Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Prikkende en tranende ogen

  Prikkende en tranende ogen

Hibbe #1 09 jan 2008 18:11

Hallo,

Om de paar dagen(en soms zelfs vaker, vandaag bijvoorbeeld had ik dit 2x gehad) heb ik ineens spontaan last van prikkende ogen die erg tranen. Het lijkt dan net alsof ik aan het huilen ben. Het prikt heel erg dat ik voor even m'n ogen niet kan openen(of één van m'n ogen, ligt eraan of dit bij beiden ogen gebeurt of bij 1 oog) Dit duurt dan misschien zo'n 2 á 3 minuten en dan is het weer over. Ik had er 2 á 3 maanden geleden voor het eerst last van.
Ik maak me er zorgen over wat dit is.

Is dit normaal? Wat kan ik ertegen doen?

Alvast bedankt

Anoniem #2 09 jan 2008 18:49

Sommige mensen produceren onvoldoende traanvocht om hun ogen voldoende vochtig te houden. Dit heeft tot gevolg dat de ogen gaan branden, steken of slijm afscheiden. Dit kan tot abnormaal tranende ogen leiden. Deze tranen zijn echter niet van dezelfde samenstelling als het normale vochtlaagje, dat altijd over het oog ligt. Het probleem van de droge ogen dan ook niet opgelost. Er zijn twee soorten tranen. De tranen bij huilen of bij geïrriteerde ogen zijn het meest bekende. Tranen dienen vooral om het oog vochtig te houden. Bij elke knipperslag (ongeveer om de vijf seconden) wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig over het oog verdeeld. Dit dunne laagje noemt men de traanfilm en dient het oog te beschermen tegen de buitenlucht. Zogenaamde droge ogen, die geïrriteerd aanvoelen, jeuken of branden, worden in ons leefklimaat zeer frequent veroorzaakt door ons eigen lichaam en door factoren van buitenaf. Door het ouder worden van de huid en slijmvliezen worden de ogen wat droger. Te droge lucht in huis, vervuilde lucht in de randstad, hard water en inspanningen door lezen, televisie kijken en werken achter de computer, geven bij meer dan 50% van de ouderen bovengenoemde klachten. Andere oorzaken van droge ogen zijn het ontbreken of niet goed functioneren van het laagje van de traanfilm, te weinig knipperen met de ogen, bepaalde oogaandoeningen of het gebruik van bepaalde medicijnen.

De oogarts beoordeelt de traanfilm door middel van een zogenaamd spleetlamp-onderzoek. Dit gebeurt door middel van een microscoop met een spleetvormige lichtbundel. Traanvocht kan ook nader onderzocht worden door toevoeging van kleurstofdruppels. De traanvochtproductie kan ook worden gemeten door een strookje vloeipapier om het onderste ooglid te leggen.

De behandeling van droge ogen is niet eenvoudig, omdat de oorzaak vaak niet kan worden weggenomen. Het is daarom van belang om te proberen de irritatie zoveel mogelijk te verminderen. Wij raden u aan regelmatig de ogen te koelen met een koele washand. Ter preventie kunt u 's ochtends na het wassen van het gezicht, de binnen- en buitenooghoeken en ooglidranden dun invetten met gewone witte vaseline. De meest gebruikte methode is het regelmatig druppelen van zogenaamde kunsttranen in uw ogen. Een tweede methode is een kleine ingreep aan de oogleden waardoor het aanwezige traanvocht door het oog langer kan worden vastgehouden. Deze laatste methode raadt de oogarts u alleen aan indien de aandoening niet op een eenvoudigere wijze kan worden verholpen

Hibbe #3 10 jan 2008 11:45

Ik ben 17 jaar oud. Is het dan mogelijk dat ik droge ogen heb, of gebeurt dit alleen bij ouderen?
Raad u mij aan om langs de huisarts te gaan of zou dit misschien een tijdelijke oogirritatie kunnen zijn, dat vanzelf weer overgaat?

Alvast Bedankt!

Anoniem #4 18 aug 2009 01:01

Ik heb erg veel last van tranende ogen, het begon in lichte mate enkele jaren terug als ik in de wind liep of als het smorgens gevroren had dan zijn ze erg gevoelig en gaan dan tranen.
Maar het lijkt wel of het steeds erger wordt, nu gebeurd het ook als ik smorgens uit bed kom, of gewoon buiten loop of fiets dan biggelen mijn tranen gewoon over mijn wangen en worden mijn ogen ook gevoeliger, dat is heel erg vervelend en lastig want door de tranen beperkt dat ook nog eens het zicht.
Wie kan mij hier over meer vertellen of weet wat er aan gedaan kan worden.

Anoniem #5 18 aug 2009 01:02

Ik heb een tijd geleden dit aan 1 oog gehad. Toen ik eindelijk een afspraak bij het ziekenhuis had was het over omdat ik op dat moment een stootkuur Prednison had vanwege mn bronchitus. Na de kuur kwamen de symptomen weer terug dus ik weer naar het ziekenhuis. Ze hielden het daar op een infectie en heb een zalfje mee gekregen (ook met predison) en toen is het inderdaad over gegaan. Ik had dezelfde klachten... nu al heel lang dus niet meer. Gewoon dus even langs de huisarts.

Anoniem #6 18 aug 2009 01:02

ik heb hier ook last van. de ogen zijn een aantal keren gesondeerd, hierbij bleek dat de traanbuis verstopt is en alleen operatief te verhelpen. In principe gaat dit aan het eind van het jaar gebeuren aan beide ogen. Loop al zo'n 5 jaar met deze klachten.
Advies ga naar een goede oogarts

Anoniem #7 18 aug 2009 01:03

Ik heb al een paar maanden last van tranende ogen, niet de gehele dag maar toch wel regelmatig. ook is hte net alsof er zandkorreltjes onder mijn oogleden zitten maar dat is duidleijk niet het geval.

Ook heb ik al een hele tijd last van jeuk over mijn hele lichaam en tintelingen en handen en voeten. Mijn huisarts zegt dat dit te maken heeft met Chronsiche Hyperventilatie. Soms is dit minder, soms steekt het weer aardig de kop op.
Zijn er meer mesnen die dit probleem hebben en weet iemand wat dit zou kunnen zijn en of hier een goede remedie tegen is.

Anoniem #8 18 aug 2009 01:04

Ik heb nog nooit gehoord over de relatie tussen deze oogklachten en hyperventilatie.
Het kan een ontsteking zijn, te maken hebben met de oogleden , hormonale oorzaak hebben of symptoon te zijn van een ziekte.
Een bezoek aan een goede oogarts lijkt mij op zijn plaats.

Anoniem #9 18 aug 2009 01:04

het kan allemaal, maar het is beter als je eerst het een en ander uitsluit. Blepharitis b.v. aan je ogen, dat jeukt en traant ook en voelt ook als zandkorrels. Je hebt het ook in je lichaam dusmisschien is het iets anders. Mijn raad: eerst inderdaad oogarts, daarna bloed laten nakijken. Alles in orde? Aanpakken met aanvullende geneeskunde. Accupuntuur, homeophatie o.i.dd. Sterkte Brenda!

Anoniem #10 18 aug 2009 01:05

Ik heb nu al een tijd last van prikkerige ogen en soms ook last van een waterig oog dat het gaat tranen soms het ik ook dat ik pijn boven in me ogen krijg een soort pijn wat je krijgt als je stress hoofpijn hebt

Het is heel iritant het lijkt een soort iritatie of allergie bij me ogen als ik creme ofzo gebruik bij me ogen heb ik dat prikkerig gevoel hetzelfde maar soms komt het in ene ook als ik make up ofzo daar rond het gebied van me ogen heb foundation of oogschaduw

Weet iemand wat dit is? En wat er aan te doen is

Anoniem #11 18 aug 2009 01:06

Naar schatting 5% van alle Nederlanders heeft gedurende een periode van een aantal jaren lichte tot ernstige hooikoortsklachten. Hooikoorts of pollinosis is een allergische reactie op het contact met de stuifmeelkorrels (pollen) van grassen, bomen of onkruid.
Deze pollen zijn microscopisch klein: gemiddeld 0,025 millimeter in doorsnee. Het stuifmeel verspreidt zich in de lucht, vooral op zonnige, winderige dagen. Iemand kan allergisch zijn voor één of meerdere soorten pollen.
De oorzaak van hooikoorts wordt gevormd door zogeheten allergenen die in het stuifmeel voorkomen. Bij hooikoortspatiënten komen de allergenen in contact met antilichamen van de patiënt. De histamine die dan vrijkomt, veroorzaakt hooikoorts.
De meeste mensen hebben vooral last van hooikoorts in de maanden mei, juni en juli als er veel (gras)stuifmeel in de lucht zweeft. Sommige mensen die een allergie voor boomstuifmeel hebben, kunnen al hooikoortsklachten krijgen in februari, maart.
Zodra de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp van iemand met hooikoorts in aanraking komen met het stuifmeel, raken de slijmvliezen geprikkeld. Dat kan veel klachten geven. De neus kan jeuken, waardoor iemand veel niest.
Ook een verstopte neus of een 'loopneus', jeukende, tranende of branderige ogen zijn veel voorkomende klachten bij hooikoorts. Verder kan de keel droog en branderig zijn, waarbij iemand moet hoesten.

Anti-allergiemiddelen (antihistaminica) blokkeren de werking van histamine, de stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Er zijn tabletten, oogdruppels en neusspray beschikbaar via de huisarts en/of apotheker.
Hooikoorts is niet te genezen. Hooikoorts kan lastig zijn, maar het kan geen kwaad. Soms nemen de klachten na verloop van tijd af of verdwijnen zelfs.

Doe-het-zelf-tips
Zoveel mogelijk binnenshuis blijven op zonnige en winderige dagen;
Ramen gesloten houden om te voorkomen dat stuifmeel binnenwaait;
Draag een zonnebril;
Laat gedragen kleding niet in de slaapkamer hangen;
Douchen en haren wassen voor het slapen gaan;

Handige links
Pollen Informatie Dienst
Hooikoortsverwachting NOS Teletekst

Anoniem #12 25 nov 2009 23:33

Anoniem #13 12 feb 2011 11:34

Lees ook:

Chronisch verstopte neus
www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/6...-verstopte-neus.html

verstopte neus
www.dokter.nl/index.php/Allergie/41421-verstopte-neus.html

Verstopte neus
www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/6...-Verstopte-neus.html

Verstopte neus (stomen?)
www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/1...pte-neus-stomen.html

neus al maanden verstopt
www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/2...aanden-verstopt.html

verstopte neus
www.dokter.nl/index.php/Allergie/42535-verstopte-neus.html

Verstopte neus met hoofdpijn
www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/6...s-met-hoofdpijn.html

Altijd verstopt/ verkouden van oktober tot maart...
www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/6...tober-tot-maart.html

neusverstopping
www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/6...neusverstopping.html

Verstopte neus bij het slapen...
www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/2...-bij-het-slapen.html

Ongewoon verstopte neus
www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/6...-verstopte-neus.html

Iedere ochtend wakker worden met een verstopte neus?
www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/6...-verstopte-neus.html

Verstopte neus, ui naast bed gevaarlijk?
www.dokter.nl/index.php/Baby/195577-Vers...-bed-gevaarlijk.html

altijd verkouden, verstopte neus, keelpijn/hoesten
www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/1...eelpijn/hoesten.html

Verstopte neus die niet loopt!
www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/6...-die-niet-loopt.html

septum (neustussenschot) correctie
www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/6...schot-correctie.html

neusoperatie (tussenschot)
www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/6...tie-tussenschot.html

Neus altijd dicht
www.dokter.nl/index.php/Keel-neus-oren/2...us-altijd-dicht.html

maria #14 26 aug 2012 12:53

ik heb al jaren hetzelfde probleem,kan soms gewoon geen tv kijken druppeltjes helpen niet echt .

Imke #15 28 aug 2012 14:09

Ik had het door te lang achter elkaar naar mijn beeldscherm kijken. Nu vaker even een korte pauze.

Monica #16 12 okt 2012 14:17

Dat van het lang naar een computerscherm kijken dat klopt wel.

Lees dit artikel maar eens:
nieuweogen.nl/vermoeide-ogen-computerogen/

Groetjes, Monica

Imke #17 12 okt 2012 15:36

Precies, daar had ik dus last van...

wanzie #18 27 okt 2012 22:20

heb het zelfde probleem en geef de plaats van de TV schuld, nl. deze staat op de grond en ik kijk dan schuin naar beneden.

anoniem #19 05 aug 2013 10:50

ik heb droge ogen, omdat er een traanbuis verstopt is.geen enkele kunsttraan kan het gevoel van gruis in mijn ogen verhelpen.
de oogarts raad mij een traanbuis operatie aan.
is er geen enkele andere manier om deze klacht te verhelpen.
mat vriendelijke groet
lijnie burgmans

Anoniem #20 08 apr 2014 17:49

In 1982 heb ik hooikoorts gehad. Kreeg toen van de huisarts antihistaminen.
Verder maaide ik het gazon nooit meer.

Jaren daarna in Australie gewoond, heel veel gemaaid, nooit meer last gehad.

Nu, in 2014, oogproblemen door hooikoorts. Het is dus niet waar dat het NOOIT overgaat, zoals iemand schrijft. (32 jaar geen last meer gehad.)

Ik zou me nooit aan een verstopte traanbuis laten opereren. Je kunt m.i. beter naar een homeopathisch geschoold arts gaan, mijn inziens.

Anoniem #21 14 dec 2014 17:13

Ik denk aan een allergie.

Prikkende en tranende ogen

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA