ontstoken oogzenuw

  • #1

    Ik ben een vrouw van 32 jaar en had al een aantal weken last van hoofdpijn. Mijn dokter vond dat ik een hoofdpijnschema moest opstellen maar ben op eigen houtje ermee naar de opticien/optometrist gegaan. Na een hoop getest (had maar +0,50) en een paar foto's later zei hij dat ik vermoedelijk optica neuritis had (ontstoken oogzenuw)aan beide ogen. De ene was erger dan de andere en daar had ik ook last van omdat ik voelde dat er druk zat achter dat oog. Hij verwees me meteen door naar een oogarts en zorgde dat er zsm een brief naar de huisarts ging. Hij heeft wel wat termen gebruikt die me wat bang hebben gemaakt zoals MS, reuma etc. Nu ben ik zelf altijd bang voor een hersentumor of zowiezo kanker en sta doodsangsten uit voor aanstaande maandag als ik naar de oogarts ga. Van mijn dokter word ik niet wijzer want die zegt dat hij er geen verstand van heeft (Huh? hij is toch dokter?). Verder heb ik soms druk in mijn hoofd, hoofdpijn en duizeligheid met vlagen. Ook heb ik andere klachten die ik al een paar jaar heb zoals (moeilijk uit te leggen) als ik mijn vingers naar mijn handpalm buig, dit in 1 schokbeweging gaat. Heb ik al eens aangekaart bij de huisarts maar die verwees het naar het ouder worden. Ik ben een beetje ten einde raad en maak me erg bang wat weer geen goed doet aan mijn algemene gemoedstoestand. Wie kan mij hier meer over vertellen?

    Reageer
    #2

    Hen, wanneer heb je de afspraak bij de oogarts? Trouwens, gebruik je geregeld alcohol?

    Reageer
    #3

    Maandag moet ik naar de oogarts en nee, ik gebruik weinig tot geen alcohol. Heeeeel af en toe 1 wijntje in het weekend.

    Reageer
    #4

    Naast MS is ook alcoholgebruik een bekende oorzaak van neuritis optica.

    Reageer
    #5

    Meestal is er bij neuritis optica sprake van een auto-immuun ziekte, een aandoening waarbij lichaams eigen cellen door het afweer systeem worden geattaqueerd. De schade die hierdoor aan de nervus opticus (2e hersenzenuw) onstaat zorgt voor afname van het zicht vermogen.

    De autoimmuun ziekten in kwestie zijn MS en neuromyelitis optica.

    Andere bekende maar minder vaak voorkomende ooraken zijn ontstekingen, arteritis, diabetes en enkele medicijnen.

    Neuritis optica komt het meest voor bij vrouwen, rond de leeftijd van 30 jaar, bij blanke mensen.

    De symptomen zijn pijn aan de ogen, zichtsverlies en een afname van het zien van kleuren.

    Reageer
    #7

    Ben vanochtend bij de oogarts geweest. De oogdruk die anderhalve week geleden nog 21 en 28 waren waren nu gewoon beide 16. Perfect dus... De oogarts heeft alleen met licht gekeken hoe het ervoor stond en die concludeerde geen gele vlekken bij de macula maar witte stippen. Geen idee wat het betekend en hoe het precies heeft maar je schijnt 7 of 8 verschillende soorten te hebben. 18 Mei moet ik terug komen en gaan ze dat onderzoeken. Helaas ben ik nog weinig gerustgesteld omdat hij zei dat mijn hoofdpijn er geen oorzaak van is. Hij dacht niet dat er kanker of MS in het spel is maar ik vraag me nu echt af wat het dan wel is. Hij had het er ook over dat mijn oogzenuw niet recht maar in een bochtje mijn oog binnenkomt.

    Reageer
    #8

    Goed nieuws!

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Nou ja, heel goed nieuws is het nog niet. Was namelijk mijn brief van de opticien vergeten waardoor de oogarts niet het totaalplaatje heeft kunnen bekijken. Mijn opticien belde er nog over op naar mij om te informeren naar de afspraak met de oogarts. Hij blijft nog bij zijn standpunt en vind zeker dat er nog geen reden is tot opluchting. Ook zei hij dat het misschien iets is achter mijn oogbol wat je waarschijnlijk dus niet kunt waarnemen zonder andere onderzoeken. Waar hij op doelde was dus een gezwel. Ben nu dus weer helemaal in een dal en ben bang dat het echt om iets ernstigs gaat. Ook heb ik nog steeds hoofdpijn maar de ene keer is het erger dan de andere keer. Weet iemand of als je een tumor of uitzaaiingen in je hoofd hebt dan constantere pijnklachten moet hebben?

    Reageer
    #10

    We zijn weer een tijdje verder en ben nu op het punt aangekomen dat ik naar het oogziekenhuis in Rotterdam doorverwezen word. Ze waren er eerst voor 98% zeker van dat het Mutes waren, iets wat in de loop van de tijd weg zou moeten gaan. Maar eergisteren belde de oogarts dat hij het nog een nader bekeken had met iemand van het AMC en nog een paar andere artsen en nu denken ze aan Dystrofie in de ogen. Ik weet nu even helemaal niet meet wat ik moet denken en vanmorgen werd ik ook ineens helemaal naar in mijn hoofd en moest ik echt even gauw gaan zitten. Heb geen idee of dit er ook weer mee te maken heeft. Ik maakt me er in eerste instantie niet zo druk over maar ga nu even wat verder denken aan wat dit in de toekomst te betekenen heeft voor me... Heeft iemand hier wel eens van gehoord? Het gaat volgens mijn niet over dystrofie van het hoornvlies maar op de macula. Daar zitten allerlei en veel op een bepaalde plaats witte vlekken...

    Reageer
    #11

    Hen78, is er sprake van macula degeneratie? Heeft de huisarts hier iets over gezegd?

    Reageer
    #12

    Nee, hij heeft het niet die naam gegeven. Hij weet zelf geloof ik ook niet welke soort het is omdat er blijkbaar nogal wat zijn. Ik vind dat vooral vervelend omdat ik zelf dan ook zo blijf malen en wat de toekomst mij dan brengen zal...

    Reageer
    #13

    Is het dan niet belangrijk dat er een diagnose wordt gesteld door de oogarts? Zoalng je niet exact weet wat de oorzaak is, kun je ook niet weten wat de prognose is.

    Reageer
    #14

    Alweer 3 weken verder zie ik en ik ben vanmorgen bij de oogarts geweest omdat ik nu allemaal gebogen streepjes boven elkaar zie in mijn gezichtsveld. Hij heeft weer gekeken maar het was niet erger geworden en mijn zicht is ook gewoon goed en niet verslechterd. Nu heeft hij wel de benaming Juveniele maculadegeneratie genoemd maar hoe of wat? Dat moet verder onderzoek uitwijzen. Omdat overal de wachttijden lang zijn en het geen spoedgeval is maar hij toch de onzekerheid weg wil nemen heeft hij uiteindelijk nu een plekje weten te bemachtigen in het Erasmus medisch centrum. Volgende week kan ik er terecht. Dan word er gekeken welke testen nodig zijn en om wat voor type het gaat. Ben benieuwd want die strepen zijn vooral erg lastig en ben ook bang dat het dan toch weer wat anders is. Wel zeer tevreden over de oogarts dat hij zo zijn best doet!

    Reageer
    #15

    De ziekte van Stargardt is een oogaandoening die Macula Degeneratie kan veroorzaken. Bij Macula Degeneratie ontstaat schade op de macula (gele vlek: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gele_vlek) en met name in de fovea (http://nl.wikipedia.org/wiki/Fovea_centralis), waardoor de gezichtsscherpte slechter wordt.

    Reageer
Reageer op: ontstoken oogzenuw


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief