Hevige slaapproblematiek en verslaving slaapmiddelen

  • #1

    Hallo

    Na lang en eindeloos zoeken naar een antwoord ben ik op dit forum terecht gekomen. Hopelijk kan iemand mij helpen met mijn probleem...

    Ik neem reeds gedurende 3 jaar dagelijks slaapmedicatie. Ik startte met Zolpidem voor ongeveer 6 maand (tolerantie liep vlug hoog op, ging van 5mg naar 25mg per nacht in no-time). Ben hier dan ook met gestopt, omdat de dosering die ik nam om te kunnen slapen met Zolpidem hoog boven de maximumgrens lag en absoluut niet gezond was (had hallucinaties, volledige black-outs, geheugenverlies etc.). Na Zolpidem ging mijn slaap steeds meer achteruit... Ik heb ondertussen alreeds ervaring met 6 of 7 verschillende soorten slaapmedicatie (sommige werkten niet, sommige iets té veel (bv. Nozinan, was een wandelende zombie toen, helemaal mezelf niet meer overdag). Momenteel zit op Halcion 0.25mg per nacht + een antidepressiva om te 'kalmeren' voor ik ga slapen. Mijn slaapduur is gedurende jaren dan ook sterk afgenomen, vroeger sliep ik 8u per nacht, nu amper 5u, met een beetje geluk 6u. Mentaal gezien weegt dit heel zwaar door, fysiek ga ik ook achteruit (niet veel energie). Ik word ook niet moe meer zonder slaapmedicatie, ik kan zonder probleem 24u wakker blijven, zolang ik geen medicatie heb, ga ik dus ook niet slapen.

    Ik wil hier even bij vermelden dat ik vrij jong ben. Ik ben begonnen aan slaapmiddelen toen ik 18jaar was, ik word dit jaar 22... Ik ben al in begeleiding geweest bij een psychotherapeut (kon jammer genoeg mij niet verder helpen en verwees mij door naar een psychiater). Psychiater kwam wel met diagnoses als 'stress, overbelast, verandering levensfase (overstap hoger onderwijs, meer verantwoordelijkheden)' enzovoort. Kortom, veel dingen dat je zelf wel kan weten. Ik ben dan ook overgestapt op andere psychiater, helaas vond die psychiater het nodig om mij na slechts 20 minuten te horen praten, 2 verschillende soorten slaapmiddelen voor te schrijven + een zware antidepressiva (Seroxat). Heb dit 2 dagen geprobeerd tot dat ik in anafylactische shock ging. Alles direct in de vuilbak gegooid...

    Zoals je kan afleiden van alles dat ik hierboven beschrijf, heb ik alreeds een lange weg achter de boeg. Ik wil, dolgraag(!), zonder slaapmedicatie kunnen slapen. De manier waarop nu alles gaat, zorgt er enkel voor dat ik 'aftakel' en erop achteruit ga... Ik ben binnenkort afgestudeerd en zou graag een nieuw hoofdstuk in mijn leven starten zonder afhankelijk te zijn van slaapmedicatie of dergelijke, zeker niet op mijn leeftijd.

    Heeft iemand enige ervaring om na lange termijn te kunnen stoppen met slaapmedicatie? Ik word hierbij momenteel begeleid door mijn huisarts, steeds mindere dosissen, andere slaapmedicatie... maar steeds wanneer ik minder in dosis, blokkeert mijn lichaam en slaap ik niet meer, waardoor ik nu eigenlijk al 2 jaar erg nutteloos 'afbouw' en gewoon steeds andere medicatie wordt voorgeschreven tot dat er iets helpt.

    Alvast bedankt voor enige reactie.

    Groetjes Julie

    Reageer
    #2

    Van alle slaapmiddelen die er zijn heb je dan wel een hele slechte. In Nederland is dit middel (Halcion) uit de markt gehaald vanwege de problemen en ernstige bijwerkingen die het had. Daarnaast is het ook nog een kort werkend middel.

    Welke antidepressiva gebruik je nu?
    Hoe is het afbouwen tot nu toe gedaan?

    [quote] maar steeds wanneer ik minder in dosis, blokkeert mijn lichaam en slaap ik niet meer,[/quote] Dit overigens wel een normale reactie van je lichaam als je gaat minderen met dergelijke middelen.

    Reageer
    #3

    Beste Tandor en Francis

    Bedankt voor uw vlugge reactie. Ik had alreeds eerder vernomen dat Halcion inderdaad uit de handel werd gehaald, ik woon in België en hier is dit niet het geval. Mijn bijwerkingen van Halcion vallen vrij goed mee, ik heb er niet veel last van overdag (bij Nozinan en Lendormin had ik dit heviger). Momenteel slik ik Redomex (10mg) samen met mijn slaappil, tot voor kort nam ik 25mg Redomex per nacht, maar omdat Redomex als bijwerking heeft dat je gewicht toeneemt, ben ik 15mg verlaagt in dosis (de eerste week voelde ik een verergenis in het slapen, achteraf ging het best weer 'gewoon', wat voor mij 'gewoon' is geworden is helaas niet normaal in een gewoon slaappatroon).

    Een 24-uursaanpak is inderdaad niet van toepassing bij mijn problematiek. Ik heb reeds verschillende artsen gecontacteerd, maar niemand dat mij echt wegwijs helpt bij mijn probleem, het enige dat ik krijg zijn slaapmiddelen of antidepressiva's. Ze hebben ooit geprobeerd om mijn slaapmiddelen te stoppen door mij op Diazepam te laten overschakelen, Diazepam had echter geen effect op mij en ik sliep ook niet meer. Binnen een maand heb ik wel een afspraak bij een slaapspecialist in het ziekenhuis van UZ Gent, ik hoop dat zij mij verder kunnen helpen d.m.v. een slaaponderzoek, maar ik ben bang dat dit niet veel zal uitmaken omdat ik (persoonlijk) denk dat het probleem ligt bij de tolerantie aan slaapmiddelen (waardoor ik een verstoord slaappatroon heb en de duur van mijn diepe slaap is afgenomen) en niet bij een onderliggende stoornis tijdens mijn slaapproces.

    Als mijn consultatie in het ziekenhuis geen nieuwe oplossing bied, zal ik eens proberen om een slaaptherapist te contacteren zoals u zegt, Francis. Ik hoop dat er zich snel een oplossing bied, ik kan alleen maar beamen dat slaapmiddelen het grootste vuil is waar iemand met kan starten, had ik eerder geweten dat dit zo'n ernstig probleem ging zijn was ik er nooit met gestart :)!

    Met dank voor jullie hulp!

    Reageer
    #4

    De aanpak met diazepam had wellicht anders kunnen uitpakken als het anders was gebruikt.

    Diazepam kan worden gebruikt tijdens het afbouwen van een slaapmiddel.
    Het slaapmiddel wordt dan langzaam afgebouwd en de diazepam evenredig opgehoogd. Als het slaapmiddel dan is afgebouwd kan worden gestart met de afbouw van de diazepam.
    Maar eerst maar eens de slaapspecialist van het UZ Gent afwachten.

    Reageer
    #5

    Heeft er ondertussen iets geholpen bij je ? Ik zit namelijk met ongeveer hetzelfde probleem ik slaap al 6 weken amper. Zonder slaap medicatie lukt het mij zelfs niet meer om te slapen

    Reageer
    #6

    Jammergenoeg nog steeds niet. Veel geprobeerd, niets gelukt... Speciale begeleiding opgevraagd in het UZ te stoppen met slaapmedicatie waarop ik enkel het antwoord kreeg: 'je problematiek is te complex, wij kunnen je hier niet verder helpen', zei de SLAAPTHERAPEUT(?). Stel ik mij dus grote vragen bij.
    Momenteel wacht ik tot afronding van mijn studies om officieel te beginnen afbouwen en een lastige periode te ondergaan... als het lastig wordt laat ik mij misschien opnemen. Ik merk na jarenlang gebruik achteruitgang op vlak van geheugen (grote achteruitgang van het KTG!) en op vlak van concentratie. Alsook opnieuw hetzelfde verhaal: pilletje slikken + een AD om nòg rustiger te worden, na 2-3u in slaap vallen en slechts 4u doorslapen terwijl ik vrije hevige slaapmeds gebruik. Ik had 1 maal mijn voorschrift vergeten ophalen en had die nacht welgeteld 1 uur geslapen, daarna niets meer. Ondertussen is dit routine geworden maar het neemt erg veel energie af.

    Ik weet niet in hoelange u slaapmedicatie slikt maar probeer zo snel mogelijk te stoppen, voordat je geen uitweg voor slaapmedicatie meer ziet. Misschien ook een proberen via een slaaptherapeut die u evt. zelfstandig kan begeleiden en van dichtbij opvolgen. Veel succes!

    Reageer
    #7

    jajulie ik heb gelezen da je hier een probleem hebt met slaapmedicatie wel ik ben een man van 48 jar oud en ik heb zowat alles geslikt wat er bestaat van veprarax datzjjn brabituraten tot nu 3bromacepan van 12mg en 3 tesmasta van 2.50mg en dan ook nogis remergon daarvn neem ik er tweee vn 30mg vroeger man ik veel brabituraten zoals vesparax enook roihbnol j en die waren van 4 mg dus dat is nu ongeveer toen het strafste dat men kon vinden men moemde die ook wel verkrachtingsdrugs

    Reageer
    #8

    Na jaren lorezepam hebben gebruikt, is het uit de handel, wat nu te doen, andere middelen gebruikt, helpt niet hele nachten wakker, ik weet het niet meer, ben je mooi klaar mee

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Benzodiazepinen zorgen voor een verlaging van het melatonine, waardoor ze het probleem in stand houden.
    beste is om te zorgen voor volwaardige voeding met complexe koolhydraten, voldoende eiwitten, vetten en vezels bij elk eetmoment. daarnaast kunnen diverse vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren de aanmaak van allerlei neurotransmitters bevorderen. Denk aan stoffen als magnesium, vitamine B, C en D en omega 3. Tryptofaanrijke voeding kan ook schelen. Daarnaast zijn er natuurlijke middelen, zoals 5htp, die ook de aanmaak van serotonine en melatonine verbeteren.
    Ook zorgen voor voldoende lichaamsbeweging, vooral wandelen, en voldoende daglicht, vooral 's ochtends vroeg. 's avonds weinig licht en 's nachts in het donker slapen, liever ook geen licht maken als je naar de wc moet, of eventueel een lampje met rood licht gebruiken. 's avonds computeren is af te raden of gebruik iets van f.lux.

    Reageer
    #10

    Electrosmog kan ook een verstoorder van je slaap zijn. Je pijnappelklier kan geen onderscheid maken tussen licht en electro-magnetische velden. Dus wifi, electrische wekker, metalen bed enz zien te vermijden. Heb zelf twee dooozz-schijfjes naast mijn bed. Heft de verstoring van je melatonine door electrosmog op, waardoor beter slapen.

    Reageer
    #11

    Lorazepam is niet uit de handel. Er zijn wel leverproblemen. De fabrikanten verwachten dat het middel volgende week weer beschikbaar komt

    Reageer
    #12
    1. probeer de 4 - 7-8 methode eens, 4 sec.diep inademrn,dan 7 sec.max adem vasthouden en 8 sec.met luide pufjes uitademen.samen met 10mg Lorazepam (of .n halve,5mg) en dat een half uurtje voor je gaat slapen.Niet langer dan 3 weken doen (valt onder Kundalini yoga) en veel wandelen,3x daags,ook voordat je gaat liggen.Succew,hou je goed.
    Reageer
    #13

    Redomx 25 mg maal diazepam 10 mg kan niet slapen

    Reageer
    #14

    Met de huisarts of behandelend arts bespreken en kijken of er een ander middel kan worden voorgeschreven

    Reageer
Reageer op: Hevige slaapproblematiek en verslaving slaapmiddelen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief