weken op krukken gelopen, wat te lang bleek te zijn. 3 jaar geleden kwam een fysio erachter dat de enkel gekraakt moest worden. Na dat kraken van de enkel was de pijn weg. Alleen heel soms schiet het in mijn enkel, en mijn voet knakt nog super vaak, heel vervelend. Podotherapeut had het over peesjes in de voet. Ben nu wel mijn rechterkuit aan het oprekken want die is stijfig. Verder lijkt mijn rechtervoet ook een beetje naar buiten gedraaid te zijn.

    Reageer
    #5

    zelfde probleem bij elke stap een knak bij iets onder me rechter enkel en daardoor af en toe een knak onder me rechter knie en is vervelend om ermee te lopen

    Reageer
    #6

    Ik weet niet hoe het nu inmiddels met je is?
    Ik heb ook last van knakken in mijn voet en enkel nadat ik 4 maanden geleden mijn voet naar buiten heb gezwikt en hierdoor mijn kuitbeen net boven de enkel is gebroken en mijn enkelbanden ws flink gescheurd. Nu nog steeds veel vocht in de enkel en hiervoor een steunkous gekregen. Zelfs hiermee blijft de enkel gezwollen en is lopen erg pijnlijk. Mijn enkelband en pezen staan erg strak en trekken mijn voet naar buiten. Hierdoor loop ik nog erg raar en mank. Ook ik moet mijn enkel regelmatig draaien en buigen om hem te laten knakken. De ene keer doet dit pijn de andere keer lucht het juist op. De fysio zij dat mijn pees verkort is en dat het lang kan duren voordat die en de enkelband weer soepel is. Bindweefsel is erg stug. Lastig is het wel want lekker een stukje lopen is meet een last dan dat ik er van kan genieten. Dagje efteling zit er voorlopig niet in helaas haha.

    Reageer
    #7

    Hoi ik heb altijd als ik sta en mijn voet naar buiten doe dat ik het dan erg goed in mijn binnenkant voel. En dan 'S avonds heb ik er erg veel last van in bed en dan kan ik niet slapen???

    Reageer
    #8

    Ik heb het als ik sta. Ik sta bv. in de keuken het eten klaar te maken en bij een minuscule draaiing van mijn voet krijg ik een krak aan de binnenzijde van mijn voet. Niet dagelijks, zeg 2 á 3 maal per week. Ik heb  denk ik ook een vorm van osteoporose. Ik ben 56 jaar oud.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hallo mijn enkel. Doet iedere keer weer als ik loop zeg mijn enkel kank

    Reageer
    #10

    Ik was vandaag aan t voetballen en toen trapte ik tegen iemands scheen aan en t deet pijn aan m'n enkel en nu elke keer bij het lopen of bewegen bij m'n voet doet t pijn en k weet niet wat k er mee moet doen

     

    Reageer
    #11

    Hoi,

    Als je heel veel last hebt, de huisartsenpost bellen.

    En anders vandaag even rustig aan doen en morgen als je nog klachten hebt,een fysiotherapeut bellen. Die kan je enkel onderzoeken en kijken of je voet getaped moet worden of dat het beter is dat je toch een foto laat maken.

    Voor nu kun je je voet koelen,dat helpt tegen de pijn en eventuele zwelling. Denk er wel om dat je geen ijs rechtstreeks op je huid doet, even een handdoekje ofzo ertussen doen.

    Groetjes Suzan

    Reageer
    #12

    Daar moet je dan mee naar de dokter gaan

    Reageer
Reageer op: Knakkende en vastzittende enkel


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief