hs-crp test

  • #1

    Pas geleden ben ik getest en kwam ik op 1.74. Mijn cholesterol was op dat moment 6.5 met een ldl van 4.4. Verder ben ik slank,rook niet, beweeg ruim, at alleen te vet, heb geen diabetes, ben man, 49 jaar oud.
    Ik vind de waarde nogal hoog. Mijn huisatsded er nogal nuchter over.
    Op het moment van bloedprikken was ik link verkouden met mogelijk wat onstekigsachtge verschijnselen in de holtes. Ook was ik een kleine maand erg gestresst door een naar voorval wat ik had meegemaakt waardoor ik slecht slaap en moe ben.
    Is het gehalte hs-CRP gerelateerd aan het hoge LDL.
    Wat kun je er aan doen om het te verlagen?
    Hoe gevaarlijk is het het oog op vaataanslag en hartproblemen?
    Is het een momenopname?

    Reageer
    #2

    Een CRP van 1.74 is wat aan de hoge kant, maar zeker niet verontrustend. De normaal waarde is kleiner dan 1.
    Een simpele verkoudheid kan echter de CRP al verhogen. Erg specifiek is de test dus niet. Ik geloof niet dat er een relatie is met het cholesterolgehalte of de LDL.
    Een te hoog cholesterolgehalte is vaak te verlagen met een vetarm dieet. Overigens niet altijd, er zijn ook familiaire belastingen mogelijk.
    Overigens is ook hier de test weer een momentopname, mede afhankelijk van het eetpatroon voor de bloedafname.
    Over het algemeen is een hoog cholesterol ongewenst gezien de grotere kans op hartproblemen, echter van belang is ook de verhouding LDL-HDL-totaalcholesterol en lipidenspiegel.
    Overigens is het zo dat er 5 risicofactoren zijn met het oog op vaatproblemen/hartproblemen te weten:
    1 erfelijkheid: ouders overleden aan een vaataandoening op relatief jonge leeftijd?
    2 overgewicht
    3 diabetes.
    4 roken
    5 te hoog cholesterolgehalte.

    Als er een van deze factoren aanwezig is is over het algemeen het beleid afwachtend. Bij twee of meer factoren is behandeling aangewezen.

    Groet, Bram

    Reageer
    #3

    Hoi Bram,
    bedankt voor je reactie. Ik heb ook nog een aantal andere testen laten doen gelijk met de hs-crp. Dat was lipoproteine A: gemeten waarde 87; homocysteine (niet nuchter; was na de lunch): gemeten waarde 8, vitamine E: gemeten waarde 30,9 en vitamine D: gemeten waarde 55,8.
    Ook is er een vaatleeftijdscan gemaakt van mijn halsaders. Ik ben 49 en de berekende gemiddelde leeftijd kwam uit op 37. In de left bulb zat een kleine verdikking van 1.012 mm. Volgens de arts was dat niets om zorgen over te maken omdat het ruim onder de consensus van een plaque ligt.
    Er is ook een hartechio gemaakt en die was in orde.
    Wat betreft erfelijk kan ik vertellen dat mijn moeder 56 was toen ze een hartinfarct kreeg. Ze was altijd druk met het gezin; een baan voor halve dagen en in die tijd werd ze enorm gexziekt door een buurvrouw waardoor ze reglematig over haar toeren was. Mijn vader was 68 toen hij een infarct kreeg. Hij is toen gedotterd. Tot 15 jaar daarvoor rookte hij shag en sigaretten en daarna sigaren.

    Reageer
Reageer op: hs-crp test


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief