Erythema nodosum en oedeem enkels

  • #1

    Sinds ongeveer 5 weken heb ik last van erythema nodosum op mijn onderbenen: mijn hele scheenbenen zijn bedekt en staan helemaal strak wat zeer pijnlijk is (iemand hoeft er maar langs te strijken met zijn handen en ik verga al van de pijn). De dokter zei dat het na uiterlijk 6-8 weken wel verdwenen zou zijn, maar er zit naar mijn mening in al die tijd nog geen verbetering in. Nu heb ik sinds ongeveer 1,5 à 2 weken ook nog last van oedeem in mijn kuiten gekregen, waardoor ik nog meer pijn in mijn benen gekregen heb. Ik word erg onrustig hiervan, aangezien ik 19 jaar ben, een erg actieve levensstijl heb, nooit ergens last van had en het allebei dingen zijn waar geen medicijnen voor zijn en het alleen maar 'afwachten' is waardoor ik veel minder kan dan eerst en waardoor ik in veel pijn zit. Heeft iemand zelfde ervaringen of heet iemand een idee of deze dingen in verband gebracht kunnen worden met iets van een ziekte? Ik wil gewoon heel graag weten wat er aan de hand is...

    Reageer
    #2

    Voor de mensen die nog nooit van erythema nodosum hebben gehoord (ik ook niet voordat dit bij mij gediagnosticeerd werd: http://www.erythemanodosum.nl/

    Reageer
    #3

    Beste Anon,

    De oedeem vorming in je kuiten is dus een gevolg van.
    Overigens ben ik het niet helemaal eens dat er niets aan te doen zou zijn.

    erythema nodosum is vaak een indicatie van een achterliggende ziekte. Het is wel belangrijk dat deze achterliggende oorzaak gevonden wordt. Rontgenfoto´s en bloedprikken behoren tot de standaard diagnose methoden.

    Het nemen van voldoende rust is belangrijk, maar er kan ook een ontstekingsremmer worden voorgeschreven om de zwelling te doen verminderen. Voorbeelden:indometacine 3-4 dd 50 mg, naproxen 2-3 dd 250-500 mg (max 1250 mg per dag), diclofenac 2-3 dd 50 mg). Bovendien is het opleggen van natte kompressen ook verlichtend tegen de pijn en zwelling.
    Soms wordt er ook lokale compressie toegepast met een compressieverband.

    Het is inderdaad zo dat erythema nodosum meestal in 3-6 weken spontaan in regressie gaat.

    Om de klachten toch iets te verminderen dus, zou ik natte compressen gaan gebruiken en de huisarts om een NSAID zoals naproxen of diclofenac vragen.

    Reageer
    #4

    Beste Tandor,

    Bedankt voor je advies. Ze hebben inderdaad al bloedtesten afgenomen en een röntgenscan van mijn longen gemaakt om te kijken of de achterliggende oorzaak misschien sarcoïdose was, maar dat bleek niet zo te zijn. Nu denkt de huisarts dat het een gevolg is van een heftige keelontsteking die ik ongeveer 2 maanden geleden had of door het gebruik van de pil, en gaat me doorsturen naar de dermatoloog. De ontstekingsremmers heeft de arts niet voorgeschreven, dus ik ga de natte compressen maar uitproberen. Nogmaals heel erg bedankt!

    Reageer
    #5

    Graag gedaan.
    Mochten de klachten blijven aanhouden:
    Ga even terug naar de huisarts en vraag dan toch om ontstekingsremmers.
    Laat je over enkele dagen nog even weten hoe het gaat?

    Groet
    Tandor

    Reageer
    #6

    Hoi Tandor,

    Het gaat al iets beter. De ontstekingen verdwijnen langzaam maar zeker en de oedeem is ook al minder dan een paar dagen geleden. De dermatoloog wist vrijwel zeker dat het aan de pil lag dus daar ben ik nu mee gestopt, binnenkort misschien maar een nieuw recept proberen. Nogmaals heel erg bedankt voor de reacties!

    Groet

    Reageer
    #7

    Graag gedaan Anon,
    Succes verder.

    Reageer
    #8

    Hoi,

    Bij mij is een paar dagen geleden vastgesteld datik erythema nodosum heb.i heb er nu ongeveer 10 dagen last van en bijna mijn hele linker onderbeen en een stuk van mijn rechter zit onder de bekende bulten. Ook heb ik 1 bult op mijn linker voet en ik heb nu een enorm dikke voet door de oedeem. Ik ben 16 jaar oud en ik heb onstekingsremmers/pijnstillers brufenbruis 600mg 3x daags voorgeschreven gekregen maar het helpt alleen een beetje tegen de pijn. Ik merk dat ik er lusteloos van word en de pijn is me soms echt veel te veel; een laken doet al pijn. Vooral als ik lang met mijn benen omhoog heb gelegen en ik ga dan staan/zitten dan is de pijn zo heftig dat ik gewoon echt niet kan opstaan. Ik zit pas op 10 dagen en mij ia verteld dat,het 6-8 weken duurt voordat het voorbij gaat.... Ik word nu echt al helemaal gestoord van de pijn en kan me echt niet voorstellen dat dit pas het begin is.. het groeit namelijk nog gewoon.. Is er iets wat ik kan doen? Ik word er echt ontzwttend moedeloos van.

    Groetjes Amany

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Oja, bij mij is de oorzaak trouwens een grvoelige reactie op streptokokken.

    Reageer
    #10

    Amany,
    Probeer de natte kompressen zoals ik in eerdere reactie hierboven heb geschreven.
    Je kunt terug naar de huisarts en andere ontstekingsremmers vragen. Brufen is niet de eerste keuze bij Erythema nodosum.

    Is er wel iets gedaan aan de infectie met de streptokokken?

    Reageer
    #11

    De keelontsteking was al 2 weken voorbij toen ik naar de huisarts ging. Is een natte handdoek goed? En moet hij warm of koud zijn? Ja ik merk ook dat de brufen niet echt helpt alleen een beetje tegen de pijn.. Waar kan ik het beste om vragen bij mijn huisarts? Ik hoop dat het snel voorbij gaat..

    Dankjewel gr Amany

    Reageer
    #12

    Gewoon een natte koude handdoek.

    In mijn reactie aan @Anon staan een aantal voorbeelden van ontstekingsremmers.

    "Voorbeelden:indometacine 3-4 dd 50 mg, naproxen 2-3 dd 250-500 mg (max 1250 mg per dag), diclofenac 2-3 dd 50 mg). "

    Reageer
    #13

    Heel erg bedankt ik zal het gaan uitproberen. 🙂

    Reageer
    #14

    Succes Amany,

    Laat over een paar dagen even weten hoe het gaat.

    Groet
    Tandor

    Reageer
    #15

    Ho,

    Mijn erythema is nu bijna weg alleen nog wat kleine bulten aan de zijkanten van mijn benen die al voor heeeeeel wat minder pijn zorgen. Alleen nu heb ik iets anders dat heel vervelend is: mijn schenen jeuken enorm! Ik denk omdat ze droog zijn maar insmeren met lotion helpt maar heel even.. En toen ik aan het douchen was en over mijn benen wreef kwamen er velletjes droge huid mee. Wat kan ik hier tegen doen? Overigens heb ik nu ook al 2 dagen een lichte steek in mijn zij onder mijn rechter ribben.

    Gr Amany

    Reageer
Reageer op: Erythema nodosum en oedeem enkels


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief