Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

blaas/nierbekkenontsteking?

  blaas/nierbekkenontsteking?

elzeline #1 07 jul 2009 11:59

Ik heb twee weken geleden in het ziekenhuis gelegen vanwege een zware nierbekkenontsteking.
Ik heb antibiotica gekregen, en toen ik uit het ziekenhuis was nog een kuur van 7 dagen.
Toen kreeg ik afgelopen vrijdag pijn bij het plassen en pijn in de onderbuik, toen heb ik weer een kuur van 10 dagen gekregen waar ik nu nog steeds mee bezig ben.

maar die kuur lijkt niet te helpen. Ik heb afwisselend koorts en een normale temperatuur, alleen zijn er geen bloed en ontstekingscellen in mijn urine te vinden, die is helemaal schoon.

ik heb nu de volgende klachten: misselijk, pijn in de onderbuik, pijn in mijn rug net onder de ribben aan de zijkant, pijn bij het plassen, stinkende urine met vlokjes er doorheen. wat vreemd is is dat ik niet extreem veel hoef te plassen ter wijl ik heel veel drink. ook slaap ik zo'n 12 uur per nacht en ben daarnaast overdag ontzettend moe.

Weet iemand wat dit zou kunnen zijn?

groetjes Elzeline

brenda A #2 07 jul 2009 22:41

huisarts bellen of contact op nemen met de uroloog in het ziekenhuis, niet mee doorlopen, geen risico nemen.
beterschap Brenda

Lonneke #3 08 jul 2009 13:20

Bijna al je symtptomen wijzen op een gecompliceerde urineweginfectie die afdoende behandeld dient te worden.

Nina #4 08 jul 2009 14:09

Het beleid wordt bepaald door de reactie op de ingezette behandeling en de uitslag van de kweek en resistentiebepaling.

Anoniem #5 15 jul 2009 16:15

Hallo allemaal..
Ik heb maandag te horen gekregen dat ik nierbekkenontsteking heb.
nu heb ik vandaag ook nog gehoord dat ik nierstenen heb.
Mijn vraag is nu kan ik werken daarmee?
Want mijn dokter heeft geadviseerd dat ik niet mag werken maar nu wilt mijn bazin me ontslaan?
Mag je daarmee werken?

Alvast bedankt
Gr Jo

Anoniem #6 15 jul 2009 16:27

met nierstenen mag je werken, met nierbekkenontsteking niet , dit geeft meestal koorts en dan kun je beter rusten. denk dat je naar de dokter moet luisteren, je baas kan je hiervoor niet ontslaan, of heb je geen contract? Brenda

Anoniem #7 15 jul 2009 16:28

Ik heb voor een aantal maanden geleden heel veel last gehad van een grote niersteen(8.9 mm), en ik ben door de niersteenvergruizer geweest.(wachttijd 3 weken) In totaal ben ik 13 weken hiermee thuis geweest,incl weer werken op therapiebasis.ik werk nu wel weer, maar sta WEL onder controle bij een uroloog, waar ik volgende maand weer heen moet.Dan word een rontgenfoto gemaakt van mijn buik eerst, en dan naar de specialist voor de uitslag.Mijn advies: Drink zo veel mogelijk. Ik drink nu Sap en Fruit, een soort sap met 10 % minder suiker, en dit gaat prima, alleen je moet wel vaker plassen, maar dat geeft niet, dit MOET.Pas dan wordt de nier lekker gespoeld, en heb je minder kans op stenen, maar NIEMAND kan voor de volle 100 % zeggen dat je er nooit meer last van (kunt) krijgen.Die garantie heb je nooit.Ik had Divlovinac zetpillen, en dit ging prima, voor de tijd kleine tabletten, zelfde merknaam, 50 mg, zetpillen 100 mg, dus wat sterker.Ik vergeet NOOIT meer die hevige krampende pijn in de buik, maar ben niet misselijk geweest, of overgeven( wat bij sommige mensen ook wel voorkomt, lage pijngrens)
Ik hoop dit nooit meer mee te maken!!!!

Anoniem #8 15 jul 2009 16:29

Ik ben een man van 50 en ik had al een paar dagen, alleen 's ochtend, donkere urine.
Omdat het verder op de dag niet voorkwam dacht ik: Laat maar. Zal wel niks bijzonders zijn.
Tot ik vanochtend onderweg naar m'n werk een behoorlijke buikpijn kreeg.
Ik heb tot een jaar of 25 geleden ook regelmatig last gehad van een spastische darm, en dit leek er op. Ik ben toch maar naar huis gegaan, heb me ziek gemell, en heb direct m'n huiarts gebeld.
Ik kon daar pas na anderhalf uur terecht. De donkere urine (gelukkig moest ik plassent oen ik daar was), de ongelooflijke pijn en de misselijkheid zeiden de huisarts genoeg: een niersteen(tje). Ik kreeg diclofinac (2 x daags 100 mg.) en dat steentje moet er vanzelf uitkomen. Ik moet maandag terugkomen bij de huisarts.
Die diclofinac werkte heel snel en goed (vanaf een uur of half 11) maar ik denk dat-ie nu uitgewerkt begint te raken.
Ik mag er maar 2 per dag en ik hoop dat ik dat redt.

Anoniem #9 15 jul 2009 16:29

Mensen die regelmatig terugkerende nierstenen hebben, zouden baat kunnen hebben bij het matig drinken van frisdrank. Zolang het lightvarianten zijn, en met een fruitsmaak. Die bevatten stoffen, die ervoor zorgen dat er minder snel stenen gevormd worden.

Het is bekend dat sommige soorten nierstenen, bijvoorbeeld calciumoxalaatstenen, minder snel gevormd worden wanneer er veel citraat aanwezig is. Citraat is de chemische vorm waarin citroenzuur opgelost in water, dus ook in het menselijk lichaam, voorkomt. In verbinding met bijvoorbeeld kalium wordt het wel gebruikt als medicijn om nierstenen te voorkomen.

Anoniem #10 15 jul 2009 16:30

hallo ik heb een vraag!
als je een nierbekkenontsteking hebt is je urine dan altijd een donkere kleur oranje/bruinig? of kan het ook gewoon een normale kleur hebben?

Anoniem #11 15 jul 2009 16:30

De medische term voor nierbekkenontsteking is pyelonefritis. Deze ontsteking kan worden veroorzaakt door dezelfde ziekteverwekkers die ook een blaasontsteking kunnen geven. Meestal blijft de ontsteking echter beperkt tot de blaas en plasbuis; in sommige gevallen breidt deze zich via de urineleiders uit naar de nieren. Het nierbekken, de verzamelruimte voor urine binnen een nier, en de nier in kwestie zelf kunnen dan ontstoken raken.
Bepaalde factoren vergroten de kans dat een blaasontsteking zich uitbreidt naar de nieren. Obstructie van de urinewegen, zwangerschap en het agressieve karakter van de ziekteverwekker dragen bij aan het ontstaan van een nierbekkenontsteking. Ook mensen met suikerziekte (diabetes mellitus) lopen extra risico.
Een nierbekkenontsteking wordt op dezelfde manier aangetoond als een blaasontsteking, namelijk door onderzoek van de urine. Op grond van dit onderzoek kan niet uitgemaakt worden of de ontsteking zich beperkt heeft tot de blaas of zich ook uitgebreid heeft naar de nieren. Sommige klachten van de pati?nt doen echter meestal wel vermoeden dat het niet om een eenvoudige blaasontsteking gaat.
Klachten en verschijnselen
Iemand met een nierbekkenontsteking heeft last van pijn in de zij en heeft hoge koorts en koude rillingen. De pati?nt heeft bij het plassen een branderig gevoel en moet ook vaker dan normaal plassen.
Een onbehandelde nierbekkenontsteking kan bij niet tijdige behandeling leiden tot een pyonefrose. Hierbij is het hele nierbekken gevuld met pus. De schade die deze complicatie aan de nier aanbrengt, is blijvend. Pyelonefritis kan daardoor met name bij bejaarden of bij verzwakte personen levensbedreigend zijn.
Een nierbekkenontsteking wordt behandeld met antibiotica. Hiermee geneest de infectie over het algemeen vlot. Indien de infectie vaak terugkomt, kan er sprake zijn van een onderliggende aandoening van de urinewegen. Meer onderzoek is dan noodzakelijk.

Anoniem #12 15 jul 2009 16:31

Hallo allemaal,

ik heb al een tijdje last van stinkende urine, zondag werd ik opeens ongelofelijk misselijk en moest ik overgeven. Dinsdag was die misselijk wer opnieuw en ik heb pijn in mijn zij en het loopt door tot onderin mijn buik. Mijn urine is ee nbeetje bruinig en ik plas kleine beetjes. Ik ben heel snel moe en ECHT moe, om misselijk van te worden.

ik moet morgen naar de dokter..
zou het een nierbekkenontsteking kunnen zijn? ik heb namelijk wel al 3 keer blaasontsteking gehad.

groetjes

Anoniem #13 15 jul 2009 16:31

na een bijna een week te hebben getobt met blaasontsteking, kon ik de dokter toch overtuigen dat er meer speelde, heb vaak last van nierstenen en weet dat deze ook het een en ander kunnen veroorzaken. vrijdag kon ik niet meer en eindelijk een kuurtje gekregen, 3 dagen met hoge koorts gelegen en plassen? nou nee hoor.
2x op een dag... das niet veel als je de rommel uit je lichaam moet.
ga ook vanmiddag weer terug naar me huisarts en ben erg benieuwd wat hij hierover zegt. stiekem hoop ik dat hij mij zal terug sturen naar urologie, maar die name me in de periode met nierstenen niet echt serieus en ik ben bang dat ik daar dan nu de vruchtenpluk, door de iedere x terugkerende ontstekingen.

heeft iemand hier ook ervaring mee met het niet kunnen worden bergrijpen door artsen?

Anoniem #14 15 jul 2009 16:32

Laatst bewerkt: 09 jun 2011 16:19 door .

Anoniem #15 15 jul 2009 16:32

Hallo,

Ik heb nu zo'n anderhalve week last van pijn in mijn zij aan beide kanten.
Links- en rechtsvoor boven mijn bekken ongeveer. En ook op dezelfde hoogte maar dan in de onderrug.

De pijn is niet ondraaglijk ofzo, maar wel opvallend. Het komt af en toe in steken opzetten en gaat weer weg.

Eergisteren moest ik erg veel winden laten de hele dag, kwam er alleen maar wat vloeibare zooi uit als ik naar de wc ging en moest ik ook meteen een beetje plassen iedere keer als ik ging. Hier heb ik echter nu niet veel last meer van.

Iemand een idee waardoor dit kan komen?

Gr

Anoniem #16 15 jul 2009 16:33

Je hebt dit bericht geplaatst bij nieren en blaas, dus ik denk dat je zelf al denkt aan een blaasontsteking, die misschien is opgestegen naar de nieren. De klacht die je omschrijft heet flank-pijn. En dit kun je zelf nog onderzoeken door iemand zachtjes op de plek te laten tikken met de zijkant van je hand. Als dat pijnlijk is, dan wijst dat op een infectie van de nieren.
Daarnaast heb je klachten bij de ontlasting. Misschien is het `t zelfde vervelende virus of een of andere maag bacterie, maar het kan ook een gevolg zijn van een nierbekkenonsteking, want daar alleen al van ga je je niet veel beter voelen...

Het zou dus een urineweginfectie kunnen zijn en daarvoor zou je dan antibiotica nodig hebben.

De huisarts kan de diagnose stellen en je eventueel medicatie voorschrijven.

Ga even naar de huisarts.

Anoniem #17 15 jul 2009 16:34

Een recidiverende urineweginfectie dient bij herhaaldelijk uitblijven van een effectieve antibioticum kuur nader onderzocht te worden.

Anoniem #18 15 jul 2009 16:34

De meeste nierstenen hoeven niet behandeld te worden.

90% van de stenen van 4 mm of kleiner worden spontaan uitgetoten. Pas bij stenen groter dan 6 mm dient er te worden behandeld. Er zijn dan verschillende mogelijkheden. De eerste en meest voor de hand liggende is meer gaan drinken om proberen de stenen alsnog uit te plassen. je kunt dan ook medicatie voor de behandeling van een eventuele infectie krijgen en pijnstilling om de pijnklachten te verminderen. Daarbij krijg je diuretica (plaspillen) om het plassen te stumuleren en het voorkomt eventuele nieuwe steenvorming. r zal waarschijnlijk ook worden geadviseerd, afhankelijk van de soort steen om een beperkt dieet te gebruiken om bijvoorbeeld onnodig eten van oxalaat houdende stoffen tot je te nemen omdat dat juist steenvorming bevordert.

Je kunt gerust een afwachtende houding aannemen. Ik begrijp goed dat je last hebt van deze stenen, maar vaak lost het zich vanzelf wel op, en dan zou je onnodige behandelingen hebben ondergaan.

In bepaalde specifieke situaties is acuut ingrijpen wel belangrijk zoals bij mensen met slechts een werkende nier, met erge pijnklachten en als de een steen op een plek zit waardoor de patient een acuut gezondheidsrisico loopt.

Vaak worden spierontspanners gegeven die de 'buis' waar in de wand dus spieren zitten, ontspant zodat die ruimer wordt en steentjes er gemakkelijker doorheen kunnen en kunnen worden uitgeplast.

Als je een steentje in je urine terugvindt, bewaar die dan. Er kan dan worden onderzocht wat voor steen het is, want er bestaan verschillende soorten nierstenen die weer anders behandeld kunnen worden als dat nodig is.

De meeste nierstenen hoeven dus niet geopereerd te worden. Chirurgie is pas noodzakelijk als de pijn erg hardnekkig en ernstig is, als er nierfalen dreigt en als er sprake is van een acute infectie van de nier.

In de meeste gevallen wordt eerst geprobeerd de steen te vergruizen.

Ik hoop dat je iets gerustgeteld bent, en dat je wat beter begrijpt waarom het bij jou gaat zoals het gelopen is. Maar ik vind wel dat je helemaal gelijk hebt dat je dus wel voor jezelf moet opkomen als je vindt dat het niet goed gaat. Maar wat je dus echt niet zou willen is dat er behandeld wordt als het niet echt nodig is.

Anoniem #19 15 jul 2009 16:35

Onze dochter van 13 maanden heeft enkele dagen aan infuus gelegen na constatering van nierbekkenontsteking. Ze krijgt nu orale antibiotica. Heeft iemand ervaring met nierbekkenontsteking op deze leefttijd? Verder onderzoek zal over aantal weken volgen.
Wat kunnen we verder gaan verwachten?

dank voor jullie reacties!

Anoniem #20 15 jul 2009 16:35

Op de term pyleonephritis vind je meer via Google. Bijv. deze: kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/pdf/Pyelonephritis.pdf
Laatst bewerkt: 09 jun 2011 14:11 door .

Anoniem #21 15 jul 2009 16:36

Onze dochter van 13 maanden heeft enkele dagen aan infuus gelegen na constatering van nierbekkenontsteking. Ze krijgt nu orale antibiotica. Heeft iemand ervaring met nierbekkenontsteking op deze leefttijd? Verder onderzoek zal over aantal weken volgen.
Wat kunnen we verder gaan verwachten?


dank voor jullie reacties!

Ja, helaas heb ik hier ervaring mee. Onze dochter in september 2004 was net een jaar toen ze in het ziekenhuis werd opgenomen (overigens na 2 keer een foute diagnose door de huisartsenpost waardoor ze twee weken te lang met die ontsteking heeft rondgelopen...). Ze heeft sinds het ziekenhuisbezoek een jaar lang oraal een kleine dosis antibiotica moeten slikken. Een ellende was dat. Ze was zo slim om precies door te hebben in welk eten of drinken we het goedje deden. We hebben verschillende soorten antibiotica versleten; de eerste was te vies, de tweede ook. De derde (een poedervorm) ging nog het best. Het verminderde sterk haar eetlust en daar zit je als ouder ook niet echt op te wachten... In mei 2005 moest ze een nieronderzoek ondergaan om te zien of er beschadigingen in de nieren waren opgetreden. Dat bleek gelukkig niet het geval te zijn. In november 2005 werd opnieuw een reflux-onderzoek gedaan (kijken of urine terugvloeit van blaas naar nieren; meestal de reden van een dergelijke ontsteking) en de uitslag van dat onderzoek was negatief: geen reflux meer dus. We konden toen ook meteen stoppen met antibiotica, tot onze grote vreugde. Het tweede refluxonderzoek is standaard een jaar na de constatering van de reflux. In die tijd groeien de meeste kinderen er overheen: de kleppen in de urineleiders sluiten dan pas goed.

Anoniem #22 15 jul 2009 16:36

Arjen, bedankt voor je reactie.

Donderdag 12 jan weer terug naar de kinderarts. Ik hoor dan wanneer het refluxonderzoek gaat plaatsvinden. Onze dochter (14 maanden) heeft nu ook al door waar de antibiotica inzit. Wanneer ze echt honger heeft gaat die 2,5 ml er nu nog net in.....vermengd met appelmoes ... Tja, ik hoop dus dat het eerste refluxonderzoek een goed resultaat laat zien en we de weg van een jaar lang antibiotica niet hoeven te lopen! Hoe heet die poeder?? voor het geval dat.....
sasja

Anoniem #23 15 jul 2009 16:37

Onze dochter van 13 maanden heeft enkele dagen aan infuus gelegen na constatering van nierbekkenontsteking. Ze krijgt nu orale antibiotica. Heeft iemand ervaring met nierbekkenontsteking op deze leefttijd? Verder onderzoek zal over aantal weken volgen.
Wat kunnen we verder gaan verwachten?


dank voor jullie reacties!mijn zoontje had met 2 maanden in het ziekenhuis gelegen ook met een nierbekkenontsteking heefct daarna onderzoeken gehad en daaruit bleek dat zijn rechternier niet goed was hij plaste ook niet goed uit ze noemen dit ook wel een reflux dit houdt in dat de urine terug loopt naar de blaas en daardoor kunnen bacterieen hun werk doen.

Anoniem #24 15 jul 2009 16:37

Hallo hallo

Van meerdere mensen uit mijn omgeving hoor ik dat het refluxonderzoek snel volgt na de klachten. Soms zelfs binnen 10 dagen! Ik moet echter wachten tot begin maart voor het onderzoek kan plaatsvinden (en zolang antibiotica door blijven geven). De eerste opname in ziekhuis was voor de kerst.

Moet ik aan de bel gaan trekken of rustig afwachten?
Met dochter gaat het overigens prima, alleen de a.b elke dag even een strubbel!
groet sasja

Anoniem #25 15 jul 2009 16:38

hallo, ik las net over je dochtertje.
Onze zoon(13mnd) heeft ook reflux aan de li-nier en nog een aangeboren afwijking aan deze nier. Hij heeft toen hij tien dagen oud was een ernstige bloedvergiftiging hierdoor opgelopen. Zo zijn we er ook achter gekomen. Vanaf die tijd zijn we meerdere keren met hem in het ziekenhuis geweest voor nierbekkenontsteking.(7 keer). Hij krijgt ook sinds die tijd medicijnen. Hij gebruikt altijd een onderhouds-anti-biotica en als hij weer wat heeft een sterkere soort. Ik heb meerdere doktoren gevraagd of dit ook kwaad kon en dit is niet zo. Onze zoon heeft verschillende onderzoeken gehad ook het reflux-onderzoek ook pas na drie maand dit is denk ik overal anders,ik zou me hierover niet al te veel zorgen maken als ik jou was. Misschien nog een tip ;ik doe roosvicee door de medicijnen ,flink wat ,klein beetje water en dat zuig ik op met een klein spuitje dit spuit ik in zijn wang beetje acterin zo heeft hij er de minste moeite mee. Misschien heb je er iets aan. Sterkte verder.

blaas/nierbekkenontsteking?

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA