ADD

  • #1

    Hallo iedereen,

    Ben een jongen van 21 jaar die aardig in de put zit.

    Houd mij afgelopen tijd veel bezig met de vraag of ik ADD heb.
    Zit momenteel met overspannenheids verschijnselen thuis. Het belangrijkste argument waardoor ik bij ADD uitkom is het slechte (korte termijn) geheugen. Ik heb bij mezelf opgemerkt dat ik op korte termijn ontzettend veel vergeet (moet echt lang nadenken om te bedenken wat ik dag ervoor heb gedaan). Ook ben ik altijd al een dromerig type geweest, die er nooit echt bij lijkt te zijn met gedachten.

    Dit doet zich eigelijk al mijn hele leven voor, maar doordat ik altijd hard voor school werk (denk dat ik hierbij in hyperfocus zat) is het nooit echt opgemerkt.
    Ook heb ik mij nooit op mijn gemak gevoeld in groepen (denk door teveel prikkels) en volg ik gesprekken soms niet.

    De informative verwerking gaat verder bijzonder langzaam, mijn leestempo is wel is opgevallen dat dat zo langzaam was. Ben ook vaak al meteen weer kwijt wat ik nou eigenlijk heb gelezen. Dit alles maakt me zo gefrustreerd, alles voelt zinloos doordat ik zoveel toch weer vegeet.

    Als ik dit doortrek naar mijn studie wordt ik helemaal moedeloos. Heb in drie jaar een bachelor diploma gehaald, maar heb het idee dat ik er vrijwel niks aan het geleerd doordat ik 99% weer ben vergeten. Wat heeft het dan voor zin om te studeren?

    Naast geheugenproblemen kamp ik ook al tijden met paniekaanvallen (vooral op plekken waar veel prikkels op me af komen).

    Is bovenstaande voor mensen met ADD herkenbaar?

    Paul

    Reageer
    #2

    hoi ja heel herkenbaar met leren heel frustrerend ook ik herken alles soms krijg ik een soort van paniekaanval in de stad waar veel mensen zijn begin ik te hyperen word draaaierig en denk weg hier. dat vergeetachtigheid heb ik ook ik heb me laten testen vorig jaar umcg groningen pshyhiatrie ik heb add en gebruik nu ritalin 2 op een dag om de vier uur 20 miligr samen dus dat gaat goed in begin had ik wel erg last vanm beetje krampen in men vingers en soms ochtends als ik koffie heb gehad en ritalin heb gehad en rook dat men hart ef boom boom gaat maar dat gaat zo weer weg ik doe het er goed op ik wens je susses je word door ritalin rustiger in je hoofd niet zo chaotisch kan je beter concentreren je kan je laten testen bij het umcg groningen of erg anders in jouw stad duurt ef die testen moet je veel vragen beantwoorden en paar gesprekken en dan kan je misch medicatie krijgen. dat vergeetachtige heb ik nog steeds en ding opslaan kan ik ook nog steeds slecht leren dus opslaan lukt moeilijk maar ik zit allang niet meer op school dus ben 41 jaar en men broer heefd dus ook add daadoor in onze gespreken herkende ik dingen en heb me laten testen het kan erfelijk zijn in de familie dus nu weet je ef genoeg hoop ik succes gr sabina

    Reageer
    #3
    Reageer
    #4

    Hoi Paul,
    De problemen di je beschrijft zijn heel herkenbaar. Als je voor jezelf meer zich wilt op een mogelijk ADD, zou je een zelftest op internet kunnen doen. Daarmee zijn je problemen echter nog niet opgelost. Een gesprek met je huisarts is altijd een goede start. Hij kan je ook helpen bij eventuele medicatie.

    Studeren heeft zeker nut. Alleen moet je goed kijken naar de soort opleiding. Je zult merken dat als je iets doet wat je echt boeit en leuk vindt, dat het makkelijker gaat (maak gebruik van je hyperfocus). Dat wil niet zeggen dat jet ook makkelijk is, je zult er moeite voor moeten doen. Dingen onthouden zal waarschijnlijk makkelijker gaan als je het doet. M.a.w. leren vanuit werk/ praktijk/ stage.
    Er zijn ook een aantal boeken op de markt over ADD. Hierin kun je terug lezen wat ADD inhoudt, hoe het werkt en wat je zelf kunt doen. Ik heb ook een boek hierover geschreven, met extra grote letters en een aangepaste regelafstand.

    Reageer
    #5

    ja dit herken ik ook.
    alles wat ik op internet tegenkom over ADD lijkt 99.9% mijn manier van doen en laten, denkwijze, handelen....
    ik heb dit ook al eens aangegeven bij mijn huisarts maar die wil er nog niet helemaal op in gaan.
    ook schijnen de testen voor het vaststellen van ADD niet waterdicht te zijn.
    50/50 % kans dat je wel of geen ADD hebt.
    bij de ene test kan men zeggen dat je er last van hebt, terwijl bij een andere instelling dezelfde test het andere aan kan geven.
    het schijnt alleen echt goed vast te stellen te zijn als je echt een professional voor je hebt.
    ik vraag mij dus ook al lang af waar je zo iemand kan vinden!
    ik zou het graag eens zeker willen weten.
    zou mij persoonlijk een hoop rust kunnen geven.

    Reageer
    #6

    Hoi!

     

    Ik heb zelf ook ADD, en ik herken mezelf ook wel. Ik stel voor dat je naar de dichtsbijzijnde psychiater/psycholoog gaat, (ik ging naar Riagg/Kenter, is voor jeugd). Online zelftests zijn 9/10 keer bullshit, natuurlijk zie je dan of je de meeste symptomen hebt, maar met ADD/ADHD hoef je ze niet allemaal te hebben!

    Zelf werd ik van ritalin heel sloom en moe, en voelde mezelf niet meer. Ik heb de keuze gemaakt om ermee te leren leven (wat lang kan duren), omdat ik niet wil dat mijn gedrag afhankelijk is van een pilletje. Ik ben wie ik ben, niks meer of minder.

    Dit is natuurlijk wel je eigen keus, je psych zal je begeleiden en je dingen laten proberen, zoals ik opbouwde met de ritalin. Mensen zeggen dat het soms wel 30 jaar kan duren voordat je weet wat je met je problemen kan doen, en je eigen hersenen snapt.

     

    De hersenen van mensen met ADD werken totaal verschillend dan de mensen zonder, dus laat je niet neerhalen door iets dat je nutteloos bent, dat niemand je snapt of dat je gewoon mentaal gestoord bent. Het is normaal en het komt supervaak voor.

    Wat ik bij jou herken, is dat je niet genoeg plezier uit je opleiding haalt. Is het het allemaal wel waard? Waar doe ik het voor? Als je ADD hebt is de aanmaak van dopamine een stuk minder als de mensen zonder ADD. Dus, moet je je blijdschap en gevoel van succes uit andere dingen halen. Het klinkt misschien moeilijk, maar probeer niet zo zeer te focussen op wat je niet kan, en wat je niet lukt, maar wat je wél kan en wat je wél hebt behaald. Heel filosofisch, maar het is zo. Je kan je hersenen niet veranderen.

     

    Moraal van dit verhaal;

    ga via school of je huisarts naar een pysch, en vertel waar je last van hebt. Ze zullen wat testjes doen en misschien je ouders vragen wat zij in jou herkennen (dan zien ze je ook uit een ander opzicht). Deze mensen weten wat ze doen, en hebben hiervoor geleerd.

     

    Ik hoop dat je snel een oplossing en hulp vind (want zonder hulp is het verdomd moeilijk)

    Groetjes,

    Noah

    Reageer
Reageer op: ADD


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief