Slaap inhalen

  • #1

    In discussie geraakt met iemand over slaap inhalen.

    Mijn discussiepartner meent dat je slaap niet kunt inhalen. En niet alleen dat, zij gelooft ook dat als je bijvoorbeeld 3 nachten (helemaal) niet geslapen hebt, en als gevolg daarvan bij elkaar - even voor het gemak ervan uitgaande van dat de persoon in kwestie gemiddeld 7 uur slaap nodig heeft - 21 uur slaap tekort komt, dat je lichaam die 21 uur slaaptekort weer recht kan trekken door slechts de nacht daarop weer als gebruikelijk 7 uur te gaan slapen.

    Ik weet dat bij slaapgebrek je lichaam als reactie je dan efficiënter en dieper kan laten slapen en dat je daarmee per nacht 1 à 2 uurtjes misschien kunt winnen, maar dat je lichaam (volgens mijn discussiepartner) zo knap zou zijn dat het dan in een soort turbo-stand wordt getriggerd en 21 uur slaapgebrek ineens in maar 7 uur teniet kan doen lijkt mij echt bijzonder sterk.

    Zelfs als je je lichaam dan nog een extra nacht de tijd zou geven (dus in dit voorbeeld 14 uur), dan nog zou dat betekenen dat je lichaam erin zou slagen in een keer 7 uur minder slaap nodig te hebben met nog maar liefst 7 uur slaapterkort op de teller, m.a.w. er dus in zou slagen met 14 uur slapen 7 uur gratis geslapen uurtjes er gratis bij te krijgen, dus in feite een gratis nacht slapen kado.

    Bij haar conclussie beroept zij zich o.a. op dit artikel, geschreven door een (zoals daar gesteld) specialist in het behandelen van slaapproblemen.
    http://www.womenshealthmag.nl/Health/kan-je-slaap-inhalen

    Ook meent zij - gesterkt door het feit dat het eveneens van de specialist komt - dat proberen slaap in te halen niet alleen zinloos is, maar dat het ook nog eens schade aan je lichaam brengt, hetgeen deze specialist zelfs letterlijk zegt.

    Ook dit klinkt mij behoorlijk absurd in de oren, alhoewel ik wel denk dat met onverantwoord bijslapen, bijvoorbeeld door dat heel onregelmatig te doen of ineens heel lang overdag te gaan slapen, je slaapritme wel behoorlijk uit balans kan raken met het mogelijke gevolg dat je de nacht daarop (ook als je dan nog slaap tekort komt) moeilijker in slaap kan komen of te vroeg wakker wordt.

    Kortom: mijn gesprekspartner meent 3 dingen die wat mij betreft alle 3 pertinent niet kloppen:

    1 - Slaap is niet in te halen
    2 - Je lichaam kan 21 uur slaaptekort in 1 nacht (circa 7 uur) weer rechtrekken
    3 - Door slaap proberen in te halen berokken je alleen nog maar meer schade aan je lijf.

    Wie heeft hier gelijk? Mijn gesprekspartner of ik.

    Reageer
    #2

    Beiden niet.

    verloren slaap kun je niet inhalen.

    Met een  nacht goede nachtrust van minimaal 7 uur kun je het compenseren

    Langer slapen veroorzaakt geen schade

    Reageer
Reageer op: Slaap inhalen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief