Duodenoscopie en colonoscopie (maag en darm onderzoek met camera)

  • #1

    Hoi,
    Ik kom net bij de Maag, lever darmarts vandaan en de uitkomst is dat hij een maagonderzoek wil doen met camera en bioptie. En daarna meteen een darmonderzoek met camera en biotie.
    Ik ben stiekem eigenlijk best bang, en schrok ervan dat hij dit wilde. Het was het eerste bezoek aan de mdl arts.

    Ik hoopte dat er mensen zijn die ervaring hebben met beide onderzoeken, en dat ze me tips kunnen geven, en kunnen vertellen hoe het bij hen verliep.

    Doet het pijn? Hoe adem je tijdens het maagonderzoek? ben je je bewust van het darmonderzoek of slaap je echt? Hoe gaat het laxeren ervoor, en hoe zijn de dagen erna?
    Ik zou op vakantie gaan de volgende dag, kan dat gewoon?

    Reageer
    #3

    Ik ben echt super nerveus.

    De afspraak bij de MDL arts, was de allereerste afspraak ooit. En hij moest meteen zeg maar 'daaronder' z`n vinger erin steken (in de darm). Hij was niet erg fijngevoelig, zei gewoon dat ik m`n onderkleding uit moest doen zodat hij erin kon voelen. Ik schrok me kapot, en twijfelde even, waarop hij kortaf zei 'ja, hoort erbij he'.
    Ik deed wat hij vroeg omdat het leek alsof hij het aanstellerij vond.
    Ik wilde alleen maar wat meer uitleg, en misschien het gevoel dat hij dat prive gebied wat respecteerde. Ik kende de man pas een paar minuten.
    Achteraf was ik best van slag, en voelde me aangetast.

    Hij doet het daronderzoek (colonoscopie) en het maagonderzoek (duodenoscopie) ook bij mij.
    Hij heeft me iets uitleg gegeven, over hoe lang het duurt en dat er ook risico`s zijn (darmperforatie), maar dat dat zeldzaam is.

    Ik ben als de dood dat het pijn gaat doen en dat hij er niet zoveel om zal geven. En dat hij niet goed zal begrijpen dat het prive gebied is en dat het best moeilijk is dat ik iemand als hem daarbij moet laten.
    Ik ben bang dat ik het gevoel zal hebben dat ik stik bij het maagonderzoek, omdat m`n neus altijd snel dicht gaat. En ik ben bang dat ik tijdens het darmonderzoek alles zal voelen. De slang in m`n buik etc. En dat hij niet voorzichtig is.

    Het is vast allemaal onzin, hij is vast wel voorzichtig en goed als arts. Maar omdat hij er zo weinig aandacht aan schonk (aan mijn gevoel, en behoefte aan informatie/geruststelling etc) ben ik bang dat hij er niet zo bijster veel om geeft.

    Vaak vraag ik me af of ik het moet afzeggen.
    Maar ik wil van m`n klachten af, ik loop er al jaren en jaren mee.
    Ik weet niet hoe ik ervoor moet zorgen dat ik minder bang ben.

    Reageer
    #4

    Ik ben ook bang dat ik in paniek raak bij het maagonderzoek. Ik heb nauwe neusgaten zeg maar, smaller dan bij andere mensen. Het is super snel 100% dicht.
    En ik heb altijd slijm in m`n keel.
    Hoe moet ik dan nog ademen als er een slang in m`n keel zit?

    Reageer
    #5

    Ik heb ook een blinde darm onsteking gehad. Toen was heel rustig omdat iedereen die me hielp heel veel uitleg gaf enzo. Dat maakte al het verschil. De blinde darm ontsteking was qua angst echt 'niets' vergeleken met dit.

    Reageer
    #6

    Een coloscopie kan heel pijnlijk zijn 2 liter vloeistof drinken dag ervoor afgrijselijke smaak. Dit alles is niet nodig Er is vloeistof wat naar citroen smaakt.Het onderzoek met een roesje De laatste keer met lachgas. Ideaal. Nooit meer zonder iets!

    Reageer
    #7

    Als de arts duidelijk uitleg geeft dan hoeft er echt geen angst te ontstaan.roesje is wel nodig .laxeren ,poeder oplossen of drankje met een een siroop aanmaken.daarna na het opdrinken in de buurt van het toilet blijven.
    (Diarree) na het onderzoek met roesje een uur uitslapen in het ziekenhuis.niet zelf auto rijden.volgende dag merk je er niet veel meer van.goed gesprek met de arts is de beste startsein voor dit onderzoek.

    Reageer
Reageer op: Duodenoscopie en colonoscopie (maag en darm onderzoek met camera)


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief